Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τον Περιορισμό
της Χρήσης των Φυτοφαρμάκων
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, που ήταν αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος και
της δημόσιας υγείας, έχουν προξενήσει πονοκέφαλο στους περισσότερους καλλιεργητές,
επειδή με τη μείωση των φαρμάκων αδυνατούν να προστατέψουν επαρκώς τις καλλιέργειές τους.
Περιγραφή του Προβλήματος
Από αρχαιοτάτων χρόνων ο χαλκός έχει αποδειχθεί ότι είναι βακτηριοκτόνος, μυκητοκτόνος και αλγοκτόνος και εφαρμόζεται σε πολλές γεωργικές εφαρμογές όπως είναι τα αμπέλια, τα εσπεριδοειδή, οι ελιές, οι ντομάτες, τα ανθοκήπια και πολλά ακόμα αγροτικά προϊόντα. Επίσης, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι, ενώ ο χαλκός είναι επιβλαβής για τους μύκητες και τα βακτήρια (βοτρύτης, περονόσπορος κ.ά.), αντίθετα σε μικρή ποσότητα είναι ωφέλιμος για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Με το συμβατικό ψεκασμό με διαλύματα ενώσεων χαλκού, ένα μεγάλο μέρος του χαλκού πέφτει μαζί με το νερό ψεκασμού στο έδαφος, με αποτέλεσμα να μολύνει το έδαφος αλλά και το ίδιο το φυτό. Ο χαλκός είναι μυκητοκτόνο επαφής, όχι διασυστηματικό όπως είναι τα οργανικά μυκητοκτόνα, δηλαδή προστατεύει το φυτό μόνο όταν ψεκάζεται απευθείας επάνω του και όχι όταν το φυτό τον απορροφά από το έδαφος. Ο χαλκός που πέφτει στο έδαφος δεν προσφέρει καμία ωφέλεια, μόνο δημιουργεί πρόβλημα, μπορεί μάλιστα να φτάσει κάποια στιγμή να καταστήσει το έδαφος τοξικό και ακατάλληλο για περαιτέρω γεωργική εκμετάλλευση για πολλά χρόνια.
Με την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, που τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2008 με Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, περιορίζονται δραστικά οι ποσότητες χαλκού ανά καλλιεργητική περίοδο που χρησιμοποιούνται σε όλα τα είδη των καλλιεργειών.
Η υποχρεωτική αυτή μείωση της χρήσης της ποσότητας χαλκού, που φτάνει και ξεπερνά το 50% για πολλά είδη καλλιεργειών (εσπεριδοειδή, μηλιάς, ελιάς, αμυγδαλιών, ροδακινιάς, αμπελιού, λαχανικών, τομάτας, πατάτας κτλ.), έχει σαν στόχο την προστασία της υγείας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. Ήδη διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι της συγκέντρωσης χαλκού στα γεωργικά προϊόντα, κυρίως στις βιολογικές καλλιέργειες, αλλά και στις συμβατικές.
Όμως αυτός ο σημαντικός περιορισμός της χρήσης χαλκού για την προστασία των καλλιεργειών, επιφέρει προβλήματα στους παραγωγούς. Τα προβλήματα αυτά σχετίζονται με την αποδοτικότητα ανά στρέμμα, αφού η πιθανότητα προσβολής της καλλιέργειας από ασθένειες αυξάνεται σημαντικά. Χαρακτηριστική είναι η φράση που μας είπε ο γεωπόνος και οινολόγος κ. Παναγιώτης Τσέτουρας: ”χωρίς 10 ψεκασμούς το χρόνο στα αμπέλια δεν ελέγχεις τίποτα”. Το πρόβλημα για τους αμπελουργούς είναι μεγάλο, καθώς ήδη με τους τρεις πρώτους ψεκασμούς εξαντλούν το όριο των 600 gr χαλκού ανά στρέμμα που προβλέπει η νομοθεσία.
Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα αδιέξοδο, από το οποίο οι αμπελουργοί αλλά και γενικότερα οι καλλιεργητές κάθε είδους μπορούν να βγουν μόνο αν υπάρχει κάποιος τρόπος για να μπορέσουν να μειώσουν σημαντικά τη χρήση του χαλκού ανά ψεκασμό, ώστε να μην ξεπερνούν το όριο που τους θέτει ο νόμος και παράλληλα να είναι σε θέση να κάνουν όλους τους ψεκασμούς που απαιτούνται για την πλήρη προστασία της παραγωγής τους.
Τον τρόπο αυτό τον προσφέρει στους καλλιεργητές μόνο η συσκευή ηλεκτροστατικού ψεκασμού με ιόντα χαλκού AGROCARE (πατήστε στο σύνδεσμο για να προχωρήσετε στην επόμενη σελίδα αυτής της ενότητας).