Προστασία βαμμένων επιφανειών

από ξεθώριασμα, μούχλα, υγρασία, λεκέδες, αλμύρα, σκόνη, καυσαέριο,
κοκκινόχωμα, υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, ξεφλούδισμα, ρωγμές
και σκασίματα λόγω συστολοδιαστολών και παγοπληξίας

Πρόβλημα προς επίλυση:

Τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους οι βαμμένες επιφάνειες φθείρονται από διάφορες αιτίες, ανάλογα με το εκάστοτε περιβάλλον. Όλοι οι ιδιοκτήτες κτιρίων το θεωρούν φυσιολογικό να ξοδεύουν κατά καιρούς ένα ποσό για το «φρεσκάρισμα» του κτιρίου τους, το οποίο συνήθως σημαίνει επισκευές σοβάδων, στοκαρίσματα, αστάρωμα και βάψιμο.

Το κόστος για το βάψιμο ενός διαμερίσματος υπερβαίνει συνήθως κατά πολύ το μηνιαίο εισόδημα του ενοίκου του, άρα σίγουρα δεν είναι αμελητέο. Αν μάλιστα θελήσει να βάψει και τις πόρτες, τα παράθυρα, τα κουφώματα και τις εντοιχισμένες ντουλάπες του, τότε το κόστος φτάνει σε πολύ μεγάλα ύψη. Αντίστοιχα, το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων μιας πολυκατοικίας απαιτεί σκαλωσιά και πολλά μεροκάματα και όλα αυτά κοστίζουν σίγουρα πολύ.

Γι’ αυτό και παρατηρείται το φαινόμενο οι περισσότερες πολυκατοικίες των πόλεων, οι οποίες κατά κανόνα κατοικούνται από μεσαίου εισοδήματος ενοίκους, να παρουσιάζουν την ίδια άθλια εικόνα για πολλές δεκαετίες, επειδή προφανώς το κοινόχρηστο ταμείο της πολυκατοικίας δεν μπορεί να καλύψει μία τόσο μεγάλη δαπάνη. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλά διαμερίσματα όπου κατοικούν οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Οι τοίχοι είναι βρώμικοι από το καυσαέριο, γεμάτοι τριχοειδείς ρωγμές και δημιουργούν κάθε άλλο παρά ευχάριστη ατμόσφαιρα διαβίωσης.

Με τα ξενοδοχεία τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Επειδή η εμφάνιση του κτιρίου παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην προσέλκυση των πελατών, οι ξενοδόχοι ξοδεύουν κάθε χρόνο σημαντικά κονδύλια σε βαψίματα και θεωρούν αυτή τη δαπάνη αναπόφευκτη και γι’ αυτό φροντίζουν να εξοικονομούν πάντα χρήματα για τέτοιου είδους εργασίες. Τα χρήματα αυτά, που δεν είναι λίγα, θα μπορούσαν να έμεναν στο ταμείο και να μεγάλωναν σημαντικά τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης ή να επενδυθούν σε άλλες πολύ πιο κερδοφόρες βελτιώσεις ή επεκτάσεις, αν βρισκόταν ένας τρόπος να μη φθείρονται και να μη λερώνονται οι βαμμένες επιφάνειες του ξενοδοχείου.

Δείτε, για παράδειγμα, ορισμένες φωτογραφίες που έχουμε τραβήξει σε ξενοδοχεία πελατών μας.

rust marks on painted wall

Η λύση που προτείνει η τεχνολογία WinWet:

Εδώ θα αναφερθούμε σε ήδη βαμμένες επιφάνειες που επιθυμούμε να τις προστατεύσουμε από φθορές και λέρωμα κάθε είδους, για να δείχνουν σαν φρεσκοβαμμένες για πολλές δεκαετίες. Για το αστάρωμα και το βάψιμο επιφανειών μπορείτε να διαβάσετε το αντίστοιχο κεφάλαιο. Το κείμενο που ακολουθεί αφορά βαμμένες επιφάνειες κάθε είδους, όχι μόνο σοβά και εμφανές μπετόν. Επίσης, αφορά όλων των ειδών τα χρώματα, όχι μόνο το πλαστικό χρώμα.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Περνάμε με ρολό πάνω στη βαμμένη επιφάνεια τη διαφανή και ελαστική ρητίνη εμποτισμού και επικάλυψης Contraqua 7/50, αραιωμένη σε νερό, 1 μέρος ρητίνη προς 1 ή 2 ή 3 μέρη νερό, ανάλογα με το πόσο παχύ στρώμα θέλουμε να δημιουργήσουμε. Σε περίπτωση που η βαμμένη επιφάνεια είναι πορώδης ή το χρώμα έχει αρχίσει να παλιώνει και δεν είναι πια λείο, συνιστάται να περαστεί πρώτα ως αστάρι η ρητίνη εμποτισμού Betostal F/18, δύο χέρια, αραιωμένη σε 3 μέρη νερό. Ο εμποτισμός θα δώσει και μεγαλύτερη συνοχή στην επιφάνεια, για αποφυγή ρωγμώσεων κατά τις συστολοδιαστολές και τους σεισμούς.

