Logo WinWet

Βαφή σε εμφανές μπετόν κ.ά. λείες επιφάνειες

για αποφυγή του σοβατίσματος, με ταυτόχρονη
στεγανοποίηση και αντοχή σε αρνητικές πιέσεις

Προβλήματα προς επίλυση:

  1. Το κόστος του σοβατίσματος είναι αρκετά υψηλό.
  2. Η χρονική καθυστέρηση που προκαλεί σε ένα έργο είναι και αυτή υπολογίσιμη.
  3. Ο σοβάς υπόκειται σε φθορές εξαιτίας τριβών, συστολοδιαστολών, δονήσεων, κρούσεων κτλ.
  4. Ο σοβάς δεν αντέχει στις αρνητικές πιέσεις που συχνά εξασκούνται στα τοιχία των υπογείων και φουσκώνει όταν βρέχεται συνεχόμενα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  5. Το σοβάτισμα υπογείων είναι μία εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα εργασία, επειδή ο σοβάς μέσα σε κλειστούς και υγρούς χώρους αργεί πολλές μέρες να στεγνώσει και δύσκολα στερεώνεται χωρίς να πέφτει.
  6. Οι εσωτερικές επιφάνειες του εμφανούς μπετόν κρυώνουν πολύ το χειμώνα, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μούχλα εσωτερικά μέσα στο κτίριο, εξαιτίας της συμπύκνωσης της υγρασίας του αέρα που είναι ζεστός λόγω της θέρμανσης.
  7. Η βαφή απευθείας σε εμφανές μπετόν με τα συμβατικά υλικά της αγοράς έχει αποδειχθεί προβληματική: το χρώμα ξεφλουδίζει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι λύσεις που προτείνει η τεχνολογία WinWet:

  1. Η λευκή ρητίνη στεγανοποίησης αρνητικών πιέσεων Smaltofix είναι σχεδιασμένη για να εφαρμόζεται απευθείας πάνω σε υγρές τσιμεντένιες επιφάνειες, όπου κατά τον πολυμερισμό της μέσα σε 4 το πολύ μέρες γίνεται ένα σώμα με το μπετόν. Μπορεί να εφαρμοστεί είτε αυτούσια είτε μετά από ανάμιξη με τσιμέντο, με την προϋπόθεση να γίνει πολύ καλή ανάμιξη με χρήση ηλεκτρικού αναδευτήρα. Περνιέται δύο χέρια πάνω στην επιφάνεια. Πριν περαστεί το δεύτερο χέρι, πρέπει απαραίτητα να έχει βραχεί με ένα σφουγγάρι ξανά η επιφάνεια.
    Το Smaltofix εξασφαλίζει μία καλαίσθητη λευκή επιφάνεια η οποία μπορεί να βαφτεί στη συνέχεια και είναι εντελώς αδιάβροχο, υδρόφοβο και ελαιόφοβο και αντέχει στη συνεχή επαφή με το νερό, και σε θετικές και σε αρνητικές πιέσεις. Καταργεί στην ουσία την ανάγκη για γέμισμα των ατελειών της επιφάνειας με τσιμεντοκονία, το σοβάτισμα, το αστάρωμα, το βάψιμο και την τελική αδιαβροχοποίηση με Contraqua 7/50, αν και σε αρκετές περιπτώσεις η τελευταία συνιστάται ως επιπλέον προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Με άλλα λόγια το Smaltofix είναι ένα προϊόν «5 σε 1», που παρέχει μεγάλο ποιοτικό και οικονομικό πλεονέκτημα έναντι του σοβά.
    Η ίδια πρακτική μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα είδη λείων επιφανειών εκτός του εμφανούς μπετόν. Προϋπόθεση για να είναι καλαίσθητο το αποτέλεσμα είναι να έχουν πρώτα λειανθεί όσο γίνεται διάφορες προεξοχές της επιφάνειας όπως είναι τα ίχνη των ξυλότυπων και να έχουν γεμιστεί με επισκευαστικό τσιμέντο διάφορες μεγάλες εσοχές της (οι μικρές τρυπούλες γεμίζονται άριστα από το μίγμα του Smaltofix με τσιμέντο).
  2. Για υπαίθριες επιφάνειες εμφανούς μπετόν που δεν έχουν ανάγκη προστασίας από αρνητικές πιέσεις υπάρχει και η λύση του ασταρώματος με Betostal F/18, του ελαιοχρωματισμού με Coverlack 935 και της τελικής προστασίας της βαμμένης επιφάνειας με Contraqua 7/50, αν πρόκειται για λευκή επιφάνεια ή με Aquablock, αν πρόκειται για χρωματιστή επιφάνεια, επειδή το Contraqua 7/50 μπορεί να κάνει αντιαισθητικά λευκά νερά πάνω σε χρωματιστές επιφάνειες.
    Για περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν τη μέθοδο μπορείτε να διαβάσετε το κεφάλαιο της υγρομόνωσης κατακόρυφων εξωτερικών επιφανειών κτιρίων.
  3. Για θερμομόνωση εναλλακτικά χρησιμοποιείται αντί του Coverlack 935 η ανακλαστική ή ψυχρή θερμομονωτική ακρυλική βαφή Antitherm. Κατά τα άλλα η εφαρμογή των άλλων υλικών παραμένει η ίδια. Η λύση αυτή, ιδιαίτερα όταν εφαρμόζεται και εσωτερικά στις επιφάνειες του μπετόν, διατηρεί τη θερμοκρασία τους αρκετά υψηλή ώστε να τις απαλλάσσει εντελώς από τη δημιουργία μούχλας εξαιτίας της συμπύκνωσης της υγρασίας. Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορείτε να δείτε στη σελίδα που αφορά τη μούχλα σε εσωτερικούς τοίχους.

Και οι δύο πιο πάνω μέθοδοι εξασφαλίζουν πλήρη προστασία της επιφάνειας από το νερό, την υγρασία, την παγοπληξία, το χαλάζι, την αλμύρα, τους λεκέδες κάθε είδους, το ξεθώριασμα, το καυσαέριο, τη σκόνη κτλ. Επίσης, εξασφαλίζουν μεγάλη αντοχή σε συστολοδιαστολές, δονήσεις, κρούσεις και άλλες μηχανικές καταπονήσεις που συνήθως προκαλούν σπασίματα, ρηγματώσεις, ξεφλουδίσματα κτλ.

Η εφαρμογή των υλικών:

Τα πιο πάνω υλικά μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες. Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Περισσότερες πληροφορίες:
Σχετικά με αυτό το θέμα μπορείτε να δείτε και τη σελίδα: Προστασία των Βαμμένων Τοίχων και Άλλων Επιφανειών στα Ξενοδοχεία.

Μοιράσου το στα social media