POLYDEX®

βακτηριοστατικό αλγοκτόνο και απολυμαντικό υλικό
για αποθηκευμένο νερό (πόσιμο, άρδευσης, λάτρας κτλ.)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Φύλλο Δεδομένων Ασφαλείας (MSDS)

Δείτε και τη σελίδα: Φυσικές και Τεχνητές Λίμνες

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Το POLYDEX® είναι ένα οικολογικό αλγοκτόνο, που εξολοθρεύει τα φύκια και καταργεί το αντιαισθητικό και ανθυγιεινό πρασίνισμα του νερού σε μικρές λίμνες, αλυκές, λάκκους, λιμνοθάλασσες, δεξαμενές αποθήκευσης πόσιμου νερού και γενικά όπου αποθηκεύεται νερό.

Είναι ένα προϊόν νανοτεχνολογίας με βάση το χαλκό, που καταργεί εντελώς τη δυσοσμία στα στάσιμα νερά και την οσμή του χλωρίου και άλλων ουσιών στο πόσιμο νερό.

Παράλληλα, είναι μία μέθοδος απολύμανσης νερού αξιόπιστη, οικονομική, φιλική προς το χρήστη και προς το περιβάλλον, που καταργεί ή, κατά περίπτωση, συμπληρώνει άλλες ακριβές, περίπλοκες χημικές μεθόδους που έχουν περιορισμένα αποτελέσματα και επικινδυνότητα για το χρήστη και το περιβάλλον.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια στη Νανοτεχνολογία, για έρευνα και για εφαρμογές. Τα Enviro-Science Laboratories στον Καναδά, που είναι ένας όμιλος εταιρειών οι οποίες ασχολήθηκαν με τη Νανοτεχνολογία, άρχισαν τις δοκιμαστικές εφαρμογές κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το προϊόν POLYDEX® «bacteriostatic algaecide» που δημιούργησαν με βάση τον ιονισμένο χαλκό, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τις γνωστές για χιλιετηρίδες διάφορες εφαρμογές του Χαλκού, ήταν το πρώτο φυσικό προϊόν που βασίστηκε σε ανόργανη μεταλλική ύλη, για τον καθαρισμό και την απολύμανση του πόσιμου νερού (με μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό συγκέντρωσης χαλκού 1 ppm βάσει της καναδικής νομοθεσίας, σε αντίθεση με τα 2 ppm της ευρωπαϊκής νομοθεσίας).

Το POLYDEX®, με άδεια από τον Οργανισμό Υγείας του Καναδά, χρησιμοποιείται στο πόσιμο νερό από το 1990 στον Καναδά, στην Αμερική και σε άλλες χώρες με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς, επειδή συνδυάζει:
1. το θετικό αποτέλεσμα
2. το προσιτό κόστος χάρη στη μεγάλη αραίωσή του μέσα στο νερό
3. φιλικότητα προς το περιβάλλον, αφού είναι μη οξειδωτικό και δεν περιέχει μη οικολογικά συστατικά, όπως είναι το χλώριο και το βρώμιο.

Έκτοτε, λόγω των θετικών του αποτελεσμάτων, οι εφαρμογές του επεκτάθηκαν και σε διάφορους άλλους τομείς, όπως στις πισίνες, στα σιντριβάνια, καθώς και σε άλλες εφαρμογές, με εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα. Έτσι, προέκυψε το προϊόν BLUE MAGIC®, που είναι μία παραλλαγή του POLYDEX® για εφαρμογή σε πισίνες, spa’s, υδρομασάζ, τζακούζι, σιντριβάνια κτλ.

Το POLYDEX® διαχέεται ομοιόμορφα σε όλο τον όγκο του νερού και παραμένει σταθερά ενεργό καθ’ όλο το χρόνο προσφέροντας παρατεταμένη προστασία από τη βιολογική ρύπανση (εν αντιθέσει με τα ασταθή χλωριούχα σκευάσματα των οποίων η δράση είναι περιορισμένη χρονικά) και δεν επιτρέπει τη δημιουργία αλγών, που είναι η αρχή της γενέσεως των παθογόνων βακτηριδίων, διατηρώντας την καθαρότητα και την ποιότητα του νερού, χωρίς να επηρεάζει τη γεύση ή την οσμή ή να προκαλεί αλλεργίες. Στις λίμνες ή τα ήδη μολυσμένα νερά το POLYDEX® αφομοιώνεται από την άλγη (φύκια) και τα παθογόνα βακτηρίδια και τα ιόντα του χαλκού αλληλεπιδρούν με φυσικές μεταβολικές διαδικασίες τους, όπως τη διαπερατότητα των μεμβρανών, την αναπνοή, τη χώνεψη, την αναπαραγωγή, τη λειτουργία των μεταλλοενζύμων ακόμα και με το DNA τους. Ως αποτέλεσμα, οι οργανισμοί αυτοί πεθαίνουν, λόγω της ανικανότητάς τους να εκτελέσουν ζωτικές λειτουργίες.

Το POLYDEX® περιέχει ως ενεργά συστατικά μόνο φυσικά μεταλλικά στοιχεία σε πολύ μικρές ποσότητες («νανοτεχνολογία»). Αυτά τα φυσικά μεταλλικά συστατικά είναι φιλικά προς το περιβάλλον και είναι απαραίτητα ιχνοστοιχεία για κάθε έμβιο οργανισμό και σε καμία περίπτωση δε βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου και των ζώων, εφόσον βέβαια τηρείται η προβλεπόμενη από τις διατάξεις συγκέντρωση τους μέσα στο νερό.

