CARDECOAT

Καινοτόμο Σύστημα
Χειροποίητης Διακόσμησης
Εσωτερικών και Εξωτερικών Χώρων
με Επένδυση από Χαρτόνι

Μία πρωτότυπη πρόταση από την
.Smart Technical Solutions

Τι σημαίνει η ονομασία CARDECOAT

 • Cardboard = Χαρτόνι
 • Decoration = Διακόσμηση
 • Coating = Επένδυση, Επικάλυψη

=> CARDECOAT = Διακόσμηση Επιφανειών με Επένδυση από Χαρτόνι

Υλικά κατασκευής

 1. Πεντάφυλλο κυματοειδές χαρτόνι, που κανονικά προορίζεται για την κατασκευή χαρτοκιβωτίων, λευκό από τη μία πλευρά, εκρού από την άλλη, σε φύλλα διαστάσεων περίπου 1m x 2m, με δύο πικμάνσεις (τσακίσεις) κατά μήκος των φύλλων, για διακοσμητικούς λόγους. Τα φύλλα αυτά κόβονται στις κατάλληλες διαστάσεις και σε αρκετές περιπτώσεις τσακίζονται για το σχηματισμό γωνιών, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σημείου της κατασκευής.
 2. Αυτοκόλλητη ταινία λευκή, υφασμάτινη, μεταξωτή, ημιδιαφανής, χειρουργικής χρήσης, DURAPORE της 3M.
 3. Κόλλα UHU υγρή.
 4. Διάφορα βοηθητικά υλικά στερέωσης (καρφιά, συρραπτικά κ.ά.).
 5. Αυτοκόλλητο λευκό βινύλιο σε ρολό για την κάλυψη του χαρτονιού σε εξωτερικούς χώρους ή σε επιφάνειες που λερώνονται συχνά.
 6. Φύλλο MDF πάχους 3mm για την κάλυψη ορισμένων οριζόντιων επιφανειών.
 7. Αυγοθήκες και INOTHERM για ηχομόνωση, όπου υπάρχει τέτοια ανάγκη.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

Ο Θεμιστοκλής Λυκιαρδόπουλος, ιδρυτής και κύριος μέτοχος της Smart Technical Solutions, αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2015 να ανακαινίσει τα γραφεία της εταιρείας στην οδό Ορφανίδου 18, στα Άνω Πατήσια, στην Αθήνα. Οι ξύλινες κατασκευές που είχαν γίνει πριν από λίγα χρόνια για το χώρισμα του ενιαίου χώρου 150m² των γραφείων σε μικρότερες αίθουσες και για τη διαμόρφωση των ραφιών του εκθετηρίου δεν ικανοποιούσαν από αισθητική άποψη ούτε τον ίδιο ούτε τους συνεργάτες του. Ένα δείγμα εκείνων των ξύλινων κατασκευών βλέπετε στη διπλανή φωτογραφία.

Μία σκέψη ήταν να αποξηλωθούν όλες εκείνες οι κατασκευές και στη θέση τους να γίνουν χωρίσματα με γυψοσανίδες και να κατασκευαστούν επίσης νέα ράφια για το εκθετήριο. Όμως, αφενός το κόστος μίας τέτοιας επιλογής θα ήταν πολύ υψηλό, τόσο σε χρήματα όσο και σε χρόνο και αναστάτωση που θα προκαλούσε αυτή η λύση για την εταιρεία, και αφετέρου το αποτέλεσμα θα ήταν αμφίβολο, επειδή με τη γυψοσανίδα θα ήταν αδύνατο να κατασκευαστούν όλες οι επιθυμητές επιφάνειες, ιδίως στο εκθετήριο, με πλήρη λεπτομέρεια. Η τελική κατασκευή δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες της εταιρείας στο έπακρο, θα ήταν ένας συμβιβασμός.

