Επισκευή ρωγμών και σπασιμάτων
σε μπετόν και σοβά (μερεμέτια)

Πρόβλημα προς επίλυση:

Κομμάτια που αποκολλώνται από το μπετόν ή τους σοβάδες εξαιτίας μηχανικών καταπονήσεων, παγοπληξίας και άλλων μηχανικών ή χημικών αιτίων πρέπει να επισκευάζονται, για να μην εισχωρεί στα κτίρια υγρασία, αλλά και για αισθητικούς λόγους.

Η δυσκολία σε τέτοιου είδους επισκευές είναι να αποφευχθεί η ρηγμάτωση κατά το στέγνωμα και η αποκόλληση του μπαλώματος αργότερα. Για να εξασφαλιστούν αυτά τα δύο, πρέπει το επισκευαστικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί να έχει ελαστικότητα και συγκολλητικότητα αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο.

Εξάλλου, οι ρωγμές πρέπει να επισκευάζονται με υλικό που τις γεμίζει και τις στεγανοποιεί ενώ ταυτόχρονα δε ρηγματώνει κατά το στέγνωμα και δεν αποκολλάται ούτε ραγίζει με τις συστολοδιαστολές, την υπεριώδη ακτινοβολία, τον πάγο κτλ.

Η λύση που προτείνει η τεχνολογία WinWet:

Η τεχνολογία WinWet δίνει τη δυνατότητα κατασκευής ελαστικού και αδιάβροχου επισκευαστικού τσιμέντου με χρήση της ρητίνης Betoplex, η οποία αναμιγνύεται με τσιμέντο και άμμο χωρίς νερό στις εξής αναλογίες:
– 4 λίτρα ρητίνη,
– 3 κιλά τσιμέντο,
– 6 κιλά λευκή ψιλή άμμο,
– 3 κιλά άμμο θαλάσσης.

Η μάζα που δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο πλάθεται εύκολα σε οποιοδήποτε σχήμα, γεμίζει άριστα τα τραυματισμένα σημεία, κολλάει πολύ καλά πάνω σε σοβά ή μπετόν (ιδιαίτερα όταν η επιφάνεια είναι λίγο υγρή), έχει πολύ μεγάλη ελαστικότητα, δε ρηγματώνει κατά το στέγνωμα και δεν αποκολλάται μετά από καιρό. Αν ο τεχνίτης επιθυμεί να την κάνει πιο λεπτόρρευστη, θα πρέπει να μην προσθέσει νερό αλλά να προσθέσει ρητίνη, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη ρηγμάτωση κατά το στέγνωμα (βλ. και σχετική παρατήρηση στο τέλος του κειμένου).

Σε περίπτωση που η αδιαβροχία και η αντοχή σε έντονες μηχανικές καταπονήσεις πέρα από τις συνήθεις συστολοδιαστολές είναι μεγάλης σημασίας, θα πρέπει να προστεθεί μέσα στο μίγμα και μία ποσότητα Betostal SLN.

Αν η ποσότητα επισκευαστικού τσιμέντου που χρειάζεται είναι μικρή, υπάρχει η εναλλακτική λύση του έτοιμου συσκευασμένου επισκευαστικού τσιμέντου δύο συστατικών Super Patch της Damtite Αμερικής, το οποίο αποτελεί μία πιο γρήγορη και εξίσου αξιόπιστη λύση αλλά έχει αρκετά μεγαλύτερο κόστος ανά κιλό.

Επίσης, σε περιπτώσεις ρωγμών ή αρμών ή άλλων σχηματισμών όπου η ελαστικότητα του επισκευαστικού υλικού είναι κρίσιμης σημασίας λόγω έντονων συστολοδιαστολών, υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστεί επισκευαστικό τσιμέντο με χρήση της λευκής παχύρρευστης ρητίνης Armofix, που αναμιγνύεται με 20% τσιμέντο και νερό, με μηχανικό αναδευτήρα προσαρμοσμένο σε ηλεκτρικό ή χειροκίνητο δράπανο, όχι με το χέρι, για να επιτευχθεί απόλυτη ομοιογένεια του μίγματος. Αφού στεγνώσει, περνιέται και δεύτερο χέρι χωρίς καθόλου τσιμέντο αυτή τη φορά, για να καλύψει τις λεπτές ρωγμές που θα έχουν δημιουργηθεί από το στέγνωμα του νερού και για να γεμίσει τον κενό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της συρρίκνωσης που θα έχει υποστεί το πρώτο χέρι κατά το στέγνωμα και τον πολυμερισμό του. Σε οριζόντιες επιφάνειες ή σε ρηχές ρωγμές κατακόρυφων επιφανειών το Armofix χρησιμοποιείται και χωρίς καθόλου τσιμέντο από το πρώτο χέρι. Όταν στεγνώσει, αποκτά τις ιδιότητες ισχυρού ανοικτόχρωμου ελαστικού δέρματος με ισχυρή πρόσφυση μέσα στους πόρους των επιφανειών. Στη συνέχεια, μπορεί να βαφτεί.

