Logo WinWet

Ελαστική, ανθεκτική και αδιάβροχη χυτή
αυτοεπιπεδούμενη τσιμεντοκονία ή αριάνι

με τέλεια πρόσφυση, που δε ρηγματώνει κατά το στέγνωμα

Προβλήματα προς επίλυση:

Οι τσιμεντοκονίες κατασκευάζονται συνήθως σε πυθμένες από πισίνες, σε ταράτσες και σε άλλες επιφάνειες που πρέπει να πάρουν τις σωστές ρύσεις ώστε να διοχετεύουν τα νερά προς τα σημεία απορροής. Στις περισσότερες περιπτώσεις ενδιαφέρει να είναι και αδιάβροχες. Πάντως, αυτό που είναι πάντα σημαντικό είναι να μη ρηγματώνουν κατά το στέγνωμα, να μη φουσκώνουν και ξεκολλάνε και να αντέχουν στις συστολοδιαστολές (γι’ αυτό και συχνά κατασκευάζονται και αρμοί διαστολής, που τις χωρίζουν σε «μάτια», τα οποία πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους με συνδετικό υλικό αδιάβροχο και ελαστικό, που να αντέχει στο χρόνο).

Τα ίδια ισχύουν και για το αριάνι, το οποίο είναι μία τσιμεντοκονία ρύσεων με λεπτό πάχος, καθώς επίσης και για τις τσιμεντοκονίες εξομάλυνσης επιφανειών όπως π.χ. μωσαϊκού που έχει χαλάσει σε μερικά σημεία και έχει αποκτήσει βαθουλώματα.

Η λύση που προτείνει η τεχνολογία WinWet:

Όλες οι πιο πάνω ιδιότητες εξασφαλίζονται αν στην τσιμεντοκονία χρησιμοποιηθεί ακρυλική ρητίνη Betoplex ή Betostal SLN. Το Betoplex προτιμάται αν η κύρια ιδιότητα που θέλουμε να έχει η τσιμεντοκονία είναι η ελαστικότητα, ενώ το Betostal SLN προσδίδει κυρίως αδιαβροχία και μηχανικές αντοχές. Σε περίπτωση που όλες οι πιο πάνω ιδιότητες είναι επιθυμητές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι δύο ρητίνες μαζί.

Η αναλογία είναι 3-5 λίτρα ρητίνη ανά 50 κιλά τσιμέντο. Για να γίνει η τσιμεντοκονία αρκετά ρευστή, ώστε να γίνει χυτή και αυτοεπιπεδούμενη, θα πρέπει να περιέχει πολύ νερό. Επίσης, να περιέχει και χαλαζιακή άμμο Βελγίου που είναι λεπτή σαν πούδρα, 150 κιλά στα 50 κιλά τσιμέντο, για καλύτερη αδιαβροχία. Μπορεί, επίσης, να περιέχει και ψιλοκοκκινισμένη μαρμαρόσκονη 50 κιλά στα 50 κιλά τσιμέντο, οπότε η ποσότητα της άμμου μειώνεται κατά 50 κιλά. (Το μάρμαρο είναι μαλακό και όχι αδιάβροχο, είναι και πιο φθηνό, επειδή είναι ελληνικό, ενώ ο χαλαζίας είναι σκληρός και αδιάβροχος, εισαγόμενος και πιο ακριβός. Το μάρμαρο, όταν είναι καλά κοσκινισμένο, είναι ωφέλιμο επειδή κάνει καλό γέμισμα των κενών του μιγματος.)

Οι πιο πάνω αναλογίες είναι ενδεικτικές και μπορούν να μεταβληθούν κατά την κρίση του τεχνίτη, αν είναι αρκετά έμπειρος.

Για ακόμα μεγαλύτερη αντοχή υπάρχει και μία νεότερης τεχνολογίας ρητίνη, το Polibond Elastico, που είναι αρκετά πιο ακριβή και γι’ αυτό συνιστάται μόνο σε εφαρμογές με ειδικές απαιτήσεις. Η ρητίνη αυτή χρησιμοποιείται σχεδόν αυτούσια, με ελάχιστο νερό, και αυτό την κάνει ακόμα πιο ακριβή.

Για λόγους κοστολογίου συνιστούμε τη ρητίνη Acryplex, που είναι αρκετά πιο ελαστική από τις άλλες δύο ρητίνες και δεν είναι τόσο ακριβή όσο το Polibond Elastico. Αυτή εφαρμόζεται με αρκετή ποσότητα νερού, ώστε η τσιμεντοκονία να είναι αρκετά υδαρής, για να απλώνεται από μόνη της σε όλη την προς κάλυψη επιφάνεια.

Για καλύτερη συγκόλληση και πρόσφυση της τσιμεντοκονίας πάνω στην επιφάνεια συνιστάται – ιδίως στην περίπτωση λείας επιφάνειας χωρίς μεγάλους πόρους – να γίνει μια αρχική επάλειψη της ίδιας ρητίνης που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως πρόσμικτη στην τσιμεντοκονία. Η επάλειψη μπορεί να γίνει με ρολό ή βούρτσα και η ρητίνη θα πρέπει να είναι αραιωμένη σε τριπλάσια ή τετραπλάσια ποσότητα νερού, ώστε να διευκολυνθεί ο εμποτισμός μέσα στους πόρους, για καλύτερη πρόσφυση. Μόλις στεγνώσει ή απορροφηθεί αυτό το αρχικό στρώμα από την επιφάνεια, μπορεί να χυθεί η τσιμεντοκονία με τον τρόπο που αναφέρθηκε πιο πάνω.