Η ρητίνη Contraqua 7/50, όταν πολυμερίζεται πάνω στην επιφάνεια, αποκτά τις ακόλουθες ιδιότητες:

  1. Γίνεται υδρόφοβη, με αποτέλεσμα να προστατεύει το χρώμα από την υγρασία και από την παγοπληξία, η οποία προξενεί ρωγμές, αποσάθρωση, απότριψη και ξεφλουδίσματα τόσο στο χρώμα όσο και στο σοβά.
  2. Γίνεται ελαιόφοβη, προστατεύοντας έτσι το χρώμα από ελαιώδεις λεκέδες και από τη διάχυτη βρωμιά του καυσαερίου, του χώματος, της σκόνης, η οποία πλέον πλένεται εύκολα.
  3. Έχει μεγάλη ελαστικότητα, την οποία μεταφέρει και στα υλικά τα οποία διαποτίζει, κάνοντάς τα έτσι πιο ανθεκτικά σε συστολοδιαστολές και δονήσεις, ώστε να μη ρηγματώνουν τόσο εύκολα.
  4. Πλένεται εύκολα, ακριβώς επειδή είναι υδρόφοβη και ελαιόφοβη και δεν απορροφά κανένα υγρό. Έτσι, τόσο η διάχυτη βρωμιά όσο και οι διάφοροι λεκέδες ή τα σημάδια από κορνίζες κάδρων φεύγουν με ένα απλό πλύσιμο.
  5. Αποκτά πολύ υψηλό δείκτη προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία και έτσι σταματάει το ξεθώριασμα των χρωμάτων, καθώς και η λέπτυνση του φιλμ που αυτά έχουν σχηματίσει πάνω στην επιφάνεια. Έτσι τα χρώματα δεν αδυνατίζουν και δεν ξεφλουδίζουν, όπως συνήθως συμβαίνει μετά από κάποια χρόνια, ιδιαίτερα σε υπαίθριες βαμμένες επιφάνειες.
  6. Αποκτά μεγάλη αντοχή στην αλμύρα, στην όξινη βροχή και σε άλλους φυσικούς ή χημικούς ρύπους της ατμόσφαιράς, που συνήθως προσβάλλουν τα χρώματα και τα καταστρέφουν.
  7. Δεν επιτρέπει στη μούχλα να αναπτυχθεί. Αυτή η ιδιότητα ενισχύεται ακόμα περισσότερο, αν μέσα στο διάλυμα του Contraqua 7/50 κατά την εφαρμογή προστεθεί και λίγο Fungostop.
  8. Επιτρέπει τη διαπνοή χάρη στην ειδική μοριακή δομή της, έτσι ώστε η επιφάνεια να «αναπνέει».

Ένα έμμεσο όφελος που προσφέρει το Contraqua 7/50 είναι ότι, όταν εφαρμόζεται σε εξωτερικούς τοίχους κτιρίων, εξασφαλίζει εντελώς στεγνό σοβά ακόμα και σε καταιγίδες, με αποτέλεσμα να μην ξοδεύεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας (και χρημάτων) για το στέγνωμα των σοβάδων, το κτίριο να θερμαίνεται αμέσως και ο θερμοστάτης να σβήνει τον καυστήρα μέσα σε λίγα λεπτά. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα θα βρείτε στη σελίδα Θερμομόνωση μέσω Υδροφοβίας.

Η επιφάνεια που έχει περαστεί με Contraqua 7/50 δεν είναι καθόλου ολισθηρή, δε γυαλίζει, τα χρώματά της δεν αλλοιώνονται, δεν κάνει νερά ή ανταύγειες εξαιτίας της ρητίνης και η αίσθηση στην αφή δεν αλλοιώνεται ούτε αυτή. Με λίγα λόγια το Contraqua 7/50 από αισθητική άποψη είναι σαν να μην υπάρχει, ενώ από λειτουργική άποψη προσφέρει όλα τα πιο πάνω σημαντικά οφέλη.

Παρόλα αυτά, επειδή σε ορισμένες χρωματιστές επιφάνειες έχει παρατηρηθεί ο σχηματισμός αντιαισθητικών λευκών γραμμών σε ορισμένα σημεία όπου το Contraqua 7/50 δεν απλώθηκε επαρκώς κατά την εφαρμογή του, προτείνουμε εναλλακτικά την υδρόφοβη ρητίνη AQUABLOCK, που είναι εντελώς διαφανής και απλά ζωντανεύει τα χρώματα και τα κάνει να φαίνονται σαν καινούργια για πολλά χρόνια. Η ρητίνη αυτή είναι ανώτερη λύση από τεχνική άποψη, είναι όμως πιο ακριβή και αραιώνεται λιγότερο, άρα καλύπτει μικρότερη επιφάνεια από το Contraqua 7/50.

Νεότερες εξελίξεις της τεχνολογίας WINWET: Stainblocker

Το υδρόφοβο και ελαιόφοβο υλικό Stainblocker παρέχει πλήρη προστασία των επιφανειών κάθε είδους από το graffiti και πολλούς άλλους ρύπους, όπως λάδια, χρώματα, κόλλες, καυσαέριο κ.ά. Είναι εντελώς διαφανές και ουδέτερο, δεν προσδίδει καμία γυαλάδα ούτε τονίζει καθόλου το χρώμα της επιφάνειας. Αν θέλουμε να τονίσουμε το χρώμα, για να το κάνουμε να φαίνεται λίγο σαν βρεγμένο, εφαρμόζουμε πριν από το Stainblocker το διαφανές βερνίκι εμποτισμού Brilux.

Για τον καθαρισμό επιφανειών από γκράφιτι και άλλους ρύπους δείτε τη σελίδα ECOSOFT CLEANING SERVICES.

Υλικά καθαρισμού για γκράφιτι και άλλους ρύπους θα βρείτε στη σελίδα Καθαριστικά Υλικά.

Η εφαρμογή των υλικών:

Τα πιο πάνω υλικά μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες. Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Περισσότερες πληροφορίες:
Σχετικά με αυτό το θέμα μπορείτε να δείτε και τη σελίδα: Προστασία των Βαμμένων Τοίχων και Άλλων Επιφανειών στα Ξενοδοχεία.

Μοιράσου το στα social media