MARCALOR

Οικονομικά Θερμαντικά Σώματα Μαρμάρου, Γρανίτη και Πέτρας

Πλεονεκτήματα και Οφέλη

Τα θερμαντικά σώματα MARCALOR προσφέρουν σημαντικά οφέλη από πολλές απόψεις και έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους θέρμανσης. Αυτά τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη παρουσιάζονται αναλυτικά πιο κάτω.

Οικονομία

 • Επιτυγχάνουν μοναδικά χαμηλό κόστος θέρμανσης, όπως εξηγήσαμε πιο πάνω. Σε σύγκριση με τη συμβατική θέρμανση, η θέρμανση μαρμάρου χρησιμοποιεί την ενέργεια που καταναλώνει πιο αποτελεσματικά (απόδοση ενέργειας 100%.) Η υπέρυθρη ακτινοβολία, όταν συναντά ένα στερεό σώμα μετατρέπεται σε θερμότητα χωρίς να κινητοποιεί τον αέρα, ενώ στην συμβατική θέρμανση χρησιμοποιείται ο αέρας σαν αγωγός θερμότητας. Μελέτες και συγκρίσεις έχουν δείξει, ότι η ηλεκτρική θέρμανση μαρμάρου μετατρέπει την ενέργεια σε θερμότητα πιο αποτελεσματικά και οικονομικά για τον καταναλωτή.
 • Με τη χρήση ενός θερμοστάτη, παραμένουν εκτός λειτουργίας τις περισσότερες ώρες, επειδή η ζέστη αποθηκεύεται για ώρες στα αντικείμενα του χώρου, και έτσι πετυχαίνουμε τη μέγιστη οικονομία.
 • Τα θερμαντικά μάρμαρα είναι κατασκευασμένα από φυσικό πέτρωμα που θερμαίνεται και στην πίσω τους πλευρά. Έτσι, η θερμότητα μεταφέρεται μέσω της μεσοτοιχίας και στο διπλανό δωμάτιο. Άρα δεν απαιτείται να τοποθετηθεί σώμα σε όλα τα δωμάτια. Για παράδειγμα, στο μπάνιο δεν χρειάζεται σώμα, επειδή ζεσταίνεται επαρκώς από τα διπλανά δωμάτια.
 • Έχουν μηδενικό κόστος εγκατάστασης και συντήρησης.
 • Οι χώροι μπορούν να θερμανθούν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο (αυτονομία θέρμανσης), χωρίς τη λειτουργία κάποιας κεντρικής μονάδας. Αυτή η δυνατότητα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη οικονομία.
 • Η θερμοκρασία παραμένει ίδια και χαμηλά και ψηλά, ενώ με τη συμβατική θέρμανση υπάρχει διαφορά μέχρι και 7°C μεταξύ οροφής και δαπέδου. Έτσι, αφενός δε νιώθουμε τα πόδια μας να κρυώνουν και αφετέρου αποφεύγεται και η περιττή σπατάλη ενέργειας για την υπερθέρμανση των επάνω στρωμάτων αέρα στους θερμαινόμενους χώρους.
 • Με τον εξαερισμό, όταν ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα, δε μειώνεται η θερμοκρασία του χώρου, επειδή έχει αποθηκευθεί θερμότητα στους τοίχους, στο ταβάνι, στο δάπεδο και στα αντικείμενα. Αντίθετα, κατά τον εξαερισμό ενός χώρου με συμβατικό καλοριφέρ, φεύγει προς τα έξω η συνολική ζέστη με τον αέρα του χώρου. Μετά τον εξαερισμό θα πρέπει να ζεσταθεί εκ νέου ο συνολικός όγκος του αέρα του χώρου. Στην ηλεκτρική θέρμανση μαρμάρου, κατά τον εξαερισμό, αλλάζει μεν ο αέρας του χώρου, παραμένουν όμως ως φορείς και αποθηκευτές θερμότητας τα στερεά σώματα του χώρου. Αυτά δεν χάνουν τη θερμοκρασία τους αισθητά κατά τον εξαερισμό και συνεχίζουν να αποδίδουν στο χώρο την αποθηκευμένη θερμότητα που απέκτησαν. Η θερμοχωρητικότητα αυτών των σωμάτων είναι τόσο μεγάλη, που ανάλογα με τη θερμομόνωση του κτιρίου μπορούν να γεφυρώσουν περίπου 3-5 ώρες χωρίς αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Έτσι, μετά τον εξαερισμό δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να αποκτήσουμε πάλι την αρχική θερμοκρασία. Το ευχάριστο αίσθημα της ζέστης γίνεται αντιληπτό αμέσως μετά το κλείσιμο των παραθύρων γιατί το θερμαντικό σώμα μαρμάρου ακτινοβολεί και μας ζεσταίνει όπως ο ήλιος, άσχετα με τη θερμοκρασία του αέρα.
 • Μπορούν, συνεπώς, να εφαρμοστούν και σε ημιυπαίθριους εξωτερικούς χώρους, όπως βεράντες, μπαλκόνια, καφετέριες, εστιατόρια, με πολύ χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από τις θερμάστρες εξωτερικών χώρων, που λειτουργούν με υγραέριο, προπάνιο, ηλεκτρισμό κτλ.
 • Στην υπέρυθρη θέρμανση, η αντιληπτή θερμοκρασία είναι υψηλότερη από τη θερμοκρασία του αέρα. Η προσθήκη ενέργειας μέχρι της θερμοκρασίας χώρου των 18°C κυλάει γραμμικά. Αυτό σημαίνει, ότι απαιτείται πάντα η ίδια ποσότητα ενέργειας για να αυξηθεί η θερμοκρασία κατά 1°C (π.χ. από 13°C στους 14°C ή από τους 15°C στους 16°C.) Από τους 18°C και πάνω, για κάθε ένα βαθμό Κελσίου αύξησης της θερμοκρασίας απαιτείται περίπου 6% περισσότερη ενέργεια. Δηλαδή, αν έχουμε επιλέξει τη θερμοκρασία χώρου στους 22°C, δηλαδή 4°C πάνω απ’ τους 18°C, χρειάζεται 4 * 6 %= 24% περισσότερη κατανάλωση ενέργειας. Επειδή όμως στη θέρμανση μέσω ακτινοβολίας έχουμε μια θερμοκρασία του αέρα κατά 3°C χαμηλότερη απ’ τη ζέστη που αισθανόμαστε (π.χ. σε 18°C θερμοκρασία του αέρα, έχουμε 21°C θερμοκρασία χώρου), έχουμε κι εδώ σημαντική οικονομία σε πολύτιμη ενέργεια.

