Θανάσιμοι Κίνδυνοι σε Κατοικίες

Την Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 δημοσιεύτηκε στο click@Life ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, στο οποίο παρουσιάστηκαν 6 “θανάσιμοι κίνδυνοι” που απειλούν τους ενοίκους κατοικιών, αλλά και επαγγελματικών και άλλων χώρων γενικότερα.

Παρουσιάζουμε πιο κάτω ολόκληρο το κείμενο του άρθρου, παραπέμποντας ενδιάμεσα στις αντίστοιχες λύσεις που προτείνει η Smart Technical Solutions.

6 θανάσιμοι κίνδυνοι που «καραδοκούν» στο σπίτι σας

Μπορεί να χρησιμοποιείτε όλα τα καθαριστικά που βρίσκετε στο σούπερ μάρκετ, να είστε υπόδειγμα καθαριότητας (σε σημείο μάλιστα, να σας αποκαλούν «υποχόνδριους») αλλά πόσο σίγουροι είστε ότι το σπίτι σας δεν παραμένει καταφύγιο θανάσιμων για την υγεία, κινδύνων;

Η αλήθεια είναι ότι όσο και να καθαρίσετε, πάντα θα υπάρχουν «εισβολείς» στο σπίτι σας, οι οποίοι απειλούν την υγεία σας. Το click@Life σας επισημαίνει τους 6 πιο θανατηφόρους αλλά και τρόπους να τους διώξετε.

1. Επικίνδυνοι σωλήνες

Η λεγιονέλλα είναι ένα βακτήριο, που αναπτύσσεται σε υδάτινα περιβάλλοντα, όπως είναι τα συστήματα ύδρευσης μεγάλων κτιριακών μονάδων και έχει περίπου 64 διαφορετικά είδη, από τα οποία το «λεγιονέλλα pneumofila» ευθύνεται για το 90% των λοιμώξεων στον άνθρωπο. Είναι αρκετά ανθεκτικό και μπορεί να επιζήσει σε ποικίλες συνθήκες περιβάλλοντος, ενώ ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι 28-40°C. Το μικρόβιο είναι αδρανές, ωστόσο, κάτω από 20°C και χάνει τη ζωή του σε θερμοκρασίες άνω των 60°C.

Η λύση: Επειδή ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι, για το τι αναπτύσσεται στους σωλήνες του σπιτιού σας, καλό είναι κάθε τρεις μήνες να αφήνετε να τρέχει νερό με θερμοκρασία άνω των 60°C, σκοτώνοντας τα όποια βακτήρια… καραδοκούν.

Η λύση που προτείνει η Smart Technical Solutions: Πατήστε εδώ.

2. Φονικοί …γλόμποι

Πλέον όλοι αντικαθιστάτε τους παλιούς σας λαμπτήρες με τους νέους, ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες φθορίου, οι οποίοι είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον και την …τσέπη σας. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς εάν σπάσουν, απελευθερώνουν υδράργυρο φυσικού αερίου, μια νευροτοξίνη που προσβάλλει το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει χρόνια προβλήματα στα νεφρά.

Η λύση: Κρατήστε τους γλόμπους από την πλαστική βάση και όχι από το γυαλί, όταν αλλάζετε λάμπες. Έπειτα, τοποθετήστε τις καμένες λάμπες στα κουτιά τους και μετά τυλίξτε τες με σε μία πλαστική σακούλα, πριν τις πετάξετε στην ανακύκλωση.

Η λύση που προτείνει η Smart Technical Solutions: Πατήστε εδώ.

3. Σφουγγάρια με βακτήρια

Ακόμα και όταν είναι «σαν καινούριο», το σφουγγάρι και τα πανιά που χρησιμοποιείτε για να καθαρίσετε επιφάνειες, πάντα κουβαλούν μαζί τους μικροοργανισμούς. Μάλιστα, οι έρευνες μιλούν για 10.000 βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα. Παλαιότερα ένας τρόπος αντιμετώπισης, θεωρούνταν να βάλετε το σφουγγάρι στον φούρνο μικροκυμάτων προκειμένου η υψηλή θερμοκρασία να «κάψει» τα βακτήρια, αλλά σύντομα αποδείχτηκε ότι μαζί με τα βακτήρια έπαιρνε φωτιά και το ίδιο το σφουγγάρι.

Η λύση: Ένας πολύ καλός τρόπος για να απολυμάνετε τα σφουγγάρια σας είναι να τα βράσετε σε υψηλή θερμοκρασία ή να τα πλύνετε στο πλυντήριο πιάτων μία φορά την εβδομάδα.

Η λύση που προτείνει η Smart Technical Solutions: Πατήστε εδώ.

4. Τοξικά έπιπλα

Οι βιβλιοθήκες, που έχετε όλοι στα σπίτια σας μπορεί εκτός από τα βιβλία σας να κρατούν και… ασθένειες, καθώς οι μοριοσανίδες είναι κολλημένες μεταξύ τους με την τοξίνη φορμαλδεΰδη, οι ατμοί της οποίας μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς στα μάτια και το δέρμα κάποιων ανθρώπων.

Η λύση: Περάστε την επιφάνεια των ραφιών με ένα ειδικό βερνίκι, το οποίο γυαλίζει την επιφάνεια και στην ουσία παγιδεύει την φορμαλδεΰδη, εμποδίζοντάς την να «κινείται», εκθέτοντας κάποιους στον κίνδυνο των μολύνσεων.

Η λύση που προτείνει η Smart Technical Solutions: Πατήστε εδώ.

5. Σαλμονέλα

Γνωρίζετε ήδη ότι τα πουλερικά μεταδίδουν τη σαλμονέλα, ένα γένος παθογόνων ραβδόμορφων κινητών βακτηριδίων, που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στα έντερα και το στομάχι. Ακόμα όμως και εάν εσείς μεταχειρίζεστε το κοτόπουλο σας, σαν να είναι…τοξικό απόβλητο, καθαρίζοντας επιμελώς τις επιφάνειες της κουζίνας σας και τα μαχαιροπίρουνα, η σαλμονέλα μπορεί να αναπτυχθεί όταν για παράδειγμα, το κρέας που αποψύχετε στο ψυγείο σας στάξει σε πορώδη προϊόντα.

Η λύση: Όταν αποψύχετε πουλερικά, καλύψτε τα με μία πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο μακριά από άλλα τρόφημα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μετάδοσης.

Η λύση που προτείνει η Smart Technical Solutions: Πατήστε εδώ.

6. Θανάσιμο… έδαφος

Το σπίτι σας μπορεί να είναι όμορφο και πρακτικό από έξω, αλλά γνωρίζετε αν έχει χτιστεί σε έδαφος, το οποίο περιέχει επικίνδυνα επίπεδα σάπιου ουρανίου, που ονομάζεται ραδόνιο; Το ραδόνιο, είναι η δεύτερη αιτία εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων, μετά το κάπνισμα.

Η λύση: Το μόνο που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να ελέγξετε αν το σπίτι σας… πάσχει από ραδόνιο, είναι ένα τεστ κάθε 2 χρόνια. Αν το σπίτι σας αποτύχει, θα πρέπει να προσλάβετε έναν εργολάβο, ο οποίος θα εγκαταστήσει ειδικούς σωλήνες εξαέρωσης, μειώνοντας σταδιακά τα θανατηφόρα σωματίδια του ραδονίου.

Η λύση που προτείνει η Smart Technical Solutions: Πατήστε εδώ.

Μοιράσου το στα social media