Τεχνολογία MERUS

Τα Οφέλη που προσφέρουν οι δακτύλιοι Merus
στις Κτιριακές Εφαρμογές


Για να μελετήσετε καλύτερα τα οφέλη, δείτε την πιο πάνω εικόνα σε μεγέθυνση. Συγκεκριμένα:

 • Για κάθε έγχρωμο κωδικό που θα δείτε πάνω στην εικόνα, βρείτε σε ποιο όφελος αντιστοιχεί.
 • Αντίστροφα, βρείτε ποια ακριβώς σημεία μιας κτιριακής εγκατάστασης αφορά το κάθε μεμονωμένο όφελος.
 • Το καθένα από τα έξι χρώματα των κωδικών αντιστοιχεί σε μία από τις έξι πιο κάτω κατηγορίες οφελών.

Α. ΥΓΙΕΙΝΗ

 1. Βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού και των μαγειρεμένων τροφών.
  Το νερό απαλλάσσεται από το καφέ χρώμα της σκουριάς, ακόμα και όταν το κτίριο έχει μείνει κλειστό για πολύ καιρό. Επίσης, οι φυτικοί οργανισμοί (άλγη) που συνήθως αναπτύσσονται όπου υπάρχει στάσιμο νερό σύντομα μαραίνονται, διαλύονται μέσα στο νερό και δεν ξαναεμφανίζονται. Καθώς, λοιπόν, το υδραυλικό δίκτυο παραμένει καθαρό, παρεμποδίζεται η ανάπτυξη μικροβίων, βακτηρίων, μυκήτων και άλλων ανθυγιεινών μικροοργανισμών μέσα στο πόσιμο νερό.
 2. Φυσικοί χυμοί αραιωμένοι με νερό, καφές και άλλα ροφήματα.
  Τα διάφορα φυτικά οξέα διαλύονται χάρη στις ταλαντώσεις των δακτυλίων Merus, τις οποίες μεταφέρει το νερό, και τα ποτά αυτά γίνονται πιο εύπεπτα και εύκολα αφομοιώσιμα από τον οργανισμό.
 3. Αναψυκτικά, αλκοολούχα και άλλα συσκευασμένα ποτά, χυμοί κτλ.
  Με τη χρήση του Merus Stic, ή απλά με την τοποθέτηση της γεμάτης φιάλης μέσα σε ένα δοχείο με νερό από τη βρύση, το οποίο φυσικά μεταφέρει τις ταλαντώσεις των δακτυλίων Merus, το πλεονάζον ανθρακικό στα αναψυκτικά, διάφορα φυτικά οξέα στους χυμούς και στα αλκοολούχα ποτά και τα κατάλοιπα από θειάφι στο κρασί μειώνονται ή εξουδετερώνονται εντελώς. Τα ποτά αυτά γίνονται πιο εύπεπτα και η γεύση τους εκλεπτύνεται και βελτιώνεται.
 4. Δερματολογικά προβλήματα: Σύμφωνα με μαρτυρίες πολλών πελατών μας, με την τοποθέτηση του δακτυλίου Merus στην κεντρική παροχή της οικίας τους, υποχώρησαν εκζέματα, το δέρμα έγινε πιο λείο και απαλό, χωρίς ξηρές περιοχές, ιδιαίτερα στις κνήμες και σε άλλα σημεία όπου η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος ξεραίνεται και τρίβεται, δίνοντας έτσι μία ασπρίλα στο δέρμα.
 5. Αρθριτικά προβλήματα: Σύμφωνα με μαρτυρίες πελατών μας, διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στα αρθριτικά, σε διάφοερες αρθρώσεις όπου υπέφεραν, καθώς επίσης και βελτίωση στην παραμορφωτική αρθρίτιδα στα χέρια.
 6. Στομαχικά και κυκλοφορικά προβλήματα: Και σε αυτούς τους δύο τομείς της υγείας έχουμε αρκετές μαρτυρίες για θετική επίδραση των μοριακών ταλαντώσεων των δακτυλίων Merus στον ανθρώπινο οργανισμό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι πιο πάνω ισχυρισμοί αποτελούν απλές μαρτυρίες καταναλωτών και  ΔΕΝ έχουν πιστοποιηθεί από επίσημους οργανισμούς αρμόδιους για πιστοποιήσεις σε θέματα υγείας. Κατά συνέπεια, τα ευεργετήματα που αναφέρονται πιο πάνω σε θέματα υγείας μπορεί – θεωρητικά τουλάχιστον – να ήταν και συμπτωματικά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι μοριακές ταλαντώσεις που παράγουν οι δακτύλιοι Merus δεν μπορούν να βλάψουν την υγεία ανθρώπων, ζώων και φυτών (βλ. Πιστοποιητικό Πανεπιστημίου Πάτρας).

