Ζωντάνεμα και Σκούρεμα Ξεθωριασμένων Χρωμάτων

Το πρόβλημα

Τοιχοποιίες, βαμμένες μεταλλικές ή ξύλινες κατασκευές, εμφανές μπετόν και άλλες βαμμένες επιφάνειες μετά από κάποια χρόνια αρχίζουν να ξεθωριάζουν εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου και γενικότερα εξαιτίας της έκθεσής τους στις καιρικές συνθήκες και στους διάφορους ρύπους (αλμύρα, σκόνη, καυσαέριο κ.ά.). Το κόστος για μία εκ νέου βαφή μπορεί να είναι υψηλό, καθώς προϋποθέτει στήσιμο σκαλωσιάς, ξύσιμο της παλαιάς βαφής, αστάρωμα και εφαρμογή της νέας βαφής.

Επιπλέον, μία νέα βαφή θα έχει και αυτή την ίδια κατάληξη μετά από λίγα χρόνια, και αυτή η σκέψη αποτρέπει συχνά τους ιδιοκτήτες από την απόφαση να προβούν στη δαπάνη του βαψίματος της κατασκευής τους.

Τέλος, από τεχνική άποψη δεν είναι σωστό να γίνονται αλλεπάλληλες βαφές στις κατασκευές, επειδή αυτό αυξάνει το βάρος και το πάχος των βαμμένων επιφανειών, μέχρι που κάποια στιγμή το ίδιο το βάρος του χρώματος κάνει το ξεφλούδισμα πιο εύκολο. Αρκεί να αναφέρουμε ένα ακραίο παράδειγμα: κάθε φορά που βάφεται ο Πύργος του Άιφελ (κάθε επτά χρόνια), προστίθεται βάρος 60 τόνων στην όλη κατασκευή! Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει προγραμματιστεί πλήρης αποξήλωση όλων των παλαιών στρωμάτων βαφής για το 2016, σύμφωνα με πληροφορίες μας.

Η λύση που προτείνουμε

Η  υδρόφοβη διαφανής ακρυλική ρητίνη AQUABLOCK ζωντανεύει τα παλιά ξεθωριασμένα χρώματα. Εφαρμόζεται απευθείας επάνω στην παλιά ξεθωριασμένη βαφή, χωρίς ξύσιμο* και αστάρωμα και χωρίς σκαλωσιά, καθώς η εφαρμογή αυτού του διαφανούς υλικού δεν απαιτεί τη σχολαστικότητα που απαιτεί ένα χρώμα, αφού είναι διαφανές και δεν πρόκειται να φανεί άσχημο αν πέσει σε κάποιες περιοχές λιγότερο ή περισσότερο υλικό όπως συμβαίνει με το χρώμα.

Κατά κανόνα, με τη χρήση ενός ρολού με μακρύ κοντάρι από το έδαφος ή από την ταράτσα ή από τα μπαλκόνια, ή με ένα σύστημα ψεκασμού κατάλληλο για εφαρμογή από απόσταση στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές, είναι εφικτή η εφαρμογή του υλικού χωρίς να χρειάζεται να στηθεί σκαλωσιά.

Για να σκουρύνουμε το χρώμα και να το επαναφέρουμε στην αρχική του όμορφη απόχρωση που είχε πριν ξεθωριάσει, μπορούμε να προσθέσουμε μέσα στο υλικό την κατάλληλη απόχρωση λαδομπογιάς. Για παράδειγμα, ένα κτίριο που ήταν παλιότερα έντονο μπλε και τώρα έχει ξανοίξει με τα χρόνια και έχει γίνει ξεθωριασμένο γαλάζιο, με την προσθήκη μικρής ποσότητας μπλε λαδομπογιάς μέσα στο AQUABLOCK γίνεται ξανά έντονο μπλε. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα χέρι, ίσως όμως χρειαστεί και δεύτερο χέρι.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι το γεγονός ότι η διαφανής ρητίνη AQUABLOCK είναι υδρόφοβη. Αυτό πρακτικά σημαίνει απόλυτη προστασία της επιφάνειας από ρύπους, καθώς γίνεται αυτοπλενόμενη. Οι ρύποι και η σκόνη, που ξεθωριάζουν σταδιακά τα χρώματα, δεν επικάθηνται πλέον και απομακρύνονται με το νερό της βροχής ή με ένα πιεστικό μηχάνημα με σκέτο νερό, όπου αυτό είναι εφικτό.

Συνιστάται επανάληψη της εφαρμογής του υλικού κάθε 5 χρόνια, αλλά δεν θα χρειάζεται πλέον να προσθέτουμε χρώμα. Η επιφάνεια δεν θα ξεθωριάζει, άρα αρκεί η επανάληψη με σκέτη διαφανή ρητίνη AQUABLOCK, για προληπτικούς λόγους, για να μη χάσει κάποια στιγμή την ιδιότητα της υδροφοβίας η επιφάνεια καθώς το προστατευτικό υλικό εξασθενεί με τα χρόνια. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις όπου για πολύ περισσότερα χρόνια η επιφάνεια παραμένει υδρόφοβη και αλέκιαστη, χωρίς ξεθώριασμα.

Όσο αφορά την αραίωση του υλικού, αυτή εξαρτάται από τις αισθητικές απαιτήσεις του πελάτη. Αν δεν θέλουμε να δημιουργήσει κρούστα, κάνουμε αραίωση μέχρι και 1:1 σε white spirit, ώστε να εισχωρήσει μέσα στους πόρους της βαμμένης επιφάνειας. Όμως, και με αρκετά μικρότερη αραίωση μπορεί να έχουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Νεότερες εξελίξεις: BETOCRYL

Η ρητίνη BETOCRYL έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις ανώτερη από το AQUABLOCK, ιδίως σε επισμαλτωμένα πλακάκια, όπου δεν υπάρχει καθόλου πρόσφυση για τις άλλες ρητίνες, με αποτέλεσμα σε μερικές περιπτώσεις να απομακρύνονται γρήγορα. Αντίθετα, το BETOCRYL αποκτά τέλεια πρόσφυση πάνω στην επιφάνεια και δεν ξεκολλάει για πολλά χρόνια. Αντέχει σε μηχανικές καταπονήσεις, ζωντανεύει αισθητά τα χρώματα του υποστρώματος και προσφέρει άριστη αντιρρυπαντική προστασία, καθώς καθαρίζεται εντελώς με απλό τρίψιμο και νερό ή σαπούνι.

_________________________________

* Ξύσιμο θα χρειαστεί μόνο αν το ξεθωριασμένο χρώμα έχει και άλλα προβλήματα: φουσκώματα, ρωγμές, ξεφλουδίσματα. Το παρόν άρθρο αναφέρεται σε επιφάνειες που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο να έχουν τέτοια προβλήματα. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η επιφάνεια έχει τέτοια προβλήματα, μπορείτε να δείτε και τη σελίδα: Ελαιοχρωματισμός: αστάρωμα, βάψιμο και τελική προστασία εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων, ταβανιών κ.ά. επιφανειών.

Μοιράσου το στα social media