SOLAR-SKIN

Διαφανής Επίστρωση Νανοτεχνολογίας για Αύξηση της Απόδοσης
και της Διάρκειας Ζωής των Φωτοβολταϊκών Πάνελ

 • Μεγιστοποιήστε την απόδοση των φωτοβολταϊκών σας.
 • Προστατέψτε την επένδυσή σας.
 • Αυξήστε το εισόδημά σας.

Περιγραφή του προβλήματος

Τα δύο πρωταρχικά ζητήματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών είναι το πώς θα προστατέψουν την επένδυσή τους και πώς θα διατηρήσουν την καλή λειτουργία τους. Παρόλο που πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την απόδοση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, δηλ. την ικανότητα μετατροπής του φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η έλλειψη καθαριότητας είναι ο σημαντικότερος, μαζί με τη σταδιακή φυσική φθορά και τον εκφυλισμό των γυαλιών, που μειώνει τη διαπερατότητά τους από την ακτινοβολία.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ αποτελούνται από ηλιακά κύτταρα, τα οποία καλύπτονται από ένα προστατευτικό γυαλί, το οποίο, όπως ακριβώς και το παρμπρίζ του αυτοκινήτου, όσο περισσότερο είναι εκτεθειμένο στις περιβαλλοντικές συνθήκες, τόσο περισσότερο χρειάζεται καθάρισμα. Οι ρύποι από την κυκλοφορία των οχημάτων, η γενικότερη ρύπανση του αέρα, τα φύλλα, η γύρη, οι ακαθαρσίες των πτηνών και τα διάφορα σωματίδια αποτρέπουν σε σημαντικό βαθμό την ηλιακή ακτινοβολία από το να φθάνει στα ηλιακά κύτταρα των πάνελ, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοση της εγκατάστασης.

Αν και ξεχωριστά κάθε παράγοντας ρύπανσης δεν επιφέρει αξιοσημείωτη μείωση στην απόδοση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, έχει αποδειχτεί ότι σε περιοχές με έντονη ρύπανση η συνολική μείωση της απόδοσης εξαιτίας της ρύπανσης είναι σημαντική και, σε βάθος χρόνου, μπορεί να φθάσει ακόμα και στο 30%.

Ο καθαρισμός των πάνελ και τα προβλήματά του

Ιδανικά, τα πάνελ θα πρέπει να καθαρίζονται σε τακτά διαστήματα, ώστε να διατηρούν τη μέγιστη απόδοσή τους. Όμως, συχνά κάτι τέτοιο είναι όχι μόνο δύσκολο και χρονοβόρο, ειδικά σε εγκαταστάσεις υψηλής δυναμικότητας, αλλά και δαπανηρό, καθώς έχει υπολογιστεί ότι ο καθαρισμός ενός πάνελ κοστίζει, κατά μέσο όρο, 3,5 ευρώ το χρόνο. Αν και το ποσό αυτό φαίνεται σε πρώτη ματιά ασήμαντο, το κόστος αυξάνει σημαντικά αν κάποιος έχει να καθαρίσει, για παράδειγμα, 450 πάνελ, όσα είναι περίπου τα πάνελ ενός φωτοβολταϊκού συστήματος με εγκατεστημένη ισχύ 100 KW.

Ο καθαρισμός των φωτοβολταϊκών πάνελ απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Στο παρελθόν έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις ζημιών, είτε του προστατευτικού γυαλιού, είτε του πλαισίου του φωτοβολταϊκού από τη χρήση ακατάλληλων καθαριστικών λόγω της φθοράς εκτριβής που αυτά προκαλούν. Παράλληλα, ο καθαρισμός των φωτοβολταϊκών πάνελ με κοινά καθαριστικά είναι μία διαδικασία ιδιαίτερα επιζήμια για το περιβάλλον.

Το νερό είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για τη συγκέντρωση ακαθαρσιών στην επιφάνεια των φωτοβολταϊκων πάνελ. Η βροχή και οι υδρατμοί, μετά τη συμπύκνωσή τους, εισχωρούν στις κοιλότητες και στους πόρους του γυαλιού και παρασύρουν διάφορα σωματίδια ρύπων. Το νερό στη συνέχεια εξατμίζεται, με αποτέλεσμα να αφήνει πίσω του ένα ακάθαρτο υπόλειμμα, του οποίου η απομάκρυνση είναι αρκετά δύσκολη.

Επιπλέον, το νερό που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των πάνελ πρέπει να είναι απαλλαγμένο από άλατα, ώστε να μην αφήνει στίγματα επάνω στο γυαλί. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται αφαλάτωση του νερού ή αδρανοποίηση των αλάτων με κάποια από τις διαθέσιμες μεθόδους που αναφέρονται στην ενότητα Άλατα, πουρί, άλγη και άλλες επικαθίσεις. Όμως, και αυτή η λύση δεν είναι πάντα τόσο απλή και έχει ένα πρόσθετο λειτουργικό κόστος, χωρίς να φέρνει πάντα το τέλειο αποτέλεσμα.

Ακόμα και σε περιοχές που έχουν συχνές βροχοπτώσεις, με καταιγίδες το χειμώνα και το καλοκαίρι, η καθαριότητα των πάνελ δεν είναι εξασφαλισμένη, σε αντίθεση με αυτό που θα πίστευε κανείς. Ο λόγος είναι ότι η βροχή από μόνη της δεν επαρκεί για να καθαρίσει και να διατηρήσει τα πάνελ καθαρά. Μπορεί να απομακρύνει ένα μέρος της σκόνης και των ρύπων, ως αποτέλεσμα της λείας και κεκλιμένης επιφάνειάς τους. Όμως, η ορμή του νερού, ακόμα και στην πιο σβοδρή καταιγίδα, δεν είναι σε θέση να καθαρίσει όλη τη σκόνη και όλους τους ρύπους που προέρχονται από τα πουλιά, την όξινη βροχή και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η βροχή μπορεί να απομακρύνει μόνο ένα μέρος των ρύπων, και φυσικά πιο εύκολα τους υδατοδιαλυτούς ρύπους, ενώ οι οργανικοί ρύποι δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθούν εντελώς.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι ο καθαρισμός των φωτοβολταϊκών, ειδικά όταν είναι εγκατεστημένα σε στέγες, εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος. Συνεπώς, αν μπορούμε να επιτύχουμε μείωση της συχνότητας καθαρισμού, έχουμε ένα σημαντικό όφελος.

