Αυτόνομες μονάδες αποστείρωσης αέρα με ανακυκλοφορία

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μικροοργανισμών που μεταφέρονται μέσω του αέρα, για την ασφαλέστερη επεξεργασία, συσκευασία και εμφιάλωση και για την επιμήκυνση του χρόνου ασφαλούς διάθεσης τροφίμων και ποτών.

Ιδανικές για χώρους επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων, χώρους εμφιάλωσης νερού, ποτών &
αναψυκτικών, χειρουργεία, Μ.Ε.Θ., θαλάμους ασθενών και νεογνών, μη επαρκώς αεριζόμενους
χώρους, κλιματιζόμενους χώρους, βρεφονηπιακούς σταθμούς, χώρους γραφείων, αίθουσες αναμονής κτλ.

Πώς λειτουργούν οι μονάδες αποστείρωσης αέρα;

Οι μονάδες αποστείρωσης αέρα λειτουργούν σαν μικρά “τούνελ”. Με ενσωματωμένους ανεμιστήρες, τραβούν τον αέρα του χώρου στο εσωτερικό του τούνελ, όπου και τον αποστειρώνουν με τους ειδικούς λαμπτήρες UV-C που διαθέτουν. Μετά την αποστείρωσή του, ο αέρας εξέρχεται στο χώρο, απαλλαγμένος πλέον από μικροοργανισμούς. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται συνεχώς, και ο αέρας του χώρου αποστειρώνεται πάρα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, μειώνεται θεαματικά η συγκέντρωση μικροοργανισμών στον αέρα και ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες επιμολύνσεων των τροφίμων, αλλά και μετάδοσης ασθενειών και λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Τι είναι η UV-C και πώς επιδρά στους μικροοργανισμούς;

Η UV-C αποτελεί τμήμα της ηλιακής ακτινοβολίας (έξω από το ορατό φάσμα), με μήκος κύματος τα 253,7 nm. Είναι η ίδια ακτινοβολία που μπορεί π.χ. να προκαλέσει εγκαύματα στην επιδερμίδα μας μετά από παρατεταμένη έκθεσή μας στον ήλιο. Η επίδραση των ακτινών UV-C στους μικροοργανισμούς, (σε συγκεκριμένη και διαφορετική για τον κάθε τύπο “ποσότητα”, η οποία ορίζεται από διεθνείς οργανισμούς, σε συνδυασμό με το βαθμό απόδοσης των λαμπτήρων που χρησιμοποιούνται και με το χρόνο παραμονής του μικροοργανισμού στο θάλαμο αποστείρωσης) προκαλεί “σπάσιμο” της αλυσίδας του DNA τους και τροποποίηση του γενετικού τους κώδικα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπαραχθούν. Έτσι, οι μικροοργανισμοί μετά την ακτινοβόλησή τους αδυνατούν να πολλαπλασιαστούν, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς ο βαθμός συγκέντρωσής τους στον αέρα.

Ποιοι μικροοργανισμοί και σε ποιο βαθμό αντιμετωπίζονται με τους αποστειρωτές UV-C;

Πολύ μεγάλος αριθμός ιών, μυκήτων και βακτηριδίων αντιμετωπίζονται από την ακτινοβολία UV-C (δείτε τον σχετικό κατάλογο στις σελίδες των συνημμένων καταλόγων). Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι και συνηθέστεροι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται μέσω του αέρα μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους αποστειρωτές UV-C. Σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από ανεξάρτητα εργαστήρια του εξωτερικού σε χώρους με επιβαρυμένες συνθήκες, παρατηρήθηκε ότι με τη χρήση των αποστειρωτών μας σημειώνεται μείωση των πληθυσμών των αερομεταφερόμενων μικροοργανισμών σε ποσοστά από 92 έως και 100% (ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούσαν στο χώρο). Οι σχετικές μετρήσεις, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα των ερευνών είναι στη διάθεσή κάθε ενδιαφερομένου.

Είναι ασφαλής η χρήση των αποστειρωτών UV-C;

Ναι. Απόλυτα ασφαλής. Οι αποστειρωτές αέρα της εταιρείας μας χρησιμοποιούνται επί σειρά ετών σε χώρους μεγάλης συγκέντρωσης ατόμων (νοσοκομεία, βιομηχανίες τροφίμων κτλ.). Έχουν περάσει από δοκιμές σε διεθνή εργαστήρια ερευνών και μετρήσεων, πληρούν τις σχετικές διεθνείς τεχνικές προδιαγραφές ασφάλειας και απόδοσης και, φυσικά, συνοδεύονται από τις ανάλογες πιστοποιήσεις.

Πού χρησιμοποιούνται οι αποστειρωτές UV-C;

Εδώ και δεκαετίες οι αποστειρωτές UV-C χρησιμοποιούνται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Έχουν εφαρμογή σε χώρους επεξεργασίας, συσκευασίας και αποθήκευσης τροφίμων, θαλάμους ασθενών και νεογνών, ιατρεία, χειρουργεία, μονάδες εντατικής θεραπείας, κλιματιζόμενους χώρους, χώρους με μεγάλη συγκέντρωση ατόμων κτλ. Γενικά, χρησιμοποιούνται σε οποιοδήποτε χώρο υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι διασποράς μικροοργανισμών και μετάδοσης ασθενειών μέσω του αέρα, όπου υπάρχουν ευαίσθητα άτομα (ασθενείς κτλ.) τα οποία πρέπει να προστατεύσουμε, ή όπου γίνεται παραγωγή, επεξεργασία και συσκευασία / εμφιάλωση τροφίμων και ποτών.

