Μέθοδος πολλαπλασιασμού της ποσότητας
του συλλεγόμενου βρόχινου νερού σε στέρνες

Πρόβλημα προς επίλυση:

Σε περιοχές όπου το νερό είναι δυσεύρετο είναι πολύ σημαντικό οι στέρνες συλλογής βρόχινου νερού να μην έχουν καμία απώλεια. Η πραγματικότητα, την οποία λίγοι ιδιοκτήτες τέτοιων στερνών γνωρίζουν, είναι ότι χωρίς υπερβολή το μεγαλύτερο μέρος του νερού που συλλέγουν εξατμίζεται μέσα από τους πόρους της τσιμεντένιας στέρνας ή των τσιμεντένιων αγωγών τους. Πραγματικά, η εξατμιζόμενη ποσότητα νερού είναι πάρα πολύ μεγάλη, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η εξάτμιση συμβαίνει ασταμάτητα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο για πολλούς μήνες, χωρίς να είναι ορατή ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο αντιληπτή από τον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα, λαμβάνει χώρα η εξής φυσική διαδικασία: το εξατμιζόμενο νερό αφήνει στους πόρους της επιφάνειας κενά, τα οποία επαναπληρώνονται άμεσα με τη διείσδυση νέας ποσότητας νερού μέσα στους πόρους. Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει έτσι συνεχώς, μέσω των πόρων, μία μη ορατή διαρροή του αποθηκευμένου νερού προς τον ατμοσφαιρικό αέρα, η οποία δεν σταματάει ποτέ, ιδίως όταν το κλίμα της περιοχής είναι ξηρό και ως εκ τούτου το φαινόμενο της εξάτμισης είναι έντονο, πράγμα που κατά κανόνα ισχύει την άνοιξη και το καλοκαίρι σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές όπου γίνεται συστηματική συλλογή βρόχινου νερού λόγω λειψυδρίας.

Οι λύσεις που προτείνει η τεχνολογία WinWet:

Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η στεγανοποίηση της στέρνας και των τσιμεντένιων αγωγών, έτσι ώστε το νερό να μην απορροφάται από τους πόρους, οι οποίοι έτσι θα παραμένουν στεγνοί και το φαινόμενο της εξάτμισης θα εκμηδενιστεί.

Η στεγανοποίηση των τσιμεντένιων επιφανειών γίνεται πολύ απλά με την εφαρμογή της διεισδυτικής ακρυλικής ρητίνης Betostal SLN, που σφραγίζει τους πόρους της επιφάνειας και στη συνέχεια με την υδρόφοβη ρητίνη Contraqua 7/50, η οποία εξασφαλίζει απόλυτη υδροφοβία και διατήρηση όλης της μάζας του νερού σε απόσταση από τους πόρους του μπετόν. Το συνολικό κόστος της εφαρμογής δεν ξεπερνά τα 3 Ευρώ ανά τ.μ., ενώ το όφελος είναι ανυπολόγιστο.

Μία άλλη εναλλακτική λύση είναι η εφαρμογή της λευκής ρητίνης στεγανοποίησης επιφανειών Smaltofix, η οποία εφαρμόζεται υποχρεωτικά πάνω σε υγρή επιφάνεια και τα δύο χέρια. Το κόστος σε αυτήν την περίπτωση είναι περίπου 4 Ευρώ ανά τ.μ.

Η εφαρμογή των υλικών:

Τα πιο πάνω υλικά μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες. Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

PENETRON, εναλλακτική πρόταση για τη στεγανοποίηση σκυροδέματος και τσιμεντοκονίας:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αμερικάνικη τεχνολογία χημικής δράσης PENETRON, που αναπτύσσει αδιάβροχους κρυστάλλους μέσα στους πόρους και στις τριχοειδείς ρωγμές του σκυροδέματος και της τσιμεντοκονίας, πατήστε εδώ. Αυτή η τεχνολογία απαιτεί για την εφαρμογή της εξειδικευμένο συνεργείο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί από ανειδίκευτους. Σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί μονόδρομο, αν θέλουμε να έχουμε 100% στεγανοποίηση. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε την πιο κατάλληλη από τις δύο τεχνολογίες ανάλογα με το ειδικό πεδίο εφαρμογής σας.

Συντήρηση του συλλεγόμενου νερού

Με αυτήν την ευκαιρία, αναφέρουμε εδώ και άλλη μία εφαρμογή που ενδιαφέρει όλους τους ιδιοκτήτες δεξαμενών αποθήκευσης νερού:

Για τη διατήρηση της ποιότητας του συλλεγόμενου προτείνουμε τη χρήση του οικολογικού διαλύματος ιόντων χαλκού POLYDEX, το οποίο αποτρέπει την ανάπτυξη άλγης και μικροοργανισμών μέσα στο νερό. Το POLYDEX είναι εγκεκριμένο για χρήση σε πόσιμο νερό, χρησιμοποιείται μάλιστα με ψεκασμό και στη λίμνη του Μαραθώνα για την καταπολέμηση της άλγης. Η προτεινόμενη δοσολογία είναι 1 λίτρο ανά 60 κυβικά νερού.

Μοιράσου το στα social media