Παρόλο που τα φωτοβολταϊκά συστήματα και η παραγόμενη ισχύς τους μελετώνται με στατιστικές μεθόδους για πολλά χρόνια, μόλις πρόσφατα έγινε αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και κατέστη σαφής η επίδραση της ρύπανσης στην απόδοσή τους.

Η νανοτεχνολογία καθιστά τα πάνελ αυτοπλενόμενα

Όταν, όμως, η επιφάνεια του πάνελ επικαλυφθεί με το SOLAR-SKIN, τότε το νερό δεν συγκρατείται σε αυτήν. Το SOLAR-SKIN είναι ειδικά σχεδιασμένο για την επιφάνεια των φωτοβολταϊκών πάνελ. Επειδή το νερό απωθείται από την επικαλυμμένη επιφάνεια, οι διάφοροι ρύποι παρασύρονται έξω από αυτήν, με αποτέλεσμα το πάνελ να καθαρίζεται με φυσικό τρόπο.

Προστασία από σκληρά νερά και περιβαλλοντικούς ρύπους

Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά την περίοδο των βροχών, ενώ σε παραθαλάσσιες περιοχές, λόγω της αυξημένης παρουσίας αλάτων, το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο. και από τις επικαθίσεις που προκαλούνται από σκληρά νερά και περιβαλλοντικούς ρύπους.

Περιγραφή και οδηγίες εφαρμογής

Το SOLAR-SKIN είναι ένα σύστημα τριών υλικών που εφαρμόζονται διαδοχικά πάνω στα πάνελ εύκολα και γρήγορα, χωρίς ενδιάμεσους χρόνους αναμονής. Ένα συνεργείο δύο ατόμων μπορεί να κάνει την εφαρμογή των υλικών σε συνολική επιφάνεια αρκετών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων μέσα σε ένα οκτάωρο. Κατά προτίμηση, η εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται κατά τις πολύ πρωινές ώρες ή κατά τις απογευματικές ώρες, όταν ο ήλιος δεν είναι πολύ δυνατός.

 1. Προηγμένο καθαριστικό-γυαλιστικό νανοτεχνολογίας:
  1. Περιγραφή:
   Καθαριστικό προϊόν με ειδική σύνθεση για την προετοιμασία γυάλινων επιφανειών. Διαλύει άλατα, οξείδια, ανόργανες αποθέσεις και οργανικά κατάλοιπα. Αποκαθιστά επιφάνειες με χρόνια συσσώρευση ρύπων, οι οποίοι έχουν διεισδύσει σε μεγάλο βάθος μέσα στους πόρους. Απολυμαίνει, γυαλίζει και εξαλείφει τις αμυχές και γρατζουνιές. Μετά την εφαρμογή αυτού του μοναδικής αποτελεσματικότητας καθαριστικού προϊόντος, το γυαλί επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση, όπως ήταν τη στιγμή που έβγαινε από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου κατασκευής, πριν εκτεθεί στο περιβάλλον. Τυχόν επιφανειακά υπολείμματα θα καθαριστούν με το δεύτερο υλικό.
  2. Οδηγίες εφαρμογής:
   1.  Ανακινήστε καλά πριν από τη χρήση.
   2. Απλώστε το υλικό σε μαλακό σφουγγάρι και τρίψτε την επιφάνεια με κυκλικές κινήσεις ασκώντας πίεση.
   3. Συνεχίστε το τρίψιμο μέχρι να βεβαιωθείτε ότι το υγρό έχει απλωθεί ομοιόμορφα σε ολόκληρη την επιφάνεια.
   4. Σκουπίστε την επιφάνεια με ένα νωπό και καλά στυμμένο πανί, μέχρι να καθαρίσει εντελώς.
 2. Ενεργοποιητής επιφάνειας:
  1. Περιγραφή:
   Μίγμα διαλυτών που ενεργοποιεί τις γυάλινες και κεραμικές επιφάνειες πριν την εφαρμογή της νανο-επικάλυψης. Απομακρύνει μία απειροελάχιστου πάχους επιφανειακή στιβάδα μορίων του γυαλιού και μαζί απομακρύνει λίπη και έλαια που έχουν παραμείνει επιφανειακά μετά την εφαρμογή του πρώτου υλικού, καθώς επίσης και άλλα οργανικά και ανόργανα κατάλοιπα. Η επιφάνεια μετά την εφαρμογή παραδίδεται απόλυτα έτοιμη για την εφαρμογή του τρίτου υλικού.
  2. Οδηγίες εφαρμογής:
   1.  Ψεκάστε απευθείας στο γυαλί.
   2. Αμέσως μετά από κάθε ψεκασμό απλώστε με ένα κοινό πανάκι ή πανάκι με μικρο-ίνες.
 3. Διάλυμα υπερ-υδρόφοβης επικάλυψης:
  1. Περιγραφή:
   Υγρό μίγμα νανοτεχνολογίας. Μετατρέπει τις γυάλινες επιφάνειες των πάνελ σε υπερ-υδρόφοβες και εύκολα καθαριζόμενες ή αυτοκαθαριζόμενες με τη βροχή. Μειώνει σημαντικά τη δυσκολία και το χρόνο που απαιτείται για τον καθαρισμό των πάνελ. Καταργεί την ανάγκη χρήσης καθαριστικών προϊόντων. Η επίστρωση που σχηματίζει αντέχει σε μηχανικές φθορές και χημικά, ενώ παράλληλα αυξάνει σε σημαντικό βαθμό και την αντοχή του γυαλιού. Η επίστρωση δεν αλλοιώνεται από την ηλιακή ακτινοβολία. Διατηρείται περίπου 2,5 έως 3 χρόνια. Τότε η επίστρωση απομακρύνεται εντελώς με έναν και μοναδικό τρόπο: με την εφαρμογή του πρώτου υλικού. Στη συνέχεια, εφαρμόζονται και τα άλλα δύο υλικά ξανά και ο χρόνος ζωής ανανεώνεται για άλλα 2,5 με 3 χρόνια.
  2. Οδηγίες εφαρμογής:
   1. Ψεκάστε το υλικό τμηματικά πάνω στην επιφάνεια.
   2. Αμέσως μετά από κάθε ψεκασμό σε μικρό τμήμα της επιφάνειας απλώστε με ένα στεγνό, κοινό πανάκι ή ιδανικά με ένα πανάκι από μιροΐνες, κάνοντας με το χέρι απαλές κυκλικές κινήσεις.
   3. Κάθε ψεκασμός επαρκεί για την επικάλυψη κυκλικής επιφάνειας διαμέτρου περίπου 15-20 εκατοστών.
   4. Όταν ολοκληρωθούν οι ψεκασμοί και το άπλωμα του υλικού, αφήστε την επιφάνεια να στεγνώσει τουλάχιστον για 10 λεπτά, για να προλάβει να δημιουργηθεί ο ομοιοπολικός δεσμός του υλικού με το γυαλί, ώστε να γίνει “ένα σώμα” με την επιφάνεια του γυαλιού και να μην μπορεί να απομακρυνθεί με βίαιες μηχανικές δυνάμεις, όπως είναι π.χ. το χαλάζι.
   5. Σκουπίστε την επιφάνεια με ένα νωπό και καλά στυμμένο πανί. Με το σκούπισμα η επιφάνεια θα ξεθολώσει, καθώς θα απομακρυνθεί το επιφανειακό κατάλοιπο του προϊόντος.