Β. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

 1. Ατμοσφαιρική ρύπανση.
  Χάρη στην τεχνολογία Merus τα θερμομονωτικά άλατα διαλύονται και η παραγωγή θερμότητας (ή ψύξης) γίνεται με τη μέγιστη δυνατή οικονομία σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα και κατά συνέπεια με ελαχιστοποίηση της ποσότητας των ρύπων από τους οικιακούς καυστήρες και από τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Αρκεί να αναφερθεί ότι υπολογίζεται πως στρώμα αλάτων πάχους μόλις 1 mm προξενεί μείωση θερμαντικής (ή ψυκτικής) απόδοσης, δηλαδή απώλεια ενέργειας και σπατάλη καυσίμου, 11%!
 2. Μόλυνση υπεδάφους, ποταμών, λιμνών και θαλασσών.
  Μειώνεται ή καταργείται εντελώς η κατανάλωση όλων των χημικών καθαριστικών: απορρυπαντικών χώρου και ρούχων, μαλακτικού, λευκαντικού, υγρού πιάτων, σκόνης πλυντηρίου πιάτων, ειδικών οξέων για τη διάλυση των αλάτων στα πλυντήρια και τους σωλήνες, αποφρακτικών αποχέτευσης, χημικών πισίνας κτλ. Επίσης, οι σωλήνες και τα μηχανήματα ζουν για πολύ περισσότερα χρόνια και κατά συνέπεια και τα στερεά απορρίμματα μειώνονται.
  Τα οργανικά λύματα οδηγούνται μέσω της αποχέτευσης στη θάλασσα, στους βόθρους και στις μονάδες βιολογικού καθαρισμού σε πιο διαλυμένη ή, τουλάχιστον, πιο ευδιάλυτη μορφή και αφομοιώνονται από το περιβάλλον σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
 3. Καλύτερη ανάπτυξη των φυτών:
  εξωραϊσμός του περιβάλλοντος και περισσότερο οξυγόνο: Στις περιοχές με σκληρό ή υφάλμυρο νερό – που στην Ελλάδα είναι πάρα πολλές – η ανάπτυξη των καλλωπιστικών φυτών (δέντρων, θάμνων, γκαζόν κτλ.) είναι προβληματική, το ίδιο και οι αγροτικές καλλιέργειες. Με τους δακτυλίους Merus ακόμα και ένα πολύ επιβαρυμένο με άλατα νερό γίνεται κατάλληλο για πότισμα. Τα φυτά αναπτύσσονται ικανοποιητικά και η ανθηρή εμφάνισή τους μαρτυρά την καλή τους υγεία.

Γ. ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

 1. Ηλιακός θερμοσίφωνας (boiler).
  Δε σκουριάζει και δεν τρυπάει (ακόμα και αν μείνει για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς ανόδιο μαγνησίου) και δε μαζεύει άλατα στα τοιχώματα και την αντίσταση.
 2. Ηλιακοί συλλέκτες (καθρέφτες).
  Τα τούμπα καθαρίζουν και δεν ξαναμαζεύουν άλατα, η απόδοσή τους μεγιστοποιείται οριστικά και το νερό ζεσταίνεται επαρκώς, ακόμα και όταν έχει συννεφιά. Ο χρόνος ζωής των ηλιακών επιμηκύνεται για πολλές δεκαετίες, καθώς λειτουργούν πλέον σχεδόν χωρίς καθόλου φθορές.
 3. Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας.
  Δε σκουριάζει, δεν τρυπάει και δε μαζεύει άλατα στα τοιχώματα και την αντίσταση. Έτσι, διατηρείται σε καλή κατάσταση για δεκαετίες. Το ενσωματωμένο θερμόμετρό του δε μαζεύει άλατα και έτσι δε δείχνει πια ψεύτικη ένδειξη και ο θερμοστάτης λειτουργεί κανονικά.
 4. Σώματα θέρμανσης.
  Δε σκουριάζουν και δεν τρυπούν τα σώματα και τα σημεία σύνδεσής τους με το δίκτυο θέρμανσης.
 5. Υδραυλικά εξαρτήματα (μούφες, διακλαδώσεις, βάνες κτλ.).
