Το χλωριωμένο νερό στις πισίνες
«ίσως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου»

Δημοσίευση του in.gr στις 14 Σεπτεμβρίου 2010
(για να δείτε τη σχετική σελίδα, πατήστε εδώ)
.
Τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στο πιο κάτω κείμενο αντιμετωπίζονται με τη συστηματική χρήση του ενεργού οξυγόνου Oxone D15 και των άλλων οικολογικών μεθόδων επεξεργασίας νερού που προτείνει η Smart Technical Solutions για τις πισίνες. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
.
Βαρκελώνη, Ισπανία

Η κολύμβηση σε πισίνες με χλωριωμένο νερό επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί βλάβες στο DNA που μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν καρκίνο, δείχνει μικρή μελέτη στην Ισπανία.

«Οι θετικές επιδράσεις της κολύμβησης στην υγεία μπορούν να αυξηθούν μειώνοντας τα επίπεδα των απολυμαντικών στο νερό» δήλωσε ο Έλληνας ερευνητής Μιχάλης Κογκεβίνας, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας (CREAL) στη Βαρκελώνη.

Διευκρίνισε πάντως ότι δεν συνιστά στον κόσμο να μην κολυμπά σε πισίνες.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή του, οι βλάβες που καταγράφηκαν δεν οφείλονται στο ίδιο το χλώριο. Οφείλονται σε τοξικά παραπροϊόντα τα οποία σχηματίζονται από την αντίδραση του χλωρίου με οργανικές ενώσεις που προέρχονται από το δέρμα, τις τρίχες και άλλα μικροσκοπικά απόβλητα των κολυμβητών.

Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεντρώσεις των τοξικών παραπροϊόντων μπορούν να μειωθούν αν οι χρήστες κάνουν ντους πριν βουτήξουν, φορούν καπελάκι και αποφεύγουν την ούρηση στην πισίνα.

Η ομάδα του Δρ Κογκεβίνα κατέγραψε γενοτοξική δράση (βλάβες στο DNA) σε 49 υγιείς εθελοντές που κολύμπησαν για 40 λεπτά σε χλωριωμένη πισίνα εσωτερικού χώρου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι αυξημένοι βιοχημικοί δείκτες που καταγράφηκαν στη νέα μελέτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνο στην ουροδόχο κύστη, καθώς και με διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος (αυξημένη διαπερατότητα του επιθηλίου).

Ο Δρ Κογκεβίνας εμφανίζεται επιφυλακτικός και δηλώνει ότι «απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τις γενοτοξικές και αναπνευστικές επιδράσεις της μακροχρόνιας έκθεσης».

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να σταματήσει ο κόσμος να κολυμπάει. Αυτό που θέλουμε είναι να ενθαρρύνουμε τη μείωση της χρήσης χημικών στις πισίνες» τονίζει.

Η έρευνά του δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Environmental Health Perspectives.

Newsroom ΔΟΛ
____________________________________

Η Smart Technical Solutions συμπληρώνει στο πιο πάνω κείμενο:
Στο πιο πάνω κείμενο θέλουμε να σχολιάσουμε το εξής: Επειδή είναι πρακτικά ανέφικτο να φορούν όλοι οι λουόμενοι καπέλο, να έχουν ύποχρεωτικά πλυθεί πριν κολυμπήσουν και να καταργήσουν οικειοθελώς όλοι το συνήθειο της ούρησης μέσα στην πισίνα, και επειδή δεν είναι μόνο οι οργανικές ουσίες από το ανθρώπινο σώμα που εκκρίνονται μέσα στην πισίνα, αλλά είναι και από τα έντομα, από τα φυτά του περιβάλλοντος (π.χ. γύρη) και από άλλες αιτίες, προτείνουμε τη χρήση του οξειδωτικού ενεργού οξυγόνου Oxone D15, το οποίο οξειδώνει όλες αυτές τις οργανικές ουσίες με εντελώς αβλαβή και ακίνδυνο τρόπο (το παρεμφερές προϊόν Oxone PS16 έχει πιστοποίηση για χρήση ακόμα και σε πόσιμο νερό), καθώς και την πλήρη κατάργηση του σοκ χλωρίωσης, με παράλληλη μείωση της τακτικής χρήσης χλωρίου.
Για μεθόδους ολοκληρωτικής κατάργησης ακόμα και της τακτικής χρήσης χλωρίου, με ταυτόχρονη συμμόρφωση με τη νομοθεσία που επιβάλλει την παρουσία μίας ελάχιστης ποσότητας χλωρίου μέσα στην πισίνα, επικοινωνήστε μαζί μας.

Μοιράσου το στα social media