Ταράτσες με υπάρχουσα επικαλυπτική μόνωση

(πίσσα, ασφαλτόπανα, αλουμινόφυλλα, βαφή αλουμινίου, ρητίνες επικάλυψης κτλ.):
προληπτική συντήρηση ή επισκευή ή αντικατάσταση,
για οριστική στεγάνωση και ταυτόχρονη θερμομόνωση της ταράτσας

Τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια
χρηματοδοτούνται από προγράμματα επιδοτήσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 1. Σε περίπτωση που έχουν φθαρεί ή καταστραφεί εντελώς τα παλιά επικαλυπτικά υλικά επιβάλλεται μερικό ή ολοκληρωτικό ξήλωμα και εκ νέου υγρομόνωση με ταυτόχρονη θερμομόνωση της ταράτσας. Για την περίπτωση της πλήρους αποξήλωσης δείτε τη σελίδα Ταράτσες χωρίς υπάρχουσα επικαλυπτική μόνωση – υγρομόνωση & θερμομόνωση.
 2. Σε αντίθετη περίπτωση γίνεται προληπτική προστασία με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου ζωής των επικαλυπτικών υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί. Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή αυτής της περίπτωσης.
 3. Μπορείτε επίσης να δείτε μία σελίδα που παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον θέμα, σχετικό με το θέμα της παρούσας σελίδας:
  Υλικό για την Προστασία της Επικαλυπτικής Υγρομόνωσης και Υλικό Ανακλαστικής Θερμομόνωσης σε Ταράτσα

_________________________________________

Προβλήματα προς επίλυση:

 1. Όταν η παλιά επικαλυπτική υγρομόνωση, μερικά χρόνια μετά από την κατασκευή της, αρχίσει να «μπάζει» νερά, αρχίζει συνήθως μία μεγάλη ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες του κτιρίου, κατά την οποία όλοι προσπαθούν με το μικρότερο δυνατό κόστος να αποκαταστήσουν τη ζημιά, χρησιμοποιώντας διάφορες μαστίχες, latex, καουτσούκ, σιλικόνες κτλ., κατασκευάζοντας μικρά σκεπάσματα από λαμαρίνα πάνω από τα ύποπτα σημεία και γενικά επινοώντας διάφορες (δυστυχώς προσωρινές ή και εξαρχής αποτυχημένες) λύσεις.
 2. Το κόστος μίας καλής θερμομόνωσης με αντοχή στο χρόνο είναι για τους περισσότερους ιδιοκτήτες κτιρίων δυσβάσταχτο. Επιπλέον, αν το συνεργείο εφαρμογής δεν προσέξει ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες, σε λίγα χρόνια η θερμομόνωση είτε δε θα υφίσταται λόγω καταστροφής των θερμομονωτικών υλικών είτε θα έχει γίνει αιτία για άλλα προβλήματα όπως είναι η διείσδυση νερού μέσα στο κτίριο. Η μέθοδος της τεχνολογίας WinWet που παρουσιάζεται πιο κάτω, καθώς εξασφαλίζει απόλυτη υδροφοβία (όχι απλή αδιαβροχία) στις ταράτσες, δεν επιτρέπει την ύγρανση ούτε καν των επιφανειακών στρωμάτων της πλάκας, με αποτέλεσμα να μην ξοδεύεται καθόλου ενέργεια στο στέγνωμα της υγρής πλάκας και όλη η θερμότητα να παραμένει μέσα στο κτίριο. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: το κτίριο ζεσταίνεται πολύ γρήγορα και ο θερμοστάτης κρατάει την περισσότερη ώρα τον καυστήρα σβηστό. Έτσι, εξοικονομείται πολλή ενέργεια και φυσικά χρήματα από τους ιδιοκτήτες των κτιρίων. Το όφελος, φυσικά, είναι ακόμα μεγαλύτερο αν η εφαρμογή συνδυαστεί με υγρομόνωση και θερμομόνωση και των τοίχων του κτιρίου, η οποία επιτυγχάνεται επίσης με τη μέθοδο WinWet. Για ολοκληρωμένη θερμομόνωση κτιρίου δείτε την ενότητα Μόνωση Θερμότητας.