Συμπερασματικά, το POLYDEX® προσφέρει απλοποίηση των πολύπλοκων και δαπανηρών διαδικασιών διατήρησης της ποιότητας του νερού, χωρίς να εξατμίζεται και κατά συνέπεια χωρίς μεγάλο τρέχον κόστος για τη συμπλήρωση του. Παρέχει ασφάλεια, αποφυγή των προβλημάτων οσμής, γεύσης, αλλεργιών και των βλαβερών συνεπειών που σχετίζονται με την έντονη χλωρίωση, και μάλιστα με πολύ λιγότερη απασχόληση και φροντίδα.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Επίσης, το POLYDEX®, χάρη στον ιονισμένο χαλκό που περιέχει, δεν επιτρέπει επικαθίσεις αλάτων και άλλων ιζηματοειδών υλών σε δεξαμενές, σωληνώσεις, αντλίες, βάνες, σερπαντίνες, αντιστάσεις κτλ. Χρησιμοποιείται ακόμα και για χημικό καθαρισμό από άλατα, αντί των καυστικών οξέων που συνήθως χρησιμοποιούνται γι’ αυτό το σκοπό. Ακόμα, το POLYDEX® έχει εφαρμογή και στη γεωργία, όπου χρησιμοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό μέσο και ως λίπασμα, με ψεκασμό ή κατά την άρδευση.

Tο POLYDEX® τροποποιεί το υδατικό ιόν του χαλκού, ώστε να παρέχει αυτές τις ευεργετικές δυνατότητες.

Εναλλακτικά, προτείνουμε και τη λύση του συστήματος Aquacare, η οποία παράγει ιόντα χαλκού μέσω ηλεκτρόλυσης, επιτυγχάνοντας έτσι ισοδύναμο αποτέλεσμα με το αναλώσιμο POLYDEX.

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Για παραλαβή από την έδρα της εταιρείας ή των τοπικών αντιπροσώπων της δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Για αποστολή ισχύουν οι περιορισμοί ελάχιστης παραγγελίας που αναφέρονται στη σελίδα Όροι Συνεργασίας με Πελάτες.

______________________________________________

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Το POLYDEX είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας για την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου βακτηριοστατικού αλγοκτόνου. Αυτό το καινοτόμο σκεύασμα χρησιμοποιεί φυσικές ανόργανες μεταλλικές ύλες για τον αποτελεσματικό έλεγχο των αλγών και την καταστολή των βακτηριδίων σε μικρές λίμνες, λάκκους, λιμνοθάλασσες, δεξαμενές αποθήκευσης πόσιμου νερού κτλ. Το POLYDEX έχει επίσης εγκριθεί για τον έλεγχο των βακτηριακών οσμών σε οργανικά υποστρώματα που υφίστανται ζύμωση.

Το POLYDEX περιέχει ένα μοναδικό υδρόφιλο ιοντικό πλέγμα ανόργανων μεταλλικών υλών, το οποίο συλλαμβάνει και μεταφέρει με αποτελεσματικό τρόπο τα ιόντα του χαλκού (Cu2+) ομοιόμορφα σε όλο τον όγκο του νερού και σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε σχέση με ανταγωνιστικά προϊόντα χαλκού που κυκλοφορούν στην αγορά. Επομένως, ο έλεγχος των μικροοργανισμών εκτελείται ταχύτερα, ασφαλέστερα, με μικρότερο κόστος και διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτω από ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων του νερού.

Μια αναφορά της Εταιρείας Ερευνών της Βρετανικής Κολομβίας (British Columbia Research Corporation) σχετικά με τη βακτηριοστατική αποτελεσματικότητα του POLYDEX έναντι του E.coli και του Strep.faecalis, το Φεβρουάριο του 1993 συμπεραίνει ότι, “Σε περιβάλλον νερού υψηλής σκληρότητας, τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι το POLYDEX θα είναι ενεργό από βακτηριοστατική άποψη, έναντι των οργανισμών της δοκιμής, σε θερμοκρασίες μεταξύ των 20oC και των 35oC και σε αραιώσεις έως 1:600.000 (0,1 mg Cu/L).

Το εργαστήριο Establishment Public Des Laboratoires Deparentaux, ένα ανεξάρτητο εργαστήριο δοκιμών στη Γαλλία, δοκίμασε και ανέφερε τα αποτελέσματα της βακτηριοστατικής αποδοτικότητας του POLYDEX έναντι 6 ομάδων βακτηρίων, που χρησιμοποιούνται συχνά για την αξιολόγηση της ποιότητας του πόσιμου νερού.

Οι δοκιμές αυτές επιβεβαίωσαν ότι η αγωγή με POLYDEX, με τη μορφή που παρέχεται, μπορεί να ελαττώσει τον αριθμό των βακτηρίων στο μηδέν μέσα σε 24 ώρες.

Μετά από έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Fort Hare, η οποία περιελάμβανε πρόγραμμα δοκιμών, βγήκε το τελικό συμπέρασμα ότι το POLYDEX είναι αποτελεσματικό ως προς την αφαίρεση των οργανισμών-δεικτών ….. μέσα στα προτεινόμενα όρια των Οδηγιών Ποιότητας Νερού του κράτους της Νοτίου Αφρικής.

Το POLYDEX έχει εγκριθεί από την Καναδική Ρυθμιστική Αρχή Διαχείρισης των Ζιζανίων (Canadian Pest Management Regulatory Agency) (PCPA Reg. No. 23636) ως βακτηριοστατικό αλγοκτόνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σύμφωνα με το χαρακτηρισμό που του έχει δοθεί στην ετικέτα.