  Στα σημεία αυτά συνήθως μαζεύονται πολλά άλατα και αναπτύσσεται σκουριά εξαιτίας της ανώμαλης επιφάνειάς τους και της χαμηλής ταχύτητας του νερού. Ειδικότερα, οι βάνες δύσκολα ανοίγουν και κλείνουν όταν έχουν πιάσει άλατα. Και αυτά τα προβλήματα εξαλείφονται χάρη στην ευεργετική επίδραση των δακτυλίων Merus πάνω στο νερό.
 6. Ντους και βρύσες.
  Απαλλάσσονται εσωτερικά από τα άλατα. Οι τρύπες του ντους δε βουλώνουν πια και δε χρειάζονται καθάρισμα με εμβάπτιση μέσα σε ξύδι ούτε τρίψιμο με σύρμα, το ίδιο και τα φίλτρα από τις βρύσες. Αλλά και εξωτερικά, η εικόνα που παρουσιάζουν τα ντους, οι βρύσες και όλα τα υπόλοιπα ανοξείδωτα εξαρτήματα του μπάνιου και της κουζίνας βελτιώνεται, καθώς τα άλατα δεν αφήνουν πλέον τα γνώριμα αντιαισθητικά λευκά στίγματα πάνω στις επιφάνειές τους.
 7. Ταχυθερμαντήρες νερού μπάνιου και κουζίνας.
  Δε συσσωρεύονται πλέον άλατα στις αντιστάσεις και στα σωληνάκια που τους αποτελούν και έτσι δεν καίγονται. Η ροή του νερού δε μειώνεται και παραμένει ικανοποιητική. Επιπλέον, δε φθείρονται από σκουριές.
 8. Σωληνώσεις, εντοιχισμένες και ενδοδαπέδιες – τοίχοι και δάπεδα.
  Όλες οι σωληνώσεις προστατεύονται από φθορές λόγω σκουριάς και βουλώματα εξαιτίας των αλάτων για πολλές δεκαετίες (θεωρητικά για πάντα!), με αποτέλεσμα η ροή του νερού να μη μειώνεται με τα χρόνια, το χρώμα του να μη γίνεται καφετί και να μη χρειάζεται αντικατάσταση των σωληνώσεων, πράγμα που συνήθως σημαίνει γκρέμισμα σοβάδων και μετά ξανά βάψιμο δωματίων, ξήλωμα δαπέδων ή – σαν πιο οικονομική αλλά και πιο αντιαισθητική λύση – καινούργιες εξωτερικές χάλκινες σωληνώσεις. Όλα αυτά τα έξοδα και οι ταλαιπωρίες με τους δακτυλίους Merus αποφεύγονται.
 9. Καζανάκι τουαλέτας.
  Δε σκουριάζει, δεν τρυπάει. Δε συσσωρεύονται άλατα στον πάτο του και έτσι δε μικραίνει σταδιακά η χωρητικότητά του σε νερό. Δε φράζουν από άλατα η είσοδος και η έξοδος του νερού από και προς το καζανάκι. Το φλοτέρ δεν «κολλάει» πια εξαιτίας των αλάτων και της σκουριάς και το καζανάκι δεν «τρέχει».
 10. Δίκτυο αποχέτευσης και βόθρος.
  Τα οργανικά λύματα με τα χρόνια δημιουργούν μια πετρώδη επικάθιση στο εσωτερικό των αποχετευτικών αγωγών, η οποία σιγά σιγά στενεύει τη διατομή τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται σταδιακά η ροή των λυμάτων. Σε μερικές περιπτώσεις το πρόβλημα γίνεται τόσο έντονο που απαιτείται αντικατάσταση των αγωγών. Επίσης, οι βόθροι και αυτοί χρειάζονται καθαρισμό σε τακτά διαστήματα για τον ίδιο λόγο. Όταν το νερό της ύδρευσης έχει υποστεί την επεξεργασία ενός δακτυλίου Merus, τότε και τα λύματα είναι επεξεργασμένα και αποτρέπεται το σταδιακό «κτίσιμο» τέτοιων οργανικών επικαθίσεων, τόσο στους αποχετευτικούς αγωγούς όσο και μέσα στους βόθρους.
 11. Κολεκτέρ (συλλέκτες) διανομής και επιστροφής νερού.
