Προστασία ξύλινων κατασκευών

από την υγρασία, την ηλιακή ακτινοβολία, την αλμύρα, τον πάγο, τον αέρα, τη σκόνη, τη φωτιά
(για μεγάλη αντοχή, ακόμα και σε φλόγα με θερμοκρασία πάνω από 1000°C!)

Προβλήματα προς επίλυση:

  1. Η υγρασία που εισέρχεται μέσα στους πόρους κατά την αναπνοή του ξύλου, είτε από το εξωτερικό περιβάλλον είτε από το εσωτερικό του κτιρίου υπό μορφή υδρατμών, σύντομα καταστρέφει το ρετσίνι του ξύλου, ιδίως όταν υπάρχουν πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Όταν καταστραφεί το φυσικό ρετσίνι που έχει το κάθε ξύλο, τότε οι πόροι διαστέλλονται, γίνονται υδρόφιλοι και η υγρασία εγκαθίσταται στο εσωτερικό και κανένα μυκητοκτόνο δεν είναι αρκετό να σταματήσει το σάπισμα, ιδιαίτερα δε όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Παλαιότερα στα συντηρητικά προϊόντα για το ξύλο χρησιμοποιούσαν ισχυρότατα δηλητήρια, τα οποία αποδείχθηκαν καρκινογόνα. Σήμερα η νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση τέτοιων προϊόντων, γι’ αυτό και στα νέα συντηρητικά χρησιμοποιούνται ηπιότερης δράσης δηλητήρια για το σαράκι και τη μούχλα. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται αδιαβροχοποίηση του ξύλου, ώστε να μην διεισδύει υγρασία μέσα στους πόρους του ξύλου και έτσι να υποβοηθείται το έργο των συντηρητικών προϊόντων.
  2. Το βερνίκι του ξύλου, όσο καλής ποιότητας και αν είναι, όταν εκτίθεται απευθείας στον ήλιο και στην υγρασία, κάποια στιγμή καταστρέφεται και ξεφλουδίζει, δημιουργώντας έτσι αφενός αισθητικό πρόβλημα και αφετέρου σταδιακή φθορά στο ίδιο το ξύλο, το οποίο χωρίς βερνίκι είναι πλέον εκτεθειμένο στο περιβάλλον. Ένα άλλο πρόβλημα που έχουν τα περισσότερα βερνίκια ξύλου είναι ότι είναι ελαφρώς κολλώδη, με αποτέλεσμα αφενός να προξενούν ενοχλητική αίσθηση στην αφή και αφετέρου να προσκολλώνται πάνω τους μόρια σκόνης τα οποία δεν απομακρύνονται εύκολα.
  3. Η αλμύρα δημιουργεί ασπρίλες και ο ήλιος ξεθωριάζει το ξύλο και γενικά η συνεχής έκθεσή του στο περιβάλλον (ιδίως αν πρόκειται για ξύλινο εξοπλισμό εξωτερικού χώρου) χαλάει την εμφάνισή του και το καταστρέφει.
  4. Σε περίπτωση πυρκαγιάς τα ξύλινα μέρη και έπιπλα μιας κατοικίας, επειδή είναι πιο εύφλεκτα από τον υπόλοιπο εξοπλισμό, συνήθως καίγονται πρώτα και, επιπλέον, με την καύση τους ενισχύουν τη φωτιά και τη βοηθούν να εξαπλωθεί πιο γρήγορα.