Το POLYDEX είναι μια μέθοδος φιλική προς το χρήστη για τον έλεγχο των μικροοργανισμών, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες στον άνθρωπο ή που είναι κοινώς γνωστό ότι προκαλούν αντιαισθητική εικόνα, δυσοσμία και άσχημη γεύση σε περιέκτες αποθήκευσης νερού, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πόσιμου νερού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Για τον έλεγχο της ανάπτυξης των αλγών σε λιμνούλες που περιέχουν ψάρια, συμβουλευτείτε τα Enviro-Science Laboratories ως προς τις κατάλληλες συμβατές δόσεις για τα ψάρια.

Το POLYDEX είναι ένα αξιόπιστο προϊόν που χρησιμοποιείται για εφαρμογές σε πόσιμο νερό. Τα αλγοκτόνα που βασίζονται στη χλωρίνη σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς μέσω της οξείδωσης. Όταν το POLYDEX αφομοιώνεται από συγκεκριμένους μικροοργανισμούς, οι φυσικές μεταβολικές διαδικασίες παύουν να προκαλούν το θάνατο.

Σε αντίθεση με το θειικό άλας του χαλκού, το POLYDEX δεν καθιζάνει ούτε δημιουργεί στρώμα. Παραμένει ομοιόμορφα κατανεμημένο στο νερό, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εμποδίζοντας συνεχώς τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών, όταν διατηρούνται οι κατάλληλες συγκεντρώσεις χαλκού. Το POLYDEX χρησιμοποιεί τον πιο ενεργό τύπο χαλκού από βιολογικής άποψης – αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, ώστε να επιτευχθούν αποδοτικά ως προς το κόστος αποτελέσματα με χαμηλές δόσεις εφαρμογής.

Το POLYDEX έχει εγκριθεί σύμφωνα με τη Νομοθετική Πράξη PCP για χρήση “σε Δημοτικές εγκαταστάσεις παροχής νερού που χρησιμοποιούνται ως πηγή πόσιμου νερού, πριν αυτό καθαριστεί για σκοπούς κατανάλωσης ως πόσιμο νερό”.

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΣΕ ΥΓΡΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ

Εδώ και αιώνες ο χαλκός έχει χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας ελέγχου των αλγών και των βακτηριδίων με ποικίλους βαθμούς επιτυχίας. Αυτό ισχύει κυρίως για εφαρμογές σε εγκαταστάσεις αποθηκευμένου νερού, όπως σε λιμνούλες και πισίνες αναψυχής, σε αγροτικές δεξαμενές και σε δεξαμενές αποθήκευσης πόσιμου νερού.

Ο χαλκός είναι “το ζιζανιοκτόνο του απλού ανθρώπου”

Η διάλυση του χαλκού σε μόρια νερού έχει ως αποτέλεσμα τη φυσική δημιουργία υδατικών ιόντων [Cu (H2O)6]2+. Το υδατικό ιόν λαμβάνει τη δομή ενός οκταεδρικού συμπλόκου με τετραγωνική παραμόρφωση (η ηλεκτρονική διαμόρφωση καθιστά το ιόν Cu2+ υποκείμενο σε παραμορφώσεις Jahn-Teller). Αυτό το υδατικό ιόν αιωρείται στο νερό και λειτουργεί ως αλγοκτόνο και βακτηριοστατικό, εκτός εάν τα μόρια επηρεαστούν από το pH, την αλκαλικότητα και τη σκληρότητα του νερού.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Υδατικό ιόν του Χαλκού: (Cu[H2O]6)2+

Οι αλλαγές στην ποιότητα του νερού έχουν δραματική επίπτωση στη σταθερότητα του υδατικού ιόντος (τον βιολογικά ενεργό τύπο που απαιτείται για τη θανάτωση και τον έλεγχο των αλγών και των βακτηριδίων), περιορίζοντας ως εκ τούτου την αποτελεσματικότητά του και αναγκάζοντας τους χημικούς να επινοήσουν άλλες μεθόδους διατήρησης του υδατικού ιόντος του χαλκού στη βιολογικά ενεργή μορφή του για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, σε μεταβαλλόμενες συνθήκες νερού. Ορισμένα ζιζανιοκτόνα που βασίζονται στο χαλκό διατηρούν το υδατικό ιόν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σε πιο δύσκολες συνθήκες του νερού. Ωστόσο, οι περισσότερες δεν διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή δεν μπορούν να παραμείνουν βιολογικά ενεργές σε πιο δύσκολες συνθήκες.

Γενικά, οι ιοντικοί τύποι του χαλκού (Cu2+) κυριαρχούν σε νερά με τιμές pH 5.0 και μικρότερες τιμές. Καθώς αυξάνεται το pH, ελαττώνεται η συνεισφορά του ιόντος Cu2+ στο “Συνολικό χαλκό” με ταυτόχρονη αύξηση της συνεισφοράς του χαλκού στις μορφές Cu(CO3) και CuOH+. Με απλά λόγια, καθώς αυξάνεται το pH πάνω από το 5.0, η βιολογικά ενεργή μορφή του χαλκού γίνεται ολοένα και λιγότερο ενεργή έναντι των αλγών και των βακτηριδίων.

