Ξηρά Δόμηση

Με τον όρο ξηρά δόμηση ονομάζουμε την κατασκευή κτιρίων χωρίς την χρήση των παραδοσιακών υλικών (σκυρόδεμα, τούβλα, τσιμέντο, άμμο, ασβέστη κ.α.), αλλά με την βοήθεια τυποποιημένων προϊόντων νέας τεχνολογίας (γυψοσανίδες, τσιμεντοσανίδες, ορυκτές ίνες).

Τέτοια τυποποιημένα προϊόντα κατά κύριο λόγο είναι οι πλάκες τσιμέντου, γύψου ή ορυκτών ινών. Οι πλάκες αυτές τοποθετούνται πάνω σε προκατασκευασμένο μεταλλικό σκελετό με την βοήθεια συστημάτων στήριξης και δίνουν μετά το σχετικό φινίρισμα λεία επιφάνεια έτοιμη για βάψιμο, επικόλληση ταπετσαρίας ή τοποθέτηση πλακιδίων.

Στη χώρα μας η ξηρή δόμηση συνήθως εφαρμόζεται μετά την κατασκευή του σκελετού της οικοδομής από οπλισμένο σκυρόδεμα, στο στάδιο της τοιχοποιίας, των επενδύσεων και των ψευδοροφών. Σε χώρες της Αμερικής και της κεντρικής Ευρώπης, ακόμη και ο φέρων οργανισμός (σκελετός οικοδομής) είναι μεταλλική ή άλλη σύνθετη κατασκευή που δεν χρησιμοποιεί οπλισμένο σκυρόδεμα.

Η ιστορία της ξηράς δόμησης, ξεκινάει από την δεκαετία του 1950 στην Αμερική, όπου πρώτοεφαρμόστηκε και αποτελεί τον πιο δημοφιλή τρόπο κατασκευής κτιρίων.  Στην Ελλάδα έχει μια 20ετή παρουσία και βρίσκεται σήμερα σε ένα επίπεδο αλματώδους ανάπτυξης, γιατί κατάφερε να πείσει στην πράξη τους κατασκευαστές για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

Η ξηρά δόμηση χρησιμοποιείται σε χώρους που συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινότητα και που μέσα σε αυτούς κατοικούμε, εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε, μορφωνόμαστε και επενδύουμε σε χρήμα και σε χρόνο. Αυτοί οι χώροι αποτελούν τα κύρια πεδία εφαρμογής της ξηράς δόμησης. Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε κάποιους χώρους που μπορούμε να κατασκευάσουμε με την βοήθεια της ξηράς δόμησης:

 • Γραφεία, διοικητικά κτίρια
 • Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία
 • Θέατρα, κινηματογράφοι, πολιτιστικοί χώροι
 • Αίθουσες εκθέσεων
 • Ξενοδοχεία, camping
 • Ινστιτούτα, εργαστήρια
 • Σχολεία , φροντιστήρια
 • Εστιατόρια, χώροι διασκέδασης
 • Καταστήματα, εμπορικά κέντρα
 • Αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικοί σταθμοί
 • Κατοικίες, διαμερίσματα, εξοχικά σπίτια

Και γενικά οποιοσδήποτε χώρος στον οποίο μετά από ειδική μελέτη μπορούν να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των κατασκευών ξηράς δόμησης, σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Κατασκευή

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η κατασκευή ενός μεταλλικού σκελετού, συνήθως από γαλβανισμένη λαμαρίνα, που εξασφαλίζει ταχύτητα τοποθέτησης, ευελιξία διαμόρφωσης των χώρων και δυνατότητα διέλευσης των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, καθώς και των αγωγών αερισμού και κλιματισμού. Ο σκελετός αυτός επενδύεται με προκατασκευασμένα στοιχεία (γυψοσανίδες, τσιμεντοσανίδες, ορυκτές ίνες), τα οποία μετά το κατάλληλο φινίρισμα και αρμολόγηση, προσφέρουν την τελική λεία επιφάνεια έτοιμη για χρήση ή για επεξεργασία (βάψιμο, ταπετσαρία, πλακάκια).

