Η Ιστορία της Ψυχρής Σύντηξης και η Ελληνική Πρωτιά

Από το 1950 μέχρι και την δεκαετία του 2000 επενδύθηκαν αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στην έρευνα πάνω στην ψυχρή σύντηξη, μετά από κάποιες παρατηρήσεις επιστημόνων που έδειχναν ότι το υδρογόνο με την παρουσία κάποιων μετάλλων υπό ειδικές συνθήκες προκαλεί μία εξώθερμη αντίδραση, που όμως ήταν ανεξήγητη, μη επαναλήψιμη και μη ελεγχόμενη στο εργαστήριο.

Η έρευνα δεν απέφερε ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς τα μέταλλα που απαιτούνταν για την πραγματοποίηση της αντίδρασης ήταν σπάνια και πανάκριβα και η αντίδραση δεν μπορούσε να τεθεί σε έλεγχο. Η δε παραγόμενη ενέργεια δεν ήταν και τόσο μεγάλη που να δικαιολογεί μία σχετική επένδυση. Με άλλα λόγια, φάνηκε ότι ήταν ασύμφορη η μέθοδος και το όνειρο της επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της ανθρωπότητας μέσω ψυχρής σύντηξης άρχισε να ξεχνιέται.

Η ελληνική ομάδα που ασχολήθηκε με την έρευνα πάνω στην ψυχρή σύντηξη ξεκίνησε το 2009 τις εργασίες της. Αποφάσισε να πάρει εντελώς άλλο δρόμο η έρευνά της και να μη βασιστεί καθόλου στα όσα είχαν κάνει μέχρι τότε οι προηγούμενοι ερευνητές. Για την ακρίβεια, αξιοποιήθηκε όλο το υλικό των ερευνών που είχαν γίνει μέχρι τότε ως παράδειγμα προς αποφυγή, ώστε να μη χαθεί χρόνος (και χρήματα) σε λάθος ερευνητικά μονοπάτια.

Στα μέσα του 2012 η έρευνα έφερε οριστικά τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μέσα σε 3 χρόνια και με πολύ λιγότερα χρήματα από όσα είχαν δαπανηθεί επί δεκαετίες στο εξωτερικό, η ψυχρή σύντηξη ως πηγή άφθονης και πολύ οικονομικής ενέργειας για την ανθωπότητα ήταν πλέον γεγονός, και μάλιστα με ένα από τα φθηνότερα και συχνότερα απαντώμενα μέταλλα στον πλανήτη μας: το νικέλιο. Το 2013, αφού έγιναν οι αναγκαίες βελτιώσεις και ελήφθησαν οι απαραίτητες πιστοποιήσεις, η τεχνολογία άρχισε να διατίθεται για έρευνα και ανάπτυξη συγκεκριμένων εφαρμογών σαν αυτές που θα βρείτε εδώ.

Μοιράσου το στα social media