Καθοδική προστασία χαλύβδινου οπλισμού σκυροδέματος

Το θέμα της καθοδικής προστασίας του μεταλλικού οπλισμού του σκυροδέματος των κτιρίων και άλλων κατασκευών είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί συστηματικά από την ελληνική νομοθεσία, τους μελετητές, τους κατασκευαστές και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Παρόλα αυτά, δεν παύει να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς πολλές κατασκευές υποφέρουν από τη διάβρωση του μεταλλικού οπλισμού τους. Η διάβρωση του οπλισμού μειώνει σημαντικά την αντοχή των κατασκευών σε περίπτωση σεισμού. Επίσης, μπορεί να γίνει αιτία αποκόλλησης και πτώσης σοβάδων μαζί με τμήματα από σκυρόδεμα, που μπορούν να προξενήσουν ατυχήματα.

Η διάβρωση του μεταλλικού οπλισμού των κατασκευών οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες:

  1. στην υγρασία που διεισδύει στο κτίριο λόγω ανεπαρκούς μόνωσης
  2. στην ύπαρξη έντονων ηλεκτρολυτικών φαινομένων στην περιοχή
Για τον πρώτο παράγοντα, αυτόν της υγρασίας, η Smart Technical Solutions προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις σε άλλες σελίδες αυτού του δικτυακού τόπου. Η υγρασία που διεισδύει μέσα από τους πόρους και τις τριχοειδείς ρωγμές του μπετόν προκαλεί οξείδωση του χαλύβδινου οπλισμού, ο οποίος, καθώς οξειδώνεται, διογκώνεται και διαρρηγνύει το σκυρόδεμα που τον περιβάλλει. Έτσι, δημιουργούνται οι ρωγμές που συχνά βλέπουμε σε κατασκευές. Για να δείτε κι άλλες εικόνες σαν αυτήν της διπλανής φωτογραφίας, πατήστε εδώ. μπετόν με ρωγμές

Ο δεύτερος παράγοντας, αυτός της ηλεκτρόλυσης, επιδεινώνεται μεν με την παρουσία υγρασίας, όμως η στεγανοποίηση του σκυροδέματος δεν αποτελεί ολοκληρωτική θεραπεία του. Η ηλεκτρόλυση συμβαίνει και από άλλες αιτίες ανεξάρτητες από την υγρασία, που σχετίζονται με το υπέδαφος και πολλούς άλλους παράγοντες. Προκαλεί σταδιακή λέπτυνση του οπλισμού, και αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο, επειδή ο ιδιοκτήτης της κατασκευής δεν βλέπει κάποια οφθαλμοφανή ένδειξη ύπαρξης του προβλήματος όπως συμβαίνει στην περίπτωση της οξείδωσης, με αποτέλεσμα να εφησυχάζει ενώ το πρόβλημα προχωράει και γίνεται όλο πιο επικίνδυνο.

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει εφαρμοστεί η νομοθεσία περί υποχρεωτικής θεμελιακής γείωσης σε όλες τις κατασκευές. Η καθοδική προστασία δεν είναι λιγότερο σημαντική από τη θεμελιακή γείωση. Μπορεί η πτώση ενός κεραυνού να προξενήσει στιγμιαία μεγάλες ζημιές, αλλά και η διάβρωση του μεταλλικού οπλισμού μπορεί να προξενήσει εξίσου καταστροφικές φθορές σταδιακά για την κατασκευή.

Ιδιαίτερα σε κατασκευές που σηκώνουν μεγάλα φορτία, όπως είναι οι γέφυρες από μπετόν, ή σε κατασκευές που βρίσκονται σε σεισμογενείς περιοχές, είναι κρίσιμης σημασίας να αποτραπεί η σταδιακή λέπτυνση του μεταλλικού οπλισμού λόγω ηλεκτροχημικής διάβρωσης, καθώς επίσης και η χημική οξείδωση και διόγκωσή του.

Συσκευή Καθοδικής Προστασίας STOPCOR Για το σκοπό αυτό εφαρμόζονται διεθνώς διάφορες μέθοδοι. Η Smart Technical Solutions προτείνει μία αμιγώς ελληνική τεχνολογία, η οποία είναι απόλυτα αποτελεσματική, ιδιαίτερα απλή στην εφαρμογή της και πολύ οικονομικότερη από όλες τις τεχνολογίες που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα διεθνώς. Πρόκειται για την τεχνολογία καθοδικής προστασίας STOPCOR, που εφαρμόζεται πολύ απλά με τη σύνδεση μίας συσκευής σε δύο σημεία: στο μεταλλικό οπλισμό και σε ένα γειτονικό σημείο γείωσης στο σκυρόδεμα. Για την καλύτερη γείωση της συσκευής χρησιμοποιείται πλέγμα τιτανίου, το οποίο πακτώνεται με ένα απλό μίγμα τσιμέντου στο μπετόν.

Με την τεχνολογία αυτή μπορούν να σωθούν πολλές κατασκευές σε περιοχές που έχουν μεγάλα προβλήματα. Δύο από τα πολλά παραδείγματα τέτοιων περιοχών είναι η Μήλος και τα νοτιοανατολικά προάστια της Αττικής, όπου υπάρχουν πολλά σχολικά κτίρια με σοβαρότατα προβλήματα διάβρωσης του οπλισμού και διάρρηξης του σκυροδέματος λόγω οξείδωσης. Οι συσκευές καθοδικής προστασίας STOPCOR με τη δράση τους εξουδετερώνουν την ηλεκτρόλυση που προξενεί διάβρωση και λέπτυνση του οπλισμού, αλλά και τη χημική οξείδωση, που προκαλεί διόγκωση του οπλισμού και διάρρηξη του μπετόν.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα STOPCOR και να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να σας ενημερώσουμε για το κόστος της προστασίας σε κτίρια ή άλλες κατασκευές από σκυρόδεμα που θέλετε να προστατέψετε. Ο αριθμός των συσκευών που απαιτούνται εξαρτάται από το μέγεθος της εγκατάστασης και από την ένταση του φαινομένου. Η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 3 έως 5 έτη.

Καθοδική προστασία με εξωτερικά επιβαλλόμενη τάση

Σε πολύ μεγάλες κατασκευές από σκυρόδεμα, όπως είναι για παράδειγμα οι βάσεις μίας υπερθαλάσσιας γέφυρας, υπάρχει περίπτωση να προτιμηθεί η μέθοδος ICCP, επειδή το αρχικό κόστος της εγκατάστασης μπορεί να μην είναι πολύ υψηλότερο από το συνολικό κόστος των πολλών συσκευών STOPCOR που θα απαιτηθούν, ενώ το λειγουργικό κόστος της είναι πολύ μικρό, σε αντίθεση με τις συσκυεές STOPCOR, που πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 3-5 έτη.

Μοιράσου το στα social media