Τι προκαλεί αυτήν την απώλεια της δραστικότητας; To pH παίζει κύριο ρόλο. Καθώς αυξάνεται το pH, επηρεάζει την αντοχή των δεσμών ασθενούς πεδίου (από τη λατινική λέξη “ligament – δεσμός”: δεσμοί μεταξύ ατόμων σε μοριακές δομές). Τα μόρια των δεσμών ασθενούς πεδίου είναι δυνητικά τοξικά. Ωστόσο, είναι ασταθή και τείνουν να διασπαστούν και να μετατραπούν σε άλλους διάφορους τύπους μορίων, καθιστάμενα ολοένα και περισσότερο ευσταθή καθώς μετατρέπονται πάλι και πάλι, με συνεχή ελάττωση της ζιζανιοκτόνου αποτελεσματικότητάς τους.

Καθώς αυξάνεται η μοριακή σταθερότητά τους, ελαττώνεται σταδιακά ο βαθμός τοξικότητάς τους. Τελικά, το υδατικό ιόν του χαλκού σταθεροποιείται συνολικά σε μη τοξικά ή χαμηλής τοξικότητας σύμπλοκα, τα οποία δεν προσφέρουν καμία προστασία στον υδάτινο όγκο.

Έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά χημικά με περιορισμένη επιτυχία με σκοπό να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση, συμπεριλαμβανομένων των/της:

  • Υψηλότερων προτεινόμενων συνολικών συγκεντρώσεων χαλκού (Περιβαλλοντικός κίνδυνος)
  • Οργανικών χειλικών ενώσεων, όπως του κιτρικού οξέως (Σύντομη διάρκεια ζωής λόγω της οργανικής διάσπασης)
  • Οργανικών χειλικών ενώσεων, όπως του EDTA (Εξαιρετικά χαμηλή τοξικότητα σε υδρόβιους οργανισμούς)
  • Αμμωνίας για την ενδυνάμωση του ασθενούς πεδίου (Προσθήκη αζώτου στο περιβάλλον)
  • Χλωρίνης για την παρεμπόδιση της συμπλοκοποίησης των ιόντων (Προσθήκη χλωρίνης στο περιβάλλον)

Ανεξάρτητα του μηχανισμού που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση μιας βιολογικά ενεργούς κατάστασης στα ιόντα του χαλκού κατά τη διάρκεια αυξήσεων του pH και αλλαγών στην αλκαλικότητα και στη σκληρότητα, αυτοί οι μηχανισμοί προσθέτουν στο νερό επικίνδυνες ποσότητες χαλκού και άλλων χημικών ουσιών ή δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν επιβιώνουν μετά από διάφορες αλλαγές στο υδάτινο περιβάλλον στο οποίο εφαρμόζονται.

Τα Enviro-Science Laboratories έχουν υπερβεί αυτό το εμπόδιο. Η ιδιόκτητη τεχνολογία ενεργού μοριακού πλέγματος των Enviro-Science Laboratories σταθεροποιεί τα υδατικά ιόντα. Αυτή η τεχνολογία είναι γνωστή για τη ικανότητά της να θανατώνει προοδευτικά ένα ολοένα και διευρυνόμενο φάσμα μικροοργανισμών, ανάλογα με τη συγκέντρωση των ιόντων. Αυτή η τεχνολογία είναι “επιλεκτική”, στο ότι εξαλείφει πρώτα τα περισσότερο προβληματικά βακτήρια, επειδή αυτά τα βακτήρια είναι λιγότερο ανθεκτικά στην παρουσία του χαλκού. Διατηρεί την ακεραιότητα των δεσμών ασθενούς πεδίου του υδατικού ιόντος μέσω ευρέως φάσματος τιμών pH – από το 0,0 έως την τιμή 9,5 και υψηλότερες τιμές. Αυτό το νέο μόριο διαθέτει την υψηλή βιολογική δραστηριότητα των ιόντων του ασθενούς πεδίου και τη σταθερότητα των ιόντων του ισχυρού πεδίου. Αυτό που προκύπτει είναι αποτελεσματικά, ασφαλέστερα και περισσότερο προβλέψιμα προϊόντα.
(Σημειώσεις για την αποτελεσματικότητα του POLYDEX από τον Joseph Borak, Νοέμβριος 1999)

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΙΟΝΤΙΚΟΥ ΧΑΛΚΟΥ++
ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Οι ανεπιθύμητοι μικροοργανισμοί στο νερό έχει βρεθεί ότι εμφανίζουν αρνητική φόρτιση στις επιφάνειές τους.1 Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στον ιονισμό των αμινομάδων, των καρβοξυλομάδων και των ομάδων της ιμιδαζόλης των πρωτοτροφικών ενώσεων. Ένα κατιόν, όπως ο Cu++, προσελκύεται ηλεκτροστατικά από αρνητικά φορτισμένους μικροοργανισμούς. Αυτό μπορεί να εξηγήσει έναν από τους μηχανισμούς αποτελεσματικότητας του ιοντικού χαλκού POLYDEX, και το κύριο χαρακτηριστικό “Αναζήτησης και Θανάτωσης” μέσω του οποίου ενεργεί το προϊόν. Μέσω της μοναδικής ικανότητας ομοιόμορφης διασποράς μέσα στη στήλη του νερού και ταυτόχρονα μέσω της ηλεκτροστατικής έλξης σε ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς, η πιθανότητα αλληλεπίδρασης αυξάνεται μαθηματικά.

