Απομάκρυνση Επιφανειακών Λιπών και Ελαίων Λυμάτων

πριν από την είσοδό τους στο Βιολογικό Καθαρισμό (Skimmers)

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που χρειάζεται επίλυση σε κάθε έργο βιολογικού καθαρισμού είναι η αυτόματη απομάκρυνση ουσιών που βρίσκονται στην επιφάνεια των λυμάτων στη δεξαμενή συγκέντρωσης πριν από την είσοδό τους στο βιολογικό καθαρισμό.

Οι ουσίες αυτές, που κατά κανόνα είναι λίπη, έλαια, αφροί, γράσα και άλλες ουσίες με υψηλό οργανικό φορτίο, είναι σημαντικό να μην εισέρχονται στο βιολογικό καθαρισμό, επειδή επιβαρύνουν ιδιαίτερα τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοσή του  και να υπάρχει πρόβλημα δυσοσμίας ή κακή ποιότητα νερού στην έξοδο του βιολογικού καθαρισμού.

Το αποτέλεσμα είναι να δαπανώνται σημαντικά χρηματικά ποσά για την ενίσχυση του βιολογικού καθαρισμού με βακτήρια, πρόσθετη οξυγόνωση, πρόσθετες ώρες παραμονής των λυμάτων στο βιολογικό που απαιτούν επέκταση του βιολογικού καθαρισμού κτλ.

Υπάρχει, δε, πάντοτε αυξημένος ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες που ελέγχουν την ποιότητα του εξερχόμενου νερού στις μονάδες βιολογικού καθαρισμού σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις.

Η συνήθης μέθοδος εξαφρισμού, δηλαδή απομάκρυνσης αυτών των επιφανειακών ουσιών, είναι τα skimmers σάρωσης, που αποτελούνται από ένα μηχανισμό που κινεί στην επιφάνεια μία ράβδο ή μπάρα, η οποία σαρώνει όλο τα πλάτος και μήκος της δεξαμενής συγκέντρωσης λυμάτων, απομακρύνοντας ό,τι υπάρχει στην επιφάνεια.

Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι συμπαρασύρεται και αρκετά μεγάλη ποσότητα νερού, η οποία πρέπει να διατεθεί στις ειδικές εταιρείες επεξεργασίας και ανακύκλωσης λιπών και ελαίων. Η εταιρείες αυτές χρεώνουν ανά κιλό ή ανά λίτρο υλικού προς επεξεργασία. Συνεπώς, ένα σημαντικό ποσό πληρώνεται για το νερό που περιέχουν τα λίπη και έλαια.

Επιπλέον, αυτές οι εταιρείες σε αρκετές περιπτώσεις αρνούνται να παραλάβουν λίπη και έλαια που περιέχουν πολύ νερό, επειδή αυτό τις δυσκολεύει πολύ στην επεξεργασία που κάνουν.

Τη λύση σε αυτά τα προβλήματα την προσφέρει η γερμανική τεχνολογία επιφανειακού εξαφρισμού λυμάτων Skimmer Friess, με την οποία απομακρύνεται ΜΟΝΟ ό,τι επιπλέει και ΚΑΘΟΛΟΥ νερό. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Μοιράσου το στα social media