  Τα κολεκτέρ συχνά πάσχουν από συσσώρευση αλάτων και σκουριάς στο εσωτερικό τους, γιατί το νερό σε αυτά τα σημεία κυκλοφορεί με πολύ μικρότερη ταχύτητα. Γι’ αυτό το λόγο συνήθως τα πρώτα σημεία που καταστρέφονται και χρειάζονται αντικατάσταση σε μια υδραυλική εγκατάσταση είναι οι συλλέκτες προσαγωγής και επιστροφής του ζεστού νερού χρήσης και της θέρμανσης. Και σε αυτό το πρόβλημα οι δακτύλιοι Merus δίνουν την οριστική λύση.
 12. Λέβητας κεντρικής θέρμανσης.
  Όλα τα άλατα ενός κλειστού κυκλώματος θέρμανσης έχουν την τάση να συσσωρεύονται μέσα στα τούμπα του λέβητα, στην περιοχή όπου η φλόγα του καυστήρα θερμαίνει το νερό, με αποτέλεσμα να σχηματίζουν εκεί ένα θερμομονωτικό στρώμα, το οποίο αφενός μειώνει κατά πολύ τη θερμαντική απόδοση του λέβητα και αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου και αφετέρου προκαλεί ανομοιόμορφη θερμική διαστολή στα τούμπα μεταξύ των περιοχών τους όπου έχουν συσσωρευθεί άλατα και εκείνων που είναι καθαρές, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή τα τούμπα να μην αντέχουν τις τάσεις που δημιουργούνται, να σπάνε και να καταστρέφεται ο λέβητας.
  Επίσης, τα τούμπα του λέβητα μπορεί να τρυπήσουν και από την οξειδωτική δράση του νερού, η οποία λόγω της υψηλής θερμοκρασίας είναι ιδιαίτερα έντονη. Όλες αυτές οι ακριβές ζημιές και πολλές άλλες προλαμβάνονται με την τοποθέτηση ενός δακτυλίου Merus σε έναν οποιονδήποτε σωλήνα του κλειστού κυκλώματος θέρμανσης.
 13. Boiler ζεστού νερού χρήσης.
  Στο boiler, όπως και στο θερμοσίφωνο, βρίσκεται η κυριότερη αιτία για την οποία μπορεί το νερό να βγαίνει σκούρο από τις βρύσες του ζεστού νερού, γιατί μέσα σε αυτό αποθηκεύεται για πολλές ώρες ζεστό νερό, το οποίο, σε συνδυασμό με την ηλεκτρόλυση που οφείλεται στη χάλκινη σερπαντίνα του boiler, οξειδώνει τα τοιχώματά του.
  Όταν προχωρήσει πολύ η οξείδωση, το boiler αρχίζει να στάζει και πρέπει να αντικατασταθεί. Χάρη στο δακτύλιο Merus, που τοποθετείται στο σωλήνα τροφοδοσίας κρύου νερού προς το boiler, το νερό απομακρύνει την προϋπάρχουσα σκουριά από τα τοιχώματα και την αντικαθιστά με κεκορεσμένο επιτεταρτοξείδιο του σιδήρου, το οποίο τα αδρανοποιεί οριστικά (καλύτερα και από την ειδική αντιοξειδωτική βαφή), ώστε να μην οξειδωθούν άλλο.
  Για ακόμα πιο τέλεια αποτελέσματα στις μεγάλες εγκαταστάσεις (π.χ. ξενοδοχείων) συνιστάται και δεύτερος δακτύλιος Merus, στο σωλήνα επιστροφής (ανακυκλοφορίας) του ζεστού νερού χρήσης προς το boiler (εφόσον υπάρχει).
 14. Θερμαντικό στοιχείο του boiler: σερπαντίνα ή μανδύας (διπλό τοίχωμα).
  Το νερό που έχει περάσει από σωλήνα με δακτύλιο Merus μαλακώνει και παρασύρει τα θερμομονωτικά άλατα από τη σερπαντίνα ή από το τοίχωμα του θερμαντικού μανδύα του boiler, ανεβάζοντας έτσι την απόδοσή του στο μέγιστο δυνατό επίπεδο με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.
 15. Εναλλάκτης θερμότητας πισίνας (πλακοειδής ή με σερπαντίνα).
  Τα άλατα του νερού δε συσσωρεύονται πλέον πάνω στις πλάκες ή τη σερπαντίνα του εναλλάκτη, αυξάνοντας έτσι την απόδοσή του και εξοικονομώντας ενέργεια. Επίσης, αναχαιτίζεται το φαινόμενο της οξείδωσης του εναλλάκτη και πολλαπλασιάζεται ο χρόνος ζωής του.
 16. Φίλτρο πισίνας.