Για λόγους οικονομίας αυτό το αστάρωμα της επιφάνειας πριν την τσιμεντοκονία μπορεί να γίνει και με σκέτο νερό (απλή ύγρανση για να «δέσει» πιο καλά το τσιμέντο πάνω στην επιφάνεια), όμως καλύτερα είναι να χρησιμοποιηθεί η ρητίνη.

Κατά το στέγνωμα είναι σημαντικό πάντα να καταβρέχουμε 1 ή 2 φορές την ημέρα, για να αποφύγουμε τη ρηγμάτωση της τσιμεντοκονίας.

Αυτό δεν είναι τόσο απαραίτητο και ο κίνδυνος της ρηγμάτωσης εξαλείφεται, αν ακολουθήσουμε την εξής απλή διαδικασία: Ψεκάζουμε μία φορά με την υδρόφοβη ρητίνη Contraqua 7/50 αραιωμένη σε νερό. Αυτή, χάρη στην υδροφοβία της, δημιουργεί μία επιφανειακή “ασπίδα” που καθυστερεί την εξάτμιση του νερού της τσιμεντοκονίας, εξαλείφοντας έτσι το ενδεχόμενο ρηγμάτωσης. Το υδρόφοβο Contraqua 7/50 απορροφάται μέσα στη μάζα και έτσι η τελική επιφάνεια της τσιμεντοκονίας όταν στεγνώσει δεν γίνεται υδρόφοβη, με αποτέλεσμα να μπορούμε να κολλήσουμε από πάνω οτιδήποτε θέλουμε χωρίς πρόβλημα (π.χ. πλακάκια).

Η πιο πάνω διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν που περιγράφεται στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην αποφυγή ρηγματώσεων της επάνω επιφάνειας καινούργιας πλάκας μπετόν κατά το στέγνωμα.

Αφού στεγνώσει η τσιμεντοκονία, μπορεί να στεγανοποιηθεί με Betostal SLN ή να ενισχυθεί η συνοχή και η αντοχή της σε μηχανικές καταπονήσεις με Betostal 2/14, ανάλογα με τις ανάγκες τις κάθε εφαρμογής. Οι ρητίνες αυτές θα διεισδύσουν μέσα στους πόρους και τις αόρατες τριχοειδείς ρωγμές που τυχόν θα έχουν δημιουργηθεί κατά το στέγνωμα της τσιμεντοκονίας. Τέλος, για την επίτευξη υδροφοβίας και ελαιοφοβίας επιπλέον της αδιαβροχίας και της συνοχής, μπορεί να εφαρμοστεί η επίσης διαφανής ρητίνη εμποτισμού και επικάλυψης Contraqua 7/50 ή, ακόμα καλυτερα, το Aquablock, για μεγαλύτερες αντοχές και πιο καθαρή επιφάνεια χωρίς λευκές γραμμές και με το χρώμα του τσιμέντου να φαίνεται πιο ζωντανό.

Παρατηρήσεις:

  1. Για λόγους οικονομίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πολύ λιγότερη πρόσμικτη ρητίνη μέσα στην τσιμεντοκονία, χωρίς μεγάλη μείωση των επιθυμητών ιδιοτήτων, αφού έτσι κι αλλιώς η αρχική εφαρμογή ρητίνης χωρίς αραίωση πάνω στην επιφάνεια θα εξασφαλίσει την επιθυμητή συγκόλληση και η εκ των υστέρων εφαρμογή αραιωμένης ρητίνης πάνω στην υγρή τσιμεντοκονία θα δώσει την επιθυμητή ελαστικότητα και την αποφυγή ρηγματώσεων κατά το στέγνωμα, η δε τελική εφαρμογή ρητίνης πάνω στη στεγνή πλέον τσιμεντοκονία θα εξασφαλίσει αδιαβροχία, συνοχή και ελαστικότητα.
  2. Πιο πάνω περιγράφτηκαν όλα τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την κατασκευή μίας τέλειας από κάθε άποψη τσιμεντοκονίας. Στην πράξη ορισμένα από τα βήματα αυτά πολλές φορές παραλείπονται για λόγους οικονομίας χρόνου, υλικών και εργατικών.

Η εφαρμογή των υλικών:

Τα πιο πάνω υλικά μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες. Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

PENETRON, εναλλακτική πρόταση για τη στεγανοποίηση σκυροδέματος και τσιμεντοκονίας:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αμερικάνικη τεχνολογία χημικής δράσης PENETRON, που αναπτύσσει αδιάβροχους κρυστάλλους μέσα στους πόρους και στις τριχοειδείς ρωγμές του σκυροδέματος και της τσιμεντοκονίας, πατήστε εδώ. Αυτή η τεχνολογία απαιτεί για την εφαρμογή της εξειδικευμένο συνεργείο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί από ανειδίκευτους. Σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί μονόδρομο, αν θέλουμε να έχουμε 100% στεγανοποίηση. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε την πιο κατάλληλη από τις δύο τεχνολογίες ανάλογα με το ειδικό πεδίο εφαρμογής σας.

Σημείωση: Για ετοιμόχρηστα μίγματα αυτοεπιπεδούμενης τσιμεντοκονίας, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να γίνει κάποιο λάθος στις αναλογίες του μίγματος, επικοινωνήστε μαζί μας.

Μοιράσου το στα social media