Εκείνη την εποχή ο Θεμιστοκλής Λυκιαρδόπουλος συμμετείχε σε έναν ερασιτεχνικό θίασο παιδικού θεάτρου, όπου εκτός από τον πρώτο ανδρικό ρόλο είχε αναλάβει και την κατασκευή των σκηνικών από χαρτόνι, την οποία προχωρούσε σταδιακά τα βράδια μέσα στην αίθουσα συναντήσεων της εταιρείας. Τα χαρτόνια ήταν χορηγία της χαρτοβιομηχανίας ΠΑΚΟ, που λίγους μήνες αργότερα έγινε και τακτικός πελάτης της Smart Technical Solutions στα οικολογικά καθαριστικά FACTOR.

Ένα βράδυ, του ήρθε μία τρελή ιδέα: να δοκιμάσει να καλύψει με λευκό χαρτόνι τον πιο άσχημο και προβληματικό από τους ξύλινους τοίχους των γραφείων, που βρισκόταν στην αίθουσα πωλητών. Για να υλοποιήσει αυτήν την ιδέα, χρειάστηκε πρώτα για λίγη ώρα να δώσει μία εσωτερική μάχη, που αφορούσε την προκατάληψή του που έλεγε ότι δεν θα είναι καθόλου αξιοπρεπές να επενδύσει έναν τοίχο από τα γραφεία της εταιρείας του με ένα τόσο ευτελές υλικό όπως είναι το χαρτόνι για χαρτοκιβώτια.

Οι διαστάσεις των φύλλων που είχε στη διάθεσή του ήταν περίπου 1m x 2m. Τα τοποθέτησε πάνω στον τοίχο, συνδέοντάς τα μεταξύ τους με τη λευκή υφασμάτινη ταινία DURAPORE, την οποία έτυχε να έχει στη διάθεσή του για εντελώς άλλη χρήση και η οποία στη συνέχεια αποδείχτηκε πως ήταν η ιδανική λύση για τις κατασκευές που ακολούθησαν τους επόμενους μήνες.

Το αποτέσμα που είδε του άρεσε, τόσο για την αισθητική του όσο και για την πρωτοτυπία του, και έτσι αποφάσισε να συνεχίσει και σε άλλους τοίχους των γραφείων, με πιο περίπλοκες επιφάνειες, που απαιτούσαν τσακίσματα και δύσκολες στερεώσεις των χαρτονιών. Μόλις του τελείωσε το μικρό απόθεμα χαρτονιών που του είχε περισσέψει από την κατασκευή των σκηνικών του θεάτρου, παράγγειλε σε έναν έμπορο χαρτονιών μία μεγάλη ποσότητα, ικανή να καλύψει όλες τις επιφάνειες σε όλα τα δωμάτια των γραφείων της εταιρείας. Στη φωτογραφία πιο πάνω βλέπετε τον συγκεκριμένο τοίχο τελειωμένο.

Η αίθουσα συναντήσεων της εταιρείας μετατράπηκε για λίγους μήνες σε ένα πρωτότυπο εργοτάξιο κατασκευών από χαρτόνι, όπως βλέπετε στη διπλανή φωτογραφία. Η μία ιδέα έφερνε την άλλη, με αποτέλεσμα μέσα σε μερικούς μήνες σχεδόν καθημερινής εργασίας, και χωρίς να παρεμποδίζεται καθόλου η εργασία του προσωπικού της εταιρείας, να έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των εσωτερικών χώρων των γραφείων της εταιρείας και να έχει αναβαθμιστεί έτσι σημαντικά η εμφάνισή τους  προκαλώντας την έκπληξη των επισκεπτών, εφόσον φυσικά αντιλαμβάνονταν ότι πρόκειται για χαρτόνι και όχι για γυψοσανίδα.

Γιατί ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι περισσότεροι επισκέπτες δεν παρατηρούσαν τίποτα το περίεργο, το διαφορετικό. Προφανώς δεν πήγαινε ο νους τους ότι μπορεί να έχει γίνει τόσο άρτια η διακόσμηση ενός χώρου με ένα τόσο “ευτελές” υλικό όσο είναι το χαρτόνι. Έπρεπε να τους το πούμε για να το προσέξουν και να εκφράσουν αμέσως μετά την έκπληξη και τον θαυμασμό τους για αυτήν την πρωτότυπη ιδέα και για την τελειότητα του αποτελέσματος που έβλεπαν παντού γύρω τους.

Λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές του 2016, έγινε και η διαμόρφωση της πρόσοψης, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που βλέπετε δίπλα στον τίτλο της παρούσας σελίδας. Αυτή ήταν μία τολμηρή απόφαση, δεδομένου ότι το χαρτόνι θεωρείται σίγουρα ότι είναι ένα εντελώς ακατάλληλο υλικό για εξωτερικούς χώρους. Όμως, με λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο, βρέθηκε μία απόλυτα αξιόπιστη λύση για την προστασία της κατασκευής από τη βροχή και τους ρύπους, και το έργο προχώρησε.

Το κόστος και ο χρόνος της κατασκευής

 • Τα πιο πάνω υλικά, που χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των γραφείων επιφάνειας 150m² καθώς επίσης και για τη διαμόρφωση της πρόσοψης των γραφείων, κόστισαν κατά προσέγγιση μόνο 3.000€.
 • Το κυρίως κόστος της κατασκευής σχετίζεται με τον χρόνο απασχόλησης. Χρειάστηκαν περίπου 6 μήνες καθημερινής απασχόλησης αρκετών ωρών την ημέρα, καθώς η κατασκευή αποτελείται από μερικές χιλιάδες κομμάτια χαρτονιού, καθένα από τα οποία προϋπέθεταν αρχικό σχεδιασμό-σύλληψη της ιδέας, και στη συνέχεια ακριβή μέτρηση, κόψιμο και προσαρμογή στην κατάλληλη θέση και στερέωση με την αυτοκόλλητη ταινία ή με άλλα βοηθητικά μέσα. Για παράδειγμα, οι δύο μικροί χώροι που φαίνονται στη διπλανή φωτογραφία χρειάστηκαν περίπου δύο εβδομάδες για να ολοκληρωθούν.

Τεχνική και οικονομική προσφορά προς τους πελάτες μας

 • Για τη διαμόρφωση μίας τεχνικής και οικονομικής προσφοράς απαιτείται αυτοψία και προσεκτική μελέτη των αναγκών και απαιτήσεων του πελάτη. Το κόστος γενικά είναι υψηλό, αλλά το αποτέλεσμα είναι μοναδικό, και σε πρωτοτυπία και σε design. Πρόκειται για μοναδικά χειροποίητα έργα τέχνης, προσαρμοσμένα το καθένα ξεχωριστά στις ανάγκες του εκάστοτε χώρου και των ανθρώπωυ που κατοικούν ή εργάζονται μέσα σε αυτόν. Ένα ενδεικτικό κόστος, για παράδειγμα, για την πλήρη διαμόρφωση των γραφείων της Smart Technical Solutions, αν πληρωνόταν από κάποιον πελάτη, θα ήταν περίπου στις 30.000€.
 • Το κόστος της κατασκευής μπορεί να πέσει στο 1/4 ή και ακόμα χαμηλότερα, αν αναλάβουμε την εκπαίδευση δύο ατόμων που θα μας συστήσει ο πελάτης και που στη συνέχεια θα υλοποιήσουν το έργο με τη δική μας επίβλεψη. Η εκπαίδευση γίνεται πάντα στο χώρο του πελάτη. Ξεκινάμε μαζί το έργο, δείχνοντας στους εκπαιδευόμενους όλα τα “μυστικά” της δουλειάς. Μετά από μία εβδομάδα είναι έτοιμοι να συνεχίσουν μόνοι τους.
  Το κόστος της εκπαίδευσης για μία εβδομάδα, με απασχόληση 8-10 ώρες την ημέρα, είναι 1.800€, αν το έργο είναι στην Αττική, και περιλαμβάνει επίσης μερικές επισκέψεις στη συνέχεια, για την επιθεώρηση των εργασιών και την παροχή συμβουλών μέχρι την αποπεράτωση του έργου. Για έργα στην επαρχία υπάρχει μία πρόσθετη επιβάρυνση για έξοδα διαμονής και μετακίνησης και για την εκτός έδρας απασχόληση του εκπαιδευτή.
  Τα υλικά για την κατασκευή του έργου τα προμηθεύει στον πελάτη η εταιρεία μας στις τρέχουσες τιμές του τιμοκαταλόγου της. Για παράδειγμα, ένα φύλλο χαρτονιού διαστάσεων 205cm x 113cm κοστίζει 4,80€ και μία υφασμάτινη ταινία DURAPORE μήκους 9,1m κοστίζει 3,70€. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το έργο των γραφείων μας απαιτήθηκαν περίπου 350 φύλλα χαρτονιού και 180 ταινίες. Αυτά ήταν τα δύο κύρια κόστη. Τα υπόλοιπα υλικά που χρειάστηκαν για το έργο είχαν σχετικά μικρό κόστος.
 • Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του συστήματος CARDECOAT είναι ότι τα έργα υλοποιούνται σε χώρους εργασίας χωρίς την παραμικρή ενόχληση των εργαζομένων, αφού δεν προκαλούν ηχητική ή άλλου είδους ρύπανση ή αναστάτωση. Η μόνη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα δωμάτιο διαθέσιμο, για να χρησιμοποιηθεί ως εργοτάξιο από τους τεχνίτες. Τα ίδια ισχύουν και για εφαρμογές σε κατοικίες, σε καταστήματα, σε χώρους μαζικής εστίασης, σε αίθουσες κάθε είδους και οπουδήποτε αλλού κατασκευάζονται τέτοια έργα.