Ποιότητα ζωής, υγεία και ασφάλεια

 • Η θερμότητα εκπέμπεται ομοιόμορφα προς όλες τις κατευθύνσεις με μορφή υπέρυθρων ακτινών μεγάλου μήκους κύματος, αποφεύγοντας έτσι το ενδεχόμενο υπερθέρμανσης.
 • Εξασφαλίζουν πολύ καλύτερη ποιότητα και ομοιομορφία θέρμανσης, για υγεία και ευεξία (για αναλυτική παρουσίαση πατήστε εδώ).
 • Η θερμότητα αποθηκεύεται στα αντικείμενα και στις επιφάνειες του χώρου και αποδίδεται πίσω στο χώρο με ήπιο και σταθερό τρόπο για αρκετές ώρες αφού σβήσει το θερμαντικό σώμα.
 • Λειτουργούν άοσμα, σε αντίθεση με το πετρέλαιο, που μυρίζει το ίδιο καθώς και το καυσαέριό του, ρυπαίνοντας παράλληλα την ατμόσφαιρα.
 • Η θέρμανση είναι ομοιόμορφη, χωρίς δημιουργία ρευμάτων θερμού αέρα και κυκλοφορία της σκόνης και των μικροβίων (πρόβλημα για τους αλλεργικούς που χρησιμοποιούν συμβατική θέρμανση, και για όσους πάσχουν από άσθμα, εποχικές ρινίτιδες και αναπνευστικά προβλήματα). Ο αριθμός των αλλεργικών υπολογίζεται σήμερα στο 20% του πληθυσμού. Σε αυτούς προστίθενται όλο και περισσότερα παιδιά, καθώς και αλλεργικοί από οικιακή σκόνη. Οι άνθρωποι αυτοί υποφέρουν από τις ανθυγιεινές επιπτώσεις του καλοριφέρ, το οποίο ανακυκλώνει τη σκόνη και τα μικρόβια και ξηραίνει τον αέρα στο χώρο.
 • Σταθεροποιούν την υγρασία, ακόμα και στις πιο υγρές ημέρες του χειμώνα: Σε περιοχές με υψηλή υγρασία, οι τοίχοι, τα ταβάνια και τα δάπεδα θερμαίνονται γρήγορα και η υγρασία απομακρύνεται. Έτσι, καταργείται και το πρόβλημα της μούχλας. Επίσης, ο αέρας θερμαίνεται ήπια και ομοιόμορφα, δεν υπερθερμαίνεται κατά περιοχές και κατά συνέπεια δεν ξηραίνεται υπερβολικά, όπως συμβαίνει με τα κλιματιστικά μηχανήματα και με άλλες συμβατικές μεθόδους θέρμανσης. Έτσι, ο χώρος γίνεται πιο υγιεινός.
 • Δεν παράγουν ανθυγιεινά ηλεκτρομαγνητικά πεδία όπως τα υπέρυθρα σώματα με γυαλί.
 • Επειδή λειτουργούνμε ηλεκτρικό ρεύμα, είναι απόλυτα ασφαλή σε σύγκριση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με τα οποία υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο έκρηξης από διαρροή αερίου ή ανάφλεξης λόγω διαρροής πετρελαίου ή αναθυμιάσεων.)