Πόσοι αποστειρωτές απαιτούνται για την κάλυψη ενός χώρου;

Κάθε αποστειρωτής καλύπτει χώρους περίπου 20 έως 25 τ.μ. με ύψος 2,5 έως 3 μέτρα ή συνολικό όγκο αέρα 50 – 60m³ (προκειμένου να επιτυγχάνονται περίπου δύο πλήρεις ανακυκλοφορίες και αποστειρώσεις του συνολικού όγκου του αέρα του χώρου ανά ώρα). Για μεγαλύτερους χώρους απαιτείται η τοποθέτηση περισσότερων αποστειρωτών, διάσπαρτων στο χώρο (και όχι ενός μεγαλύτερης δυναμικότητας αποστειρωτή), έτσι ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη ανακυκλοφορία του αέρα.

Είναι εύκολη η εγκατάσταση, η λειτουργία και η συντήρηση των αποστειρωτών;

Πάρα πολύ εύκολη και απλή. Οι αποστειρωτές έχουν μικρό μέγεθος, βιδώνονται απλώς στον τοίχο ή στηρίζονται απλά σε οποιαδήποτε βάση (σταθερή ή τροχήλατη), και λειτουργούν με παροχή ρεύματος 220V (δεν απαιτούν, δηλαδή, καμία ιδιαίτερη εγκατάσταση). Η κατανάλωση ρεύματος είναι πολύ χαμηλή (περίπου 200 W, όσο δηλαδή 2 ή 3 απλές λάμπες φωτισμού). Μπορούν και λειτουργούν συνεχώς χωρίς διακοπή, ή για όσες ώρες επιθυμούμε, ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου μας. Η λειτουργία τους ξεκινά και σταματά με απλό διακόπτη on-off ή με χρονοδιακόπτη. Περίπου μια φορά το χρόνο (ανάλογα με τη χρήση) απαιτείται αντικατάσταση των λαμπτήρων τους. Η διαδικασία αυτή γίνεται πολύ εύκολα, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Γιατί και σε ποια σημεία υπερέχουν οι αποστειρωτές μας;

Οι αποστειρωτές μας διαθέτουν:

  • Μεγαλύτερο μήκος θαλάμου αποστείρωσης (2,5 μέτρα), που εξασφαλίζει μεγαλύτερο χρόνο παραμονής των μικροοργανισμών σε περιβάλλον με ακτινοβολία UV-C, άρα καλύτερο και ασφαλέστερο τελικό αποτέλεσμα (οι περισσότεροι κοινοί αποστειρωτές διαθέτουν θάλαμο αποστείρωσης μήκους μόλις 0,6 – 0,7 μέτρων).
  • Μεγαλύτερη δόση ακτινοβολίας λόγω των πολλών λαμπτήρων υψηλής απόδοσης που χρησιμοποιούν (5 Χ 25 W), που εξασφαλίζει άριστα αποτελέσματα ακόμα και στην αντιμετώπιση πολύ ανθεκτικών μικροοργανισμών (οι περισσότεροι κοινοί αποστειρωτές αέρα διαθέτουν μόλις έναν ή, σπάνια, δύο λαμπτήρες των 40 W).
  • Μεγάλο αριθμό λαμπτήρων (5) και ανεμιστήρων (2), που εξασφαλίζουν ικανοποιητική λειτουργία και πολύ καλά αποτελέσματα, ακόμα και σε περίπτωση βλάβης ή μείωσης της απόδοσης κάποιου λαμπτήρα ή ανεμιστήρα (οι περισσότεροι κοινοί αποστειρωτές διαθέτουν μόλις έναν ή, σπάνια, δύο λαμπτήρες και συνήθως έναν ανεμιστήρα, με αποτέλεσμα τον πλήρη παροπλισμό τους σε περίπτωση βλάβης ή μείωσης της απόδοσης κάποιου λαμπτήρα ή ανεμιστήρα).
  • Μεγάλο χρόνο ζωής των λαμπτήρων (8.000 ωφέλιμες ώρες λειτουργίας),
    που εξασφαλίζει την άριστη απόδοση του αποστειρωτή σας για 30 έως και 50% μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους περισσότερους κοινούς αποστειρωτές.
  • Απουσία φίλτρων, χαρακτηριστικό που εξασφαλίζει την ομαλότερη ροή του αέρα και εξαλείφει τον κίνδυνο ανάπτυξης μικροοργανισμών στην επιφάνεια και στο εσωτερικό των φίλτρων. (Οι περισσότεροι κοινοί αποστειρωτές διαθέτουν απλά φίλτρα κατακράτησης της σκόνης, τα οποία όμως συχνά γίνονται εστίες ανάπτυξης των μικροοργανισμών που συγκρατούνται μέσω της σκόνης και της υγρασίας που συσσωρεύονται πάνω τους. Έτσι, οι μικροοργανισμοί αυτοί πληθαίνουν αλλά και γίνονται ανθεκτικότεροι λόγω της μεγάλης συγκέντρωσής τους, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε συχνά οι αποστειρωτές αυτοί δεν μπορούν πλέον να τους αντιμετωπίσουν). Με άλλα λόγια έχει αποδειχθεί ότι τα φίλτρα αέρα, όταν προσαρμόζονται στην είσοδο αποστειρωτή, είναι περισσότερο επιβλαβή παρά ωφέλιμα.

Τέλος, οι αποστειρωτές μας έχουν ελεγχθεί από ανεξάρτητα διεθνή εργαστήρια ερευνών και μετρήσεων, διαθέτουν τα ανάλογα πιστοποιητικά και πληρούν όλες τις προδιαγραφές σχετικά με την αποτελεσματική απόδοση και την ασφαλή λειτουργία τους. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων και τα σχετικά πιστοποιητικά είναι στη διάθεσή σας.

Μοιράσου το στα social media