MARCALOR

Οικονομικά Θερμαντικά Σώματα Μαρμάρου, Γρανίτη και Πέτρας

Τι είναι το Υπέρυθρο Φως

Το υπέρυθρο φως είναι μια μορφή ενέργειας που εκπέμπεται στο περιβάλλον με μήκος κύματος από 700 – 10.000 νανόμετρα. Στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα η περιοχή αυτή καλείται υπέρυθρη, εξού και ο όρος «υπέρυθρο φως». Σε μια μικρή περιοχή το υπέρυθρο φως είναι ορατό και έχει ένα σκούρο κόκκινο χρώμα. Η μεγαλύτερη περιοχή του όμως (750-10.000νμ) είναι αόρατη και η παρουσία υπέρυθρου φωτός γίνεται αισθητή μόνο σαν θερμότητα που αποτελεί και το κύριο χαρακτηριστικό του.

Δεν πρέπει δε να συγχέεται με την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (Ακτίνες UV) που είναι επικίνδυνη καi μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και ηλίαση. Αντίθετα μάλιστα, κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η υπέρυθρη ακτινοβολία ασκεί ευεργετική επίδραση στα ηλιακά εγκαύματα και γενικότερα ωφελεί την υγεία και δίνει ένα αίσθημα ευεξίας.

Βασική πηγή παραγωγής υπέρυθρης θερμότητας είναι ο ήλιος. Άλλες πηγές γνωστές σε εμάς είναι το φυσικά καιγόμενο ξύλο (π.χ., τζάκι, κάρβουνα), η φρυγανιέρα ή οι κεραμικές εστίες που έχουμε στο σπίτι μας. Μια άλλη πολύ γνωστή λειτουργία που βασίζεται στο υπέρυθρο φως είναι ο τηλεχειρισμός της τηλεόρασης και άλλων συσκευών. Στην πραγματικότητα, το ανθρώπινο σώμα, τα ζώα, τα δένδρα και σχεδόν όλα τα αντικείμενα εκπέμπουν υπέρυθρο φως σε κάποια συχνότητα.

Σε αυτήν την ιδιότητα των αντικειμένων βασίζεται και η λειτουργία συσκευών που επιτρέπουν να γίνονται αντιληπτά τα αντικείμενα στο σκοτάδι και που συνήθως χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς ή μετεωρολογικούς σκοπούς.

Η υπέρυθρη θερμότητα δεν είναι απλά «θερμότητα», είναι η βασική ενέργεια που χρειάζονται οι ζωντανοί οργανισμοί για να ανανεώνουν την ροή του αίματος και να κατανέμουν ομοιόμορφα το οξυγόνο στο σώμα.

Η υπέρυθρη ενέργεια χωρίζεται σε τρία επίπεδα και καλύπτει το 80% του φάσματος. Ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί και τα τρία επίπεδα για να συντηρηθεί. Συνεπώς η ενέργεια αυτή είναι ο φυσικός τρόπος θέρμανσης που είναι απαραίτητος για τη ζωή.

Τα τελευταία χρόνια, το τρίτο επίπεδο (5.500-10.000νμ) που ονομάζεται και «Μακρινό Υπέρυθρο Φως» (Far Infrared), βρίσκει όλο και μεγαλύτερη εφαρμογή σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης.

Η υπέρυθρη ενέργεια σε αυτά τα μήκη κύματος απορροφάται από το σώμα και βοηθά στη διαδικασία ίασης, κρατάει την κυκλοφορία σε μια ισορροπία και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό στα κύτταρα. Οι ζωντανοί οργανισμοί απορροφούν και εκπέμπουν, όπως είπαμε και προηγουμένως, την ακτινοβολία αυτή. Σε σύγκριση με όλα τα είδη ενέργειας είναι η ασφαλέστερη και πιο ευεργετική πηγή ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας. Η περισσότερη θερμότητα που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα είναι Μακρινή Υπέρυθρη μεγαλύτερη από 8.000νμ. Εκτεταμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το εύρος από 6.000 έως 10.000νμ είναι ευεργετικό για το ανθρώπινο σώμα και είναι γνωστό ως Ψυχολογική ή Βιογενετική ενέργεια.

Η υπέρυθρη ακτινοβολία (infrared) βρίσκεται στην άκρη της ανάλυσης του φάσματος, μετά τα όρια του ορατού φωτός. Είναι η ακτινοβολία της θερμότητας, μία από τις ακτινοβολίες που εκπέμπει ο ήλιος και η σημαντικότερη για την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη.