Φωτογραφίες

Ακολουθούν πολλές φωτογραφίες από το έργο που υλοποιήθηκε στα γραφεία της Smart Technical Solutions κατά τη χρονική περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2015 μέχρι και τον Μάρτιο του 2016. Το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Συγκεκριμένα πρόκειται προσεχώς:
 • να τοποθετηθεί δάπεδο από φελλό, που ταιριάζει απόλυτα στο φωτεινό και οικολογικό στιλ που δίνει στον χώρο το λευκό χαρτόνι,
 • να διαμορφωθούν ένα ακόμα δωμάτιο γραφείων και ο χώρος της κουζίνας και του μπάνιου,
 • να τοποθετηθούν σε όλους τους χώρους ψευδοροφές από χαρτόνι, σαν αυτήν που φαίνεται στη διπλανή φωτογραφία,
 • να τελειοποιηθούν διάφορα σημεία που έχουν μείνει ακόμα ημιτελή, όπως είναι για παράδειγμα τα σοβατεπιά,
 • να αντικατασταθούν κάποια χαρτόνια που τοποθετήθηκαν στα πρώτα στάδια του έργου με λάθος τρόπο, όταν ακόμα δεν υπήρχε αρκετή εμπειρία και γνώση και μοιραία έγιναν κάποια λάθη.

Δείτε πιο κάτω τις φωτογραφίες από το έργο της διαμόρφωσης των γραφείων μας:

Η ΠΡΟΣΟΨΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ

Καταρχήν, μπορείτε να δείτε την εικόνα που είχε η πρόσοψη πριν γίνει η επένδυση με το σύστημα CARDECOAT. Η λήψη της εικόνας αυτής έγινε από το Google Maps το 2014.

Ακολουθούν οι φωτογραφίες που τραβήξαμε μετά την επένδυση με το σύστημα CARDECOAT, που έγινε τον Μάρτιο του 2016. Θα παρατηρήσετε ότι δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα το σοβατεπί, που θα χωρίζει την κατακόρυφη επιφάνεια της πρόσοψης από το πεζοδρόμιο. Η νέα διαμορφωμένη πρόσοψη μας έδωσε τη δυνατότητα να αναρτήσουμε επιγραφές που παρουσιάζουν στους περαστικούς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία μας. Ολόκληρη η επιφάνεια, καθώς επίσης και τα κάγκελα, καλύφθηκε με λευκό αυτοκόλλητο βινύλιο, για προστασία του χαρτονιού από τη βροχή και για να είναι εύκολο το καθάρισμα των επιφανειών. Όλοι οι γείτονες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την αισθητική παρέμβασή μας και αρκετοί από αυτούς έγιναν πελάτες μας, καθώς τους δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα να ενημερωθούν για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΩΛΗΤΩΝ

Οι δύο εικόνες που ακολουθούν δείχνουν τους δύο από τους 4 τοίχους της αίθουσας πωλητών.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ & ΧΩΡΟΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

Η αίθουσα συναντήσεων χρησιμοποιείται και ως χώρος συσκευασίας. Βλέπετε πιο κάτω μία αποθηκευτική κατασκευή επενδυμένη με χαρτόνι, μία διακοσμητική κατασκευή με τη τζαμαρία που χωρίζει την αίθουσα συναντήσεων από την αίθουσα πωλητών και έναν τοίχο μαζί με κεκλιμένη ψευδοροφή από χαρτόνι.

ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Αυτό το μικρό δωμάτιο βρίσκεται δίπλα στην αίθουσα πωλητών και έχει και στους 4 τοίχους του τζαμαρία που το χωρίζει από τα άλλα δωμάτια. Όλα τα χωρίσματα των τζαμιών, καθώς και οι τοίχοι, επενδύθηκαν με το σύστημα CARDECOAT.

ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ – βοηθητικό δωμάτιο

Σε αυτό το δωμάτιο υπάρχει μία θέση εργασίας. Συνορεύει με το καθιστικό, από το οποίο το χωρίζει ένας τοίχος με τζαμαρία, και με την αίθουσα πωλητών, από την οποία χωρίζεται από έναν τοίχο με καφασωτό.

ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ & ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ
(front desk)

Το εκθετήριο και το front desk ήταν το πιο μεγάλο και περίπλοκο μέρος του έργου, με εκατοντάδες διαφορετικές επιφάνειες προς κάλυψη. Η υποκείμενη ξύλινη κατασκευή καλύφθηκε εξολοκλήρου και το αποτέλεσμα δικαίωσε τον δημιουργό του. Ο χρόνος που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωσή του ήταν περίπου 2 μήνες. Όπως βλέπετε πιο κάτω, το front desk διαθέτει 3 πλήρεις θέσεις εργασίας και ένα μικρό βοηθητικό γραφείο κατασκευασμένο εξολοκλήρου από χαρτόνι, με μόνη εξαίρεση την οριζόντια επιφάνεια εργασίας του, που είναι ξύλινη.

Αυτή η τελευταία φωτογραφία αυτής της ενότητας, που απεικονίζει το μικρό γραφείο που είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από χαρτόνι, τραβήχτηκε πριν επενδυθεί ο υπόλοιπος χώρος του front desk. Έτσι, μπορείτε να κάνετε και μία σύγκριση του πριν με το μετά: πώς ήταν οι επιφάνειες πριν από την επένδυση με το σύστημα CARDECOAT και πώς έγιναν μετά.

ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ

Ο διάδρομος που οδηγεί από το εκθετήριο  προς τα γραφεία και τις αίθουσες πωλητών και συναντήσεων διαθέτει δύο διακοσμητικές κατασκευές, που φαίνονται στις πιο κάτω φωτογραφίες.

SERVER ROOM

Το server room βρίσκεται στο τέλος του διαδρόμου και χωρίστηκε από αυτόν με έναν τοίχο που κατασκευάστηκε από χαρτόνι και αυγοθήκες, που στερεώθηκε πάνω σε ξύλινες ραφιέρες που προϋπήρχαν εκεί. Επίσης, τοποθετήθηκε μια πόρτα με τρόπο ώστε να ενισχύεται η ηχομόνωση και να μην ενοχλούνται οι εργαζόμενοι από τον θόρυβο των servers και των UPS που λειτουργούν αδιάλειπτα μέσα στο server room. Στην πρώτη φωτογραφία ο τοίχος είναι ακόμα ημιτελής και φαίνεται η ηχομόνωση με τις αυγοθήκες. Στη δεύτερη φωτογραφία είναι τελειωμένος. Εκεί φαίνεται και μία επίσης χαρτονένια κατασκευή κρυφού φωτισμού, που τοποθετήθηκε για να μην είναι εκτυφλωτικό το φως του διαδρόμου αλλά και για να καλύψει δύο ακαλαίσθητους σωλήνες θέρμανσης που περνούν από εκείνο το σημείο ψηλά στο ταβάνι.

Μοιράσου το στα social media