Πρακτικότητα και ευκολία

 • Πετυχαίνουν γρήγορη αρχική θέρμανση του χώρου μέσα σε λίγα λεπτά.
 • Η εγκατάσταση, ακόμα και σε παλαιά κτίρια, είναι εύκολη και δεν απαιτούνται καλωδιώσεις, σωληνώσεις, λέβητας, καυστήρας, καμινάδα, δεξαμενή καυσίμου, γκρεμίσματα, τρυπήματα τοίχων κτλ. όπως με τα καλοριφέρ. Για κάθε σώμα, απλά τοποθετούμε τα τέσσερα στηρίγματα στον τοίχο. Η σύνδεση με το ρεύμα γίνεται είτε απευθείας στην παροχή με ενδιάμεσο θερμοστάτη χώρου, είτε στις υπάρχουσες πρίζες.
 • Για ενοικιαζόμενες κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους είναι μία πολύ πρακτική λύση. Για έναν ενοικιαστή δεν υπάρχουν έξοδα εγκατάστασης σε μία ξένη κατοικία. Σε περίπτωση μετακόμισης μπορεί να μεταφέρει τα θερμαντικά σώματα στην καινούρια του κατοικία.
 • Δεν απαιτούν πρόσθετο χώρο για εγκαταστάσεις υποδομής (λέβητας, δεξαμενή κτλ.). Συνεπώς, ολόκληρος ο χώρος του οικήματος μπορεί να αξιοποιηθεί για πιο εποικοδομητική χρήση. Επιπλέον, το μικρό πάχος των θερμαντικών σωμάτων (3cm) απελευθερώνει ακόμα περισσότερο χώρο στο εσωτερικό του κτιρίου για λειτουργικές ανάγκες.
 • Είναι εύκολη η μεταφορά τους από το ένα μέρος στο άλλο, με χρήση φορητών βάσεων στήριξης.
 • Δεν χρειάζονται καμία συντήρηση.

