Ταράτσες χωρίς προϋπάρχουσα μόνωση
ή άλλη επικάλυψη
που δεν περιέχει τσιμέντο*:

υγρομόνωση και ταυτόχρονη θερμομόνωση
*(πλάκα μπετόν εμφανής ή καλυμμένη με τσιμεντένιες
πλάκες πεζοδρομίου ή μαλτεζόπλακες ή τσιμεντοκονία)

Τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια
χρηματοδοτούνται από προγράμματα επιδοτήσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Προβλήματα προς επίλυση:

 1. Η στεγάνωση των ταρατσών είναι ένα πρόβλημα που ανέκαθεν ταλαιπωρούσε τους περισσότερους ιδιοκτήτες κτιρίων και αποτελεί μόνιμη αιτία πονοκεφάλου για τους κατασκευαστές. Οι λύσεις που χρησιμοποιούνται έχουν κατά κανόνα διάρκεια μόνο λίγων ετών, επειδή στηρίζονται στην επικάλυψη της ταράτσας με μία σειρά από αδιάβροχα υλικά, όπως είναι η πίσσα, τα πισσόχαρτα, τα ασφαλτόπανα, τα αλουμινόφυλλα, διάφορα ασφαλτικά γαλακτώματα, βαφές αλουμινίου, πλακόστρωση, μωσαϊκό, τσιμεντοκονία κ.ά. Όμως, όλα αυτά τα υλικά πάσχουν σε τρία κυρίως σημεία:
  α. Φθείρονται από τον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες.
  β. Στις άκρες τους είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί τέλεια στεγανοποίηση με διάρκεια στο χρόνο.
  γ. Όταν πλέον περάσει νερό κάτω από τα υλικά αυτά, εγκλωβίζεται και δεν μπορεί να εξατμιστεί.
  Επιπλέον, η εφαρμογή αυτών των υλικών απαιτεί πολύ κουβάλημα και πολλές ημέρες εργασίας από εξειδικευμένους τεχνίτες, άρα έχει μεγάλο κόστος σε χρόνο, χρήματα, αναστάτωση και σωματική κόπωση.
 2. Το κόστος μίας καλής θερμομόνωσης με αντοχή στο χρόνο είναι για τους περισσότερους ιδιοκτήτες κτιρίων δυσβάσταχτο. Επιπλέον, αν το συνεργείο εφαρμογής δεν προσέξει ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες, σε λίγα χρόνια η θερμομόνωση είτε δε θα υφίσταται λόγω καταστροφής των θερμομονωτικών υλικών είτε θα έχει γίνει αιτία για άλλα προβλήματα όπως είναι η διείσδυση νερού μέσα στο κτίριο. Η μέθοδος της τεχνολογίας WinWet που παρουσιάζεται πιο κάτω, καθώς εξασφαλίζει απόλυτη υδροφοβία (όχι απλή αδιαβροχία) στις ταράτσες, δεν επιτρέπει την ύγρανση ούτε καν των επιφανειακών στρωμάτων της πλάκας, με αποτέλεσμα να μην ξοδεύεται καθόλου ενέργεια στο στέγνωμα της υγρής πλάκας και όλη η θερμότητα να παραμένει μέσα στο κτίριο. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: το κτίριο ζεσταίνεται πολύ γρήγορα και ο θερμοστάτης κρατάει την περισσότερη ώρα τον καυστήρα σβηστό. Έτσι, εξοικονομείται πολλή ενέργεια και φυσικά χρήματα από τους ιδιοκτήτες των κτιρίων. Το όφελος, φυσικά, είναι ακόμα μεγαλύτερο αν η εφαρμογή συνδυαστεί με υγρομόνωση και θερμομόνωση και των τοίχων του κτιρίου, η οποία επιτυγχάνεται επίσης με τη μέθοδο WinWet. Για ολοκληρωμένη θερμομόνωση κτιρίου δείτε την ενότητα Μόνωση Θερμότητας.

Η λύση που προτείνει η τεχνολογία WinWet:
Η τεχνολογία WinWet από το 1989 προσφέρει τη δυνατότητα υγρομόνωσης των ταρατσών χωρίς επικάλυψη με αδιάβροχα υλικά όπως είναι η πίσσα, τα ασφαλτόπανα, τα ασφαλτικά γαλακτώματα, τα αλουμινόφυλλα, τα πλακάκια, το μωσαϊκό κ.ά. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι πολλά:

 1. πολύ πιο απλή, γρήγορη και οικονομική εφαρμογή,
 2. άριστη υγρομόνωση του κάθε πόρου και της κάθε τριχοειδούς ρωγμής της επιφάνειας,
 3. απόλυτη υδροφοβία και ελαιοφοβία (προστασία από λεκέδες)
 4. πρακτικά μηδενική φθορά μέσα στο χρόνο, χωρίς έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, στον πάγο, στην αλμύρα και σε άλλους παράγοντες που κατά κανόνα καταστρέφουν τα επικαλυπτικά υλικά μέσα σε λίγα χρόνια,
 5. σταμάτημα της απότριψης και της μηχανικής φθοράς που καταστρέφει σταδιακά το μπετόν της ταράτσας,
 6. αντοχή σε συστολοδιαστολές, δονήσεις, μικροσεισμούς (συνοχή και ελαστικότητα),
 7. άριστη διαπνοή της ταράτσας χάρη στην ειδική μοριακή δομή των πολυμερισμένων ρητινών,
 8. βατότητα και καμία αλλαγή στην εμφάνιση της επιφάνειας,
 9. έμμεση θερμομόνωση λόγω διατήρησης της πλάκας στεγνής και κατά συνέπεια εξοικονόμησης ενέργειας, αφού δεν ξοδεύεται θερμότητα για το στέγνωμα της πλάκας,
 10. κάλυψη όχι μόνο της πλάκας αλλά και του στηθαίου, από το οποίο συχνά περνάει υγρασία,
 11. απόλυτη, οριστική και άφθαρτη στεγανοποίηση και σε αρμούς διαστολής, τριχοειδείς ρωγμές, αρμούς πλακιδίων, μαρμάρων, σοβατεπιών, πόρους και ατέλειες μωσαϊκού κτλ.,
 12. ακόμα και στην απίθανη περίπτωση αστοχίας της εφαρμογής, εύκολη επανάληψη χωρίς εκ νέου μεγάλα έξοδα (όπως π.χ. ξήλωμα ασφαλτόπανων, καθαρισμός πίσσας, απομάκρυνση ελαττωματικής πλακόστρωσης κτλ.), καθώς αρκεί ένα ακόμα πέρασμα της ρητίνης με προσοχή να καλυφθούν όλες οι περιοχές της ταράτσας και του στηθαίου.
 13. Αναλυτική παρουσίαση των πλεονεκτημάτων του εμποτισμού θα βρείτε στη σελίδα:
  Τα Πλεονεκτήματα του Εμποτισμού έναντι της Επικάλυψης στη Στεγανοποίηση Επιφανειών

Πιο κάτω παρουσιάζονται τα βήματα της εφαρμογής:

 1. Απομάκρυνση παλαιών σαθρών επιστρώσεων: Αν έχουν γίνει παλιότερες προσπάθειες στεγανοποίησης της επιφάνειας με άλλα υλικά που ξεράθηκαν και καταστράφηκαν, θα πρέπει αυτά να απομακρυνθούν, τουλάχιστον στις περιοχές όπου είναι αποσαθρωμένα ή φουσκωμένα και μπορούν εύκολα να ξυστούν ή να ξεφλουδιστούν (βλ. εφαρμογή «Ταράτσες με υπάρχουσα υγρομόνωση»).
 2. Καθαρισμός και στέγνωμα της επιφάνειας: Η επιφάνεια πρέπει να είναι στεγνή και καλά σκουπισμένη, για να αρχίσουν οι εργασίες της υγρομόνωσης. Το σκούπισμα γίνεται πολύ γρήγορα, αν πάρετε μία μεγάλη σκούπα πεζοδρομίου με πολύ και πυκνό τρίχωμα και αρχίστε να σπρώχνετε όλα τα πετραδάκια και τη σκόνη της ταράτσας προς ένα σημείο. Αν στην επιφάνεια έχει αναπτυχθεί μούχλα και άλλοι φυτικοί οργανισμοί, θα πρέπει αυτοί να απομακρυνθούν με τη χρήση χλωρίνης ή άλλου οικολογικού απολυμαντικού μέσου, όπως είναι το Fungostop ή το Belcan-C. Επίσης, για τον καθαρισμό του μπετόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το διεισδυτικό καθαριστικό Jet Clean.
 3. Επισκευή τρυπών, σπασιμάτων, κοιλοτήτων: Αν υπάρχουν αρμοί διαστολής, τρύπες, κοιλότητες, σπασίματα ή ρωγμές που έχουν ένα μικρό άνοιγμα, έστω και κλάσμα του χιλιοστού, θα πρέπει να καλυφθούν με επισκευαστικό τσιμέντο που θα περιέχει Polibond Elastico. Αν οι ρωβμές είναι τριχοειδείς, δηλαδή δεν έχουν καθόλου άνοιγμα, τότε μπορούν να καλυφθούν πιο απλά με Armofix.
 4. Ιδιαίτερη σημασία να δοθεί στα σημεία επαφής της πλάκας με το στηθαίο και με τους τοίχους του δώματος, αν υπάρχει δώμα: εκεί υπάρχουν συχνά κατασκευαστικές ατέλειες που θέλουν γέμισμα με τον τρόπο που περιγράφεται πιο πάνω.
 5. Εφαρμογή της ρητίνης εμποτισμού Betostal SLN σε όλη την ταράτσα και στο στηθαίο (και στις τρεις πλευρές του: μέσα – έξω – πάνω) και στους τοίχους του δώματος, αν υπάρχει δώμα.
 6. Εφαρμογή της λευκής στεγανοποιητικής ρητίνης Smaltofix ή του λευκού ακρυλικού πλαστικού χρώματος Coverlack 935, αν θέλουμε να δώσουμε λευκό χρώμα στην ταράτσα, για ανακλαστική θερμομόνωση από τον ήλιο. Το Smaltofix είναι πιο ακριβό, αλλά προσφέρει μία ακόμα δικλείδα ασφαλείας ως υγρομονωτικό υλικό, ενώ το Coverlack 935 είναι απλά ένα πολύ καλό ακρυλικό πλαστικό χρώμα με αδιαβροχοποιητικές ιδιότητες.
 7. Εφαρμογή του Contraqua 7/50, για την προστασία της επιφάνειας αλλά και των υλικών που εφαρμόστηκαν στα προηγούμενα βήματα από ήλιο, πάγο, ρύπους, λιμνάζοντα νερά κτλ. Χάρη στο Contraqua 7/50 καταργείται η ανάγκη για κατασκευή τσιμεντοκονίας ρύσεων, η οποία πάντως μπορεί εύκολα να κατασκευαστεί με χρήση της πρόσμικτης ρητίνης Betoplex ή Betostal SLN.
 8. Για ακόμα ισχυρότερη ανακλαστική θερμομόνωση αντί του Smaltofix εφαρμόζουμε το Antitherm ή το Aerozyl, δύο ή τρία χέρια. Σε αυτήν την περίπτωση το προτεινόμενο προστατευτικό υλικό είναι το Aquablock αντί του Contraqua 7/50, για ακόμα καλύτερη προστασία των ανακλαστικών βαφών από τριβές και άλλες φθορές.