Μόλις το ιόν Cu++ διαπεράσει το τοίχωμα της κυτταρικής μεμβράνης, παρουσιάζεται το φαινόμενο του ιονισμού λόγω των αλλαγών του pH μέσα στο κύτταρο και προκύπτει ένας από πολλούς τύπους ιόντων χαλκού. Αυτά τα ιόντα έχει βρεθεί ότι επενεργούν στο RNA, στο DNA και στα ένζυμα του μεταβολισμού, αποδιοργανώνοντας τις διαδικασίες αναπαραγωγής και το μεταβολισμό του κυττάρου.2 Όταν αποδιοργανωθεί ο μεταβολισμός και η αναπαραγωγή, ο αριθμός των μικροοργανισμών θα ελαττωθεί και οι επιπτώσεις παθογένειας (εάν υπάρχουν) ενός μικροοργανισμού θα ελαχιστοποιηθούν σε σημαντικό βαθμό ή θα εξαλειφθούν.

Τα αποτελέσματα του ιοντικού χαλκού POLYDEX ως απολυμαντικού είναι συνάρτηση του χρόνου επαφής, της συγκέντρωσης, της σκληρότητας και της θερμοκρασίας του νερού. Αυτό θα ίσχυε για τις περισσότερες ουσίες που χρησιμοποιούνται ως απολυμαντικά.3 Η εμπειρία δείχνει πως ο ιοντικός χαλκός POLYDEX είναι αποτελεσματικός σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων του νερού και είναι μια εξαιρετική επιλογή ως αγωγή για τις άλγες και τα βακτήρια. Ο ΙΟΝΤΙΚΟΣ ΧΑΛΚΟΣ έχει επίσης αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικός για την καταπολέμηση των βραγχιακών παρασίτων σε περιβάλλοντα υδατοκαλλιεργειών.

Ένας συνδυασμός χαλκού και χλωρίνης σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις επηρεάζει τις CFU (μονάδες δημιουργίας αποικιών) του βακτηρίου Escherichia coli στο νερό.

Το E-coli, ένα βακτήριο που βρίσκεται στο ανθρώπινο έντερο, χρησιμοποιείται ως πρότυπο για τη δοκιμή της ποιότητας των υδάτων αναψυχής και του πόσιμου νερού. Η παρουσία του βακτηρίου E.coli υποδηλώνει πως ανθρώπινα περιττώματα ενδέχεται να μολύνουν το νερό.

Στην πόλη Τούσον, στην Αριζόνα το νερό της βρύσης υποβλήθηκε σε δοκιμή με 100 ppb χλωρίνης5 και μετά από 120 δευτερόλεπτα δεν βρέθηκε σημαντική διαφορά σε σχέση με τα δείγματα ελέγχου που δεν περιείχαν χλωρίνη. (100 ppb = 0,1 ppm).

Όταν το ίδιο νερό υποβλήθηκε σε δοκιμή, μετά την προσθήκη 100 ppb χλωρίνης, 380 ppb χαλκού και 38 ppb αργύρου – ο δείκτης DFU μεταβλήθηκε από Log 10 CFU/ml. “6” σε “0” CFU/ml. σε 120 δευτερόλεπτα – Μια σημαντική διαφορά.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα ιόντα χλωρίου παρεμπόδιζαν σταθερά τις απολυμαντικές ενέργειες των ιόντων του αργύρου, προκαλώντας την καθίζησή τους.

Αυτή η διαδικασία υποστηρίζει πως το ιόν Cu++ και η χλωρίνη ως απολυμαντικά είναι συμβατά και σε συνδυασμό λειτουργούν καλά, ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Επομένως, σε μια λιμνούλα γηπέδου του γκολφ, σε μια μικρή λίμνη με ψάρια ή σε έναν άλλο όγκο νερού που εξαρτάται από το δημοτικό δίκτυο παροχής νερού, το οποίο περιέχει ποσότητα χλωρίνης σε συνδυασμό με τον ιοντικό χαλκό POLYDEX, αναμένεται να είναι μια εξαιρετική επιλογή ως αλγοκτόνο /βακτηριοκτόνο. Επίσης σε οποιαδήποτε εφαρμογή όπου υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ του ιοντικού χαλκού POLYDEX και της χλωρίνης, τα αποτελέσματα θα είναι ευνοϊκά. Το POLYDEX θα διατηρήσει μια υπολειμματική δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ανάλωση της χλωρίνης.

Απαιτείται μικρότερη ποσότητα χλωρίνης ή δεν απαιτείται χλωρίνη, όταν χρησιμοποιείται ο ιοντικός χαλκός POLYDEX, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την πιο υπεύθυνη περιβαλλοντικά χρήση των πόρων και επιτρέποντας στο επεξεργασμένο νερό να παραμείνει μέσα στα όρια ποιότητας, που καθορίζονται από τις οδηγίες συμμόρφωσης, για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

ΠΙΘΑΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΙΟΝΤΙΚΟ ΧΑΛΚΟ

Έχει αναφερθεί ότι η απενεργοποίηση των βακτηρίων λόγω της σχετικής ικανότητας των ιόντων χαλκού οφείλεται στην οξειδωτική ισχύ των ιόντων και ότι υπάρχει μια λειτουργική σχέση μεταξύ του ρυθμού απενεργοποίησης και του δυναμικού οξείδωσης του ιόντος.

Η ενέργεια των ιόντων των μετάλλων είναι ειδική ως προς τη θέση στόχευσης και οι αντιδράσεις οξείδωσης/αναγωγής που λαμβάνουν χώρα δημιουργούν πρωτογενείς και δευτερογενείς ελεύθερες ρίζες υδροξειδίου (OH), οι οποίες καταλήγουν στην παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, στην αποσύνθεση και στη βλάβη της θέσης-στόχου στο μικροοργανσμό.

