Είναι η Ψυχρή Σύντηξη μία Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας;

Θεωρητικά η απάντηση είναι όχι. Οποιαδήποτε μορφή ενέργειας που καταναλώνει κάποιο στοιχείο της φύσης που δεν ανανεώνεται από μόνο του εσαεί δεν ονομάζεται ανανεώσιμη.

Για παράδειγμα, η ηλιακή και η αιλογική ενέργεια, καθώς επίσης και η κυματική ενέργεια, θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πάντα, για όσα δισεκατομμύρια χρόνια ακόμα θα υπάρχει ο Ήλιος και η Γη.

Η ψυχρή σύντηξη καταναλώνει νικέλιο, που είναι ένα μέταλλο με πεπερασμένα αποθέματα στο υπέδαφος της Γης, όπως και κάθε άλλο ορυκτό. Όμως, τα αποθέματα νικελίου είναι τόσο μεγάλα και η κατανάλωσή του κατά την αντίδραση της ψυχρής σύντηξης είναι τόσο μικρή, που πρακτικά μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την ψυχρή σύντηξη ως μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Συγκεκριμένα, το νικέλιο είναι το τέταρτο κατά σειρά ορυκτό, όσο αφορά τα συνολικά αποθέματα που υπάρχουν στον πλανήτη μας. Στην Ελλάδα, που κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη, εξορύσσονται 28.000 τόνοι νικελίου το μήνα. Υπάρχουν άλλες χώρες εκτός Ευρώπης που παράγουν πολλαπλάσιες ποσότητες νικελίου μηνιαίως.

Ένα κτίριο 1000 τ.μ. χρειάζεται περίπου 10 γραμμάρια νικελίου για να θερμανθεί και να ηλεκτροδοτηθεί για ένα ολόκληρο έτος. Η συνολική μάζα νικελίου που απαιτείται για την πλήρη ενεργειακή κάλυψη όλης της ανθρωπότητας ανά ημέρα υπολογίζεται ότι είναι περίπου 6 τόνοι με τα σημερινά δεδομένα (έτος 2013). Αυτό, φυσικά, είναι εντελώς θεωρητικό, επειδή θα προϋπέθετε την πλήρη κατάργηση όλων των άλλων πηγών ενέργειας (πετρέλαιο, λιγνίτη, φυσικό αέριο, ηλιακή και αιολική ενέργεια κτλ.), πράγμα που δεν προβλέπεται να συμβεί, τουλάχιστον όχι μέσα στον 21ο αιώνα.

Άρα, δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίσουμε την ψυχρή σύντηξη ως μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Εξάλλου, και οι άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα υπάρχουν όσο θα υπάρχει ο ήλιος. Μετά θα πάψουν να υπάρχουν. Τίποτα δεν είναι απόλυτα αιώνιο, αλλά θεωρούμε αιώνια όσα αγαθά θα συνεχίσουν σίγουρα να υπάρχουν για πολλά εκατομμύρια χρόνια ακόμα, ανεξάρτητα από όσο τα καταναλώνουμε εμείς για την παραγωγή ενέργειας. Ούτε το νικέλιο όλης της Γης θα εξαντληθεί πριν περάσουν κάποια εκατομμύρια χρόνια.

Επιπλέον, το προϊόν της “καύσης”, δεν χάνεται, όπως συμβαίνει με την καύση του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου, ούτε σκορπίζεται στην ατμόσφαιρα. Είναι καθαρός χαλκός, άμεσα αξιοποιήσιμος.

Μοιράσου το στα social media