Η πορεία από την εποχή του σιδήρου
μέχρι τη σημερινή τεχνολογία Light Steel Frame

μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή

Αρχικά ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τον σίδηρο όπως τον έβρισκε στη γη από πτώσεις μετεωριτών. Όταν με τη βοήθεια της φωτιάς τον επεξεργάστηκε με σφυρηλάτηση, εισήλθε στην «Εποχή του Σιδήρου».

Την 3η χιλιετηρίδα π.Χ. οι Χετταίοι χρησιμοποίησαν το σίδηρο για κατασκευή όπλων και εργαλείων. Το 12ο αιώνα π.Χ. η χρήση του σιδήρου διαδόθηκε στην Παλαιστίνη, τη Συρία και την Ελλάδα.

Η βιομηχανική παραγωγή του σιδήρου και η χρήση του ως δομικού υλικού άρχισε τον 18ο αιώνα μ.Χ. με σημαντικά έργα, όπως είναι η κατασκευή γέφυρας μήκους 31 μέτρων από χυτοσίδηρο στον ποταμό Severn της Αγγλίας το 1779, η κατασκευή της γέφυρας Port des Arts από χυτοσίδηρο στο Παρίσι το 1809, κατασκευή της γέφυρας Britannia μήκους 140 μέτρων στον Καναδά το 1845 και άλλα.

Στα τέλη του 19ου αιώνα επιτυγχάνεται μία μεγάλη ποικιλία ειδικών χαλύβων, δηλαδή κραμάτων του σιδήρου με άλλα μέταλλα, με τη χρήση των οποίων καλύφθηκε ένα απέραντο πεδίο εφαρμογών.

Ο χάλυβας, λοιπόν, που είναι ένα κράμα σιδήρου και άνθρακα, άρχισε να βρίσκει ένα πολύ μεγάλο φάσμα εφαρμογών. Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα των κατασκευών και ειδικότερα στις κατασκευές κτιρίων, έδωσε λύσεις όπου υπήρχε ανάγκη για μεγάλα ανοίγματα χωρίς εσωτερικές κολώνες στήριξης. Έτσι, σήμερα κατασκευάζονται κτίρια (βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες και άλλα) με ανοίγματα έως και 30 μέτρων χωρίς εσωτερικές κολώνες.

Το πιο μεγάλο πλεονέκτημα του σιδήρου, λόγω του βάρους του και λόγω της βιομηχανικής του παραγωγής, είναι η αντισεισμική του συμπεριφορά, η οποία τον καθιέρωσε με την πάροδο του χρόνου και στην κατασκευή πολυκατοικιών και σπιτιών. Ήδη στις ΗΠΑ πάνω από το 60% των κατασκευών είναι σύμμεικτες κατασκευές, στην Ευρώπη πάνω από το 40% ενώ στην Ελλάδα μόλις το 10%.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η Smart Technical Solutions, που με την προνομιακή και διεθνώς καταξιωμένη τεχνολογία Light Steel Frame και τη συνεργασία εξειδικευμένων συνεργείων κατασκευάζει τόσο βιομηχανικά κτίρια όσο και κατοικίες με μεταλλικό σκελετό. Η τεχνογνωσία μας, τόσο στα θέματα των μετάλλων όσο και σε πολλές άλλες κατασκευαστικές λεπτομέρειες, αυξάνεται με τα χρόνια και κατά συνέπεια αυξάνεται και η ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Η τεχνολογία Light Steel Frame ξεκίνησε στη Γαλλία το 1938. Εκατομμύρια σπίτια έχουν φτιαχτεί από τότε με αυτήν την τεχνολογία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Ειδικά στην Αγγλία, σχεδόν τα μισά κτίρια είναι κατασκευασμένα με αυτόν τον τρόπο.  Στην Ελλάδα ήρθε αυτή η τεχνολογία το 2000. Αυτή η καθυστέρηση είναι φυσιολογική και οφείλεται σε εγκατεστημένα συμφέροντα και στην έλλειψη ευελιξίας του τεχνικού κόσμου στην Ελλάδα κατά τις προηγούμενες γενεές. Τώρα πια, όμως, η νοοτροπία έχει αλλάξει και οι νεότεροι μηχανικοί είναι πιο σωστά ενημερωμένοι, μέσα από το διαδίκτυο κυρίως αλλά και με άλλους τρόπους.

Μοιράσου το στα social media