Στην περίπτωση της επίδρασης του Cu++ στο βακτήριο Escherichia coli, έχει προταθεί ότι ο χαλκός φαίνεται να επιτίθεται στα αναπνευστικά ένζυμα στην κυτταρική μεμβράνη. Η απόδειξη για αυτό προέρχεται από την ελάττωση της χρήσης του οξυγόνου και από την αύξηση των διαδρομών ζύμωσης, κατά την ανάνηψη βακτηρίων της E. coli που είχαν υποστεί βλάβη, λόγω της έκθεσής τους σε ιόντα χαλκού.

Έχει επίσης αναφερθεί ότι ο χαλκός διασπά το DNA σε μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε διαλύματα χαμηλής ιοντικής ισχύος, ανταγωνιζόμενος τις θέσεις σύνδεσης με το υδρογόνο μέσα στο μακρομόριο.

Η έρευνα έχει δείξει ότι ο χαλκός (Cu++) έχει ειδική συνάφεια για το DNA και ότι μπορεί να αποδιοργανώσει τις ελικοειδείς δομές, μέσω της διασταύρωσης μέσα και μεταξύ των ελίκων του DNA: επίσης κάθε διασταύρωση μπορεί να αποδιοργανώσει αρκετές βάσεις. Αυτό αυξάνει μαθηματικά τον αριθμό των θέσεων-στόχων για την απολύμανση με χαλκό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η ενέργεια του ιοντικού χαλκού σε ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς φαίνεται να οφείλεται κυρίως στο δυναμικό οξείδωσης των ιόντων του μετάλλου που παράγονται.

Αυτά τα ιόντα επιτίθενται στα βακτήρια και στις άλγες με ποικίλους τρόπους, αποδιοργανώνοντας το DNA, το RNA, τη μοριακή αναπαραγωγή και παρεμποδίζοντας την κυτταρική αναπνοή, μέσω της διακοπής της ενέργειας των ενζύμων που βρίσκονται στην κυτταρική μεμβράνη.

Έχει καταδειχθεί ότι υπάρχει συμβατότητα μεταξύ του χαλκού και της χλωρίνης, και στην ουσία λειτουργούν ικανοποιητικά σε συνδυασμό ως απολυμαντικά. Το πιο σημαντικό γεγονός σε αυτό το σημείο είναι ότι απαιτείται πολύ μικρότερη ποσότητα χλωρίνης, όταν το ιόν του χαλκού (Cu++) είναι παρόν: με αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα ενός περισσότερο υπεύθυνου περιβαλλοντικά σχεδίου δράσης.

Το POLYDEX διασπείρεται ομοιόμορφα στη στήλη του νερού και έλκεται ηλεκτροστατικά από μικροοργανισμούς που εμφανίζουν μια καθαρή αρνητική φόρτιση στην επιφάνειά τους. Αυτό αυξάνει μαθηματικά την πιθανότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ του ιοντικού χαλκού POLYDEX και του ανεπιθύμητου μικροοργανισμού.

Έχει επίσης αναφερθεί ότι ο ιοντικός χαλκός ελέγχει τα βραγχιακά παράσιτα σε περιβάλλοντα υδατοκαλλιεργειών. Ωστόσο, ο μηχανισμός ελέγχου θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Park, G.A., Adsorption in the Marine Environment. Chemical Ocean. Vol. I, Riley, J.P. and Skirrow, G., Academic Press. New York. 1976. 241.
2. Murray, J.P., Thermodynamics of Poliovirus Absorption. Διδακτορική διατριβή: Stanford University, Palo Alto, CA. 1978.71
3. Lippy, E.C., Chlorination to prevent and control waterborne diseases. J. American Water Works Association. January, 1986. 49.
4. Chick, H., Factors conditioning the velocity of disinfection. Chem. Ads. Vol. 7, 1913. 2273.
5. Critical Reviews in Environmental Control. Vol. 18. Issue 4, 1989.
6. Cliver, K.O., Foell, W.K., and Goepfert, J.M. , Biocidal Effects of Silver. Τελική Τεχνική Αναφορά, Πανεπιστήμιο του Wisconsin, Madison. 1971.
7. Lund, E., The significance of oxidation in chemical inactivation of poliovirus, Arch. Ges. Virusforsch. Vol. 12, 1963.
8. Samuni, A., Chevion, M., and Czipski, G., Roles of Copper and superoxide anion radicals in the radiation-induced inactivation of T, bacteriophage. Radiat. Res. Vol. 99. 1984.
9. Domek, M.J., LeChevallier, M.W., Cameron, S.C. and McFeters, G.A., Evidence for the role of copper in the injury process of coliform bacteria in drinking water.
10. Davydova, S.L., Macromolecules of biological interest in complex formation. Metal Ions in Biological Systems Vol. I, 1979.
11. Ueda, K., Morita, J., Yamashita, K., and Komano, J. Inactivation of Bacteriophage 0X174 by mitomycin C in the presence of sodium hydrosulfite and cupric ions. Chem. Boil. Interact, Vol. 29, 1980.

ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΟΝΤΙΚΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΟ ΘΕΙΙΚΟ ΑΛΑΣ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ POLYDEX ΜΕΤΑ ΑΠΟ 24 ΩΡΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

POLYDEX: Πρόληψη της βιο-ρύπανσης των υδάτων και στο πόσιμο νερό.
(άρθρο του Josef Borak)

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟ-ΡΥΠΑΝΣΗΣ (ανάπτυξη αλγών, φαινόμενο πράσινου νερού, φαινόμενο ροζ νερού, βλέννες, βακτηριδιακή μόλυνση, αποσύνθεση οργανικών ουσιών, δυσοσμία κλπ.) είναι ένας από τους πέντε κύριους στόχους της επεξεργασίας του νερού. Οι άλλοι στόχοι περιλαμβάνουν: την ελάττωση των διαλυμένων ανόργανων υλών, την ουδετεροποίηση των ανθρωπογενών ρυπαντών και των τοξικών ενώσεων, την οξείδωση των οργανικών υλών και τις ρυθμίσεις της χημικής σύστασης του νερού.

