Τι είναι ο Ιονισμός του Νερού με Ιόντα Χαλκού και Αργύρου.

Από αρχαιοτάτων χρόνων ο χαλκός και ο άργυρος χρησιμοποιείτο στα μαγειρικά σκεύη και σε άλλα είδη, όπως ποτήρια, κανάτες κτλ. για αντιβακτηριακή προστασία και για να διατηρείται το νερό καθαρό και απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς.

Σήμερα η απολύμανση των υδάτων εκτελείται με τις μεθόδους της χλωρίωσης, οζονισμού, Ιονισμού, UV κτλ. Επιστημονικά έχει διαπιστωθεί ότι μικρή ποσότητα χλωρίου και μικρή ποσότητα ιόντων χαλκού αργύρου είναι η περισσότερο αποτελεσματική και οικονομική μέθοδος.

Ιονισμός είναι η οριστική απομάκρυνση ηλεκτρονίου από ένα άτομο. Στην περίπτωση του νερού της πισίνας χρησιμοποιούνται ιόντα χαλκού και αργύρου σε συγκέντρωση η οποία είναι 10 φορές μικρότερη από το προβλεπόμενο όριο στο πόσιμο νερό.

Η δημιουργία των ιόντων γίνεται ηλεκτρολυτικά. Κατά την ηλεκτρόλυση αποδεσμεύονται συγκεκριμένες ποσότητες ιόντων χαλκού και αργύρου (μικρά σωματίδια) φορτισμένα θετικά, τα οποία, όταν έλθουν σε επαφή με τα αρνητικά σωματίδια όπως άλγη, βακτήρια και ιούς, έλκονται έντονα μεταξύ τους, διαπερνούν την μεμβράνη τους και τα αδρανοποιούν.

Τα ιόντα χαλκού και αργύρου δεν επηρεάζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου ούτε από τη θερμοκρασία, όπως συμβαίνει με το χλώριο, με αποτέλεσμα να διατηρούνται μέχρις ότου αδρανοποιήσουν κάποιο μικροοργανισμό που βρίσκεται μέσα στο νερό. Αυτή η διαδικασία του ιονισμού μειώνει τη χρήση του χλωρίου κατά 70 έως 80%.

Όλοι οι χλωριωτές άλατος (εάν ζητήσετε και διαβάσετε το manual τους), θα διαπιστώσετε ότι προβλέπουν τη χρήση σταθεροποιητή χλωρίου. Αυτό διότι η διάρκεια ζωής του χλωρίου παρουσία του ήλιου είναι μόνον 2 ώρες. Ο σταθεροποιητής είναι κυανουρικό οξύ και έχει την ιδιότητα να 4πλασιάζει τη ζωή του χλωρίου. Δεν παύει, όμως, να υπάρχει το κυάνιο στην πισίνα επί μακρόν και η κολύμβηση να γίνεται μέσα σε αυτό και άρα θα πρέπει να παρακολουθείται η συγκέντρωσή του για λόγους υγείας. Εάν το κυανουρικό οξύ στην πισίνα υπερβεί ένα συγκεκριμένο όριο, πρέπει να αλλάζετε μια ποσότητα νερού για να μειωθεί η συγκέντρωσή του.

Το χλώριο στην πισίνα προστατεύει από τους μικροοργανισμούς αλλά ταυτόχρονα ενώνεται με τα οργανικά της πισίνας, όπως είναι τα σάλια, ιδρώτες, ούρα κ.ά. οργανικές ουσίες και δημιουργεί χλωραμίνες, χλωροφόρμιο και άλλες ενώσεις, οι οποίες είναι καρκινογόνες και θα πρέπει να ελέγχονται για να μη ξεπεράσουν κάποιο συγκεκριμένο όριο, διότι διαφορετικά θα πρέπει να αλλάζει μια ποσότητα νερού για να μειωθεί η συγκέντρωσή τους.

Η εταιρία μας προμηθεύει στην αγορά τον ιονιστή – οξυγονωτή & χλωριωτή άλατος AquaCare. Το σύστημα αυτό, και ειδικότερα ο τύπος Oxygeneo, που λειτουργεί με τη μέθοδο της υδρόλυσης και της ηλεκτρόλυσης, παράγει ταυτόχρονα και οξειδωτικά στοιχεία όπως οξυγόνο, ρίζες υδροξυλίου, φυσικό χλώριο, αλλά και ιόντα χαλκού και αργύρου. Τα παραγόμενα οξειδωτικά στοιχεία και το χλώριο οξειδώνουν τις οργανικές ενώσεις που περιέχει το νερό, ενώ με τον ιονισμό εξουδετερώνονται τα άλγη και τα βακτήρια.

Η ύπαρξη των ιόντων χαλκού και αργύρου στο νερό αντικαθιστά το απαιτούμενο από τους χλωριωτές άλατος κυανουρικό οξύ και ταυτόχρονα μειώνει την απαίτηση για υπερβολική χρήση χλωρίου. Ο EPA (Environmental Protection Agency) της Αμερικής καθώς και άλλοι φορείς, προβλέπει στο εκπαιδευτικό Bulletin για τις πισίνες τη χρήση 0,4 ppm χλωρίου και 0,5 ppm ιόντων χαλκού και αργύρου στις πισίνες.

Το κατωτέρω διάγραμμα δείχνει ότι 0.10 ppm χλωρίου μαζί με χαλκό είναι αποτελεσματικότερο από ό,τι μόνο του το χλώριο σε αυτή τη συγκέντρωση.

Διάγραμμα Χλωρίου - Χαλκού στο νερό της πισίνας

Σε άλλο τεστ η ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου George Washington στη Ουάσινγκτον με βακτήρια e-coli έδειξε ότι με μόλις 0,05 ppm χλωρίου και 40 ppb αργύρου καταστράφηκαν σε ποσοστό 100% τα e-coli μέσα σε 15 δευτερόλεπτα. Το χλώριο μόνο του δεν θα μπορούσε να το καταφέρει αυτό, ακόμη και σε πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Ταυτόχρονα ο συνδυασμός 0,3 ppm χλωρίου με 0,3 ppm ιόντων χαλκού και αργύρου ισοδυναμεί σχεδόν με 3 ppm χλωρίου, χωρίς να έχει όλα τα γνωστά μειονεκτήματα του χλωρίου.

Η χρήση των ιόντων χαλκού και αργύρου, σε συνδυασμό με ελάχιστο χλώριο, προστατεύει από οργανικά και ανόργανα με λιγότερο χλώριο.

Τα πιο κάτω διαγράμματα δείχνουν τη μείωση της ικανότητας του χλωρίου σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία και το pH.

Μείωση της διαλυτότητας του χλωρίου σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία.

Δραστικότητα χλωρίου σε συνάρτηση με το pH.

Η εβδομαδιαία χρήση του ενεργού οξυγόνου σε σκόνη Oxone D15, μαζί με τη μέθοδο AquaCare OxyGeneo, προστατεύει πλήρως τη υγεία των κολυμβητών και την καθαριότητα της πισίνας. Για περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη συνδυαστική χρήση, που αποτελεί την κορυφαία λύση σήμερα για τις πισίνες, πατήστε εδώ.

Μοιράσου το στα social media