Στην περίπτωση σπασιμάτων σε σοβά αντί του επισκευαστικού τσιμέντου με Betoplex μπορεί να κατασκευαστεί σοβάς που θα περιέχει τη ρητίνη Sovaplex αντί του ασβέστη, το οποίο έχει μεγαλύτερη συγκολλητικότητα, που είναι πολύ σημαντική σε κατακόρυφες επιφάνειες. Για ακόμα καλύτερη συγκόλληση του νέου σοβά με τον παλιό συνιστάται να υγρανθεί πρώτα η επιφάνεια του παλιού σοβά με σκέτο Sovaplex, το οποίο θα λειτουργήσει ως αστάρι για τη στερέωση του πρόσθετου σοβά.

Παρατηρήσεις:

  1. Όλες οι πιο πάνω επισκευασμένες επιφάνειες μπορούν στη συνέχεια να στεγανοποιηθούν με χρήση της αδιάβροχης ρητίνης εμποτισμού Betostal SLN και της υδρόφοβης και ελαιόφοβης ρητίνης Contraqua 7/50, οι οποίες, όταν πολυμεριστούν μέσα στους πόρους, γίνονται διαφανείς και ελαστικές, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν τέλεια στεγανοποίηση των επιφανειών χωρίς να αλλοιώνουν καθόλου την εμφάνισή τους.
  2. Για λόγους οικονομίας μπορεί ο τεχνίτης να προτιμήσει να προσθέσει στο μίγμα και νερό αντί της προτεινόμενης μεγάλης ποσότητας ρητίνης. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να σχηματιστούν κάποιες τριχοειδείς ρωγμές, οι οποίες όμως δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην αδιαβροχία αν πρόκειται στη συνέχεια να γίνει η αδιαβροχοποίηση της επιφάνειας με τα Betostal SLN και Contraqua 7/50.
  3. Συνιστάται πριν την εφαρμογή του επισκευαστικού τσιμέντου η επιφάνεια να έχει υγρανθεί ελαφρώς είτε με νερό είτε (προτιμότερο) με ρητίνη Betoplex ή Betostal SLN, ώστε το τσιμέντο να δέσει καλύτερα με την επιφάνεια.
  4. Σε περιπτώσεις που η ατέλεια της επιφάνειας έχει πολύ μικρό βάθος μπορεί κάλιστα να χρησιμοποιηθεί κοινός στόκος, ο οποίος μετά μπορεί να στεγανοποιηθεί άριστα αν εφαρμοστεί σε όλη την επιφάνεια, μία από τις ρητίνες Betostal.

Η εφαρμογή των υλικών:

Τα υλικά που αναφέρονται στις πιο πάνω εφαρμογές μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες. Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

PENETRON, εναλλακτική πρόταση για τη στεγανοποίηση σκυροδέματος και τσιμεντοκονίας:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αμερικάνικη τεχνολογία χημικής δράσης PENETRON, που αναπτύσσει αδιάβροχους κρυστάλλους μέσα στους πόρους και στις τριχοειδείς ρωγμές του σκυροδέματος και της τσιμεντοκονίας, πατήστε εδώ. Αυτή η τεχνολογία απαιτεί για την εφαρμογή της εξειδικευμένο συνεργείο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί από ανειδίκευτους. Σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί μονόδρομο, αν θέλουμε να έχουμε 100% στεγανοποίηση. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε την πιο κατάλληλη από τις δύο τεχνολογίες ανάλογα με το ειδικό πεδίο εφαρμογής σας.

Μοιράσου το στα social media