Αρχή λειτουργίας και τρόπος δράσης

Η βασική ιδιότητα που προσδίδεται στο γυαλί με το SOLAR-SKIN είναι ότι αποτρέπεται η σταθερή πρόσδεση (ή πρόσφυση) των ρύπων πάνω στο υπόστρωμα (μειώνονται οι δυνάμεις συνοχής) επειδή δημιουργεί ένα αόρατο φράγμα πάχους το πολύ 100 μικρών πάνω στην επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι μια οποιαδήποτε δύναμη που προκαλεί απόξεση ή εκτριβή μπορεί να απομακρύνει τους ρύπους ευκολότερα.

Όταν η δύναμη αυτή είναι το νερό της βροχής (ή του συνεργείου καθαρισμού), τότε απομακρύνονται άμεσα όλοι οι ανόργανοι ρύποι, αφού το νερό διαλύει μόνο ανόργανους ρύπους και όχι οργανικούς. Οι ανόργανοι ρύποι (οξείδια και άλλα είδη ανόργανων ρύπων)  αποτελούν την πλειοψηφία των ρύπων.

Η βροχή όμως, εκτός από τη διαλυτική ικανότητα που έχει το νερό, ασκεί και μηχανική τάση. Συνεπώς, όσο πιο δυνατή είναι η βροχή, τόσο καλύτερος είναι ο καθαρισμός των πάνελ μετά την εφαρμογή του SOLAR-SKIN. Η κλίση δε επιβοηθά ακόμα περισσότερο το φαινόμενο, καθώς το νερό συμπαρασύρει με μηχανική τάση τους ρύπους έξω από την επιφάνεια. Η μηχανική ορμή της βροχής συμπαρασύρει εκτός από τους ανόργανους και τους οργανικούς ρύπους, που κανονικά θα χρειαζόντουσαν ειδικά καθαριστικά.

Σε περίπτωση ανομβρίας, με πλύσιμο με νερό της βρύσης, ακόμα και χωρίς κάποιο καθαριστικό, ο ιδιοκτήτης μπορεί να καθαρίσει πανεύκολα τα πάνελ ξέροντας ότι θα καθαρίσει σίγουρα το 100% των ανόργανων ρύπων και το 95% των οργανικών ρύπων. Ομοίως, το συνεργείο καθαρισμού θα κάνει συντομότερα τη δουλειά με ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Χωρίς το SOLAR-SKIN, όμως, είναι εντελώς αδύνατο να επιτευχθεί καθαρισμός σε τόσο υψηλό βαθμό.

Στη χημεία των επιφανειών, πριν πραγματοποιηθεί η χημική αντίδραση μιας ουσίας με το υπόστρωμα, υπάρχουν δύο στάδια: η φυσική προσρόφηση πρώτα (η οποία αναπτύσσει ασθενείς ελκτικές δυνάμεις) και η χημική ρόφηση στη συνέχεια (η ισχυρή μορφή πρόσφυσης). Φανταστείτε ένα ρύπο που προσροφάται, όπως όλοι οι ρύποι, σε πρώτη φάση φυσικά και όχι χημικά, στην επιφάνεια ενός πάνελ. Με το SOLAR-SKIN ακόμα και ένας άνεμος αρκεί να τον απομακρύνει.

Αν ο ρύπος παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα πάνω στο πάνελ (από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι κάποιες ώρες), αναπόφευκτα θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο, που είναι η χημική ρόφηση. Αυτό συμβαίνει, μόνο όταν δεν έχει εφαρμοστεί το SOLAR-SKIN, με αποτέλεσμα, ανάλογα με τις συνθήκες και τον τύπο του ρύπου να δυσκολεύει από αρκετά έως πολύ ο καθαρισμός, χωρίς να επιτυγχάνεται ΠΟΤΕ τέλειο αποτέλεσμα καθαρισμού. Με το SOLAR-SKIN, όμως, η χημική ρόφηση αποτρέπεται εντελώς και οι ρύποι είτε λόγω βαρύτητας κατρακυλάνε στην κεκλιμένη επιφάνεια και πέφτουν στο έδαφος είτε παραμένουν προσωρινά επικαθημένοι στην επιφάνεια, μέχρι να φυσήξει ένας δυνατός άνεμος ή μέχρι να βρέξει ή μέχρι να έρθει το συνεργείο καθαρισμού και να τους απομακρύνει εύκολα με σκέτο νερό. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα απλό φυσικό φαινόμενο.

