Λιμνοδεξαμενές Άρδευσης:
Αντιμετώπιση της Άλγης και Διατήρηση της Ποιότητας του Νερού

Σημείωση: Το κείμενο που ακολουθεί δεν παρουσιάζει όλες τις δυνατότητες προστασίας.
Για να λάβετε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με αυτό το θέμα,
δείτε επίσης την πιο πρόσφατα αναρτημένη σελίδα:

Δεξαμενή Άρδευσης Θερμοκηπίου – Προστασία από Άλγη και Μικρόβια

Το πρόβλημα της άλγης (πρασίνισμα του νερού) στις λιμνοδεξαμενές είναι πολύ σοβαρό, επειδή η άλγη φρακάρει τις αντλίες και τα μπεκ ψεκασμού ή τους σωλήνες στάγδην άρδευσης.

Παράλληλα, η ανάπτυξη μικροοργανισμών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα φυτά που αρδεύονται με αυτό το νερό.

Η Smart Technical Solutions προτείνει τις εξής λύσεις:

 1. ΕΝΕΡΓΟ ΟΞΥΓΟΝΟ OXONE PS16:
  Το ενεργό οξυγόνο της Dupont προσφέρει μία εξαιρετική και οικονομική λύση. Οξειδώνει όλες τις οργανικές ενώσεις, ενώ παράλληλα εκλύει ελεύθερα ιόντα χλωρίου, όταν το νερό περιέχει χλωριούχο νάτριο. Έτσι, η άλγη μειώνεται, αφενός εξαιτίας της έκθεσής της στο χλώριο και αφετέρου επειδή αφαιρούνται από το νερό οι οργανικές ενώσεις που είναι τροφή για την άλγη.
  Η λύση αυτή είναι ιδιαίτερα οικονομική, χάρη στη χαμηλή δοσολογία που απαιτείται.
  Επίσης, είναι απόλυτα οικολογική.
  Η ρίψη του υλικού στη λίμνη καλό είναι να γίνεται μετά από διάλυση σε νερό, ώστε να μπορεί κανείς να μοιράζει την ποσότητα περιμετρικά παντού στη λίμνη ή, ακόμα καλύτερα, και στο εσωτερικό της, κινούμενος με βάρκα.
  Αρχική δόση:  Τις πρώτες 1-2 ημέρες 1.2 g/m3
  Με αυτή τη δοσολογία όλες οι οργανικές ενώσεις οξειδώνονται.
  Δόση Συντήρησης: 1 φορά κάθε 10 ημέρες 0.8- 1.0 g/m3
  Αυτή η δοσολογία οξειδώνει ξανά τις οργανικές ενώσεις που δημιουργούνται στο ενδιάμεσο διάστημα μέσα στο νερό.
  Περίπτωση Μόλυνσης: 1 φορά κάθε 3 ημέρες, για 3 φορές 0.8- 1.2 g/m3
  Με αυτή τη δοσολογία εξολοθρεύονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και τα φυτά προστατεύονται.
  Περίπτωση Μυκήτων: 1 φορά καθημερινά, για 3 ημέρες 1.5 g/m3
  Με αυτή τη δοσολογία, οι μύκητες εξολοθρεύονται και τα φυτά προστατεύονται.
  Καθαρισμός για διαυγές νερό: 1 φορά κάθε 3 ημέρες 1.5 g/m3
  Το διαυγές νερό δεν είναι απαραίτητο. Μπορείς κανείς να αρδεύει και με θολό νερό. Αναφέρουμε όμως και αυτή τη δυνατότητα, για όσους θέλουν να βλέπουν τη λίμνη τους να έχει κρυστάλλινο νερό.
 2. ΦΙΛΤΡΑΝΣΗ ΝΕΡΟΥ:
  Για να σας προτείνουμε τον κατάλληλο τύπο φίλτρων για το αντλιοστάσιο, χρειαζόμαστε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τη διάταξη των σωληνώσεων και των αντλιών. Γι’ αυτό το λόγο, επικοινωνήστε μαζί μας.
 3. ΑΛΛΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΣΑ:
  Δείτε τη σελίδα Φυσικές και Τεχνητές Λίμνες

_________________________________________

Για μικρές λιμνοδεξαμενές

Παραθέτουμε πιο κάτω μία επιστολή που στείλαμε στον ιδιοκτήτη μίας μικρής λιμνοδεξαμενής 115 κυβικών, όπου τα δεδομένα αλλάζουν: η προτεινόμενη δοσολογία του OXONE PS16 είναι μεγαλύτερη και λόγω του μικρού όγκου του νερού γίνονται συμφέρουσες και κάποιες άλλες μέθοδοι, που στις μεγάλες λιμνοδεξαμενές θα είχαν απαγορευτικό κόστος:

 1. ΕΝΕΡΓΟ ΟΞΥΓΟΝΟ:
  Το OXONE PS16 θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της άλγης και θα απολυμάνει το νερό της λίμνης.
  Η προτεινόμενη δοσολογία είναι περίπου η δεκαπλάσια από αυτήν που αναφέρουμε στη σελίδα που αναφέρεται στις μεγάλες λιμνοδεξαμενές άρδευσης. Ο λόγος είναι ότι εκεί αναφερόμαστε σε πολύ μεγάλες λιμνοδεξαμενές και προτείνουμε χαμηλή δοσολογία για σταδιακή και όχι άμεση βελτίωση του νερού, επειδή διαφορετικά θα ήταν απαγορευτικό το κόστος για τους ιδιοκτήτες αυτών των λιμνοδεξαμενών. Η σίγουρη λύση είναι αυτή που σας προτείνουμε πιο κάτω, μπορείτε όμως να πάτε και σε μία ενδιάμεση λύση.
  Η δοσολογία που σας προτείνουμε είναι η εξής: 3 κιλά (1:40.000) την πρώτη φορά (αν το νερό έχει ήδη πρασινίσει ή θολώσει) και 1,5 κιλό (1:80.000) όποτε διαπιστώνετε ότι το νερό πάει να χαλάσει (να πρασινίσει ή να θολώσει). Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από αρκετές εβδομάδες ή νωρίτερα, αν υπάρξουν κάποιες ακραίες καιρικές συνθήκες (πολλές βροχές, άνεμος που φέρνει στη λίμνη έντομα, φύλλα, σκόνη, πολύ μεγάλη ζέστη κτλ.).
  Δεν υπάρχει κάποια πιστοποίηση για χρήση σε αγροτικές καλλιέργειες, υπάρχει όμως για χρήση σε πόσιμο νερό, που είναι σίγουορα πιο απαιτητική εφαρμογή (πατήστε εδώ).
 2. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΙΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΛΑΤΩΝ:
  Η συσκευή MAX GROW προτείνουμε να τοποθετηθεί σε μία διάταξη ανακυκλοφορίας με μία αντλία, με τρόπο ώστε όλη η μάζα του νερού να περνάει ξανά και ξανά από τη συσκευή πριν καταναλωθεί. Αυτή η συσκευή μπορεί να είναι της μίας ίντσας και κοστίζει … ευρώ + ΦΠΑ. Τα άλγη χρησιμοποιούν τις ανθρακικές και διττανθρακικές ενώσεις του ασβεστίου για τροφή. Αυτές τις ενώσεις τις αποσυνθέτει η συσκευή MAX GROW, και έτσι τα άλγη δεν βρίσκουν τροφή και εξαλείφονται.
  Προαιρετικά, μπορεί να τοποθετηθεί και μία δεύτερη συσκευή 2’’ αξίας … ευρώ + ΦΠΑ, στην έξοδο προς την άρδευση, μετά από την αντλία. Πάντως, ήδη με την πρώτη συσκευή, η άλγη δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί, πόσο μάλλον όταν θα έχετε ρίξει και το OXONE PS16 (το οποίο μπορεί να αποδειχθεί και εντελώς περιττό, αυτό είναι κάτι που μπορείτε να το δοκιμάσετε εσείς, μη ρίχνοντας OXONE PS16 για ένα διάστημα και λειτουργώντας μόνο τη συσκευή MAX GROW).
 3. ΙΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΧΑΛΚΟ ΚΑΙ ΑΡΓΥΡΟ:
  Υπάρχει και αυτή η δυνατότητα, που την αναφέρουμε απλά για να την έχετε υπόψη σας, επειδή οι άλλες λύσεις είναι πιο απλές. Ένα σύστημα OXYGENEO, αξίας 1.700 ευρώ + ΦΠΑ μπορεί να τοποθετηθεί σε διάταξη ανακυκλοφορίας (όπως το MAX GROW), ώστε όλο το νερό να ιονίζεται με ιόντα χαλκού σε συγκέντρωση 0,5ppm και ιόντα αργύρου σε συγκέντρωση 0,05ppm. Έτσι, επιτυγχάνουμε αφενός απολύμανση και αλγοκτονία στο νερό και αφετέρου προστασία των φυτών από ασθένειες, χάρη στα ιόντα χαλκού και αργύρου με τα οποία τα τροφοδοτούμε, σε δοσολογίες χαμηλότερες από αυτές που προβλέπονται για το πόσιμο νερό, άρα κατάλληλες για βιολογικές καλλιέργειες σαν τη δική σας.
Μοιράσου το στα social media