  Και το φίλτρο δε φράζει κάθε τόσο από άλατα και δε σκουριάζει. Έτσι, αποδίδει καλύτερα και δεν αποτελεί εστία ανάπτυξης μικροβίων και άλλων ανθυγιεινών οργανισμών. Τον πρώτο καιρό μετά την τοποθέτηση του δακτυλίου Merus στο σωλήνα ανακυκλοφορίας της πισίνας, είναι πιθανό να συσσωρεύονται μέσα στο φίλτρο με γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι συνήθως άλατα και σκουριές, τα οποία αποσπώνται σταδιακά από τα τοιχώματα της πισίνας και ολόκληρου του κυκλώματος.
 17. Κυκλοφορητές νερού πισίνας, ζεστού νερού χρήσης και λέβητα.
  Στους κυκλοφορητές δε συσσωρεύονται πλέον σκουριές και άλατα, τα οποία, όταν υπάρχουν, δυσκολεύουν το έργο του μοτέρ του κυκλοφορητή, που καταναλώνει όλο και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, μέχρι που κάποια στιγμή καίγεται.
 18. Μετρητής παροχής της Δημοτικής Εταιρείας Ύδρευσης.
  Αυτό το όφελος δεν ωφελεί τον ιδιοκτήτη του ακινήτου αλλά το Δήμο: Οι ταλαντώσεις του δακτυλίου Merus της κεντρικής παροχής, τις στιγμές που το νερό παραμένει ακίνητο μέσα στο σωλήνα, μεταδίδονται και προς τα πίσω, με αποτέλεσμα και ο μετρητής παροχής να απαλλάσσεται από τα άλατα και τη σκουριά και να μη φθείρεται και χαλάει.
 19. Πλαστικοί σωλήνες ανακυκλοφορίας νερού πισίνας.
  Δεν πιάνουν άλατα και η ροή του νερού δεν παρεμποδίζεται. Έτσι, το νερό της πισίνας ανακυκλοφορεί με αρκετά γρήγορο ρυθμό και φιλτράρεται αρκετά συχνά, ώστε να παραμένει καθαρό.
 20. Πλαστικοί σωλήνες ή «λάστιχα» ποτίσματος.
  Και αυτοί οι σωλήνες δε στενεύουν πλέον από τις επικαθίσεις αλάτων και το νερό διατηρεί τη ροή που χρειάζεται για το πότισμα.
 21. Αυτόματος εκτοξευτήρας νερού για το πότισμα του γκαζόν.
  Ο μηχανισμός δε μαζεύει άλατα και δε σκουριάζει.
 22. Μπεκ για το πότισμα των δέντρων και των θάμνων.
  Το «ενεργοποιημένο» νερό καθαρίζει όλα τα μπεκ από παλιότερες επικαθίσεις αλάτων και δεν επιτρέπει τη δημιουργία νέων, ούτε αφήνει τα μπεκ να σκουριάσουν.
 23. Συσκευή αυτόματου ποτίσματος.
  Δε συσσωρεύονται άλατα και σκουριά μέσα στη συσκευή, η οποία έτσι δε φθείρεται.
 24. Υπόγειες μεταλλικές σωληνώσεις.
  Όταν ένας υπόγειος μεταλλικός σωλήνας σκουριάσει και τρυπήσει ή φράξει από άλατα, απαιτούνται ακριβές και χρονοβόρες εργασίες για την επισκευή του: Αφού εντοπιστεί το σημείο της διαρροής (πράγμα που συχνά δεν είναι καθόλου εύκολο), πρέπει να σπάσουν τα πλακάκια ή το μπετόν και να σκαφτεί το χώμα που τον καλύπτει, να αντικατασταθεί το χαλασμένο κομμάτι σωλήνα και, τέλος, να επισκευαστεί η ζημιά που έγινε για να αποκαλυφθεί ο σωλήνας. Όλα αυτά τα έξοδα και η ταλαιπωρία αποφεύγονται χάρη στην προληπτική συντήρηση που πετυχαίνει ο δακτύλιος Merus. Σημείωση: Για την προστασία της εξωτερικής επιφάνειας ενός υπόγειου μεταλλικού σωλήνα από την οξειδωτική δράση της υγρασίας και των μεταλλικών στοιχείων του εδάφους απαιτείται καθοδική προστασία.
 25. Υπόγεια αντλία γεώτρησης (πομόνα).