Η λύση που προτείνει η τεχνολογία WinWet:

Η τεχνολογία WinWet έρχεται να βάλει τέλος σε όλη αυτή την ταλαιπωρία με τους πιο κάτω οικονομικούς και αποτελεσματικούς τρόπους:

 1. Απομάκρυνση παλαιών σαθρών επιστρώσεων: Τα παλιά επικαλυπτικά υλικά θα πρέπει να απομακρυνθούν, τουλάχιστον στις περιοχές όπου είναι αποσαθρωμένα ή φουσκωμένα και μπορούν εύκολα να ξυστούν ή να ξεφλουδιστούν. Η απομάκρυνση μπορεί να γίνει είτε με σπάτουλες είτε με ξύστρες σκυροδέματος είτε με μηχάνημα υδροβολής.
 2. Καθαρισμός και στέγνωμα της επιφάνειας: Είτε απομακρυνθούν τα παλιά επικαλυπτικά υλικά είτε όχι, η επιφάνεια πρέπει να είναι στεγνή και καλά σκουπισμένη πριν αρχίσουν οι εργασίες της υγρομόνωσης. Το σκούπισμα γίνεται πολύ γρήγορα, αν πάρετε μία μεγάλη σκούπα πεζοδρομίου με πολύ και πυκνό τρίχωμα και αρχίστε να σπρώχνετε όλα τα πετραδάκια και τη σκόνη της ταράτσας προς ένα σημείο. Αν στην επιφάνεια έχει αναπτυχθεί μούχλα και άλλοι φυτικοί οργανισμοί, θα πρέπει αυτοί να απομακρυνθούν με τη χρήση χλωρίνης ή άλλου οικολογικού απολυμαντικού μέσου, όπως είναι το Belcan-C. Επίσης, για τον καθαρισμό του μπετόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το διεισδυτικό καθαριστικό Jet Clean.
 3. Επισκευή τρυπών, σπασιμάτων, κοιλοτήτων: Αν υπάρχουν αρμοί διαστολής, τρύπες, κοιλότητες, σπασίματα ή ρωγμές που δεν είναι τριχοειδείς αλλά έχουν ένα μικρό άνοιγμα, έστω και κλάσμα του χιλιοστού, θα πρέπει να καλυφθούν είτε με Armofix είτε με επισκευαστικό τσιμέντο που θα περιέχει Betoplex ή Betostal SLN.
 4. Ιδιαίτερη σημασία να δοθεί στα σημεία επαφής της πλάκας με το στηθαίο και με τους τοίχους του δώματος, αν υπάρχει δώμα: εκεί υπάρχουν συχνά κατασκευαστικές ατέλειες που θέλουν γέμισμα με τον τρόπο που περιγράφεται πιο πάνω.
 5. Στην περίπτωση του ασφαλτόπανου ή άλλου αντίστοιχου τόσο συμπαγούς υλικού που αποφασίσατε να μην το απομακρύνετε θα πρέπει να γίνει επισκευή των ρωγμών και των αρμών σύνδεσης των φύλλων του υλικού αυτού και μεταξύ τους και με το περιμετρικό στηθαίο, με χρήση του Armofix (αυτούσιο, χωρίς καμία πρόσμιξη, με χοντρό πινέλο ή βούρτσα), για να σφραγιστούν με ασφάλεια όλα τα πιθανά σημεία εισόδου του νερού κάτω από το στρωμένο φύλλο. Το Armofix, χάρη στην ελαστικότητά του, θα αντέχει στις μετακινήσεις λόγω συστολοδιαστολών, χωρίς να καταστρέφεται και χωρίς να φθείρεται σταδιακά από τον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες.
 6. Αν αποφασίσετε να μην απομακρύνετε καθόλου τα παλιά επικαλυπτικά υλικά, μπορείτε να τα προστατέψετε κάνοντας χρήση των διάφανων υδρόφοβων ρητινών Contraqua 7/50 και Betostal SLV ή του λευκού Smaltofix (ζητήστε μας οδηγίες εφαρμογής, οι οποίες διαφοροποιούνται λίγο ανάλογα με το είδος της επικάλυψης που έχετε).
 7. Στην περίπτωση της μερικής απομάκρυνσης των παλιών επικαλυπτικών υλικών πρέπει στη συνέχεια να γίνει εφαρμογή του Betostal SLN (δύο χέρια, διαδοχικά, χωρίς διάλειμμα για να στεγνώσει το πρώτο χέρι) σε όλη την ταράτσα και στο στηθαίο (και στις τρεις πλευρές του: μέσα – έξω – πάνω) και στους τοίχους του δώματος, αν υπάρχει δώμα. Το Betostal SLN σε αυτήν την περίπτωση περνιέται για δύο λόγους: για να διεισδύσει στους πόρους του μπετόν, όπου αυτό έχει αποκαλυφθεί, και για να αποτελέσει αστάρι πάνω στην πίσσα ή την πέτσα ή τη βαφή αλουμινίου που καλύπτει την πλάκα, για να μπορέσετε να προχωρήσετε στο δέκατο βήμα.