Υλικά κατασκευής

Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες του χώρου προσφέρουν έτοιμα συστήματα ξηράς δόμησης, που αποτελούνται από ένα σύνολο υλικών που συνεργάζονται άριστα μεταξύ τους, προσφέροντας το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στη γκάμα των προϊόντων περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Σκελετοί (προφίλ από γαλβανισμένη λαμαρίνα): ορθοστάτες, στρωτήρες, περιμετρικά, οδηγός (κανάλι) οροφής, γωνίες L.
 • Τυποποιημένες πλάκες: γυψοσανίδες, τσιμεντοσανίδες, ορυκτές ίνες.
 • Εξαρτήματα στερέωσης: βίδες, αναρτήσεις, βύσματα, γωνιόκρανα, συνδετήρες.
 • Μονωτικά υλικά: υαλοβάμβακας, πετροβάμβακας, εξηλασμένη πολυστερίνη.
 • Υλικά αρμολόγησης: κόλλες, στόκοι, ταινίες, γάζες, βαφές.

Τα συστήματα ξηράς δόμησης προσφέρουν τη λύση στις σημερινές απαιτήσεις διαβίωσης, ενώ συνθέτουν μεταξύ τους δομικά στοιχεία που καλύπτουν εγγυημένα και τις πιο υψηλές προδιαγραφές. Αποτελούνται από υλικά, απόλυτα συμβατά και συνεργάσιμα μεταξύ τους, δημιουργώντας έτσι δομικά στοιχεία μεγάλης αντοχής. Τα υλικά αυτά είναι απόλυτα εναρμονισμένα με την καινούρια αντίληψη που κυριαρχεί στην Ευρώπη και αφορά τη χρήση υγιεινών δομικών υλικών την βιοαρχιτεκτονική.

Επιπλέον, προσφέρουν ελευθερία σχεδιασμού, γρήγορα καθαρή τοποθέτηση, αντισεισμική προστασία, ηχομόνωση, ηχοαπορρόφηση, θερμομόνωση, πυροπροστασία και υγιεινό ευχάριστο κλίμα του περιβάλλοντος χώρου. Επίσης, απελευθερώνουν την φαντασία του μελετητή και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την κατασκευή δομικών εφαρμογών με ξεχωριστή αισθητική. Ιδιαίτερες μορφές με καμπύλες επιφάνειες και σύνθετα γεωμετρικά σχήματα μπορούν να κατασκευαστούν εύκολα και με ακρίβεια. Παράλληλα με το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, τα συστήματα ξηράς δόμησης μπορούν να καλύψουν τις ειδικές απαιτήσεις και τεχνικές προδιαγραφές των κατασκευαστών, σε ζητήματα πυροπροστασίας, θερμομόνωσης, ηχομόνωσης, ηχοαπορρόφησης και ακτινοπροστασίας.

Ηλεκτρολογικές, μηχανολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις ενσωματώνονται γρήγορα και απλά στα συστήματα ξηράς δόμησης. Ειδικές θυρίδες εξασφαλίζουν την επισκεψιμότητα των κρίσιμων σημείων των ενσωματωμένων εγκαταστάσεων. Πρόκειται για έναν τρόπο δόμησης ευκολότερο, ασφαλέστερο, οικονομικότερο και οικολογικό.

Η Smart Technical Solutions διαθέτει άρτια εκπαιδευμένα συνεργεία και έχει συνεργασία με τους πιο αξιόπιστους προμηθευτές υλικών ξηράς δόμησης στην αγορά. Έτσι, είναι σε θέση να προσφέρει ποιότητα και καλές τιμές. Για μία δωρεάν αυτοψία στο χώρο σας προκειμένου να σας υποβάλουμε την προσφορά μας επικοινωνήστε μαζί μας.

Μοιράσου το στα social media