Οι λύσεις που προτείνει η τεχνολογία WinWet:

  1. Το Contraqua WS είναι ένα διαφανές προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για την αδιαβροχοποίηση των πάσης φύσεως ξύλινων επιφανειών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, το οποίο δεν αλλάζει καθόλου την εμφάνιση των ξύλινων επιφανειών ούτε προσδίδει γυαλάδα. Διεισδύει στους πόρους του ξύλου και του προσδίδει υδροφοβία (δηλαδή οι σταγόνες του νερού δεν παραμένουν καθόλου πάνω στην επιφάνεια, αλλά κατρακυλούν όπως ο υδράργυρος) και μερική ελαιοφοβία (δηλαδή επιβραδύνεται η δημιουργία λεκέδων από λιπαρές και ελαιώδεις ουσίες και δίνεται έτσι η ευκαιρία να απομακρυνθούν οι λεκέδες πριν διαποτίσουν το ξύλο). Επιπλέον, το ξύλο αποκτά και αντικολλητικές ιδιότητες και δεν αφήνει τη σκόνη να κολλήσει στην επιφάνειά του.
  2. Το Contraqua WS περνιέται με πινέλο ή ρολό είτε απευθείας πάνω στο ξύλο είτε πάνω από το βερνίκι. Επειδή δεν επιτρέπει στις σταγόνες νερού να έρθουν σε επαφή με την επιφάνεια του ξύλου, πολλαπλασιάζει το χρόνο ενέργειας των συντηρητικών προϊόντων που έχουν χρησιμοποιηθεί για την προστασία του ξύλου από τη μούχλα και το σαράκι για το λόγο που αναλύθηκε πιο πάνω. Παράλληλα προστατεύει το βερνίκι από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και καθυστερεί σημαντικά τη γήρανσή του. Αν μάλιστα περνιέται ξανά κάθε δύο χρόνια ένα ενισχυτικό χέρι Contraqua WS, τότε το βερνίκι δε θα έχει πρακτικά καμία φθορά.
  3. Το Contraqua WS προστατεύει επίσης τις αβερνίκωτες ξύλινες επιφάνειες από το ξεθώριασμα και τις ασπρίλες που προκαλούν ο ήλιος και η αλμύρα όταν δεν υπάρχει η προστασία του βερνικιού. Τέλος, στα κρύα κλίματα προστατεύει το ξύλο από το φαινόμενο της παγοπληξίας, κατά το οποίο η υγρασία διεισδύει μέσα στους πόρους του ξύλου, στη συνέχεια λόγω πτώσης της θερμοκρασίας παγώνει μέσα στους πόρους και εξαιτίας της διαστολής του καταστρέφει τη συνοχή των μορίων της επιφάνειας του ξύλου, με αποτέλεσμα το ξύλο να αποσαθρώνεται και να ξεφλουδίζει.
  4. Αν έχουμε βαμμένη ξύλινη επιφάνεια, τότε χρησιμοποιούμε το AQUABLOCK.
  5. Το Ektovil X-250 είναι ένα αντιαναφλεκτικό βερνίκι εμποτισμού που έχει δοκιμαστεί σε θερμοκρασία 1.100°C επί 11 λεπτά της ώρας και η επιφάνεια απλά μαύρισε, χωρίς όμως να γίνει ανάφλεξη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί οποιουδήποτε άλλου βερνικιού. Στη συνέχεια, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του βερνικιού, συνιστάται η εφαρμογή του Contraqua WS. Επίσης, επειδή το Ektovil X-250 δεν παρέχει καμία μυκητοκτόνο ή εντομοαπωθητική προστασία, συνιστάται πριν την εφαρμογή του να έχει εφαρμοστεί κάποιο από τα γνωστά συντηρητικά ξύλου (αρκεί να είναι υδατοδιαλυτό, όπως το Ektovil X-250, για να είναι συμβατά) ή το οικολογικό μυκητοκτόνο Fungostop, το οποίο παρέχει προστασία κατά της μούχλας και του σαπίσματος. Επίσης, συνιστάται να προστίθεται λίγο πρόσμικτο Fungostop και μέσα στο Ektovil X-250 και μέσα στο Contraqua WS πριν εφαρμοστούν στην επιφάνεια.

Η εφαρμογή των υλικών:

Τα πιο πάνω υλικά μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες. Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Μοιράσου το στα social media