Η υπέρυθρη ακτινοβολία δεν είναι νέα για την φύση και τον πλανήτη μας. Είναι αυτή που ευθύνεται για τη θερμότητα που εισπράττουμε από τον ήλιο και η βασική της ιδιότητα είναι ότι θερμαίνει σώματα και πράγματα χωρίς να θερμαίνει τον αέρα. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι που κάνει την υπέρυθρη ακτινοβολία μια πραγματική επανάσταση στη θέρμανση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Η αξιοποίησή της αποτελεί τεχνολογική καινοτομία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεθόδου αυτής είναι οι ακτίνες του ήλιου, οι οποίες μπορούν να μας θερμάνουν ακόμα και όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ χαμηλή. Επίσης, όλοι όσοι έχουμε βρεθεί έξω  μια ανοιξιάτικη ημέρα με 20οC  και αραιή συννεφιά γνωρίζουμε τι θα συμβεί αν ξαφνικά ο ήλιος κρυφτεί πίσω από κάποιο σύννεφο. Παρόλο που η θερμοκρασία δεν έχει αλλάξει, η γνωστή αίσθηση ψύχους που δημιουργείται, οφείλεται στο γεγονός ότι το σύννεφο δεν επιτρέπει στο ζεστό υπέρυθρο φως να φτάσει σε εμάς.

Η ακτινοβολία του ήλιου μεταφέρεται στη Γη με ηλεκτρομαγνητικά κύματα διαφόρων συχνοτήτων. Σύμφωνα με το γνωστό νόμο του Planck, όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα των κυμάτων, τόσο μικρότερο είναι το μήκος κύματος, και όσο μικρότερο είναι το μήκος κύματος, τόσο περισσότερη ενέργεια μπορεί να μεταφέρει. Με άλλα λόγια, όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα, τόσο υψηλότερη είναι η ενεργειακή στάθμη.

Το ορατό φως έχει χαμηλότερη συχνότητα και περιέχει λιγότερη ενέργεια. Το υπέρυθρο φως έχει τη χαμηλότερη συχνότητα και επομένως και τη χαμηλότερη ενεργειακή στάθμη. Για τον λόγο αυτό η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι όχι μόνο εντελώς ακίνδυνη αλλά και ωφέλιμη για τον άνθρωπο.

Η μετάδοση θερμότητας μπορεί να λάβει χώρα με τρεις μηχανισμούς :

  1. με αγωγιμότητα
  2. με συναγωγή
  3. με ακτινοβολία

Από τους παραπάνω τρόπους, η συναγωγή και η ακτινοβολία είναι κατάλληλοι για θερμάνσεις χώρου. Αντιθέτως, με την θέρμανση με συναγωγή, η θέρμανση με ακτινοβολία δεν απαιτεί ενδιάμεσο μέσο. Αυτός είναι και ο λόγος που με την υπέρυθρη ακτινοβολία θερμαίνονται απευθείας τα αντικείμενα και διαμέσου αυτών στη συνέχεια γίνεται η θέρμανση του περιβάλλοντος αέρα.

Όλα τα συμβατικά συστήματα θερμαίνουν το χώρο με τη βοήθεια του περιβάλλοντος αέρα, δημιουργώντας ρεύματα ψυχρού και θερμού αέρα, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρει τη θερμότητα σε εμάς. Τα ρεύματα αέρα που δημιουργούνται ευθύνονται για την ανακυκλοφορία της σκόνης και των μικροοργανισμών στην ατμόσφαιρα του χώρου, και είναι αυτά που προκαλούν τα διάφορα προβλήματα στην υγεία (νόσος λεγεωνάριων κτλ.).

Στα μέχρι σήμερα γνωστά συστήματα θέρμανσης, με την απευθείας θέρμανση του αέρα, η σχετική υγρασία του χώρου μας μειώνεται και δημιουργείται ξηρότητα (έλλειψη υγρασίας) η οποία επιβαρύνει το αναπνευστικό σύστημα των ευπαθών και όχι μόνο ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι κ.ά.).

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα MARCALOR – Τι είναι το Υπέρυθρο Φως

Σημείωση: Στη σελίδα Ανακλαστικές ή Ψυχρές Βαφές μπορείτε να δείτε μία ακόμα ενδιαφέρουσα εφαρμογή που σχετίζεται με την υπέρυθρη ακτινοβολία και αφορά την εσωτερική και εξωτερική θερμομόνωση κτιρίων, δεξαμενών και άλλων κατασκευών.

Μοιράσου το στα social media