  Οι υπόγειες αντλίες γεώτρησης συχνά υποφέρουν από τις επικαθίσεις αλάτων και την οξείδωση. Ο δακτύλιος Merus που προσαρμόζεται στο σωλήνα πάνω από το έδαφος προστατεύει και την αντλία, γιατί οι ταλαντώσεις μεταδίδονται από το νερό, τις ώρες που παραμένει στάσιμο μέσα στο δίκτυο, και προς τις δύο κατευθύνσεις.
 26. Συντριβάνι.
  Τα μπεκ του συντριβανιού απαλλάσσονται οριστικά από τα άλατα. Οι γύρω επιφάνειες (πλακάκια κτλ.) καθαρίζουν και αυτές σταδιακά από τα αντιαισθητικά λευκά στίγματα αλάτων. Τα άλατα που έχουν συσσωρευθεί μέσα στη στέρνα του συντριβανιού σύντομα μαλακώνουν και μπορούν και αυτά να καθαριστούν εύκολα.
  Τα πιο κάτω οφέλη Γ27, Γ28 και Γ29 αφορούν μόνο ορισμένα μεγάλα κτίρια (ξενοδοχεία, νοσοκομεία κτλ.) και γι’ αυτό, λόγω έλλειψης χώρου, δεν απεικονίζονται στο σχέδιο.
 27. Ημίκλειστο κύκλωμα πύργου ψύξης – condenser.)
  Τα μπεκ και τα τοιχώματα του πύργου ψύξης απαλλάσσονται οριστικά από τα άλγη (πρασινίλα), τη σκουριά και τα άλατα, τα οποία μαλακώνουν και πέφτουν σε μαλακή μορφή μέσα στη σκάφη του πύργου ψύξης, από όπου μπορούν να καθαριστούν εύκολα. Οι σωλήνες προσαγωγής και επιστροφής από τον πύργο ψύξης προς το condenser καθαρίζουν και αυτοί. Τα τούμπα του condenser επίσης παραμένουν καθαρά, η ψυκτική απόδοσή του δεν πέφτει, η διαφορική πίεση μεταξύ εισόδου και εξόδου δεν ανεβαίνει και έτσι δεν απαιτείται ποτέ ξανά χημικός καθαρισμός, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη λειτουργία του συμπιεστή. Οι καθρέφτες και τα τούμπα απαλλάσσονται επίσης από τη σκουριά, η οποία αντικαθίσταται σύντομα από μία προστατευτική στρώση κεκορεσμένου επιτεταρτοξειδίου του σιδήρου, που δεν επιτρέπει την περαιτέρω οξείδωσή τους.
 28. Κλειστό κύκλωμα chiller ή αυτόνομης ψυκτικής μονάδας με fan coils ή με κεντρική κλιματιστική μονάδα κτιρίου.
  Ένας δακτύλιος Merus σε αυτό το κλειστό κύκλωμα εξασφαλίζει την οριστική απαλλαγή των σωληνώσεων και όλων των μηχανημάτων που συμμετέχουν σε αυτό από τη σκουριά και τα άλατα.
 29. Ατμολέβητες, ατμογεννήτριες και δίκτυα ατμού.
  Απομακρύνονται οριστικά, χωρίς να χρειαστεί χημικός καθαρισμός, τα άλατα και η σκουριά που έχουν συσσωρευθεί πάνω στα τούμπα και στα εσωτερικά τοιχώματα του ατμολέβητα και μέσα στα τούμπα της ατμογεννήτριας. Καθώς οι προϋπάρχουσες επικαθίσεις αλάτων διαλύονται σταδιακά και αποβάλλονται από τη στρατσώνα, η θερμαντική απόδοση αυξάνεται και εξοικονομείται σημαντική ποσότητα καυσίμου. Επίσης, ο ατμολέβητας και η ατμογεννήτρια στο ξεκίνημα της παραγωγής χρειάζονται λιγότερο χρόνο προθέρμανσης μέχρι να αρχίσουν να παράγουν ατμό.
  Ο δακτύλιος Merus αποτελεί παράλληλα μια δικλείδα ασφαλείας, που εξασφαλίζει ότι, στην περίπτωση που το σύστημα αποσκλήρυνσης ή αφαλάτωσης δε λειτουργήσει ικανοποιητικά, ο ατμολέβητας ή η ατμογεννήτρια δε θα καταστραφεί από τα άλατα. Οι αντλίες τροφοδοσίας του ατμολέβητα και της ατμογεννήτριας απαλλάσσονται και αυτές από σκουριές και άλατα και έτσι λειτουργούν με την ελάχιστη δυνατή φθορά και τη μέγιστη δυνατή απόδοση.
