Στεγάνωση-υγρομόνωση πέτρινων τοίχων

Οι πέτρινοι τοίχοι συχνά υποφέρουν από την υγρασία που διεισδύει μέσα από τους αρμούς ή από τους πόρους της πέτρας, αν η πέτρα είναι αρκετά πορώδης. Ειδικά σε κρύα κλίματα, όπου η υγρασία παγώνει μέσα στους αρμούς και διαστελλόμενη τους αποσαθρώνει, το πρόβλημα διείσδυσης της υγρασίας μέσα στο κτίριο γίνεται ιδιαίτερα οξύ.

Η διεισδυτική υγρομονωτική ρητίνη Betostal SLV είναι σχεδιασμένη ακριβώς για αυτές τις περιπτώσεις. Αραιώνεται σε White Spirit και εφαρμόζεται με βούρτσα. Κατά την εφαρμογή πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους αρμούς, ώστε να εξασφαλιστεί η διείσδυση της ρητίνης μέσα στη στεγνή και κατά κανόνα πορώδη λάσπη των αρμών. Για μεγαλύτερη σιγουριά απαιτούνται δύο ή ακόμα και τρία χέρια. Εκτός από τους αρμούς η ρητίνη σφραγίζει και τους πόρους και τυχόν ρωγμές της ίδιας της πέτρας.

Το αποτέλεσμα της εφαρμογής είναι απόλυτη αδιαβροχία και υδροφοβία, ενώ η εμφάνιση της πέτρας δεν αλλάζει, καθότι η ρητίνη είναι διαφανής και δεν προσδίδει γυαλάδα, απλά ζωντανεύει λίγο τα χρώματα. Για περισσότερο ζωντάνεμα των χρωμάτων και διακριτική γυαλάδα συνιστούμε το υγρομονωτικό βερνίκι πέτρας Brilux, το οποίο περνιέται ένα χέρι πάνω από το Betostal SLV ή και δύο χέρια απευθείας πάνω στην πέτρα.

Σε πολλές περιπτώσεις οι κατασκευαστές πέτρινων τοίχων ζητούν τη στεγανοποίηση του τοίχου (με τούβλα και λάσπη) πριν από την κατασκευή του πέτρινου τοίχου που θα κτιστεί μπροστά από τον τοίχο με τα τούβλα. Το Betostal SLV είναι το κατάλληλο υλικό και για αυτήν την εφαρμογή, καθώς διεισδύει μέσα στους πόρους της λάσπης τοιχοποιίας. Με τη βεβαιότητα ότι ο τοίχος τους είναι αδιάβροχος πολλοί κατασκευαστές εξοικονομούν έτσι το κόστος κατασκευής διπλού τοίχου και αντί αυτού κατασκευάζουν μονό τοίχο, στη συνέχεια τοποθετούν θερμομονωτικό υλικό και τέλος κατασκευάζουν τον πέτρινο τοίχο, ο οποίος επίσης μονώνεται με τον τρόπο που περιγράψαμε πιο πάνω.

Μετά από μία τέτοια μόνωση είναι εντελώς αδύνατο να διεισδύσει υγρασία και να δημιουργήσει προβλήματα στην εσωτερική επιφάνεια των τοίχων (υγρασία, μούχλα, ξεφλούδισμα χρώματος κτλ.).

Σαν μία πιο εξελιγμένη – αλλά και πιο ακριβή – λύση προτείνουμε αντί του Betostal SLV το Aquablock, που είναι μία υδρόφοβη ακρυλική ρητίνη, που αδιαβροχοποιεί αρμούς, μάρμαρα, πέτρα, μωσαϊκό κτλ., δηλαδή όπως ακριβώς και το Betostal SLV, με την επιπλέον ιδιότητα της υδροφοβίας, δηλαδή το νερό δε στέκεται καθόλου πάνω στην επιφάνεια, φεύγει όπως ο υδράργυρος. Το Aquablock είναι επισης κατάλληλο και για την προστασία μεταλλικών επιφανειών από την οξείδωση. Έχει δε και αντικολλητικές ιδιότητες, που είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρηση της επιφάνειας καθαρής.

Για επιπλέον προστασία της επιφάνειας από graffiti, χρώματα, κόλλες, λάδια, καυσαέριο κ.ά. ρύπους συνιστούμε την εφαρμογή του ελαιόφοβου διαφανούς υλικού Stainblocker σαν τελική διαφανή στρώση πάνω από τα υλικά που αναφέραμε, με εξαίρεση το Aquablock που εξαιτίας της ιδιότητας της υδροφοβίας δεν παρέχει καλή πρόσφυση για εφαρμογή άλλων υλικών από πάνω, αλλά είναι από μόνο του αρκετά ελαιόφοβο για να προστατεύει την επιφάνεια από ρύπους. Σημείωση: Το Stainblocker μπορεί, για λόγους οικονομίας ή ταχύτητας, να εφαρμοστεί και απευθείας πάνω στην πέτρα, χωρίς να έχει προηγηθεί εφαρμογή των άλλων υλικών. Στην περίπτωση αυτή όμως το χρώμα δε θα ζωντανέψει καθόλου.

Η εφαρμογή των πιο πάνω υλικών:
Τα πιο πάνω υλικά μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες. Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Περισσότερες πληροφορίες:
Σχετικά με αυτό το θέμα μπορείτε να δείτε και τη σελίδα: Προστασία των Βαμμένων Τοίχων και Άλλων Επιφανειών στα Ξενοδοχεία.

Μοιράσου το στα social media