Υγρομόνωση κατασκευών από αμίαντο ή άλλα
πορώδη υλικά (π.χ. στέγαστρα τύπου «Ελενίτ»)

Πρόβλημα προς επίλυση:

Ο αμίαντος και άλλα πορώδη υλικά χρησιμοποιούνται σε κατασκευές που για διάφορους λόγους πρέπει να είναι στεγανές, όπως π.χ. τα στέγαστρα. Στην περίπτωση αυτή καταρχήν πρέπει να στεγανοποιηθούν οι αρμοί επαφής των κατασκευών αυτών με άλλες επιφάνειες, να επισκευαστούν τυχόν ρωγμές ή αρμοί μέσα στις ίδιες τις κατασκευές με χρήση αδιάβροχου και ελαστικού υλικού ανθεκτικού στο χρόνο και, τέλος, να αδιαβροχοποιηθούν οι πόροι και οι τριχοειδείς ρωγμές τους.

Παράλληλα, ειδικότερα στον αμίαντο, υπάρχει και το γνωστό πρόβλημα υγείας, που οφείλεται στη σταδιακή απώλεια μάζας σε μορφή μικροσκοπικών κόκκων που επικάθηνται στους πνεύμονες και μπορούν να γίνουν αιτία για ανάπτυξη καρκίνου των πνευμόνων. Είναι, συνεπώς, πολύ σημαντικό τα υλικά στεγανοποίησης που θα εφαρμοστούν να επιτυγχάνουν και σταθεροποίηση της επιφάνειας χάρη στη συνοχή που θα δημιουργείται ανάμεσα στους κόκκους που βρίσκονται στην επιφάνεια αλλά και σε μεγαλύτερο βάθος.

Η λύση που προτείνει η τεχνολογία WinWet:

Το γέμισμα των αρμών επαφής π.χ. ενός στεγάστρου με έναν εξωτερικό τοίχο που είναι εκτεθειμένος στη βροχή και στο χιόνι γίνεται με την παχύρρευστη ρητίνη ARMOFIX, η οποία μετά τον πολυμερισμό της μετατρέπεται σε μία ελαστική και αδιάβροχη μάζα με πολύ ισχυρή πρόσφυση στους πόρους των δύο επιφανειών τις οποίες συνδέει και είναι πρακτικά άφθαρτη στο χρόνο. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί πρώτα να γίνει γέμισμα των κενών (ρωγμές, σπασίματα και άλλες ατέλειες της κατασκευής) με ένα μίγμα που αποτελείται από την επισκευαστική ρητίνη POLIBOND ELASTICO και κόλλα πλακιδίων και στη συνέχεια να εφαρμοστεί το ARMOFIX για μεγαλύτερη ασφάλεια και διάρκεια ζωής.

Τέλος, η στεγανοποίηση των πόρων ολόκληρης της επιφάνειας γίνεται με διαδοχική χρήση των ρητινών BETOSTAL SLN (βασική αδιαβροχία με εμποτισμό, εφαρμογή με δύο χέρια) και CONTRAQUA 7/50 (υδροφοβία και ελαιοφοβία, εφαρμογή με ένα χέρι).

Στην περίπτωση βαμμένης επιφάνειας, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ανοικτοί πόροι για εμποτισμό, μπορεί να παραλειφθεί το BETOSTAL SLN.

Σε περίπτωση μη βαμμένης επιφάνειας που πρέπει να βαφτεί, πρώτα θα εφαρμόσετε το BETOSTAL SLN, το οποίο αποτελεί και ιδανικό αστάρι για το χρώμα, στη συνέχεια το ακρυλικό πλαστικό χρώμα εξωτερικού και εσωτερικού χώρου COVERLACK 935 και τέλος το CONTRAQUA 7/50.

Για εξοικονόμηση ενέργειας το χειμώνα σε περίπτωση θερμαινόμενων χώρων ή για δροσιά το καλοκαίρι σε περίπτωση χώρων εκτεθειμένων στην ηλιακή ακτινοβολία, συνιστούμε την ανακλαστική (ψυχρή) θερμομονωτική βαφή ANTITHERM αντί του COVERLACK 935. Αυτή η λύση έχει υψηλότερο κόστος, αλλά αξίζει, επειδή η διαφορά που θα δείτε, ειδικά στο ζήτημα της ζέστης κάτω από το Ελενίτ θα είναι πολύ μεγάλη.

Για χρωματιστές επιφάνειες, αντί του CONTRAQUA 7/50 μπορείτε να προτιμήσετε το AQUABLOCK, επειδή αισθητικά είναι ουδέτερο και δεν αφήνει καθόλου λευκά σημάδια όπως το CONTRAQUA 7/50, που είναι κατάλληλο από αισθητικής άποψης μόνο στις λευκές ή στις πολύ ανοιχτόχρωμες επιφάνειες, επειδή μπορεί να αφήσει κάποιες λευκές ανταύγειες αν δεν εφαρμοστεί με προσοχή ώστε να απλώνεται ομοιόμορφα το υλικό σε όλη την επιφάνεια.

Όλα τα πιο πάνω υλικά, με πρώτο απ΄ όλα τη ρητίνη εμποτισμού BETOSTAL SLN, προσδίδουν υψηλή συνοχή στις επιφάνειες όπου εφαρμόζονται, επειδή διεισδύουν βαθιά μέσα στους μικροσκοπικούς πόρους τους, όπου πολυμερίζονται, δηλαδή σταθεροποιούνται, φιξάρονται, συγκολλώντας έτσι αμετάκλητα όλη τη σαθρή μάζα που μπορεί να υπάρχει σε μορφή κόκκων. Έτσι, η επιφάνεια γίνεται μία συμπαγής μάζα από την οποία δεν αποκολλώνται πλέον κόκκοι για να ταξιδέψουν στον αέρα και να εισπνευσθούν από τους ανθρώπους που κινούνται στη γύρω περιοχή.

Η εφαρμογή των πιο πάνω υλικών:
Τα πιο πάνω υλικά μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες. Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Μοιράσου το στα social media