Στεγανοποίηση αρμών διαστολής

ή αρμών επαφής μεταξύ δύο κτιρίων
ή εφαπτόμενων πλακών σκυροδέματος
ή τσιμεντοκονίας με έντονες συστολοδιαστολές
ή σε σημεία επαφής μεταξύ διαφορετικών υλικών.

Προβλήματα προς επίλυση:

Η κατασκευή αρμών διαστολής είναι σε πολλές περιπτώσεις επιβεβλημένη για την αντιμετώπιση των θερμικών συστολοδιαστολών αλλά και των σεισμών, που είναι φαινόμενα τα οποία μπορούν να προξενήσουν σοβαρές ζημιές σε κατασκευές όπου δεν προβλέφθηκαν εξαρχής οι κατάλληλοι αρμοί διαστολής. Το πρόβλημα είναι η στεγανοποίηση των αρμών, επειδή το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για το γέμισμά τους πρέπει να έχει ταυτόχρονα τις εξής απαραίτητες ιδιότητες:

 1. απόλυτη αδιαβροχία
 2. μεγάλη ελαστικότητα
 3. άριστη πρόσφυση στις επιφάνειες
 4. αντοχή στο αλκαλικό περιβάλλον του τσιμέντου
 5. πολύ αργή έως μηδενική γήρανση και αντοχή στις καιρικές και άλλες εξωτερικές συνθήκες (κρύο, ζέστη, πάγος, χιόνι, αλμύρα, οξέα, λάδια κτλ.), ώστε να μη ρηγματώνει, να μην αποσαθρώνεται, να μην ξεφλουδίζει, ξεκολλάει κτλ.
 6. αντοχή σε μηχανικές καταπονήσεις (κρούσεις, τριβές κτλ.), ιδίως σε επιφάνειες όπου υπάρχει κίνηση ανθρώπων, οχημάτων, εμπορευμάτων κτλ.

Μερικά παραδείγματα αρμών είναι τα εξής:

 1. Αρμός διαστολής μεταξύ συνεχόμενων κτιρίων της ίδιας οικοδομής: Οι αρμοί «τρέχουν» σε όλη την πλάκα της ταράτσας, στα δάπεδα, στα ταβάνια και στις κολώνες εσωτερικά και εξωτερικά από το υπόγειο μέχρι την ταράτσα.
 2. Αρμός διαστολής μεταξύ δύο γειτονικών κτιρίων: Εδώ υπάρχουν αρμοί προς στεγανοποίηση στην ταράτσα και ανάμεσα στις ακραίες κολώνες των δύο κτιρίων, για να μην εισχωρεί νερό ανάμεσά τους και «γλείφει» τους τοίχους.
 3. Αρμός διαστολής σε τσιμεντοκονία ή μωσαϊκό ή άλλη παρόμοια κατασκευή.
 4. Αρμός επαφής μεταξύ δύο διαφορετικών υλικών, π.χ. ασφαλτόπανο με στηθαίο ταράτσας, εξωτερικός τοίχος με μεταλλική κατασκευή στεγάστρου ή με ξύλινη πέργκολα, ξεκίνημα τοιχοποιίας δίπλα σε κολώνα κ.ά.

Οι λύσεις που προτείνει η τεχνολογία WinWet:

 1. Για αρμούς μικρού πλατους η ιδανική λύση είναι η εφαρμογή της παχύρρευστης ρητίνης Armofix, η οποία αρχικά έχει τη μορφή στόκου ή γιαουρτιού, ενώ όταν πολυμεριστεί γίνεται ελαστική σαν δέρμα και αποκτά τέλεια πρόσφυση, καθώς γαντζώνεται σε βάθος μέσα στους πόρους των επιφανειών. Εφαρμόζεται με πινέλο ή βούρτσα με τρόπο ώστε να εισχωρήσει σε όλο το βάθος του αρμού και να καλύψει και μικρό πλάτος των παράπλευρων επιφανειών, για καλύτερη πρόσφυση. Σε περιπτώσεις μετακίνησης των επιφανειών λόγω συστολοδιαστολών ή σεισμών το Armofix ακολουθεί την κίνησή τους χωρίς να ξεκολλάει και χωρίς να τραυματίζεται, χάρη στην ελαστικότητά του. Είναι εντελώς αδιάβροχο, υδρόφοβο και ελαιόφοβο και βάφεται εύκολα.
  Εφαρμόζεται είτε σκέτο είτε με πρόσμικτο τσιμέντο σε αναλογία περίπου 20% (για καλύτερο γέμισμα σε κατακόρυφες επιφάνειες, με την προϋπόθεση να έχει πρώτα υγρανθεί λίγο η επιφάνεια, για να «δέσει» το τσιμέντο) (η πρόσμιξη του τσιμέντου πρέπει να γίνεται πάντα με ηλεκτρικό αναδευτήρα για απόλυτη ομοιογένεια του μίγματος). Σε κάθε περίπτωση απαιτείται και δεύτερο χέρι, για την κάλυψη της κοιλότητας που δημιουργείται πάντοτε κατά το στέγνωμα του πρώτου χεριού λόγω μικρής συρρίκνωσης. Το δεύτερο χέρι πρέπει να είναι χωρίς τσιμέντο, επειδή το τσιμέντο, καθώς στεγνώνει, μπορεί να δημιουργήσει μικρές ρωγμές.
 2. Για αρμούς μεγαλύτερου πλάτους και βάθους η πιο σωστή λύση είναι η κατασκευή επισκευαστικού τσιμέντου με Betoplex σε μορφή χυλού και το άπλωμά του μέσα στον αρμό με βούρτσα. Καλό είναι να έχει προηγηθεί ύγρανση του αρμού με σκέτο Betoplex χωρίς αραίωση ή με νερό, για καλύτερη συγκόλληση και για αδιαβροχοποίηση των πόρων του αρμού. Η λύση αυτή ενδεχομένως να είναι ισοδύναμη με την προηγούμενη, όμως δεν έχει δοκιμαστεί σε μεγάλες συστολοδιαστολές, κατά τις οποίες πιθανόν το επισκευαστικό τσιμέντο, παρά την ελαστικότητα που του προσδίδει το Betoplex, υπάρχει περίπτωση λόγω περιορισμένης συμπιεστότητας να θρυμματιστεί. Σίγουρα πάντως αυτή η λύση είναι κατάλληλη για εφαρμογές με ήπιες συστολοδιαστολές, όπως είναι για παράδειγμα ο πυθμένας μίας μεγάλης δεξαμενής που παραμένει μονίμως γεμάτη με νερό. Πάνω από την επιφάνεια του επισκευαστικού τσιμέντου συνιστάται η εφαρμογή δύο χεριών Armofix για περαιτέρω προστασία.
 3. Για εφαρμογές με μεγάλες συστολοδιαστολές ή πολύ μεγάλο πλάτος και βάθος αρμών η ιδανική λύση είναι το νεότερης τεχνολογίας και πολύ μεγάλης ελαστικότητας υλικό Polibond Elastico που χρησιμοποιείται πρόσμικτο σε σκέτο τσιμέντο ή σε κόλλα πλακιδίων. Και εδώ πάνω από την επιφάνεια του επισκευαστικού τσιμέντου συνιστάται η εφαρμογή δύο χεριών Armofix για περαιτέρω προστασία.
 4. Μετά το γέμισμα και στεγανοποίηση των αρμών προαιρετικά επακολουθεί η στεγάνωση ολόκληρης της επιφάνειας (π.χ. ταράτσας) με τον τρόπο που περιγράφεται στο σχετικό κεφάλαιο.

Η εφαρμογή των υλικών:

Τα πιο πάνω υλικά μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες. Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Μοιράσου το στα social media