Μια ποικιλία μεθόδων και χημικών ουσιών επεξεργασίας είναι διαθέσιμες για την επίτευξη ικανοποιητικού ελέγχου όλων σχεδόν των επιβλαβών μικροοργανισμών που απαντώνται σε οποιοδήποτε σύστημα νερού. Τα αποτελέσματα μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με την κατανόηση της φύσης του προβλήματος και την επιλογή της μεθόδου ή των χημικών ουσιών επεξεργασίας. Ένα συστηματικό πρόγραμμα συντήρησης του νερού που αποσκοπεί στην αποτροπή της βιολογικής ρύπανσης είναι ανώτερο από κάθε άποψη σε σχέση με τη φρενιτιώδη αναζήτηση για διορθωτικά μέτρα, όταν ένα πρόβλημα γίνει καταφανές.

Η πρόληψη της βιο-ρύπανσης είναι η πιο επιθυμητή προσέγγιση. Απαιτεί μικρότερη προσπάθεια, μικρότερες ποσότητες και αριθμό χημικών ουσιών (συχνά λιγότερο τοξικών χημικών ουσιών) και λίγες, εάν απαιτούνται, τεχνικές γνώσεις. Η προληπτική συντήρηση κοστίζει πάντοτε λιγότερο σε σχέση με τα μέτρα αντιμετώπισης (επανόρθωσης). Αυτό το γεγονός συχνά αγνοείται ή δεν αναγνωρίζεται από τους κατόχους ή τους διαχειριστές υδάτινων όγκων, στους οποίους παρατηρείται βιο-ρύπανση.

Το POLYDEX ξεχωρίζει σε σχέση με όλες τις άλλες χημικές ενώσεις επεξεργασίας νερού, ως ένα μοναδικά ασφαλές, περιβαλλοντικά φιλικό προϊόν, το οποίο εάν χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της βιο-ρύπανσης. Το POLYDEX περιέχει χαλκό, ένα μέταλλο απαραίτητο για τις λειτουργίες όλων των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων. Παραδείγματος χάριν, τα ζώα που εκτρέφονται σε αγροκτήματα λαμβάνουν συμπλήρωμα χαλκού στη δίαιτά τους, σε τυπικά επίπεδα που είναι 60 έως 100 φορές υψηλότερα από αυτά που προτείνονται για την επεξεργασία νερού με Polydex. Στην καθημερινή τους δίαιτα οι άνθρωποι απαιτείται να λαμβάνουν ποσότητα χαλκού έξι φορές μεγαλύτερη σε σχέση με αυτήν που περιέχεται στο επεξεργασμένο με Polydex νερό. Η έλλειψη χαλκού στη διατροφή είναι σοβαρότερο πρόβλημα σε σχέση με την περίσσεια αυτού του μετάλλου στη διατροφή. Η ανεπάρκεια του διατροφικού χαλκού οδηγεί σε σοβαρή δυσλειτουργία πολλών μεταβολικών οδών, επηρεάζοντας ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του νευρικού συστήματος, του αίματος, του ήπατος, των νεφρών, της καρδιάς, των οστών, των εντέρων και του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα χαμηλά επίπεδα χαλκού εμπλέκονται στην πρόκληση της αρθρίτιδας (ζητήστε το άρθρο #4-010 “The Role of Copper in Animals and Plants (Ο ρόλος του χαλκού στα ζώα και τα φυτά)” ).Το Polydex είναι το βέλτιστο χημικό σκεύασμα επεξεργασίας νερού που είναι διαθέσιμο για την προληπτική διατήρηση των νερών ελεύθερων από βιο-ρύπανση. Επειδή το POLYDEX δεν οξειδώνεται και δεν περιέχει χημικά που μπορούν να συνδυαστούν με άλλα μόρια για τη δημιουργία επικίνδυνων υπο-προϊόντων, το Polydex είναι εξαιρετικά ασφαλές. Είναι ένα χημικό σκεύασμα κατάλληλο για τρόφιμα, το οποίο έχει εγκριθεί για εφαρμογές σε πόσιμο νερό από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγείας του Καναδά. Η κατάλληλη δόση εφαρμογής είναι έως 16 ml/1OOO λίτρα νερού. Από αυτήν τη δόση προκύπτει συγκέντρωση χαλκού στο επίπεδο του 1,0 ppm περίπου στο επεξεργασμένο νερό.

Εάν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις οδηγίες, το POLYDEX θα διατηρήσει το επιθυμητό επίπεδο διαλυμένων ιόντων χαλκού, βέλτιστα κατανεμημένων στο επεξεργασμένο νερό. Δεν απαιτείται ανατάραξη ή μίξη. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις χαλκού που υπερβαίνουν τα 0,13 ppm περίπου είναι τοξικές για τα ψάρια. Παρόλο που το POLYDEX χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των αλγών και των βακτηριδίων σε μεγάλες εμπορικές εγκαταστάσεις παραγωγής γατόψαρων, όταν τα ψάρια είναι παρόντα οι δόσεις θα πρέπει να χορηγούνται με μεγάλη προσοχή. Χωρίς τη δέουσα φροντίδα και προσοχή ως προς τη δόση και τη μέθοδο εφαρμογής, μπορεί να πεθάνουν όλα τα ψάρια που είναι παρόντα στο επεξεργασμένο νερό.