Τονίζουμε ότι είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή των προϊόντων και στο στηθαίο και στους τοίχους του δώματος της ταράτσας (αν υπάρχει δώμα), που αποτελούν πολύ συχνή αιτία του προβλήματος της υγρασίας, ιδιαίτερα σε περιοχές με κρύο και υγρό κλίμα, όπου οι κατακόρυφες επιφάνειες συχνά εκτίθενται στην παγοπληξία (όταν η υγρασία τη νύκτα παγώνει και διαστέλλεται μέσα στους πόρους και σπάει το σοβά) ή στο ανεμοβρόχι που τις βομβαρδίζει κατά τη διάρκεια καταιγίδων, με αποτέλεσμα να φθείρονται και να επιτρέπουν στο νερό να εισχωρήσει και να φτάσει μέσω αυτών μέχρι την πλάκα της ταράτσας ή και σε άλλα χαμηλότερα σημεία του κτιρίου.

Αραιώσεις υλικών:
Fungostop: Αραίωση σε μεγάλη ποσότητα νερού, π.χ. 1:20, ένα χέρι για αρκετές ώρες
Betostal SLN: 1 μέρος ρητίνη, 4 μέρη νερό, 2-3 χέρια
Smaltofix: αραιωμένο σε 20% White Spirit το πρώτο χέρι, χωρίς αραίωση το δεύτερο χέρι
Coverlack 935: Αραίωση σε μικρή ποσότητα νερού, περίπου 10%.
Contraqua 7/50: 1 μέρος ρητίνη, 2 ή 3 μέρη νερό, 1 χέρι

Τρόποι εφαρμογής:
Fungostop: με ψεκαστήρα ή βούρτσα ή μεγάλη σκούπα πεζοδρομίου – πλημμυρισμός της ταράτσας για αρκετές ώρες ή για μία ολόκληρη μέρα, ώστε να εξολοθρευτούν οι ρίζες από τα βρύα και τη μούχλα
Polibond Elastico: δύο χέρια, το πρώτο με πινέλο ή σπάτουλα, το δεύτερο πιο ρευστό, με πινέλο, για να καλύψει τις μικρές ρωγμές του πρώτου χεριού
Armofix: με πινέλο ή βούρτσα
Betostal SLN και Contraqua 7/50: με ψεκαστήρα ή βούρτσα ή μεγάλη σκούπα πεζοδρομίου, για διαδοχικούς πλημμυρισμούς της επιφάνειας
Smaltofix και Coverlack 935: με ρολό, στα κοψίματα με βούρτσα ή πινέλο

Η εφαρμογή των πιο πάνω υλικών:
Τα πιο πάνω υλικά μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutionsσε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες. Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Μοιράσου το στα social media