Σταμάτημα της φυσικής φθοράς που θολώνει το γυαλί

Επίσης, το SOLAR-SKIN σταματάει τη φυσική φθορά και το θόλωμα που επέρχεται με το χρόνο σε κάθε γυάλινη επιφάνεια που είναι εκτεθειμένη σε ανοικτούς χώρους. Έτσι, προσφέρεται μια μοναδική λύση προστασίας και απόδοσης των φωτοβολταϊκών πάνελ.

Μείωση των εξόδων συντήρησης και αύξηση του εισοδήματός σας

Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της συντήρησης που απαιτείται για το φωτοβολταϊκό σύστημα με ταυτόχρονη αύξηση της απόδοσής του σε ετήσια βάση. Η σε φωτοβολταϊκά πάνελ επιτρέπει την απρόσκοπτη λειτουργία τους, ακόμα και σε εχθρικά περιβάλλοντα (σκόνη, αλάτι κ.ά.) με την ελάχιστη δυνατή μείωση της απόδοσής τους.

Προστασία και από μηχανικές φθορές (πρόσκρουση και χάραξη)

Πέρα από τα πλεονεκτήματα, όμως, που αφορούν τον καθαρισμό, το επικαλυπτικό φιλμ κάνει, έστω και σε μικρό βαθμό, τα πάνελ πιο ανθεκτικά στην πρόσκρουση και στη χάραξη. Έτσι, οι ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών απολαμβάνουν όχι μόνο μεγαλύτερη απόδοση από τη διατήρηση καθαρότερων πάνελ, αλλά και προστασία από τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί σε αυτά (π.χ. από σωματίδια που μεταφέρονται με τον αέρα, από το χαλάζι, από κλαδιά δέντρων και από άλλες αιτίες).

Προστασία κατά της τοπικής υπερθέρμανσης στο εσωτερικό των πάνελ

Η συσσώρευση ρύπων μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τοπική υπερθέρμανση στο εσωτερικό των πάνελ. Αυτό συμβαίνει, όταν μία μεμονωμένη ηλιακή κυψέλη σε μια συστοιχία παράγει λιγότερο ρεύμα από το κανονικό, είτε επειδή είναι ελαττωματική είτε επειδή σκιάζεται (ως αποτέλεσμα συσσώρευσης ρύπων), με αποτέλεσμα να παράγεται θερμότητα αντί για ηλεκτρικό ρεύμα. Το φαινόμενο αυτό οδηγεί στη μείωση, όχι μόνο της απόδοσης, αλλά και της διάρκειας ζωής του φωτοβολταϊκού συστήματος εξαιτίας της φθοράς που προξενεί η υπερθέρμανση.  Είναι προφανές ότι και αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ολοκληρωτικά με την εφαρμογή του φιλμ SOLAR-SKIN που δεν επιτρέπει τη συσσώρευση ρύπων.

Ο δύο αιτίες εκφυλισμού και θολώματος του γυαλιού

Ο εκφυλισμός στον οποίο υπόκειται το γυαλί των πάνελ είναι διπλός:

 1. Ο μηχανικός εκφυλισμός, δηλαδή η διάβρωση λόγω της επαφής με διάφορα σωματίδια, που προξενεί σταδιακά γήρανση, είναι μη αναστρέψιμος, όμως με την εφαρμογή του SOLAR-SKIN δεν θα προχωρήσει άλλο από εδώ και πέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει περαιτέρω μείωση της απόδοσης του πάνελ από την εφαρμογή του υλικού και μετά.
 2. Ο χημικός εκφυλισμός, δηλαδή η διάβρωση του γυαλιού λόγω των ρύπων που έχουν απορροφηθεί μέσα στο γυαλί και δεν καθαρίζονται με τα χημικά καθαριστικά, αφήνοντας έτσι μία ελαφρά θαμπάδα που μεγαλώνει με τα χρόνια, είναι απόλυτα αναστρέψιμος και εξαλείφεται σε απόλυτο βαθμό με την εφαρμογή του SOLAR-SKIN. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση των πάνελ θα αυξηθεί κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες άμεσα μετά την εφαρμογή του υλικού.

Διατήρηση της ιδανικής τραχύτητας του γυαλιού για μέγιστη απόδοση

Κάτι που γνωρίζουν ίσως λίγοι είναι ότι το γυαλί που προστατεύει τα ημιαγώγιμα στοιχεία του φωτοβολταϊκού έχει υποστεί θερμική επεξεργασία σκλήρυνσης και, ανάλογα με τον κατασκευαστή, το πάχος του διαφέρει· συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 3mm και 6mm. Διαφορετικές είναι, επίσης, και οι απώλειες που οφείλονται στην ανάκλαση. Παγκόσμιες έρευνες έχουν αποδείξει ότι, δίνοντας μια συγκεκριμένη τραχύτητα στο γυαλί, οι απώλειες ανάκλασης μειώνονται, αλλά η αύξηση της μέσης διαδρομής που διανύει η ακτίνα αυξάνεται, οπότε αντίστοιχα αυξάνονται και οι απώλειες απορρόφησης.

Επομένως, υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο στο ανάγλυφο του γυαλιού (δηλαδή ένα ιδανικό επίπεδο τραχύτητας), η διατήρηση του οποίου εξασφαλίζει μια μέση ετήσια αύξηση της απόδοσης του φωτοβολταϊκού έως και 7%. Η υφή του αναγλύφου αυτού, το οποίο μικροσκοπικά συνήθως έχει τη μορφή ανεστραμμένων πυραμίδων, κυμάτων ή πυραμιδοειδών αυλάκων, σιγά-σιγά καταστρέφεται λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών, αποξεστικών μέσων και απορρυπαντικών κατά το καθάρισμα και άλλων παραγόντων που προξενούν σταδιακή φθορά του ανάγλυφου της επιφάνειας.