  Ολόκληρο το δίκτυο διανομής του ατμού απαλλάσσεται και αυτό από τη σκουριά και προστατεύεται από την περαιτέρω οξείδωση και τα τρυπήματα χάρη στο προστατευτικό φιλμ κεκορεσμένου επιτεταρτοξειδίου του σιδήρου που σχηματίζεται σε όλο το μήκος του. Οι ατμοπαγίδες, οι αντλίες συμπυκνωμάτων, οι σωληνώσεις επιστροφής συμπυκνωμάτων και οι δεξαμενές συμπυκνωμάτων δεν οξειδώνονται πλέον και δε φθείρονται από την έντονη διαβρωτική δράση που έχουν τα συμπυκνώματα εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας τους και της απουσίας μεταλλικών ιόντων από τη σύστασή τους.
  Για κάποιο χρονικό διάστημα, όσο διαρκεί ο καθαρισμός του ατμολέβητα και της ατμογεννήτριας από τα άλατα, το νερό της στρατσώνας είναι πιθανόν να βγαίνει πιο σκούρο ή με εμφανή τρίμματα αλάτων.
  Η σκληρότητα, η αγωγιμότητα και τα ολικά διαλυτά στερεά του νερού της στρατσώνας αυξάνονται, καθώς οι προϋπάρχουσες επικαθίσεις αποκολλώνται από τα τούμπα και τα τοιχώματα του ατμολέβητα ή από τα τούμπα της ατμογεννήτριας και διαλύονται μέσα στο νερό.

Δ. ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 1. Σίδερο ατμού.
  Το σίδερο του ατμού μπορεί πλέον να λειτουργεί με κοινό νερό από τη βρύση, χωρίς το φόβο να καταστραφεί από τα άλατα.
 2. Ξεσκούριασμα αντικειμένων.
  Σκουριασμένα αντικείμενα όπως παλιά εργαλεία, βίδες, παξιμάδια, καρφιά κτλ. ξεσκουριάζουν εύκολα, αν τα βυθίσουμε για 1-2 μέρες σε έναν κουβά με «ενεργοποιημένο» νερό από τη βρύση.
 3. Καφετιέρα.
  Τα τοιχώματα και ο πάτος της καφετιέρας απαλλάσσονται από τα άλατα και η εξωτερική της επιφάνεια από τα λευκά στίγματα. Η αντίσταση παραμένει και αυτή εντελώς καθαρή, δεν υπερθερμαίνεται και δεν καίγεται.
 4. Πλυντήριο πιάτων.
  Τα ίδια ισχύουν και για το πλυντήριο πιάτων. Καταργείται έτσι και η χρήση του ειδικού αντικαθαλατωτικού προϊόντος που διαλύει τα άλατα.
 5. Μαγειρικά σκεύη.
  Οι κατσαρόλες, τα μπρίκια, οι χύτρες ταχύτητας και όλα τα μαγειρικά σκεύη καθαρίζουν εντελώς από τα σημάδια των αλάτων στα τοιχώματα. Ακόμα και στον πάτο τους η σκληρή ασπρίλα που μένει με το βρασμό του νερού εξαφανίζεται.
 6. Βραστήρας νερού.
  Ακόμα και στο βραστήρα νερού, τα άλατα που έχουν «ψηθεί» επί χρόνια από την ηλεκτρική αντίσταση στον πάτο και έχουν γίνει σκληρά σαν τούβλα μαλακώνουν μέσα σε λίγους μήνες και εξαφανίζονται. Σε αυτήν την περίπτωση η περιοδική χρήση μιας νάιλον βούρτσας βοηθά τα εκάστοτε μαλακωμένα άλατα να αποσπαστούν από τα υπόλοιπα που είναι ακόμα σκληρά και επιταχύνει τον καθαρισμό του βραστήρα.
 7. Πιατικά, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια κτλ.
  Καθαρίζουν τέλεια στο χέρι ή στο πλυντήριο πιάτων, και δεν μένουν πάνω τους λευκά στίγματα από άλατα, ή όσα μένουν είναι τόσο μαλακά που φεύγουν με ένα γρήγορο σκούπισμα.
 8. Ψυγείο με παγομηχανή και ψύκτη νερού. Οι συσκευές αυτές απαλλάσσονται από τις φθορές εξαιτίας της σκουριάς και των αλάτων. Τα παγάκια βγαίνουν με ομοιόμορφο διαυγές χρώμα, χωρίς άσπρες περιοχές και χωρίς αλμυρή γεύση.
