Καθαρισμός και προστασία πορωδών και
πετρωδών απορροφητικών επιφανειώναπό ρύπους

(μπετόν, μάρμαρο, πέτρα, μωσαϊκό, πλάκες Καρύστου κ.ά.)
κατά των κηλίδων από καφέ, λάδι, ορυκτέλαια, καύσιμα κτλ.

Πρόβλημα προς επίλυση:

Οι πορώδεις επιφάνειες με τον καιρό διαποτίζονται από ρύπους διαφόρων ειδών, είτε σε μορφή τοπικών λεκέδων είτε σε μορφή διάχυτης θολότητας και απώλειας της ζωηρότητας των χρωμάτων. Ένα τυπικό παράδειγμα είναι η σύγκριση των μόλις τοποθετημένων πλακών πεζοδρομίου με τις παλιότερες: οι μεν είναι κατάλευκες και ολοφώτεινες, ενώ οι άλλες είναι μουντές και γκρίζες από το καυσαέριο, με πολλούς λεκέδες και κολλημένες τσίχλες σε διάφορα σημεία τους.

Τόσο ο καθαρισμός τέτοιων απορροφητικών επιφανειών όσο και η προληπτική προστασία τους είναι δύο προβλήματα που απασχολούν πολύ συχνά ιδιοκτήτες και τεχνίτες, επειδή οι διαθέσιμες λύσεις δεν είναι πάντα επαρκώς αποτελεσματικές ούτε εφαρμόζονται το ίδιο επιτυχώς σε όλη την τεράστια ποικιλία των περιπτώσεων.

Οι τεχνικές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσει ένα προϊόν για να μπορεί να προσφέρει σωστή λύση στα δύο αυτά προβλήματα του καθαρισμού και της προληπτικής προστασία από τη ρύπανση πορωδών επιφανειών είναι πολλές. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

  1. Κατά τον καθαρισμό πρέπει να μη διαβρώνεται και να μη γίνεται τραχιά η επιφάνεια, γιατί τότε αφενός χάνει την όμορφη στιλπνότητά της και αφετέρου γίνεται πιο απορροφητική και λερώνεται πολύ πιο γρήγορα.
  2. Κατά τον καθαρισμό το προϊόν πρέπει να είναι σε θέση να εισχωρήσει σε βάθος μέσα στους πόρους, για να διαλύσει τη βρωμιά και να τη φέρει στην επιφάνεια για να ξεπλυθεί με νερό.
  3. Κατά την πρόληψη θα πρέπει η επιφάνεια να μη γίνεται ολισθηρή και επικίνδυνη εξαιτίας του προϊόντος που θα εφαρμοστεί επάνω της, ούτε αντιαισθητικά γυαλιστερή, η δε υφή της να παραμείνει το ίδιο όμορφη και πετρώδης και να μη γίνει σαν πλαστικοποιημένη.
  4. Το προϊόν που εφαρμόζεται πάνω στην επιφάνεια θα πρέπει να σφραγίζει άριστα τους πόρους και τις αόρατες τριχοειδείς ρωγμές της και να της δίνει υδροφοβία και ελαιοφοβία, χωρίς να προκαλεί θολότητα ή να δημιουργεί πέτσα και χωρίς να γηράσκει στο χρόνο και να ξεφλουδίζει. Θα πρέπει επίσης να αντέχει σε τριβές και κρούσεις που προκαλεί το περπάτημα ανθρώπων ή η κύλιση τροχών.
  5. Η επιφάνεια θα πρέπει να μπορεί να αναπνέει, δηλαδή ο αέρας θα πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα μέσα από τους πόρους της, χωρίς όμως να επιτρέπεται στο νερό και τους διάφορους ελαιώδεις και άλλους ρύπους να διεισδύουν μέσα σε αυτούς. Αν η επιφάνεια δεν μπορεί να αναπνέει, τότε δημιουργούνται, ανάλογα με το υλικό της επιφάνειας και με το είδος της εφαρμογής, διάφορα άλλα τεχνικά προβλήματα ή προβλήματα υγιεινής.