Η καινοτόμος προετοιμασία της γυάλινης επιφάνειας του ηλιακού πάνελ κατά την εφαρμογή του SOLAR-SKIN εξασφαλίζει τη διατήρηση αυτού του αναγλύφου, ενώ η τελική επικάλυψη το προστατεύει για τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας έτσι επιπρόσθετα το όφελος που προκύπτει από τη σταθεροποίηση της καλής λειτουργίας του.

Αναλυτική εξήγηση της δράσης του SOLAR-SKIN

Αν εξετάσουμε τη δομή ενός τυπικού φωτοβολταϊκού πάνελ σε τομή, θα διαπιστώσουμε ότι τα διάφορα στρώματα έχουν τις δικές τους οπτικές ιδιότητες και επηρεάζουν το εισερχόμενο φως με διαφορετικό τρόπο το καθένα.

Το πώς το φως αλληλεπιδρά με ένα πάνελ εξαρτάται από το μήκος κύματος και τη γωνία πρόσπτωσης. Μπορούμε, γενικά, να διακρίνουμε τις εξής βασικές περιπτώσεις διάδοσης του φωτός σε ένα φωτοβολταϊκό πάνελ:

 1. Οι ηλιακές ακτίνες ανακλώνται χωρίς διάδοση.
 2. Οι ακτίνες απορροφώνται από το γυαλί.
 3. Οι ακτίνες απορροφώνται από το θύλακα.
 4. Ιδανική κατάσταση: Οι ακτίνες απορροφώνται τελείως από τα ηλιακά κύτταρα.
 5. Οι ακτίνες ανακλώνται στη συμβολή θύλακα-ηλιακού κυττάρου.
 6. Οι ακτίνες απορροφώνται στο οπίσθιο κάλυμμα ή ανακλώνται από αυτό.

Είναι φανερή η σημασία που έχει για την ομαλή λειτουργία του πάνελ η διάδοση του φωτός διαμέσου του προστατευτικού γυαλιού χωρίς εμπόδια, αλλά κυρίως η αποφυγή της περίπτωσης 1, κατά την οποία το φως δε διαδίδεται καθόλου στο γυαλί. Το SOLAR-SKIN, αφενός ενισχύει τις αντι-ανακλαστικές ιδιότητες του πάνελ, λόγω του ομοιόμορφου προφίλ μικροτραχύτητας που αναπτύσσει σε αυτό και, αφετέρου, βοηθά στην απρόσκοπτη διάδοση του φωτός διαμέσου του γυαλιού, επειδή η επιφάνειά του διατηρείται πιο εύκολα καθαρή. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η αύξηση της απόδοσης του φωτοβολταϊκού πάνελ και η συνεχής διατήρησή της στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο σε βάθος χρόνου.

Πρωτεύοντα και δευτερεύοντα οφέλη – συνολική παρουσίαση

Οι επιφάνειες των πάνελ, οι οποίες έχουν επικαλυφθεί με το προστατευτικό φιλμ SOLAR-SKIN γίνονται ταυτόχρονα υδατοαπωθητικές και ελαιοαπωθητικές, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται:

 • Αυτοκαθαρισμός ή εύκολος καθαρισμός λεκέδων και στιγμάτων.
 • Μείωση στα βακτήρια και τους μύκητες, προστασία από τη γύρη, από ακαθαρσίες πτηνών κ.ά. ρύπους.
 • Αντίσταση σε σκληρά νερά (δηλ. στη διάβρωση που προκαλείται από την εκχύλιση ασβεστίου και νατρίου).
 • Προστασία από την όξινη βροχή και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
 • Αντοχή σε θερμοκρασιακές μεταβολές.
 • Αντοχή στις γρατζουνιές.
 • Αποφυγή της τοπικής υπερθέρμανσης των κυψελών λόγω συσσώρευσης ρύπων σε ένα σημείο (hot spot).
 • Αύξηση της διαύγειας.
 • Προστασία του περιβάλλοντος, λόγω της μειωμένης χρήσης ισχυρών καθαριστικών.

Μεγάλη διάρκεια του φιλμ χάρη στη χημική ενσωμάτωσή του πάνω στο γυαλί

Η μοναδική επεξεργασία της γυάλινης επιφάνειας του ηλιακού πάνελ (αποτέλεσμα κατοχυρωμένης ευρεσιτεχνίας του Έλληνα κατασκευαστή) με το SOLAR-SKIN συμβάλλει στην ανάπτυξη ισχυρού ομοιοπολικού δεσμού (της τάξεως των 230 KJ/mol) ανάμεσα στην επιφάνεια και στο επικαλυπτικό φιλμ. Αυτό σημαίνει ότι το επικαλυπτικό φιλμ μοιράζεται ηλεκτρόνια με μόρια από το ίδιο το γυαλί, με αποτέλεσμα να γίνεται μέρος του γυαλιού. Οι ομοιοπολικοί δεσμοί είναι έως και 20 φορές ισχυρότεροι από τους δεσμούς υδρογόνου και τις ασθενείς δυνάμεις VanderWaals, οι οποίες συνήθως εξασκούνται σε κοινές επικαλύψεις αδιαβροχοποίησης.

