SAFE TREE

Πλεονεκτήματα & Οφέλη

Τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που παρέχει η εφαρμογή του συστήματος SAFE TREE σε σύγκριση με το συμβατικό τρόπο φύτευσης είναι πολλαπλά:

 1. Πλήρης αξιοποίηση του βρόχινου νερού χωρίς πρόσθετο πότισμα
  Σε περιοχές  όπου εναλλάσονται περίοδοι βροχοπτώσεων με μακροχρόνιες περιόδους ανομβρίας και ξηρασίας, το σύστημα συγκρατεί και αποθηκεύει το νερό της βροχής κάτω από το φυτό, χωρίς να το βλάπτει, αποδίδοντάς το μετά σταδιακά στο φυτό, σύμφωνα με τις ανάγκες του, καθ’ όλη την περίοδο της ανομβρίας, χωρίς πρόσθετο πότισμα.
 2. Σταδιακή απόδοση του αποθηκευμένου νερού σύμφωνα με τις ανάγκες του φυτού
  Η σταδιακή ανοδική προώθηση του νερού από την πλαστική σκάφη αποθήκευσης προς το ριζικό σύστημα του φυτού γίνεται χάρη στην ιδιότητα του ειδικά επεξεργασμένου κοκκώδους ορυκτού που τραβάει το νερό από κάτω προς τα πάνω, με ηλεκτρικό μοριακό δυναμικό, ώστε να αναπληρώνεται αυτόματα η υγρασία στα σημεία όπου το ορυκτό αυτό στεγνώνει εξαιτίας της απορρόφησης νερού από το φυτό.
  Έτσι, το φυτό δεν μένει ποτέ διψασμένο, ενώ παράλληλα αποφεύγονται και τα προβλήματα που έχουν ορισμένα φυτά εξαιτίας της υπερβολικά μεγάλης ποσότητας νερού (σηψιρριζία κ.ά.).
 3. Φύτευση σε ερήμους
  Σε ερημικές περιοχές όπου βρέχει πολύ λίγο ή καθόλου,  το σύστημα συγκρατεί το νερό του ποτίσματος κάτω από το φυτό, με τον ίδιο αβλαβή και ωφέλιμο τρόπο. Επιπλέον, το σύστημα ανανεώνει την έρημο διαμέσου των συμβιωτικών μυκορρίζων, για τα οποία δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες επιβίωσής τους. Τα συμβιωτικά μυκόρριζα φροντίζουν για την αναγέννηση των διαβρωμένων εδαφών.
 4. Μηδενική απώλεια νερού λόγω εξάτμισης
  Παράλληλα, εμποδίζει την υγρασία του χώματος να εξατμιστεί στην ατμόσφαιρα και ποτίζει το φυτό υπογείως, ούτως ώστε η ποσότητα του νερού που χρειάζεται το φυτό για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί να είναι ελάχιστη.
 5. Σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του ριζικού συστήματος
  Επίσης, περιορίζει τη μεταβολή της θερμοκρασίας στο χώμα όπου βρίσκεται το ριζικό σύστημα του φυτού ανεξάρτητα από την έντονη διακύμανση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος που παρατηρείται ειδικά στις ερήμους και η οποία θα έβλαπτε το φυτό αν μεταδίδονταν στο ριζικό σύστημα.
 6. Παραγωγή νερού ποτίσματος από την υγρασία του αέρα
  Το περιορισμένης ποσότητας νερό ποτίσματος που χρειάζεται στις ερημικές περιοχές, μπορεί να παραχθεί από τη συμπύκνωση της ατμοσφαιρικής υγρασίας με τη βοήθεια της ηλιακής ή αιολικής ενέργειας ή με ενέργεια που θα παρέχεται από έναν αυτόνομης λειτουργίας αντιδραστήρα ψυχρής σύντηξης.
 7. Διπλό σύστημα θρέψης του φυτού
  Στα πρώτα 2-3 χρόνια, το σύστημα είναι διπλό, δηλαδή το φυτό αναπτύσσει ρίζωμα διπλής διαβίωσης:

  1. Υδροπονικό (το τμήμα των ριζών που αναπτύσσεται μέσα στη λεκάνη)
  2. Σε στέρεο περιβάλλον (το τμήμα των ριζών που αναπτύσσεται γύρω από τη λεκάνη.

