Βαφή πάνω σε υδρόφοβη επιφάνεια

Πρόβλημα προς επίλυση

Πολλές φορές οι πελάτες της Smart Technical Solutions που αγοράζουν κάποιο από τα υδρόφοβα υλικά της οικογένειας Winwet για να προστατεύσουν κάποια επιφάνεια, θέτουν το εύλογο ερώτημα: “Αν θελήσω κάποια στιγμή μετά την εφαρμογή του υλικού να αλλάξω χρώμα στον τοίχο ή όπου αλλού το εφαρμόσω, θα μπορώ ή μήπως εξαιτίας της υδροφοβίας δεν θα πιάσει καλά το καινούργιο χρώμα;”

Το ίδιο ερώτημα ισχύει, φυσικά, και για κάθε άλλο υδρόφοβο υλικό της αγοράς. Πράγματι, εφόσον το υλικό είναι καλής ποιότητας και δεν αποσυντίθεται μέσα σε λίγους μήνες από την ηλιακή ακτινοβολία, το πρόβλημα αυτό υπάρχει: αν δεν έχουν περάσει αρκετά χρόνια ώστε να χάσει την ιδιότητα της υδροφοβίας, τότε δεν μπορεί κανείς να εφαρμόσει από πάνω κάποιο χρώμα με βάση το νερό. Αν το κάνει, υπάρχει περίπτωση αυτό να ξεφλουδίσει, επειδή η πρόσφυση δεν θα είναι καλή, αφού το υδρόφοβο υλικό “φοβάται” το νερό, δηλαδή το απωθεί και μαζί απωθεί φυσικά και το χρώμα που περιέχει το νερό.

Η λύση που προτείνει η τεχνολογία WinWet

Για να αποφύγει κάποιος αυτό το πρόβλημα, προτείνουμε να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

  1. Τεστ υδροφοβίας: Ρίχνουμε λίγο νερό στην επιφάνεια και παρατηρούμε αν το νερό κάνει “μπίλιες” επάνω της. Αν ναι, σημαίνει ότι παραμένει υδρόφοβη, δεν έχει χάσει αυτήν την ιδιότητα με τα χρόνια. Αν όχι, τότε σημαίνει ότι δεν είναι πλέον υδρόφοβη και άρα μπορούμε να βάψουμε άφοβα, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο αστάρι (βλ. τρίτη παράγραφο πιο κάτω).
  2. Αντιμετώπιση της υδροφοβίας: Αν το τεστ έδειξε ότι η επιφάνεια παραμένει ακόμα υδρόφοβη, τότε έχουμε δύο επιλογές:
    1. Ξύσιμο της επιφάνειας: Με το κατάλληλο εργαλείο (τριβείο, γυαλόχαρτο κτλ.) ανάλογα με το είδος της επιφάνειας αφαιρούμε το υδρόφοβο υλικό και τραχύνουμε την επιφάνεια, ώστε στη συνέχεια να ασταρώσουμε με το και να βάψουμε (βλ. τρίτη παράγραφο πιο κάτω).
    2. Βαφή με Smaltofix: Αν θέλουμε να αποφύγουμε το ξύσιμο του υδρόφοβου υλικού, που είναι μία επίπονη εργασία, ειδικά όταν η επιφάνεια είναι μεγάλη, μπορούμε να βάψουμε απευθείας επάνω στο υδρόφοβο υλικό, αφού το καταβρέξουμε ελαφρά, με τη στεγανωτική βαφή Smaltofix, που δεν περιέχει νερό αλλά White Spirit. Η βαφή αυτή έχει και πολύ καλές ανακλαστικές ιδιότητες, είναι δε ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες και δεν χρειάζεται απαραίτητα τελική προστασία, μπορεί όμως προαιρετικά να εφαρμοστεί επάνω της μία ανακλαστική βαφή για ακόμα καλύτερη θερμομόνωση και στη συνέχεια εκ νέου ένα υδρόφοβο υλικό τελικής προστασίας (βλ. επόμενη παράγραφο).
  3. Αστάρωμα, βαφή και τελική προστασία:
    1. Αστάρι: Για την περίπτωση που η επιφάνεια έχει χάσει την αρχική υδροφοβία της ή για την περίπτωση που θα ξύσουμε το υδρόφοβο υλικό, προτείνουμε το υγρομονωτικό αστάρι Betostal F18. Για την περίπτωση της βαφής με Smaltofix δεν χρειάζεται αστάρι.
    2. Βαφή: Στη συνέχεια, προτείνουμε μία απλή βαφή όπως είναι το Coverlack  935 ή μία ανακλαστική βαφή όπως είναι το Antitherm. Στην περίπτωση του Smaltofix, όμως, δεν έχει νόημα η απλή βαφή, έχει νόημα μόνο η ανακλαστική βαφή, εφόσον θέλουμε να ενισχύσουμε τις θερμομονωτικές ιδιότητες της επιφάνειας.
    3. Τελική προστασία: Τέλος, το υδρόφοβο υλικό τελικής προστασίας μπορεί να είναι είτε το Aquablock είτε το Stainblocker είτε το Contraqua 7/50. Η επιλογή του πιο κατάλληλου υλικού για κάθε εφαρμογή γίνεται με τα εξής κριτήρια:
      1. το χρώμα (ανοικτό ή σκούρο),
      2. τις αισθητικές προτιμήσεις (ουδέτερη ή έντονη επιφάνεια),
      3. τις απαιτήσεις προστασίας (π.χ. αν υπάρχει κίνδυνος από γκράφιτι, το Stainblocker είναι η καλύτερη αλλά και η πιο ακριβή λύση).

      Το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της Smart Technical Solutions είναι στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσει στην επιλογή του πιο κατάλληλου υλικού τελικής προστασίας για τη δική σας εφαρμογή.

Άλλα είδη επιφανειών με το ίδιο πρόβλημα (πλακάκια, μάρμαρα, μωσαϊκό, κεραμίδια κτλ.)

Το ίδιο πρόβλημα που αναφέραμε πιο πάνω υφίσταται και σε περιπτώσεις ταρατσών με πλακάκια ή μωσαϊκό ή μάρμαρο, καθώς επίσης σε περιπτώσεις κεραμιδιών ή άλλων επιφανειών, πάνω στις οποίες έχει εφαρμοστεί κάποιο υδρόφοβο υλικό παλαιότερα και τώρα θέλουμε να βάψουμε την επιφάνεια με κάποια ανακλαστική βαφή, για να έχουμε δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Και πάλι σε αυτές τις περιπτώσεις οι εναλλακτικές λύσεις που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αυτές που παρουσιάστηκαν πιο πάνω.

Τοποθέτηση μαρμάρων, πλακιδίων, πέτρας Καρύστου ή τσιμεντοπλακών πάνω σε υδρόφοβη επιφάνεια

Και αυτή είναι επίσης μία συχνή περίπτωση: πελάτης της Smart Technical Solutions που έχει κάνει την ταράτσα του υδρόφοβη με κάποιο από τα υδρόφοβα υλικά της εταιρείας και τώρα θέλει να εφαρμόσει από πάνω πλακάκια ή μάρμαρα ή πλάκες Καρύστου ή τσιμεντόπλακες. Για να διαβάσετε την αναλυτική παρουσίαση αυτής της περίπτωσης πατήστε εδώ.

Μοιράσου το στα social media