Όσον αφορά τα ψάρια που απαντώνται σε δημόσιες υδάτινες διόδους (κανάλια νερού), οι τοπικές αρχές μπορεί να επιβάλλουν περιορισμούς ως προς την εκροή του επεξεργασμένου νερού στις διόδους αυτές. Ωστόσο, το νερό που περιέχει συγκέντρωση 1,0 ppm χαλκού δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

Μέσα σε απόσταση 2-3 ποδών από το σημείο της εκροής τα επίπεδα αραίωσης είναι σίγουρο ότι θα βρίσκονται αρκετά κάτω από τα επίπεδα τοξικότητας για οποιοδήποτε είδος ψαριού. Επίσης, σε απόσταση 5 ποδών από το σημείο της εκροής, η συγκέντρωση του χαλκού είναι πολύ χαμηλή, ώστε να μην είναι δυνατή η μέτρησή της.

Ένα σημαντικό θέμα που αφορά το χαλκό συχνά παραβλέπεται. Το νερό που περιέχει από 0,04 έως 0,1 ppm χαλκού είναι στην πραγματικότητα το πιο ευεργετικό για όλα τα ψάρια. Παρόλα αυτά, συμβουλευθείτε τις τοπικές περιβαλλοντικές αρχές, όταν απαιτείται απόρριψη του επεξεργασμένου νερού. Σε αντίθεση με τις οξειδωτικές ουσίες ή τα διαχεόμενα αλογόνα, όπως η χλωρίνη, το Polydex είναι πιο αξιόπιστο και προστατεύει το νερό από τη βιο-ρύπανση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ των εφαρμογών. Το POLYDEX είναι ένα εξαιρετικό βακτηριοστατικό αλγοκτόνο.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ POLYDEX ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Νανοτεχνολογία «POLYDEX», για την απολύμανση του πόσιμου νερού αντί της χλωρίωσης, με ταυτόχρονη διάλυση των συσσωρευμένων αλάτων μέσα στο δίκτυο σωληνώσεων, κρουνών, μηχανημάτων και αποτροπή της σκωρίασης.

Δοσολογία 1 λίτρο για 60.000 έως 600.000 λίτρα νερού

Χρησιμοποιώντας το POLYDEX στις δεξαμενές αποθήκευσης του νερού ως απολυμαντικό αντί της χλωρίωσης, διατηρούμε την ποιότητα του νερού χωρίς παθογόνα στοιχεία κολοβακτηρίδια, άλγη, δυσάρεστες οσμές και αλλοίωση της γεύσης και μπορούμε να πλύνουμε τα προς διάθεση τρόφιμα και σκεύη, χωρίς το φόβο που υπάρχει με τη χλωρίωση ότι εάν μεν χλωριώσουμε το Νερό τα τρόφιμα θα το απορροφήσουν, εάν δε όχι, εγκυμονούν άλλου είδους κίνδυνοι.

Επειδή δε το POLYDEX είναι βακτηριοστατικό αλγοκτόνο (bacteriostatic algaecide), κατά τις πλύσεις καθαριότητας στους διαφόρους χώρους παραγωγής & συσκευασίας τροφίμων, σταθμών ή δεξαμενών συγκέντρωσης πρώτων υλών & επεξεργασίας, ψυγείων ή βυτίων μεταφοράς πρώτων υλών, κουζίνες, κτλ., αποτρέπει τη δημιουργία και τη συσσώρευση μυκήτων, οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα καθυστερήσεων στην παραγωγή, πολλαπλά πλυσίματα, απολυμάνσεις κτλ.

Με το POLYDEX προστατεύουμε επίσης το δίκτυο διανομής νερού (σωληνώσεις, αντλίες, μηχανήματα) και το διατηρούμε σε άριστη κατάσταση, χωρίς άλατα και πρασινίλες στις βρύσες, τα οποία διαβρώνουν το δίκτυό μας, σκωρίαση κτλ., καταστάσεις που δεν μπορούμε να αποφύγουμε με τη χλωρίωση του νερού.

Το POLYDEX επίσης διαλύει τα άλγη (γλίτσα) στα καζανάκια και έτσι σταματούν οι διαρροές, και οι άσκοπες καταναλώσεις του νερού.

Τέλος ποτίζοντας τα φυτά μας με νερό που περιέχει POLYDEX, ακόμη και με το νερό της βιολογικής μας μονάδας επεξεργασίας λυμάτων (σε συγκέντρωση 1:30.000), απολυμαίνοντας το με POLYDEX αντί της χλωρίωσης τα ωφελούμε, αφού τα ιχνοστοιχεία του χαλκού είναι απαραίτητα για κάθε έμβιο οργανισμό, σε αντίθεση με το χλώριο, το οποίο τα καταστρέφει. Με άλλα λόγια, το POLYDEX είναι η ιδανική λύση για αυτό που ονομάζουμε τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων.

Εναλλακτικά, προτείνουμε και τη λύση της συσκευής Aquacare, η οποία παράγει ιόντα χαλκού, επιτυγχάνοντας έτσι ισοδύναμο αποτέλεσμα με το αναλώσιμο POLYDEX.

Τέλος, υπάρχει και η δυνατότητα οξείδωσης και απολύμανσης του νερού με το ενεργό οξυγόνο OXONE PS16 της πολυεθνικής DuPont, που έχει εγκριθεί γι’ αυτό το σκοπό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μοιράσου το στα social media