  Όλα τα φυτά που δοκιμάστηκαν στα 30 χρόνια ερευνών, καλλωπιστικά, καρποφόρα, δασικά κτλ., προσαρμόζονται άριστα στο διπλό σύστημα διαβίωσης, με το μισό ρίζωμα στο χώμα και το μισό ρίζωμα στο νερό, υδροπονικά.

 8. Η φύτευση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του έτους
  Το πρώτο πότισμα, που γίνεται αμέσως μετά τη φύτευση, μας επιτρέπει να φυτεύουμε όποια εποχή θέλουμε ανεξάρτητα από την περίοδο των βροχοπτώσεων.
 9. Διατροφική αυτονόμηση του φυτού όταν μεγαλώσει αρκετά
  Το πότισμα στο νεοφυτευθέν φυτό σε άνυδρες περιοχές δεν θα είναι απαραίτητο μετά από μερικά χρόνια, όταν πλέον θα έχει αναπτύξει ρίζωμα βαθιά μέσα στο έδαφος τροφοδοτώντας το φυτό με την ανάλογη υγρασία που χρειάζεται, χωρίς το βοηθητικό πότισμα από το σύστημα SAFE TREE. Παρόλα αυτά, μία ποσότητα τροφής συνεχίζει το φυτό να την παίρνει από το νερό της πλαστικής λεκάνης, μέχρι αυτή να αποσυντεθεί μετά από πολλές δεκαετίες.
  Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε ιδιαίτερα ξηρά εδάφη, όπως για παράδειγμα σε ερήμους, το φυτό αναπτύσσει τις ρίζες του σε πολύ μεγάλα βάθη, συχνά άνω των 100 μέτρων, προκειμένου να βρει νερό. Κάτι τέτοιο είναι εντελώς αδύνατο με τη συμβατική φύτευση, καθώς το δέντρο πεθαίνει από την ξηρασία πολύ πριν προλάβει να αναπτυχθεί το ρίζικό του σύστημα να αναπτυχθεί σε τόσο μεγάλο βάθος. Αντίθετα, στην περίπτωση της φύτευσης με το σύστημα SAFE TREE, οι ρίζες που αναπτύσσονται σε βάθος τροφοτούνται διαρκώς από τις ρίζες που βρίσκονται μέσα στη σκάφη με το αποθηκευμένο νερό, και έτσι μπορούν και αναπτύσσονται για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να βρουν νερό.
 10. Δυναμικός αερισμός του ριζικού συστήματος
  Το ειδικά επεξεργασμένο κοκκώδες ορυκτό κοκκομετρίας από 1 έως 5 χιλιοστών, που βρίσκεται μεταξύ του ριζικού συστήματος και του υποκείμενου αποθηκευμένου νερού, επιτρέπει τον επαρκή και δυναμικό αερισμό του ριζικού συστήματος, αποτρέποντας έτσι την ανάπτυξη άλγης, ασθενειών, μυκητιάσεων και σηψιρριζίας, που είναι ίσως τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμβατικές υδροπονικές καλλιέργειες.
  Ο αερισμός αυτός ενισχύεται από τη συνεχή εκκένωση και πλήρωση της λεκάνης, που δημιουργεί διαφορά πίεσης με την ατμόσφαιρα και κίνηση του αέρα μέσα από το ορυκτό όπου είναι προσκολλημένα ριζίδια του φυτού.
 11. Αποστειρωμένο περιβάλλον για το ριζικό σύστημα
  Όταν ο αέρας στεγνώνει αυτό το αφρώδες ορυκτό, το αποστειρώνει ταυτόχρονα, επειδή είναι ψημένο στους 800°C και άρα δεν περιέχει καθόλου μικροοργανισμούς και ζιζάνια.
 12. Δεν υπάρχει κίνδυνος καθίζησης
  Το ορυκτό αυτό δεν έχει μεταβλητό όγκο υπό την αυξανόμενη πίεση του βάρους του φυτού καθώς αναπτύσσεται, ούτε εξαιτίας του νερού που συσσωρεύει. Έτσι, δεν υπάρχει φόβος καθίζησης, που θα μπορούσε αφενός να καταστρέψει τα ριζίδια που είναι προσκολλημένα στο ορυκτό ή να βλάψει το δέντρο από στατική άποψη και αφετέρου να μειώσει την περιεκτικότητα του συστήματος σε νερό στερώντας το φυτό από την απαραίτητη ποσότητα νερού για την ανάπτυξή του.
 13. Επαρκής αποθήκευση νερού χωρίς σάπισμα του υποστρώματος
  Το ορυκτό αυτό έχει στη δομή του κενό όγκου 70%, για συλλογή αρκετά μεγάλης ποσότητας νερού, για να έχει επάρκεια νερού το ριζικό σύστημα. Παράλληλα, όμως, είναι μη υγροαπορροφητικό υλικό, δηλαδή το νερό δεν εισχωρεί στην κρυσταλλική δομή του, και έτσι δεν “μουλιάζει” και δεν υπάρχει περίπτωση να σαπίσει εξαιτίας της συνεχούς παρουσίας νερού μέσα στη δομή του.
 14. Πεντακάθαρο νερό για το φυτό.
  Το ορυκτό αυτό δεν επιτρέπει ούτε σε έναν κόκκο χώματος να κατέβει μέσα στη λεκάνη αποθήκευσης του νερού, χάρη στη δομή του και τον υψηλό συντελεστή τριβής του. Έτσι, το νερό που διοχετεύεται στο φυτό μέσω του ορυκτού είναι πεντακάθαρο.
 15. Συγκράτηση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων για 100% αξιοποίησή τους
  Συγκρατεί όλα τα λιπάσματα και φυτοφάρμακα και τα δίνει στο φυτό σταδιακά, εμποδίζοντας τα να χαθούν στο υπέδαφος. Έτσι, το σύστημα είναι οικολογικό, επειδή αποτρέπει τη συσσώρευση λιπασμάτων στο έδαφος. Αυτό σημαίνει:

  • μη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα με χημικά, αρκετά από τα οποία είναι καρκινογόνα σε μεγάλες ποσότητες
  • διατήρηση του εδάφους για απεριόριστα χρόνια σε άριστη κατάσταση, ώστε να είναι γόνιμο
  • μείωση της απαιτούμενης ποσότητας και, κατά συνέπεια, του κόστους των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, καθώς αξιοποιείται ολόκληρη η ποσότητά τους και όχι μόνο ένα μέρος αυτής, όπως συμβαίνει στις συμβατικές μεθόδους δενδροφύτευσης.
 16. Ανάπτυξη του φυτού 2-3 φορές πιο γρήγορα
  Γενικά, το σύστημα SAFE TREE δημιουργεί άριστες συνθήκες στο ριζικό σύστημα, υδάτωσης, λίπανσης και αερισμού, ώστε να αναπτύσεται με διπλάσια ή τριπλάσια ταχύτητα από το κανονικό.
 17. Αύξηση της καρποφορίας και βελτίωση της ποιότητας των καρπών
  Χάρη στην καλή του υγεία, το φυτό παράγει περισσότερο καρπό, χωρίς ασθένειες και μυκητιάσεις.
 18. Δυνατότητα για πυκνότερη φύτευση και καλύτερη αξιοποίηση της διαθέσιμης γης
  Για έναν παραγωγό είναι σημαντικό να έχει τη δυνατότητα να φυτεύσει πιο πυκνά τα δέντρα του, χωρίς αυτό να δυσκολέψει την ανάπτυξή τους. Εφόσον το εγκρίνει και ο γεωπόνος του πελάτη, και μετά από τη σχετική μελέτη από τη δική μας πλευρά, μπορούμε να προτείνουμε πυκνότερη φύτευση των δέντρων κατά ένα ποσοστό. Χάρη στις πολύ καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης που προσφέρει το σύστημα SAFE TREE σε σύγκριση με τη συμβατική φύτευση, τα δέντρα που θα φυτευτούν πιο πυκνά δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα στην ανάπτυξή τους (τροφοπενία) και η θρεπτική ικανότητα του χώματος δεν θα εξαντληθεί εξαιτίας της πυκνής φύτευσης, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση της συμβατικής μεθόδου φύτευσης.
 19. Μηδενικό κόστος συντήρησης
  Το σύστημα δεν απαιτεί κανένα απολύτως κόστος συντήρησης. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση να εξυπηρετεί τις ανάγκες του φυτού από πολλές απόψεις για αρκετά χρόνια, μέχρι το δέντρο να μεγαλώσει αρκετά και να αυτονομηθεί.
 20. Υλικά 100% ανακυκλώσιμα
  Όπως αναφέραμε, το σύστημα παύει να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στο φυτό μετά τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής του. Τα συνθετικά υλικά κατασκευής του συστήματος παραμένουν μέσα στο έδαφος και σταδιακά αποσυντίθενται μέσα σε μερικές δεκαετίες. Έτσι, το σύστημα δεν ρυπαίνει το περιβάλλον με απόβλητα.

Μοιράσου το στα social media