Άμεση αύξηση της απόδοσης με απλό ξέπλυμα με νερό χωρίς πίεση

Σύμφωνα με έρευνες του Έλληνα κατασκευαστή, αν υποθέσουμε ότι σε ένα πάνελ η απώλεια της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της σκόνης, των ρύπων, των αλάτων κτλ. έχει φτάσει στο 25%, τότε τουλάχιστον το 23% από αυτήν την απώλεια μπορεί να ανακτηθεί χάρη στην προστατευτική επικάλυψη SOLAR-SKIN, απλώς με ένα ξέβγαλμα με νερό, χωρίς καθόλου χρήση χημικών καθαριστικών και χωρίς την ανάγκη για χρήση ισχυρού πιεστικού μηχανήματος. Το πιεστικό μηχάνημα, εξάλλου, είναι ούτως ή άλλως ακατάλληλο για το ξέπλυμα των φωτοβολταϊκών, αφενός επειδή δεν απομακρύνει όλους τους ρύπους και αφετέρου επειδή η υδροβολή μπορεί να προκαλέσει σταδιακή φθορά ή ζημιά.

Υπολογισμός του χρόνου απόσβεσης του SOLAR-SKIN

Μια αύξηση κατά 7-8% της ενέργειας ενός εγκατεστημένου συστήματος ισχύος 300 KW ισοδυναμεί με μία αύξηση της παραγωγής περίπου κατά 30.000 ΚWh το χρόνο, με αποτέλεσμα η απόσβεση του κόστους εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος να γίνεται συντομότερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Αντίστροφα, οι απώλειες της ενέργειας μπορεί να ξεπεράσουν το 15% χωρίς την παρουσία του προστατευτικού φιλμ SOLAR-SKIN. Αυτό, στην πράξη, μπορεί να σημαίνει απώλεια κερδών της τάξεως αρκετών χιλιάδων ευρώ ετησίως, κάτι το οποίο αρχίζει να συμβαίνει μόλις μετά από τα πρώτα 2-3 χρόνια ικανοποιητικής λειτουργίας των καινούργιων πάνελ. Επομένως, η ύπαρξη ακάθαρτων πάνελ μπορεί να προξενήσει σημαντική καθυστέρηση στην απόσβεση της αρχικής επένδυσης κατά 3 έως και 5 χρόνια!

Επιπλέον, το κόστος εργασίας και νερού για τον καθαρισμό των πάνελ μειώνεται δραματικά, καθώς ο καθαρισμός γίνεται πιο εύκολος και πιο σύντομος. Αυτό σημαίνει μείωση των κοστολογίων για τις εταιρείες καθαρισμού των πάνελ. Επιπλέον, χάρη στο προστατευτικό φιλμ η επιφάνεια των πάνελ ξεπλένεται από τη βροχή σε απόλυτο βαθμό, με αποτέλεσμα να χρειάζεται καθάρισμα από τους ρύπους μόνο μετά από περιόδους ανομβρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και η λασποβροχή, την οποία έχουμε στην Ελλάδα για αρκετούς μήνες κάθε άνοιξη και καλοκαίρι, είναι ικανή να καθαρίσει εντελώς την επιφάνεια, χωρίς να αφήσει κηλίδες χώματος, χάρη στην επικάλυψη του SOLAR-SKIN.

Συνεπώς, εκτός από τον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης, που ωφελείται με τη σημαντική αύξηση της απόδοσης της επένδυσής του, ωφελείται σημαντικά και η εταιρεία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των πάνελ, καθώς οι επισκέψεις της δεν είναι πλέον απαραίτητο να είναι τόσο συχνές ούτε να διαρκούν τόσο πολλή ώρα. Δηλαδή, οι εταιρείες καθαρισμού των πάνελ μπορούν με το ίδιο λειτουργικό κόστος, με το ίδιο προσωπικό και στον ίδιο χρόνο, να εξυπηρετούν περισσότερους πελάτες, και άρα να έχουν αυξημένο εισόδημα, το οποίο μάλιστα προστίθεται εξολοκλήρου στα καθαρά κέρδη τους, αφού η απόκτησή του δεν προϋποθέτει αύξηση των λειτουργικών δαπανών τους.

Ο χρόνος απόσβεσης του κόστους του υλικού και της εφαρμογής του είναι σε κάθε περίπτωση αρκετά μικρότερος από ένα έτος. Δηλαδή, το οικονομικό όφελος του ιδιοκτήτη των φωτοβολταϊκών αποσβένει αυτή τη δαπάνη περίπου μέσα σε 5-10 μήνες, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τώρα τα πάνελ του, τους ρύπους της περιοχής και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ του κόστους και της αύξησης της απόδοσης.

Πάντως, το όφελος στην απόδοση μπορεί να είναι στην πράξη ακόμα μεγαλύτερο, αλλά η αρχή μας είναι να καλλιεργούμε στους πελάτες μας χαμηλότερες προσδοκίες και να εκπλήσσονται ευχάριστα στο τέλος, παρά το αντίθετο.

Παράδειγμα χρόνου απόσβεσης σε εγκατάσταση των 10 KW σε στέγη

Ένα σύστημα 10 KW έχει επιφάνεια 70-75m2. Το μέσο εισόδημα που προκύπτει για τον ιδιώτη από την πώληση του ρεύματος είναι της τάξης των 5.000-6.000€ ετησίως, ανάλογα με την απόδοση του συστήματος. Θεωρούμε τις 5.500€ ως μέση τιμή.

Μετά την εφαρμογή του SOLAR-SKIN, το ελάχιστο όφελος που προκύπτει για τον ιδιώτη, υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι της τάξεως του 5-8% και (το 15% μπορεί επίσης να συμβεί σε ορισμένες περιπτώσεις, π.χ. σε περιοχές με πολλή σκόνη). Θεωρούμε τη μέση τιμή και πάλι, δηλ. 6,5%.

Τονίζουμε ότι το όφελος αυτό δεν θα προκύψει τόσο ως αποτέλεσμα ενίσχυσης της αρχικής απόδοσης, αλλά ως αποτέλεσμα της αποτροπής της μείωσης της απόδοσης του φωτοβολταϊκού, λόγω της φθοράς που κανονικά επέρχεται με το χρόνο, αλλά και ως αποτέλεσμα των απωλειών που θα είχε το σύστημα, λόγω της σκόνης και των διαφόρων ρύπων που επικάθονται στα πάνελ.