 9. Πλυντήριο ρούχων. Χωρίς χρήση του ειδικού αντικαθαλατωτικού προϊόντος ο κάδος και η αντίσταση του πλυντηρίου παραμένουν καθαρά, η αντίσταση δεν καίγεται, δε γίνεται σπατάλη ηλεκτρικού ρεύματος.
 10. Ποτιστήρι.
  Παραμένει καθαρό από άλατα και οι τρύπες του δε βουλώνουν.
 11. Πλύσιμο αυτοκινήτου. (Δεν απεικονίζεται στο σχέδιο.) Μετά το πλύσιμο ένα γρήγορο σκούπισμα με ένα κομμάτι δέρμα είναι αρκετό για να απομακρύνει εντελώς τα μαλακωμένα στίγματα αλάτων και τη θαμπάδα από τις επιφάνειες του αυτοκινήτου.

Ε. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ.

 1. Εμαγιέ (σμαλτωμένες επιφάνειες).
  Στην τουαλέτα οι μπανιέρες, οι νιπτήρες, οι λεκάνες, οι ντουζιέρες κτλ. απαλλάσσονται σταδιακά από τις λευκές κηλίδες των αλάτων και από το καφετί χρώμα που δημιουργείται μέσα στα χρόνια, κυρίως εξαιτίας της σκουριάς.
 2. Πλακάκια κουζίνας και μπάνιου.
  Στους τοίχους και στα δάπεδα τα πλακάκια καθαρίζονται τέλεια και με ένα απλό σκούπισμα φεύγει η θαμπάδα που οφείλεται κυρίως στα άλατα που έχουν επικαθίσει πάνω τους επί χρόνια.
 3. Νεροχύτες.
  Και αυτοί καθαρίζουν σταδιακά από κηλίδες αλάτων και άλλων επικαθίσεων ετών.
 4. Πλακάκια πισίνας και λοιπών εξωτερικών χώρων. Τα άσπρα σημάδια από τα άλατα εξαφανίζονται. Επίσης, η πρασινίλα (άλγη και μύκητες) που συνήθως αναπτύσσονται στην επιφάνειά τους και κυρίως στους αρμούς ανάμεσα στα πλακάκια μαραίνεται και απομακρύνεται και αυτή χάρη στην επίδραση του «ενεργοποιημένου» νερού.

Ζ. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ.

 1. Λούσιμο μαλλιών και πλύσιμο σώματος και χεριών.
  Το σαμπουάν και το σαπούνι «πιάνουν» καλύτερα, κάνουν περισσότερο αφρό και καθαρίζουν καλύτερα τα μαλλιά και το σώμα. Το νερό μαλακώνει και γίνεται «βελούδινο», πιο φιλικό προς το σώμα, με αποτέλεσμα και οι πιο ευαίσθητες επιδερμίδες να μην ερεθίζονται από το σαπούνι. Το «ενεργοποιημένο» νερό περιποιείται το δέρμα του σώματος και των χεριών και το διατηρεί απαλό όπως το καλύτερο γαλάκτωμα.
 2. Πλύσιμο ρούχων.
  Οι πετσέτες, όπως και τα υπόλοιπα ρούχα, βγαίνουν πολύ πιο μαλακές, ακόμα και αν δε χρησιμοποιηθεί μαλακτικό, το οποίο μπορεί κάλλιστα να καταργηθεί. Δεν εγκλωβίζεται πια απορρυπαντικό που δεν άφρισε μέσα στις ίνες των ρούχων και έτσι δεν προξενείται φαγούρα ούτε αλλεργία και ερεθισμός στο δέρμα. Ρούχα που έχουν γαριάσει από την πολλή χρήση και τα πολλά πλυσίματα, μετά από μερικές πλύσεις με «ενεργοποιημένο» νερό γίνονται ξανά σαν καινούργια.
 3. Καλύτερη θέρμανση και ψύξη του χώρου.
  Η θέρμανση του χώρου γίνεται πιο επαρκής, καθώς ο λέβητας και τα θερμαντικά σώματα απαλλάσσονται από το θερμομονωτικό στρώμα αλάτων που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό τους μέσα στα χρόνια.
 4. Το νερό της πισίνας γίνεται «βελούδινο».
  Είναι πραγματικά απολαυστική για το δέρμα και ιδιαίτερα χαλαρωτική για το σώμα η αίσθηση του μαλακωμένου νερού μέσα στην πισίνα. Θυμίζει την αίσθηση που προσφέρει το ιαματικό νερό ή το νερό που είναι εμπλουτισμένο με αρωματικά άλατα και αιθέρια έλαια.
Μοιράσου το στα social media