Αισθητική και προστασία επιφανειών

 • Έχουν υψηλή αισθητική. Διαθέτοντας τη φυσική κομψότητα του μαρμάρου, αυτή η θέρμανση ενσωματώνεται εύκολα στη διαμόρφωση του χώρου. Το φυσικό μάρμαρο μπορεί να συνδυαστεί με το πάτωμα, τα πλακάκια, τις αποχρώσεις των τοίχων και το στυλ των επίπλων. Υπάρχουν περισσότερα από 15 είδη μαρμάρου, πέτρας και γρανίτη που μπορούμε να επιλέξουμε.
 • Δεν αλλοιώνουν τα χρώματα και δεν προξενούν καμία ρύπανση σε αντίθεση με τα συμβατικά καλοριφέρ ή το τζάκι (σταξίματα από διαρροές νερού, μαύρισμα πάνω από τα θερμαντικά σώματα, κηλίδες πετρελαίου στο δάπεδο κοντά στη δεξαμενή, επικάθιση αιθάλης στις εξωτερικές επιφάνειες του κτιρίου, αλλά και εσωτερικά, όταν ανοίγουμε τα παράθυρα κτλ.).
 • Συνεπώς, είναι ιδανικά για χώρους όπου υπάρχουν τοιχογραφίες και έργα τέχνης στους τοίχους.
 • Σε περίπτωση μακρόχρονης απουσίας μας κατά τους χειμερινούς μήνες, μπορούμε να ρυθμίσουμε το θερμοστάτη στους 16°C, ώστε να μη δημιουργηθεί υγρασία και δυσοσμία στο χώρο και χαλάσουν καλύμματα, κουρτίνες, ξύλινα έπιπλα και άλλα αντικείμενα εξαιτίας της υγρασίας. Το κόστος κατανάλωσης ενέργειας θα είναι εξαιρετικά μικρό για τη συντήρηση του χώρου σε αυτή τη θερμοκρασία.
 • Συμπληρωματικά με τα κατάλληλα υλικά για την προστασία βαμμένων επιφανειών εγγυώνται καθαρούς τοίχους, ταβάνια και άλλες επιφάνειες του χώρου για πολλά χρόνια.

Θέρμανση και αφύγρανση τοίχων, δαπέδων και οροφής

 • Οι τοίχοι και τα ταβάνια θερμαίνονται ικανοποιητικά, ενώ, αντίθετα, με τη συμβατική θέρμανση παραμένουν ψυχροί, επειδή ο αέρας μεταδίδει δύσκολα τη θερμότητα σε στερεά σώματα, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να παρουσιάζεται συμπύκνωση υδρατμών και μούχλα. Με την υπέρυθρη θέρμανση το πρόβλημα της μούχλας καταργείται εντελώς, επειδή οι τοίχοι και τα ταβάνια αποκτούν υψηλότερη θερμοκρασία από τον αέρα, και έτσι παύει το φαινόμενο της υγροποίησης λόγω συμπύκνωσης υδρατμών. Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του τοίχου μετατοπίζεται το σημείο υγροποιήσεως περίπου κατά 1/3 προς το εξωτερικό μέρος του τοίχου, που σημαίνει ότι μένει περισσότερος τοίχος ως μόνωση στη διάθεσή μας. Εκτός αυτού, δεν δημιουργείται καθόλου υγρασία στην επιφάνεια του τοίχου. Ένας στεγνός τοίχος μονώσει καλύτερα από έναν υγρό. Ιδιαίτερα στην περίπτωση παλιών κτιρίων με πρόβλημα μούχλας, καθώς και σε περιοχές με αυξημένο ποσοστό υγρασίας (π.χ. κοντά σε θάλασσα), η ηλεκτρική θέρμανση μαρμάρου είναι ιδανικός τρόπος θέρμανσης.
 • Επειδή οι τοίχοι παραμένουν ζεστοί, εξοικονομείται ενέργεια και καταργείται η ανάγκη κατασκευής ακριβής εξωτερικής θερμομόνωσης.
 • Ειδικά στα δάπεδα πρώτου ορόφου που βρίσκεται πάνω από πυλωτή, παύει το πρόβλημα του κρύου που εισέρχεται από τον υπαίθριο χώρο της πυλωτής και παγώνει το δάπεδο, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται και σταγονίδια ή ακόμα και νερό σε όλη την επιφάνεια.
 • Η αφύγρανση των τοίχων βελτιώνει επίσης κατά πολύ τη μόνωση θερμότητας του κτιρίου, όπως μπορείτε επίσης να διαβάσετε εδώ.

Άλλα πλεονεκτήματα και οφέλη

Πρόσθετα πλεονεκτήματα και οφέλη των θερμαντικών σωμάτων MARCALOR θα βρείτε στις εξής σελίδες:

Μοιράσου το στα social media