Το όφελος επομένως σε ετήσια βάση είναι περίπου 360€ (5.500 Χ 6,5%), άρα, αν λάβουμε υπόψη την τιμή αγοράς του υλικού και το κόστος εφαρμογής του, η απόσβεση γίνεται σε περίπου επτά μήνες. Αν η διαφορά στην απόδοση είναι της τάξης του 8%, η απόσβεση γίνεται μέσα σε 5 μήνες περίπου.

Φυσικά, στις περιπτώσεις που τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές ή σε περιοχές με πολύ σκόνη (π.χ. στην έρημο), το όφελος μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 30%, οπότε η απόσβεση γίνεται περίπου σε ενάμιση μήνα!

Στην περίπτωση δε που τον καθαρισμό αναλαμβάνει κάποια εταιρεία καθαρισμού (με μέσο κόστος τα 200€ το χρόνο), το όφελος μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο και η απόσβεση να γίνει σε 3-4 μήνες.

Τέλος, ένα πρόσθετο όφελος που μειώνει το χρόνο απόσβεσης είναι ότι το φιλμ προστατεύει σε κάποιο βαθμό τα πάνελ, με αποτέλεσμα να αποτρέπονται μικρές γρατζουνιές ή τοπική υπερθέρμανση και πρόωρη φθορά των κυψελών στο εσωτερικό του πάνελ, λόγω συσσώρευσης ρύπων σε ένα σημείο (hot spot).

Ελαχιστοποίηση του downtime (χρόνος χωρίς παραγωγή)
χάρη στη μείωση της συχνότητας και του χρόνου που απαιτεί το πλύσιμο

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών για λόγους ασφαλείας θέτουν την εγκατάσταση εκτός λειτουργίας κατά τις ώρες που διαρκεί ο καθαρισμός. Αυτό συνεπάγεται νεκρό χρόνο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κάνοντας τους καθαρισμούς πολύ πιο σύντομους και πολύ πιο σπάνιους, αυτό το διαφεύγον εισόδημα μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ολοσχερής εξάλειψη της ανάγκης για επεξεργασία του νερού για το πλύσιμο
(φίλτρανση, αφαλάτωση, αφαίρεση σιδήρου κτλ.)

Τέλος, παύει η ανάγκη για εγκατάσταση ακριβών, ενεργοβόρων και περίπλοκων συστημάτων επεξεργασίας νερού που απαιτούν φροντίδα και συντήρηση, καθώς γίνεται πλέον δυνατή η χρήση ακόμα και ενός υφάλμυρου νερού ή ενός νερού χρωματισμένο από χώματα, μαγνήσιο ή σίδηρο, αφού, αν πλύνουμε τα πάνελ με ένα τέτοιο νερό, δεν πρόκειται να υπάρξει επικάθιση ρύπων και αλάτων επάνω στην επιφάνειά τους, χάρη στο προστατευτικό φιλμ πάχους περίπου 100 νανομέτρων.

Εξάλλου, το αφαλατωμένο ή απιονισμένο νερό, επειδή ακριβώς δεν περιέχει μεταλλικά στοιχεία, έχει μικρή δύναμη καθαρισμού, επειδή λόγω της απουσίας σκληρών συστατικών “γλιστράει” πάνω στην επιφάνεια με πολύ μικρό συντελεστή τριβής, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να συμπαρασύρει ρύπους με την ίδια δύναμη όπως ένα σκληρό νερό.

Κατά συνέπεια, οι ιδανικές συνθήκες για τον καθαρισμό των πάνελ είναι να έχουμε σκληρό νερό, με άλατα και μεταλλικά στοιχεία, χωρίς όμως αυτά να επικάθηνται στην επιφάνεια των πάνελ. Αυτό ακριβώς είναι αυτό που επιτυγχάνουμε με την εφαρμογή του

Σημείωση: Σε εγκαταστάσεις όπου δεν έχει εφαρμοστεί το SOLAR-SKIN μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό, εφαρμόζοντας μία άλλη, επίσης ελληνική, τεχνολογία: τις ηλεκτρονικές συσκευές MAX GROW, οι οποίες ακόμα και σε δίκτυο με υφάλμυρο νερό αποτρέπουν τις επικαθίσεις και μειώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δημιουργία στιγμάτων κατά το στέγνωμα των επιφανειών, ιδίως όταν αυτές είναι επικλινείς, όπως είναι τα πάνελ.

Δηλαδή, και στις δύο περιπτώσεις, είτε με το SOLAR-SKIN είτε με το MAX GROW, το νερό στραγγίζει συμπαρασύροντας τα άλατα μαζί του και έτσι δε μένουν στην επιφάνεια του γυαλιού άλατα που θα μπορούσαν να σχηματίσουν λευκά στίγματα όταν το νερό εξατμίζεται.

Μηδενική απορρόφηση της ακτινοβολίας εξαιτίας του φιλμ
(μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα με άλλα υλικά της αγοράς)

Τονίζουμε εδώ ότι αυτό το μικρό πάχος του φιλμ που σχηματίζεται δεν προξενεί καμία απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας, επειδή ακριβώς είναι εντελώς διαφανές, καθόλου ελαιώδες και πάρα πολύ λεπτό (100 νανόμετρα είναι 1/10 του ενός μικρού ή 1/10.000 του ενός χιλιοστού). Αυτό έχουν δείξει αλλεπάλληλα πειράματα που έχουν γίνει από τον κατασκευαστή. Προσεχώς θα υπάρχει και πιστοποίηση από ουδέτερο διεθνή φορέα πιστοποιήσεων σχετικά με αυτό το ζήτημα, που είναι, προφανώς, καθοριστικής σημασίας για ένα υλικό που εφαρμόζεται πάνω σε φωτοβολταϊκά πάνελ. Άλλα υλικά της αγοράς δεν έχουν αυτό το πλεονέκτημα, δηλαδή απορροφούν σε κάποιο ποσοστό 3-4% την ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά το συνολικό οικονομικό όφελος που προσφέρουν στον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης.

