Επισκευή σε κολώνες, δοκάρια και πλάκες μπετόν

όπου ο μεταλλικός οπλισμός, επειδή οξειδώθηκε, διογκώθηκε
και έσπασε το σκυρόδεμα που τον περιέβαλλε

Πρόβλημα προς επίλυση:

Οι «φουσκωμένες» και σκασμένες κολώνες εξαιτίας της οξείδωσης του μεταλλικού οπλισμού τους είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στους εξής παράγοντες που δρουν προσθετικά μεταξύ τους:

 1. Η υγρασία του περιβάλλοντος διαπερνά το σοβά και το μπετόν και σταδιακά διαβρώνει το μεταλλικό οπλισμό.
 2. Το υπέδαφος ή άλλα γεωμαγνητικά αίτια δημιουργούν ισχυρό ηλεκτρολυτικό κελί που διαβρώνει τα μέταλλα.
 3. Τα θεμέλια δεν έχουν στεγανοποιηθεί, με αποτέλεσμα η υγρασία του εδάφους να διαποτίζει το σκυρόδεμα και να το κάνει καλό αγωγό για τα ηλεκτρολυτικά ρεύματα, που διαβρώνουν το μεταλλικό οπλισμό.

Εκτός από τις κολώνες το φαινόμενο προσβάλλει εξίσου και τα οριζόντια δοκάρια και τις πλάκες, τα τοιχία υπογείων, τα πέδιλα των θεμελίων και γενικά το μεταλλικό οπλισμό ολόκληρου του κτιρίου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται στατικό και αισθητικό πρόβλημα, καθώς επίσης και πρόβλημα διείσδυσης υγρασίας μέσα από τα χαλάσματα.

Η λύση που προτείνει η τεχνολογία WinWet:

Σε επίπεδο πρόληψης η τεχνολογία WinWet δίνει ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα, καθώς εξασφαλίζει απόλυτη στεγανοποίηση στα θεμέλια και τέλεια υγρομόνωση στους εξωτερικούς τοίχους των κτιρίων. Επιπλέον, η τεχνολογία καθοδικής προστασίας Stopcor παρέχει άριστη προστασία έναντι της διάβρωσης του μεταλλικού οπλισμού εξαιτίας της ηλεκτρόλυσης. Ο συνδυασμός των δύο τεχνολογιών εξασφαλίζει πλήρη προστασία των κτιρίων και άλλων κατασκευών από το πρόβλημα της διάβρωσης του μεταλλικού οπλισμού του σκυροδέματος.

Αντίθετα, σε επίπεδο επισκευής η λύση που προσφέρει η τεχνολογία WinWet παρέχει μεν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και (με τη βοήθεια της τεχνολογίας Stopcor) αναχαίτιση της περαιτέρω διάβρωσης του μεταλλικού οπλισμού, όμως δεν αποκαθιστά ούτε υποκαθιστά τη χαμένη μάζα μετάλλου και τη στατική αξία της. Για να επιτευχθεί και αυτό το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα υπάρχουν άλλες μέθοδοι με τσιμεντενέσεις, ανθρακονήματα κτλ., οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενό της τεχνολογίας WinWet. Η Smart Technical Solutions σε συνεργασία με εξειδικευμένους μηχανικούς αναλαμβάνει και τέτοιου είδους εργασίες αποκατάστασης σκυροδέματος, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Η διαδικασία της επισκευής μίας σκασμένης κολώνας με τη μέθοδο WinWet είναι η εξής:

 1. Απομάκρυνση όλων των σαθρών και σπασμένων σοβάδων και τμημάτων μπετόν.
 2. Αποκάλυψη του οξειδωμένου τμήματος του μεταλλικού οπλισμού, καθώς και λίγων εκατοστών πάνω και κάτω από την οξειδωμένη περιοχή.
 3. Εφαρμογή του μετατροπέα σκουριάς Ferofix με πινέλο. Σε λίγες ώρες η σκουριασμένη περιοχή θα έχει γίνει μαύρη και η χημική αντίδραση της οξείδωσης θα έχει ανασταλεί οριστικά. Αυτή η λύση καταργεί την ανάγκη για αμμοβολή της οξειδωμένης επιφάνειας.
 4. Επισκευή του τμήματος του μπετόν που λείπει με επισκευαστικό τσιμέντο που περιέχει Betoplex.
 5. Σοβάτισμα της κολώνας με ελαστικό και αδιάβροχο σοβά που περιέχει Sovaplex αντί ασβέστη.
 6. Αστάρωμα του σοβά με υγρομονωτικό αστάρι εμποτισμού Betostal F/18, με το οποίο εξασφαλίζεται ότι δε θα διεισδύσει ξανά υγρασία μέσα στην κολώνα και άρα δε θα υπάρχει πλέον αυτή η αιτία για οξείδωση του μεταλλικού οπλισμού της.
 7. Βάψιμο της επιφάνειας με Coverlack 935 ή άλλο ακρυλικό πλαστικό χρώμα εξωτερικού χώρου.
 8. Εφαρμογή της υδρόφοβης ρητίνης Contraqua 7/50 σε όλες τις βαμμένες εξωτερικές επιφάνειες του κτιρίου, ώστε να μην ξαναπεράσει υγρασία όχι μόνο στο συγκεκριμένο σημείο άλλα και σε όλο το μεταλλικό οπλισμό του κτιρίου. (Οι άβαφες εξωτερικές επιφάνειες (π.χ. ταράτσες, επιφάνειες με εμφανές μπετόν ή εμφανή σοβά κτλ.) θα πρέπει πρώτα να ασταρωθούν με Betostal SLN ή Betostal F/18 πριν περαστούν με Contraqua 7/50.)

Σημείωση: Αντί των βημάτων 6, 7 και 8 μπορεί να προτιμηθεί η λύση του Smaltofix, όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο για το αστάρωμα και το βάψιμο τοίχων.

Η εφαρμογή των υλικών:

Τα υλικά που αναφέρονται στις πιο πάνω εφαρμογές μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες. Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

PENETRON, εναλλακτική πρόταση για τη στεγανοποίηση σκυροδέματος και τσιμεντοκονίας:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αμερικάνικη τεχνολογία χημικής δράσης PENETRON, που αναπτύσσει αδιάβροχους κρυστάλλους μέσα στους πόρους και στις τριχοειδείς ρωγμές του σκυροδέματος και της τσιμεντοκονίας, πατήστε εδώ. Αυτή η τεχνολογία απαιτεί για την εφαρμογή της εξειδικευμένο συνεργείο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί από ανειδίκευτους. Σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί μονόδρομο, αν θέλουμε να έχουμε 100% στεγανοποίηση. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε την πιο κατάλληλη από τις δύο τεχνολογίες ανάλογα με το ειδικό πεδίο εφαρμογής σας.

Μοιράσου το στα social media