 8. Προαιρετικά μπορούν τα μη σαθρά υπολείμματα των παλιών επικαλυπτικών υλικών (αλλά και ολόκληρη η ταράτσα ενδεχομένως) να καλυφθούν με χυτή αυτοεπιπεδούμενη τσιμεντοκονία που θα περιέχει Betoplex και στη συνέχεια να εφαρμοστούν τα άλλα υλικά πάνω στην τσιμεντοκονία.
 9. Στην περίπτωση της λευκής πέτσας, της πίσσας ή της βαφής αλουμινίου, θα πρέπει πρώτα να στεγνώσει καλά το Betostal SLN πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, διαφορετικά υπάρχει περίπτωση το από κάτω υλικό να αρχίσει να διαλύεται και να ανακατεύεται στο ρολό.
 10. Εφαρμογή της λευκής υγρομονωτικής ρητίνης Smaltofix με ρολό, δύο χέρια. Στις περιοχές όπου δεν υπάρχει παλιά επικάλυψη το Smaltofix εμποτίζει την πλάκα σε βάθος λίγων χιλιοστών. Όπου υπάρχει παλιά επικάλυψη, προσφύεται τέλεια πάνω της, την αδιαβροχοποιεί και τη συντηρεί από φθορές για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Προσοχή: Το Smaltofix πρέπει να περνιέται πάντα πάνω σε υγρή επιφάνεια: το πρώτο χέρι να περαστεί πριν προλάβει να στεγνώσει το Betostal SLN και, αφού στεγνώσει το πρώτο χέρι Smaltofix, πριν περαστεί το δεύτερο χέρι να υγρανθεί με σκέτο νερό η επιφάνεια με χρήση ρολού ή βούρτσας.
 11. Εφαρμογή του Contraqua 7/50, για προστασία της επιφάνειας αλλά και των υλικών που εφαρμόστηκαν στα προηγούμενα βήματα από ήλιο, πάγο, ρύπους, λιμνάζοντα νερά κτλ. Χάρη στο Contraqua 7/50 καταργείται η ανάγκη για κατασκευή τσιμεντοκονίας ρύσεων, η οποία πάντως μπορεί εύκολα να κατασκευαστεί με χρήση της πρόσμικτης ρητίνης Betoplex ή Betostal SLN (βλ. πιο πάνω).
 12. Για ακόμα ισχυρότερη ανακλαστική θερμομόνωση αντί του Smaltofix εφαρμόζουμε το Antitherm ή το Aerozyl, δύο ή τρία χέρια. Σε αυτήν την περίπτωση το προτεινόμενο προστατευτικό υλικό είναι το Aquablock αντί του Contraqua 7/50, για ακόμα καλύτερη προστασία των ανακλαστικών βαφών από τριβές και άλλες φθορές.
 13. Εφαρμογή των ίδιων προϊόντων και στο στηθαίο και στους τοίχους του δώματος της ταράτσας (αν υπάρχει δώμα), που αποτελούν πολύ συχνή αιτία του προβλήματος της υγρασίας, ιδιαίτερα σε περιοχές με κρύο και υγρό κλίμα, όπου οι κατακόρυφες επιφάνειες συχνά εκτίθενται στην παγοπληξία (όταν η υγρασία τη νύκτα παγώνει και διαστέλλεται μέσα στους πόρους και σπάει το σοβά) ή στο ανεμοβρόχι που τις βομβαρδίζει κατά τη διάρκεια καταιγίδων, με αποτέλεσμα να φθείρονται και να επιτρέπουν στο νερό να εισχωρήσει και να φτάσει μέσω αυτών μέχρι την πλάκα της ταράτσας ή και σε άλλα χαμηλότερα σημεία του κτιρίου.

Αραιώσεις υλικών:
Betostal SLV: Αραίωση σε White Spirit 20% το πρώτο χέρι, χωρίς αραίωση το δεύτερο χέρι
Betostal SLN: 1 μέρος ρητίνη, 4 μέρη νερό, 2-3 χέρια
Smaltofix: αραιωμένο σε 20% White Spirit το πρώτο χέρι, χωρίς αραίωση το δεύτερο χέρι
Contraqua 7/50: 1 μέρος ρητίνη, 2 ή 3 μέρη νερό, 1 χέρι

Τρόποι εφαρμογής:
Armofix: με πινέλο ή βούρτσα
Betostal SLN και Contraqua 7/50: με ψεκαστήρα ή βούρτσα ή μεγάλη σκούπα πεζοδρομίου
Betostal SLV: με βούρτσα ή μεγάλη σκούπα πεζοδρομίου
Smaltofix: με ρολό, στα κοψίματα με βούρτσα ή πινέλο

Η εφαρμογή των πιο πάνω υλικών:
Τα πιο πάνω υλικά μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες.  Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Μοιράσου το στα social media