Στεγανοποίηση σε υπόσκαφα τύπου Σαντορίνης

Πρόβλημα προς επίλυση:

Κατά την κατασκευή ή την ανακαίνιση υποσκάφων (δωματίων σκαμμένων μέσα στο χώμα) είναι πολύ σημαντικό να προσεχθεί η στεγανοποίηση όχι μόνο στο θόλο και στους τοίχους αλλά και στα δάπεδα, γιατί η υγρασία του χώματος διαπερνά το σοβά και την τσιμεντοκονία και προξενεί κηλίδες υγρασίας, ξεφλούδισμα των χρωμάτων και δυσοσμία.

Επίσης, είναι σημαντικό να υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων που έχουν εμφανιστεί σε παλιά υπόσκαφα, χωρίς να απαιτηθεί ξήλωμα όλων των σοβάδων και των δαπέδων.

Η λύση που προτείνει η τεχνολογία WinWet:

Η πρώτη κίνηση είναι η τοποθέτηση κυψελωτής “αυγοθήκης” πάνω στο χώμα, στις περιοχές που θα φτιαχτούν οι τοίχοι και ο θόλος. Πάνω εκεί στερεώνεται το πλέγμα στήριξης του σοβά. Πριν αρχίσει η εφαρμογή του σοβά, καλό είναι η επιφάνεια να περαστεί με αναραίωτο Sovaplex DS, για να «δέσει» καλά πάνω της ο σοβάς. Ο σοβάς, για να είναι ελαστικός και όσο γίνεται πιο αδιάβροχος, θα πρέπει να περιέχει Sovaplex DS αντί του ασβέστη, τόσο ο αρχικός ψιλός σοβάς όσο και ο χοντρός στη συνέχεια. Στη συνέχεια, το μαρμαροκονίαμα θα πρέπει να περιέχει επίσης Sovaplex DS. Πάνω στο μαρμαροκονίαμα θα πρέπει να εφαρμοστεί το λευκό Smaltofix, που αντέχει στις αρνητικές πιέσεις (δύο χέρια), το οποίο στη συνέχεια μπορεί να βαφτεί.

Στο δάπεδο εφαρμόζεται πάνω στο χώμα χυτή αυτοεπιπεδούμενη τσιμεντοκονία που περιέχει Betoplex. Και η τσιμεντοκονία μπορεί να περαστεί δύο χέρια με Smaltofix για την αντιμετώπιση της ανερχόμενης υγρασίας. Άλλη λύση είναι να περαστεί με διαφανή ρητίνη εμποτισμού Betostal F/18, δύο χέρια, για αδιαβροχία, και στη συνέχεια με Contraqua 7/50 ένα χέρι, για υδροφοβία και ελαιοφοβία. (Αντί των δύο αυτών υλικών ακόμα καλύτερη και απλούστερη είναι η λύση του νεότερου υλικού Aquablock, που είναι εντελώς διαφανές και τονίζει όμορφα το χρώμα της τσιμεντοκονίας χωρίς να προσδίδει γυαλάδα.)

Αυτή η εναλλακτική λύση ισχύει και για τους τοίχους και το θόλο αντί του Smaltofix, αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν θα έχει αξιοποιηθεί το μοναδικό προσόν του Smaltofix που είναι η αντοχή του στις αρνητικές πιέσεις.

Στην περίπτωση υπάρχοντος υπόσκαφου με πρόβλημα υγρασίας η λύση είναι να περαστούν όλες οι επιφάνειες με Smaltofix, ώστε να αναχαιτιστεί η υγρασία και να μην εμφανίζεται μέσα στο υπόσκαφο. Σε περίπτωση που ο σοβάς δεν αντέξει και φουσκώσει, θα πρέπει να γίνει ριζική επισκευή με τη διαδικασία που παρουσιάστηκε πιο πάνω.

Η εφαρμογή των υλικών:

Όλα τα πιο πάνω υλικά μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες. Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

PENETRON, εναλλακτική πρόταση για τη στεγανοποίηση σκυροδέματος:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αμερικάνικη τεχνολογία χημικής δράσης PENETRON, που αναπτύσσει αδιάβροχους κρυστάλλους μέσα στους πόρους και στις τριχοειδείς ρωγμές του σκυροδέματος, πατήστε εδώ. Αυτή η τεχνολογία απαιτεί για την εφαρμογή της εξειδικευμένο συνεργείο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί από ανειδίκευτους. Σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί μονόδρομο, αν θέλουμε να έχουμε 100% στεγανοποίηση. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε την πιο κατάλληλη από τις δύο τεχνολογίες ανάλογα με το ειδικό πεδίο εφαρμογής σας.

Μοιράσου το στα social media