Εύκολη και γρήγορη εφαρμογή

Η εφαρμογή του SOLAR-SKIN είναι σχετικά εύκολη και μπορεί να γίνει είτε από συνεργείο του ιδιοκτήτη είτε από δικό μας συνεργείο. Τα τρία υλικά που αποτελούν το σύστημα SOLAR-SKIN εφαρμόζονται διαδοχικά το ένα μετά το άλλο χωρίς να απαιτείται κάποιος χρόνος αναμονής μεταξύ τους. Το τελευταίο υλικό σκουπίζεται με ένα πανί, αφού περάσουν 10 λεπτά από την εφαρμογή του. Μετά από αυτό το τελευταίο βήμα, το πάνελ είναι πλέον απόλυτα προστατευμένο για τα επόμενα τρία χρόνια.

Επαναληπτική εφαρμογή

Το υλικό χρειάζεται επαναληπτική εφαρμογή στα 2,5 έως 3 χρόνια. Συνεπώς, ο πελάτης έχει ένα σημαντικό καθαρό οικονομικό όφελος κατά το δεύτερο και το τρίτο έτος. Στο τέταρτο έτος αποσβένεται ξανά το κόστος της δεύτερης εφαρμογής, στο πέμπτο και στο έκτο έτος έχει ξανά οικονομικό όφελος κοκ.

Σύγκριση με άλλα αντίστοιχα υλικά της αγοράς

Ο Έλληνας σχεδιαστής και εκπρόσωπος της ελληνικής εταιρείας που παράγει το SOLAR-SKIN εξηγεί:

 1. Στην τεχνολογία άλλων υλικών της αγοράς χρησιμοποιούνται υδρόφιλες επιστρώσεις, οι οποίες εν γένει έχουν μεγαλύτερο συντελεστή πρόσφυσης ρύπων σε αυτές. Ο αυτοκαθαρισμός παρουσία βροχής δε λειτουργεί όπως προβλέπεται από το φωτοκαταλυτικό φαινόμενο σε θεωρητικό επίπεδο. Λειτουργεί καλά μόνο σε εργαστηριακό επίπεδο, επομένως ο αυτοκαθαρισμός είναι ελλιπής.
 2. Ο αυτοκαθαρισμός, λόγω υδρόφιλης επίστρωσης του φωτοβολταϊκού, αφορά κυρίως οργανικούς ρύπους, καθώς η παρουσία φωτός βοηθά στην καταλυτική διάσπασή τους σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των ρύπων είναι ανόργανης φύσεως, οπότε με αυτούς τους ρύπους τι γίνεται?
 3. Αν δεν γίνει κατάλληλη προετοιμασία του υποστρώματος, ώστε να έρθει σε κατάσταση αναφοράς, αναγκαστικά θα υπάρχουν απώλειες ενέργειας λόγω εγκλωβισμού ρύπων ανάμεσα στο γυάλινο υπόστρωμα και στην επικάλυψη.
 4. Πολλές φορές η ίδια η επικάλυψη μπορεί να επιφέρει μια μικρή ανακλαστικότητα της ακτινοβολίας, ώστε το όφελος από τη μείωση ρυπογόνων στοιχείων να αντισταθμίζεται από τη μείωση της μεταδιδόμενης ακτινοβολίας διαμέσου των πάνελ.
 5. Το SOLAR-SKIN είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ προϊόν νανοτεχνολογίας που παράγεται εξολοκλήρου στην Ελλάδα και το οποίο έχει υδρόφοβα χαρακτηριστικά με ισχυρές ιδιότητες αυτοκαθαρισμού από ένα μεγάλο εύρος ρύπων. Επίσης, είναι το μοναδικό που αποκαθιστά εκφυλισμένα πάνελ, λόγω είτε μηχανικής είτε χημικής διάβρωσης, γεγονός που συνεπάγεται τις περισσότερες φορές άμεση βελτίωση της απόδοσης μετά την εφαρμογή του υλικού. Τέλος, το ίδιο το φιλμ που πάράγεται δεν “κόβει” την εισερχόμενη ακτινοβολία, ούτε κατά ένα ελάχιστο ποσοστό, λόγω του πολύ μικρού πάχους της επίστρωσης και της πορώδους δομής της.

Τιμές και συσκευασίες

 • Το σετ (3 Χ 750 ml) των τριών υλικών που απαιτούνται για τον καθαρισμό, την προετοιμασία της επιφάνειας και την εφαρμογή του τελικού προστατευτικού υλικού κοστίζει 170€ + ΦΠΑ.
 • Ένα φωτοβολταϊκό στέτης των 10KW έχει επιφάνεια κατά μέσο όρο 75m2. Η πιο πάνω ποσότητα επαρκεί για την κάλυψη αυτής της επιφάνειας.
 • Για φωτοβολταϊκά πάρκα απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα υλικού, ανάλογα με την επιφάνειά τους.
 • Για μεγάλες ποσότητες υλικού έχουν προβλεφθεί κλιμακωτές εκπτώσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας.
 • Επίσης, για το κόστος της εφαρμογής επικοινωνήστε μαζί μας, αν επιθυμείτε να γίνει από δικό μας συνεργείο.

Ελάχιστη ποσότητα παραγγελίας και άλλοι όροι συνεργασίας

Για παραλαβή από την έδρα της εταιρείας ή των τοπικών αντιπροσώπων της δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Για αποστολή ισχύουν οι περιορισμοί ελάχιστης παραγγελίας που αναφέρονται στη σελίδα Όροι Συνεργασίας με Πελάτες.

Άλλες τεχνικές προτάσεις μας για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών

Δείτε τη σελίδα:
SOLAR-SKIN: Αύξηση της Απόδοσης των Πάνελ και άλλες Τεχνικές Προτάσεις μας για τα Φωτοβολταϊκά

Μοιράσου το στα social media