Επικίνδυνες για την υγεία οι δημόσιες πισίνες,
σύμφωνα με μελέτη

Δημοσίευση του in.gr στις 26 Ιουλίου 2010, 11:33
(για να δείτε τη σχετική σελίδα, πατήστε εδώ)

.
Τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στο πιο κάτω κείμενο αντιμετωπίζονται με τη συστηματική χρήση του ενεργού οξυγόνου Oxone D15 και των άλλων οικολογικών μεθόδων επεξεργασίας νερού που προτείνει η Smart Technical Solutions για τις πισίνες. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Αθήνα

Οι δημόσιες πισίνες μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες από ό,τι νόμιζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Νέα μελέτη επισημαίνει πως η ανάμιξη οργανικών ουσιών με απολυμαντικές χημικές ουσίες στο νερό της πισίνας μπορεί να προκαλέσει ακόμη και γενετικές βλάβες στα κύτταρα των ανθρώπων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, συνδέονται με κινδύνους όπως το άσθμα ή ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.

Η έρευνα, υπό τον καθηγητή γενετικής Μάικλ Πλέβα του πανεπιστημίου του Ιλινόις, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology (Περιβαλλοντική Επιστήμη και Τεχνολογία) της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με το Live Science, επισημαίνει ότι όλες οι πηγές νερού περιέχουν οργανική ύλη από σάπια φύλλα, μικρόβια και άλλες νεκρές μορφές ζωής. Ωστόσο, στις πισίνες το νερό επίσης περιέχει υπολείμματα από ιδρώτα, δέρμα, τρίχες, ούρα (ένας στους πέντε ανθρώπους έχει παραδεχτεί ότι ουρεί μέσα στην πισίνα) καθώς και χημικά προϊόντα, όπως καλλυντικές και αντιηλιακές κρέμες.

Τα προϊόντα αυτά είναι συχνά πλούσια σε άζωτο και όταν αναμιγνύονται με τις απολυμαντικές ουσίες για τον καθαρισμό του νερού της πισίνας, υφίστανται χημική τροποποίηση και μετατρέπονται σε πιο τοξικές ουσίες.

Η συχνή έκθεση ενός ανθρώπου σε τέτοια υποπροϊόντα των απολυμαντικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε γενετική μετάλλαξη γονιδίων, σε προβλήματα κατά τη γέννηση ενός παιδιού, σε επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης, σε αναπνευστικές δυσκολίες (άσθμα), ακόμα και σε πρόκληση καρκίνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αν και η μελέτη δεν εξέτασε τις πραγματικές συνέπειες για τους ανθρώπους, οι ερευνητές συνιστούν να γίνει πλέον μια τέτοια έρευνα.

Οι αμερικανοί επιστήμονες συνέκριναν δείγματα νερού από δημόσιες πισίνες και από τη βρύση και τα ανέλυσαν για να δουν κατά πόσο τα υποπροϊόντα των χημικών απολυμαντικών ουσιών μπορούσαν να προκαλέσουν γενετικές μεταλλάξεις.

Χρησιμοποιώντας μια ευαίσθητη γονιδιο-τοξική ανάλυση, που εφαρμόζεται στα κύτταρα, μπόρεσαν να ανιχνεύσουν τις βλάβες του DNA στο επίπεδο του πυρήνα κάθε κυττάρου. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όλα τα δείγματα νερού από πισίνες που περιείχαν απολυμαντικές-καθαριστικές ουσίες, περιείχαν περισσότερες βλάβες DNA σε σχέση με το απλό νερό βρύσης από το δίκτυο ύδρευσης.

Οι ερευνητές δεν συνιστούν οι άνθρωποι να μην πηγαίνουν στις πισίνες, αλλά συστήνουν σε κάθε διαχειριστή και καθαριστή πισίνας να κάνει καλύτερη επιλογή απολυμαντικών ουσιών και να περιορίσει τις χημικές ουσίες (ειδικά τις βρωμιωμένες) που χρησιμοποιεί για καθαρισμό. Όπως αναφέρουν, η καλύτερη μέθοδος για τον καθαρισμό της πισίνας φαίνεται να είναι η συνδυασμένη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας και χλωρίνης.

Παράλληλα, η οργανική ύλη πρέπει να απομακρύνεται με τη συχνή ανακύκλωση του νερού της πισίνας, ενώ οι κολυμβητές πρέπει απαραιτήτως να κάνουν ντους πριν μπουν στην πισίνα, ώστε να μειώσουν την ποσότητα οργανικής ύλης που θα μεταφέρουν στα νερά της. Και φυσικά, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, απαγορεύεται αυστηρά η ούρηση μέσα στην πισίνα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
____________________________________

Η Smart Technical Solutions συμπληρώνει στο πιο πάνω κείμενο:
Στο πιο πάνω κείμενο θέλουμε να σχολιάσουμε το εξής: Επειδή, όπως αναφέρει το κείμενο, ένας στους πέντε λουόμενους ομολογεί ότι ουρεί μέσα στην πισίνα, και επειδή γνωρίζουμε πόσο δύσκολα αλλάζουν συνήθειες οι άνθρωποι, όταν μάλιστα δεν μπορεί να τους ελέγξει κανείς, και επειδή δεν είναι μόνο τα ούρα αλλά και πολλές άλλες οργανικές ουσίες που εκκρίνονται μέσα στην πισίνα από το ανθρώπινο σώμα, από τα έντομα, από τα φυτά του περιβάλλοντος (π.χ. γύρη), προτείνουμε τη χρήση του οξειδωτικού ενεργού οξυγόνου Oxone D15, το οποίο οξειδώνει όλες αυτές τις οργανικές ουσίες με εντελώς αβλαβή και ακίνδυνο τρόπο (έχει πιστοποίηση για χρήση ακόμα και σε πόσιμο νερό) και την πλήρη κατάργηση του σοκ χλωρίωσης, με παράλληλη μείωση της τακτικής χρήσης χλωρίου.
Για μεθόδους ολοκληρωτικής κατάργησης ακόμα και της τακτικής χρήσης χλωρίου, με ταυτόχρονη συμμόρφωση με τη νομοθεσία που επιβάλλει την παρουσία μίας ελάχιστης ποσότητας χλωρίου μέσα στην πισίνα, επικοινωνήστε μαζί μας.

Μοιράσου το στα social media