LEGIONCARE

Αποτελεσματικότητα και Πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεθόδων

Η legionella εξολοθρεύεται με συγκεντρώσεις 0.4ppm χαλκού (Cu) & 0,04ppb αργύρου (Ag) τελείως και δεν επανέρχεται πλέον, αντίθετα απ’ ότι συμβαίνει με το σοκ θερμού νερού ή με το χλώριο. Με απλά λόγια, η αρχή λειτουργίας στηρίζεται στη συνδυασμένη δράση των ιόντων χαλκού και των ιόντων αργύρου. Συγκεκριμένα, τα ιόντα χαλκού προσβάλλουν και καταστρέφουν το οργανικό φιλμ (βιοϋμένα) που αναπτύσσεται στα τοιχώματα των σωληνώσεων και δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό του βακτηρίου της λεγεωνέλας. Έτσι, τα βακτήρια μένουν πλέον απροστάτευτα και δέχονται την επίθεση των ιόντων αργύρου, τα οποία προσβάλλουν απευθείας τους πυρήνες των κυττάρων της legionella, με αποτέλεσμα να τα εξολοθρεύουν ακαριαία.

Σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία, βιομηχανίες και γενικά σε μεγάλες δεξαμενές και καταναλώσεις, όπου προβλέπεται η λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία του προσωπικού και των πελατών και η υγιεινή του νερού είναι επισφαλής, το σύστημα LEGIONCARE προστατεύει αποτελεσματικά:

 • χωρίς αρνητικές παρενέργειες,
 • χωρίς κινδύνους για τους εργαζομένους ή τους καταναλωτές του νερού
 • χωρίς απαίτηση για στενή παρακολούθηση της διαδικασίας της απολύμανσης από το τεχνικό προσωπικό, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό, επειδή η επιτυχία της μεθόδου δεν διακυβεύεται σε καμία περίπτωση από το ενδεχόμενο ενός ανθρώπινου λάθους ή αμέλειας, κάτι που δεν ισχύει για τις άλλες μεθόδους.

Συγκεκριμένα, οι άλλες μέθοδοι έχουν τα εξής προβλήματα, τα οποία δεν ισχύουν για τη μέθοδο του συστήματος LEGIONCARE:

 1. Χλωρίωση: Το χλώριο εξατμίζεται στις υψηλές θερμοκρασίες όπου αναπτύσσεται η legionella, οπότε παύει να προστατεύει. Οι μετρήσεις υπολειμματικού χλωρίου στα ζεστά νερά χρήσης ξενοδοχείων, νοσοκομείων και άλλων κτιρίων με κεντρικό σύστημα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (δηλαδή όχι με τοπικά ηλεκτρικά θερμοσίφωνα) δείχνουν ότι στα νερά αυτά δεν υπάρχει καθόλου χλώριο, άρα ο καταναλωτής δεν μπορεί να στηρίζεται καθόλου στη χλωρίωση, όταν πρόκειται για ζεστό νερό.
 2. Υπεριώδης ακτινοβολία (UV): Εξολοθρεύει σχεδόν ακαριαία τα διερχόμενα βακτήρια, όμως δεν εγγυάται τη μη ανάπτυξή τους σε περιοχές του δικτύου που βρίσκονται μετά από το σημείο εγκατάστασης του λαμπτήρα UV. Αυτό σημαίνει ότι το εφαρμοζόμενο σύστημα πρέπει να εξασφαλίζει την παρουσία μίας υπολειμματικής ποσότητας απολυμαντικού υλικού μέσα στο νερό και μετά τη διέλευσή του από το σύστημα. Μόνο το σύστημα LEGIONCARE μπορεί να το εξασφαλίσει αυτό, επειδή τροφοδοτεί το νερό με ιόντα χαλκού και αργύρου, τα οποία χάρη στο ομώνυμο ηλεκτρικό φορτίο τους που τα κάνει να αλληλοαπωθούνται και να φτάνουν έτσι σε κάθε άκρη του δικτύου, ακόμα και αν σε κάποιες άκρες του δικτύου δεν γίνεται καμία κατανάλωση νερού.
 3. Απολύμανση με υψηλή θερμοκρασία νερού (“θερμικό σοκ”):Το βακτήριο της legionella εξολοθρεύεται πλήρως σε θερμοκρασίες 65-70 βαθμών Κελσίου. Αυτή η μέθοδος είναι μεν αποτελεσματική, όμως έχει τα εξής σοβαρά μειονεκτήματα:
  1. Υψηλό κόστος ενέργειας που απαιτείται για τη θέρμανση μεγάλων μαζών νερού για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  2. Κίνδυνοι εγκαυμάτων του προσωπικού και των καταναλωτών, αν δεν έχουν όλοι ειδοποιηθεί έγκαιρα ότι το νερό θα είναι πολύ ζεστό για μερικές ώρες.
  3. Φθορά του δικτύου εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, οι ελαστικές φλάντζες από τις βάνες καταστρέφονται πολύ πιο γρήγορα.
  4. Το καφτό νερό δεν πηγαίνει σε όλες τις άκρες του δικτύου, παρά μόνο αν ανοίξουν όλες οι βρύσες και όλα τα ντους για αρκετή ώρα, πράγμα που συνήθως για πολλούς και διάφορους λόγους δεν είναι πρακτικά εφικτό.
 4. Χρήση χημικών και άλλες μέθοδοι: Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι, που στηρίζονται κυρίως στη χρήση χημικών που καταστρέφουν την προστατευτική βιομεμβράνη και στη συνέχεια εξολοθρεύουν το βακτήριο της λεγεωνέλας. Όμως, αυτές οι μέθοδοι έχουν υψηλό κόστος αναλωσίμου και δεν υπάρχει εγγύηση ότι το πρόσθετο χημικό θα φτάσει σε κάθε άκρη του κυκλώματος, επειδή δεν το πιθανότερο είναι ότι μερικά σημεία κατανάλωσης είναι αδρανή τις ώρες που προστίθεται το χημικό. Αν πάλι, η προσθήκη του χημικού γίνεται σε μόνιμη βάση με δοσομετρική αντλία, τότε το κόστος ανέρχεται σε υπερβολικά ύψη και η μέθοδος γίνεται απαγορευτική, χωρίς να υπερτερεί καθόλου σε απόδοση έναντι της μεθόδου LEGIONCARE, που, όπως αναφέραμε, στηρίζεται στη συνδυασμένη δράση χαλκού και αργύρου. Αντίθετα, η μέθοδος αυτή εξαρτάται κατά πολύ από τον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή την καλή συντήρηση του συστήματος δοσομέτρησης, τις τακτικές μετρήσεις συγκέντρωσης του χημικού στο νερό κτλ., ενώ η με το σύστημα LEGIONCARE η προσθήκη ιόντων γίνεται αυτόματα, χωρίς δοσομετρητή και η μέτρηση των ιόντων χαλκού γίνεται με απλή λήψη δείγματος σε ένα ποτήρι και μέτρηση με το ειδικό τεστ κιτ με τις σταγόνες που παραδίδεται μαζί με το σύστημα στους πελάτες.
 5. Περαιτέρω πλεονεκτήματα του συστήματος:
  • Είναι μία ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος. Τα αποτελέσματα γίνονται φανερά από τις πρώτες κιόλας μέρες της εφαρμογής. Σταδιακά ολόκληρο το δίκτυο ύδρευσης απολυμαίνεται ολοκληρωτικά μέσα σε 1-3 εβδομάδες, ανάλογα με το συνολικό μήκος του και το μικροβιακό φορτίο του. Οι περιοχές του δικτύου που βρίσκονται πιο κοντά στο σημείο της εγκατάστασης του συστήματος απολυμαίνονται πρώτες και στη συνέχεια απολυμαίνονται και οι πιο απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό συμβαίνει, επειδή, όπως είναι φυσικό, τις πρώτες μέρες όλα τα ιόντα χαλκού και αργύρου καταναλώνονται κατά την εξολόθρευση των μικροοργανισμών που συναντούν στις κοντινές περιοχές και δεν προλαβαίνουν να φτάσουν πιο πέρα. Μετά την απολύμανση, όμως, των κοντινών περιοχών προχωρούν ανενόχλητα και απολυμαίνουν και τις πιο μακρινές περιοχές του δικτύου.
  • Η αυτόματα περιοδικά εναλλασσόμενη πολικότητα των ηλεκτροδίων αποτρέπει το σχηματισμό επικαθίσεων πάνω στα ηλεκτρόδια, εξασφαλίζοντας έτσι τη σταθερή συγκέντρωση ιόντων μέσα στο νερό.
  • Η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας καθιστά τη λειτουργία του οικονομική.
  • Δεν απαιτείται μεγάλος χώρος για την εγκατάστασή του. Έτσι, μπορεί εύκολα να εγκατασταθεί εύκολα, ακόμα και όταν ο διαθέσιμος χώρος είναι περιορισμένος.
  • Η λειτουργία του δεν επηρεάζεται από το ζεστό νερό, όπως συμβαίνει με το χλώριο.
  • Δεν προξενεί διάβρωση στα μέταλλα και στις ελαστικές φλάντζες όπως το χλώριο.
  • Δεν χρειάζεται εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό για τη λειτουργία του.
  • Δεν παράγει επικίνδυνα υποπροϊόντα όπως το χλώριο, που παράγει καρκινογόνες χλωραμίνες και άλλες επιβλαβείς χημικές ενώσεις.
  • Έχει πολύ μικρό κόστος συντήρησης. Μόνο τα ηλεκτρόδια χαλκού και σιδήρου χρειάζεται να καθαρίζονται με εμβάπτιση σε διάλυμα θειικού οξέως για λίγα λεπτά, όποτε πέφτει η συγκέντρωση των ιόντων χαλκού κάτω από το κατώτατο επιτρεπτό όριο των 0,4ppm. Επίσης, χρειάζονται αντικατάσταση όταν τα ιόντα χαλκού δεν ανεβαίνει επαρκώς ακόμα και όταν έχει γίνει ο καθαρισμός των ηλεκτροδίων. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μερικά χρόνια συνεχούς λειτουργίας του συστήματος.
  • Η υπολειμματική ποσότητα ιόντων χαλκού και αργύρου είναι μη τοξική σε αυτές τις χαμηλές συγκεντρώσεις.
  • Τα υπολειμματικά απολυμαντικά υλικά εγγυώνται την απολύμανση ολόκληρου του δικτύου.
  • Το σύστημα παραμένει το ίδιο αποτελεσματικό όταν η τιμή του pH βρίσκεται μεταξύ 6,5 και 8,2, το οποίο είναι μία αρκετά ευρεία περιοχή σε σύγκριση με το χλώριο, το οποίο γίνεται ανενεργό όταν το pH δεν βρίσκεται μεταξύ των τιμών 7,2 και 7,6, κάνοντας έτσι τη χρήση του ακόμα πιο περίπλοκη και την αποτελεσματικότητά του ακόμα πιο αμφίβολα, γιατί ποιος μπορεί να εγγυηθεί π.χ. ότι στην υδραυλική εγκατάσταση ενός νοσοκομείου ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές το pH θα παραμένει ανάμεσα σε αυτά τα στενά όρια;
  • Ο κατασκευαστής των συστημάτων AQUACARE εφαρμόζει τις πιο προηγμένες τεχνολογίες και τα πιο ακριβά εξαρτήματα, ώστε να κατασκευάζει αξιόπιστα προϊόντα, δηλαδή πίνακες ελέγχου και θαλάμους ηλεκτροδίων χωρίς ελαττώματα και με υψηλή αντοχή στη χρήση.

Η πιο πάνω παρουσίαση των διαφόρων μεθόδων για την αντιμετώπιση της legionella σε δίκτυα ύδρευσης είναι συνοπτική και δεν αναφέρει όλες τις υπάρχουσες μεθόδους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό δείτε το έγγραφο με θέμα:
ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΛΕΓΕΩΝΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΣΕ ΠΥΡΓΟΥΣ ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ,
το οποίο έχει εκδώσει η ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ και στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά όλες οι γνωστές μέθοδοι αντιμετώπισης της νόσου των λεγεωναρίων. Θα διαπιστώσετε ότι η μέθοδος του ιονισμού (βλ. παράγραφο Α3.4) είναι η μόνη που δεν έχει κανένα από τα σοβαρά μειονεκτήματα που έχουν όλες οι άλλες μέθοδοι.

Μοιράσου το στα social media