Αδιαβροχοποίηση – Υγρομόνωση – Στεγάνωση
σε μάρμαρα, πλάκες Καρύστου,
μωσαϊκό,
γαρμπιλομωσαϊκό, πλακάκια, αρμούς κ.ά.
και προστασία τους από πάγο, κηλίδες κτλ.

Προβλήματα προς επίλυση:

Μερικά από τα προβλήματα που συχνά προκαλεί η διείσδυση του νερού μέσα από τους πόρους, τις τριχοειδείς ρωγμές και τους αρμούς σε επιφάνειες στρωμένες με πλάκες κάθε είδους ή μωσαϊκό είναι τα ακόλουθα:

  1. Συχνά συμβαίνει από τα πλακάκια του μπαλκονιού του πάνω ορόφου να περνάει υγρασία και να δημιουργεί προβλήματα στο μπαλκόνι ή στα ταβάνια των δωματίων του κάτω ορόφου.
  2. Όταν τύχει να πλημμυρίσει ένα διαμέρισμα εξαιτίας μιας βλάβης στα υδραυλικά του, αν δεν είναι εντελώς στεγανοί οι αρμοί των πλακιδίων ή των μαρμάρων του δαπέδου, τα νερά περνάνε στον κάτω όροφο και προξενούν ζημιές.
  3. Ταράτσες στρωμένες με γαρμπιλομωσαϊκό ή πλακάκια αφήνουν την υγρασία να περνάει μέσα από πόρους, τριχοειδείς ρωγμές και αρμούς, με αποτέλεσμα να προξενούνται ζημιές στον τελευταίο όροφο του κτιρίου.
  4. Στα λουτρά οι αρμοί από τα πλακάκια του τοίχου της μπανιέρας ρηγματώνουν με τα χρόνια, με αποτέλεσμα να περνάει υγρασία, η οποία αφενός ξεκολλάει τα πλακάκια και αφετέρου δημιουργεί προβλήματα και μούχλα στο διπλανό δωμάτιο.
  5. Σε μονοκατοικίες με υπόγειο, που έχουν γύρω-γύρω πλακόστρωτο από πλακάκια, πέτρα, πλάκες Καρύστου κτλ., τα νερά της βροχής διαπερνούν τους αρμούς, με αποτέλεσμα το νερό να διαποτίζει το έδαφος και να προκαλεί είτε καθιζήσεις είτε υγρασίες στο υπόγειο.
  6. Τα πεζοδρόμια και τα πλακόστρωτα εξωτερικού χώρου υποφέρουν από την παγοπληξία, κατά την οποία περνάει υγρασία μέσα από τους πόρους ή τις τριχοειδείς ρωγμές της πλάκας και στη συνέχεια παγώνει, διαστέλλεται και αποκόπτει μία λεπτή φλοίδα της πλάκας. Επίσης, η υγρασία που περνάει μέσα από τους αρμούς, διαποτίζει τη λάσπη (υπόστρωμα) κάτω από την πλάκα, εκεί παγώνει και διαστέλλεται, με αποτέλεσμα να καταστρέφει τη συνοχή του υποστρώματος, να ξεκολλάει η πλάκα και να γίνεται επικίνδυνη για τους περαστικούς.
  7. Σε πισίνες με πλακάκια που έχουν αρχίσει να παλιώνουν το νερό διαπερνά τους αρμούς και έτσι αρχίζει να έχει διαρροή η πισίνα και να μπαίνουν νερά μέσα στο μηχανοστάσιο ή σε άλλους παράπλευρους χώρους.
  8. Λαδιές από τρόφιμα ή λάδια αυτοκινήτων και γενικά λεκέδες από διάφορες αιτίες πάνω σε πλακόστρωτα είναι ένα ακόμα άλυτο αισθητικό πρόβλημα που δεν έχει σχέση με υγρομόνωση, όμως στενοχωρεί πολύ τους ιδιοκτήτες τέτοιων κατασκευών.

Η λύση που προτείνει η τεχνολογία WinWet:

Η διεισδυτική υγρομονωτική ρητίνη Betostal SLV είναι σχεδιασμένη ακριβώς για αυτές τις περιπτώσεις. Αραιώνεται σε White Spirit και εφαρμόζεται με βούρτσα, ρολό, σκούπα, ή πινέλο. Κατά την εφαρμογή πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους αρμούς, ώστε να εξασφαλιστεί η διείσδυση της ρητίνης μέσα σε αυτούς. Για μεγαλύτερη σιγουριά απαιτούνται δύο ή ακόμα και τρία χέρια. Εκτός από τους αρμούς η ρητίνη σφραγίζει και τους πόρους και τυχόν τριχοειδείς ρωγμές. Για μεγαλύτερες ρωγμές ή χαλασμένους αρμούς με μεγάλο άνοιγμα απαιτείται η χρήση ενός λιγότερο ρευστού υλικού με μεγαλύτερη ικανότητα γεμίσματος, που είναι το Armofix.

