SAFE TREE

Πεδία Εφαρμογής

Το σύστημα δενδροφύτευσης SAFE TREE είναι το αποτέλεσμα μίας πολύ μεγάλης και σοβαρής επένδυσης που έχει γίνει από Έλληνες ερευνητές μέσα σε διάρκεια τριάντα ετών, με σκοπό τη δυναμική παρέμβαση σε παγκόσμιο επίπεδο, στους ακόλουθους τομείς:

  1. Αναδάσωση καμένων δασών.
    Ειδικά οι περιοχές που καίγονται δύο φορές δεν μπορούν να αναγεννηθούν χωρίς δενδροφύτευση.
  2. Δενδροφύτευση ερήμων, σαβανών και περιοχών που απειλούνται με ερημοποίηση.
    Κινδυνεύει το 35% της χερσαίας γης από ερημοποίηση, εκτός από τις ήδη υπάρχουσες ερήμους. Παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία για να κατανοηθεί το εύρος του πεδίου εφαρμογής:
    – Η χερσαία επιφάνεια της γης είναι περίπου 100.000.000 km2.
    – Εξ αυτών οι έρημοι είναι περίπου 20.000.000 km2.
    – Οι σαβάνες είναι περίπου 7.000.000 km2.
    – Σήμερα ερημοποιούνται περίπου 25.000.000 km2.
    – Για να καλύψουμε το 5% όλων αυτών πρέπει να φυτέψουμε 100.000.000.000 φυτά, ως πρώτο βήμα καταπολέμησης της ερημοποίησης.
    Η πιο προκλητική από όλες τις εφαρμογές του συστήματος SAFE TREE είναι η καταπολέμηση της ερημοποίησης και η συρρίκνωση της ήδη υπάρχουσας ερήμου και η μερατροπή της σαβάνας σε οπωρώνα. Δίνοντας τη δυνατότητα σε ειδικά φυτά να συντηρηθούν και να μεγαλώσουν οι ρίζες τους μαζί με τα συμβιωτικά μυκόρριζα, θα χουμοποιήσουν τα  ανόγρανα υλικά της ερήμου, και έτσι θα αρχίσει η αναγέννηση της φύσης.
    Ένα παράδειγμα τέτοιας εφαρμογής είναι το υποσαχάρειο τείχος Great Green Wall, το οποίο θα αποτελείται από μία γιγάντια ζώνη από δέντρα σε όλη την έκταση κάτω από τη Σαχάρα, με σκοπό να σταματήσει το προχώρημα της ερήμου όλο και πιο νότια. Το έργο αυτό δεν είναι δυνατό να υλοποιηθεί και στη συνέχεια να συντηρηθεί με τη συμβατική μέθοδο δενδροφύτευσης, λόγω της τεράστιας ποσότητας νερού που θα απαιτείται για το πότισμα των δέντρων. Η μέθοδος SAFE TREE είναι και σε αυτήν την περίπτωση η μόνη λύση.
  3. Φύτευση δέντρων και θάμνων για παραγωγικούς σκοπούς.
    Για την παραγωγή καρπών, φαρμακευτικών ουσιών, πρώτων υλών για καλλυντικά και άλλων προϊόντων.
  4. Καλλωπιστικό πράσινο.
    Δημιουργία πάρκων και κήπων σε δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις, ξενοδοχεία, πάρκα αναψυχής κτλ.
    Άμεση εφαρμογή μπορεί να έχει το σύστημα στο αστικό και περιαστικό καλλωπιστικό πράσινο, όπου μειώνει το νερό ποτίσματος στο ένα εικοστό αυτού που χρειάζεται αν η φύτευση γίνει με παραδοσιακό τρόπο.
    Όλοι γνωρίζουμε πόσο δυσεύρετο θα γίνει το νερό στο άμεσο μέλλον.
  5. Αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά το τέλος των εξορύξεων.
    Λατομεία, μεταλλεία, ορυχεία, τα οποία υποχρεούνται σύμφωνα με τη νομοθεσία να αποκαθιστούν το περιβάλλον μετά το τέλος των εξορύξεων.
  6. Αρμυρίκια φυτεμένα με σύστημα SAFE TREEΤουριστική αξιοποίηση παραλιών.
    Χρησιμοποιώντας κατάλληλα φυτά όλες οι αμμώδεις παραλίες  μπορούν να μετατραπούν σε απέραντα δάση όπου οι λουόμενοι θα ξαπλώνουν κάτω από τα δέντρα και όχι κάτω από τις ομπρέλες, οι οποίες και περιττό φορτίο είναι και εγκαύματα προξενούν αν μείνει κάποιος πολλές ώρες από κάτω.
  7. Τουριστική αξιοποίηση βραχονησίδων και ξερών νησιών.
    Καλλωπιστικό πράσινο μπορεί επίσης να δημιουργηθεί, για τουριστική προσέλκυση, σε όλα τα ξηρά νησιά όπου βρέχει σπάνια.
    Στη φωτογραφία δεξιά βλέπουμε αρμυρίκια φυτεμένα σε αμμώδη παραλία με το σύστημα SAFE TREE, που αναπτύσσοναι χωρίς πότισμα με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό.
  8. Καλλωπισμός εθνικών δρόμων.
    Μία άλλη όμορφη εφαρμογή θα ήταν να δημιουργηθούν πλατιές λωρίδες καλλωπιστικού πράσινου κατά μήκος και εκατέρωθεν των εθνικών αυτοκινητοδρόμων στις ερημικές ζώνες των χωρών. Αυτό θα έκανε την οδήγηση πολύ πιο ξεκούραστη, καθώς η αντηλιά και το μονότονο ξηρό περιβάλλον φέρνουν υπνηλία και κόπωση στα μάτια και στο μυαλό.
  9. Προστασία από τις αμμοθύελλες.
    Πράσινα τείχη με ψηλά δέντρα μπορούν να δημιουργηθούν γύρω από τις πόλεις που βρίσκονται κοντά στην έρημο ή σε αμμώδεις περιοχές, για να προστατευθούν από τις αμμοθύελες. Οι αμμόλοφοι (θίνες) της ερήμου μπορούν να σταθεροποιηθούν αν χρησιμοποιήσουμε ειδικά φυτά για αυτό το σκοπό, πάντα με τη χρήση του συστήματος SAFE TREE.
Μοιράσου το στα social media