Η λύση που προτείνει η τεχνολογία WinWet:

Καταρχήν, ο καθαρισμός πρέπει να γίνει με ένα προϊόν που καθαρίζει σε βάθος τους πόρους, χωρίς να φθείρει την επιφάνεια. Η τεχνολογία WinWet προτείνει το Jet Clean, το οποίο εφαρμόζεται είτε με σκούπα, βούρτσα κτλ. είτε με πιεστικό μηχάνημα για καλύτερη διείσδυση. Αν ο καθαρισμός δε γίνει τέλειος, υπάρχει πάντα και η λύση ενός αδρανοποιημένου οξέος αραιωμένου σε νερό όπως είναι το Sizzle, πάντα με την επιφύλαξη ότι μπορεί να διαβρώσει την επιφάνεια και να την κάνει τραχιά. Όμως, ακόμα και αν συμβεί αυτό, το πρόβλημα λύνεται, επειδή η λύση που ακολουθεί πιο κάτω για την προληπτική προστασία από μελλοντικό λέρωμα της επιφάνειας, επιτυγχάνει και παράλληλη λείανσή της.

Η τεχνολογία WinWet διαθέτει διαφανείς και αόρατες ελαστικές, αδιάβροχες, υδρόφοβές και ελαιόφοβες ρητίνες εμποτισμού και επικάλυψης για όλα τα είδη πορωδών και πετρωδών επιφανειών, οι οποίες έχουν ξεπεράσει όλες τις τεχνικές δυσκολίες που αναφέρθηκαν πιο πάνω και παρέχουν την τέλεια προστασία των επιφανειών κατά των κηλίδων και της διάχυτης βρωμιάς κάθε είδους. Συγκεκριμένα, διακρίνονται οι εξής δύο κατηγορίες επιφανειών:

  1. Επιφάνειες από μπετόν μαζί με τους αρμούς τους: Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται καταρχήν για εμποτισμό ένα από τα Betostal (2/14 ή SLN ή F/18), δύο χέρια, αραιωμένα σε 3 ή 4 μέρη νερό, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της εφαρμογής (δηλαδή αν πρόκειται, αντίστοιχα, για επιφάνεια δαπέδου με έντονες μηχανικές καταπονήσεις ή για οριζόντια επιφάνεια εξωτερικού χώρου ή για κατακόρυφη επιφάνεια). Στη συνέχεια, σε όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται η υδρόφοβη και ελαιόφοβη ρητίνη Contraqua 7/50, αραιωμένη σε νερό, 1 μέρος ρητίνη προς 1 ή 2 ή 3 μέρη νερό, ανάλογα με το πόσο παχύ στρώμα θέλουμε να δημιουργήσουμε.
  2. Επιφάνειες από πέτρα, μάρμαρο, μωσαϊκό, πλάκες Καρύστου ή άλλα πετρώδη υλικά, μαζί με τους αρμούς τους: Σε τέτοιες επιφάνειες για βαθύτερη διείσδυση προτιμάται το Betostal SLV, που μαζί με το White Spirit που χρειάζεται για την αραίωσή της τουλάχιστον στο πρώτο χέρι, βγαίνει λίγο πιο ακριβή ως λύση αλλά είναι 2 σε 1, δηλαδή παρέχει ταυτόχρονα και εμποτισμό για βαθιά αδιαβροχία της επιφάνειας και υδροφοβία-ελαιοφοβία. Προαιρετικά, πάνω από το Betostal SLV, ή και απευθείας πάνω στην επιφάνεια μπορεί να εφαρμοστεί το βερνίκι για πετρώδεις επιφάνειες Brilux, το οποίο, αν και δεν κάνει τόσο βαθύ εμποτισμό, επιτυγχάνει εξίσου τέλεια υδροφοβία και ελαιοφοβία, ενώ ταυτόχρονα προσδίδει στην επιφάνεια ζωντάνεμα των χρωμάτων της και διακριτική γυαλάδα, ιδιότητες που το Betostal SLV τις έχει σε πολύ μικρότερο βαθμό.
    Ακόμα μεγαλύτερη υδροφοβία μπορεί να επιτευχθεί με το AQUABLOCK, που είναι ένα υλικό που σχεδιάστηκε αργότερα από τα άλλα δύο και έχει ελαφρώς καλύτερες ιδιότητες, είναι όμως και πιο ακριβό.

Η εφαρμογή των υλικών:

Τα πιο πάνω υλικά μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες. Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Μοιράσου το στα social media