Το αποτέλεσμα της εφαρμογής είναι απόλυτη αδιαβροχία, ελαιοφοβία και ελαιοφοβία, ενώ η εμφάνιση της επιφάνειας δεν αλλάζει, καθότι η ρητίνη είναι διαφανής και δεν προσδίδει γυαλάδα, απλά ζωντανεύει λίγο τα χρώματα. Για περισσότερο ζωντάνεμα των χρωμάτων και διακριτική γυαλάδα συνιστούμε το υγρομονωτικό βερνίκι Brilux, το οποίο περνιέται ένα χέρι πάνω από το Betostal SLV, ή και δύο χέρια απευθείας πάνω στην επιφάνεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Betostal SLV δεν κάνει ολισθηρές τις επιφάνειες, αντίθετα μειώνει την ολισθηρότητα ολισθηρών επιφανειών.

Σε περίπτωση που η επιφάνεια είναι υγρή και είναι εκ των συνθηκών αδύνατο να στεγνώσει τελείως, το Betostal SLV δεν μπορεί να εφαρμοστεί, επειδή είναι ασύμβατο με το νερό. Σε αυτήν την περίπτωση, αφού στεγνώσει όσο γίνεται καλύτερα η επιφάνεια για να είναι όσο γίνεται πιο ανοικτοί οι πόροι της, χρησιμοποιείται το Contraqua 7/50, το οποίο είναι υδατοδιαλυτό.

Σαν μία πιο εξελιγμένη – και ελαφρώς ακριβότερη – λύση προτείνουμε αντί του Betostal SLV το Aquablock, που είναι μία υδρόφοβη ακρυλική ρητίνη, που αδιαβροχοποιεί αρμούς, μάρμαρα, πέτρα, μωσαϊκό κτλ., δηλαδή όπως ακριβώς και το Betostal SLV, με την επιπλέον ιδιότητα της υδροφοβίας, δηλαδή το νερό δε στέκεται καθόλου πάνω στην επιφάνεια, φεύγει όπως ο υδράργυρος. Το Aquablock είναι επίσης κατάλληλο και για την προστασία μεταλλικών επιφανειών από την οξείδωση. Έχει δε και αντικολλητικές ιδιότητες, που είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρηση της επιφάνειας καθαρής.

Για επιπλέον προστασία της επιφάνειας από graffiti, χρώματα, κόλλες, λάδια, καυσαέριο κ.ά. ρύπους συνιστούμε την εφαρμογή του ελαιόφοβου διαφανούς υλικού Stainblocker σαν τελική διαφανή στρώση πάνω από τα υλικά που αναφέραμε, με εξαίρεση το Aquablock που εξαιτίας της ιδιότητας της υδροφοβίας δεν παρέχει καλή πρόσφυση για εφαρμογή άλλων υλικών από πάνω. Το Stainblocker μπορεί, για λόγους οικονομίας ή ταχύτητας, να εφαρμοστεί και απευθείας πάνω στην επιφάνεια, χωρίς να έχει προηγηθεί εφαρμογή των άλλων υλικών, στην περίπτωση αυτή όμως το χρώμα της επιφάνειας δε θα ζωντανέψει καθόλου.

Προσοχή: Ειδικά για τα κεραμικά πλακίδια συνιστούμε ως πιο κατάλληλο το Stainblocker, επειδή η επιφάνειά τους δεν είναι καθόλου απορροφητική και ως εκ τούτου τα άλλα δύο υλικά μπορεί να ξεφλουδίσουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει για πλακάκια που έχουν πορώδη και απορροφητική επιφάνεια.

Νεότερες εξελίξεις: BETOCRYL

Η ρητίνη BETOCRYL έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις ανώτερη από τις πιο πάνω λύσεις, ιδίως σε επισμαλτωμένα πλακάκια, όπου δεν υπάρχει καθόλου πρόσφυση για τις άλλες ρητίνες, με αποτέλεσμα σε μερικές περιπτώσεις να απομακρύνονται γρήγορα. Αντίθετα, το BETOCRYL αποκτά τέλεια πρόσφυση πάνω στην επιφάνεια και δεν ξεκολλάει για πολλά χρόνια. Αντέχει σε μηχανικές καταπονήσεις, ζωντανεύει αισθητά τα χρώματα του υποστρώματος και προσφέρει άριστη αντιρρυπαντική προστασία, καθώς καθαρίζεται εντελώς με απλό τρίψιμο και νερό ή σαπούνι.

Η εφαρμογή των πιο πάνω υλικών:

Τα πιο πάνω υλικά μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες. Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Περισσότερες πληροφορίες:

Σχετικά με αυτό το θέμα μπορείτε να δείτε και τη σελίδα: Προστασία των Βαμμένων Τοίχων και Άλλων Επιφανειών στα Ξενοδοχεία.

Μοιράσου το στα social media