Επισκευή αρμών τσιμεντοκονίας

Πρόβλημα προς επίλυση:

Στις τσιμεντοκονίες που εφαρμόζονται σε ταράτσες και σε άλλες επιφάνειες που εκτίθενται απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία επιβάλλεται η διάνοιξη αρμών διαστολής, επειδή οι μεγάλες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας προκαλούν διαστολές και συστολές στην τσιμεντοκονία, πράγμα που κατά κανόνα οδηγεί στη θράυση της, όταν δεν έχει προβλεφθεί μία σωστή διάταξη με περιμετρικούς και ενδιάμεσους αρμούς, που συνήθως συνιστάται να απέχουν περίπου 3 μέτρα μεταξύ τους. Έτσι, ολόκληρη η επιφάνεια της τσιμεντοκονίας χωρίζεται σε τετράγωνα που η πλευρά τους έχει μήκος 3 μέτρων.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των αρμών πρέπει να είναι ιδιαίτερα ελαστικό και να συμπιέζεται χωρίς να σπάει, επειδή πρέπει να απορροφά όλες τις διαστολές της τσιμεντοκονίας, οπότε συμπιέζεται, καθώς και να παρακολουθεί τις συστολές της, οπότε εκτείνεται.

Συνεπώς, και κατά τη συμπίεση και κατά την έκταση, το υλικό αρμολόγησης της τσιμεντοκονίας πρέπει να μη ρηγματώνει, πόσο μάλλον να μη σπάει και γίνεται κομμάτια, όπως το υλικό που βλέπεται στις δύο φωτογραφίες που ακολουθούν.

Διάρρηξη αρμών τσιμεντοκονίας εξαιτίας της διαστολής της τσιμεντοκονίας και της ανελαστικότητας
του υλικού που χρησιμοποιήθηκε (κόλλα πλακιδίων χωρίς κάποιο ελαστικό πρόσμικτο)

Περιμετρικός αρμός τσιμεντοκονίας σπασμένος   Ενδιάμεσος αρμός τσιμεντοκονίας σπασμένος
Περιμετρικός αρμός τσιμεντοκονίας σπασμένος
εξαιτίας της διαστολής που τον συμπίεσε πάνω
στο περιμετρικό στηθαίο της ταράτσας.
  Ενδιάμεσος αρμός τσιμεντοκονίας σπασμένος
που συμπιέστηκε ανάμεσα στα δύο τμήματα
της τσιμεντοκονίας κατά τη διαστολή τους.

Ο διαχειριστής του κτιρίου στο οποίο ανήκει η ταράτσα που έχει επιστρωθεί με την τσιμεντοκονία που βλέπετε στις φωτογραφίες ανέφερε πρόβλημα υγρασίας στο ταβάνι. Προφανώς το νερό βρίσκει δίοδο ανάμεσα στους σπασμένους αρμούς και διαποτίζει την πλάκα της ταράτσας και τελικά εμφανίζεται με τη μορφή υγρασίας στο ταβάνι.

Κατά συνέπεια, το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του αρμού μίας τσιμεντοκονίας πρέπει να είναι όχι μόνο ελαστικό αλλά και αδιάβροχο, ώστε να μην το διαπερνά το νερό σε καμία περίπτωση.

Σημειώστε επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις η αιτία της ζημιάς δεν είναι η συστολές και οι διαστολές αλλά η παγοπληξία. Το φαινόμενο αυτό προλαμβάνεται με την εφαρμογή ενός υδρόφοβου υλικού πάνω από τον αρμό, ώστε να μην υπάρχει επιφανειακή διείσδυση της υγρασίας που τη νύχτα με την πτώση της θερμοκρασίας διαστέλλεται επειδή παγώνει και έτσι σταδιακά αποσαθρώνει τον αρμό αλλά και ολόκληρη την επιφάνεια της τσιμεντοκονίας. Κατά συνέπεια, το υλικό που χρησιμοποιείται για την αρμολόγηση δεν αρκεί να είναι ελαστικό και αδιάβροχο αλλά πρέπει να είναι και επιφανειακά υδρόφοβο.

Οι λύσεις που προτείνει η τεχνολογία WinWet:

Οι προτεινόμενες λύσεις είναι οι ίδιες με αυτές που περιγράφονται στην ακριβώς προηγούμενη σελίδα αυτής της ενότητας Επισκευή αρμών ανάμεσα σε πλάκες κάθε είδους. Τις παρουσιάζουμε και εδώ:

Πρώτη περίπτωση:

Αν ο αρμός δεν έχει αποσαθρωθεί και δεν λείπουν τμήματα του γεμιστικού υλικού, τότε δεν είναι απαραίτητο να αδειαστεί για να ξαναγεμιστεί. Αρκεί η κάλυψή του με το παχύρρευστο υλικό Armofix σε σημεία που έχουν ανοίξει ρωγμές και στη συνέχεια ο εμποτισμός του με τη διαφανή υδρόφοβη ακρυλική ρητίνη εμποτισμού Aquablock, το οποίο συνιστάται να εφαρμοστεί και σε ολόκληρη την επιφάνεια για τους εξής λόγους:

  1. προστασία από την παγοπληξία
  2. προστασία από την ανάπτυξη μούχλας
  3. προστασία από ρύπους (το λάδι και άλλοι ρύποι δεν απορροφώνται από τους πόρους, επειδή αυτοί έχουν σφραγιστεί σε βάθος από τη ρητίνη εμποτισμού)
  4. αντιολισθητική προστασία.

Σε περίπτωση που κάποιες ρωγμές δεν είναι τριχοειδείς αλλά έχουν ένα μικρό άνοιγμα, έστω και κλάσμα του χιλιοστού, θα πρέπει, όπως αναφέραμε, πριν από την εφαρμογή της ρητίνης εμποτισμού να εφαρμοστεί με πινέλο το επικαλυπτικό υλικό Armofix, που είναι παχύρρευστο και, καθώς στεγνώνει, δένει άριστα με την επιφάνεια και δεν φθείρεται με τα χρόνια από τον ήλιο, την παγωνιά ή τη ζέστη. Για αισθητικούς λόγους, για να ταιριάζει χρωματικά με το υπόστρωμα, μπορεί να χρωματιστεί είτε με τσιμέντο, για να γίνει γκρίζο, είτε με χρωστική για πλαστικά χρώματα από ένα χρωματοπωλείο.

Δεύτερη περίπτωση:

Αν το υλικό αρμολόγησης έχει αποσαθρωθεί και λείπουν τμήματά του και βλέπουμε ότι και άλλα τμήματά του κινούνται και απομακρύνονται εύκολα, τότε χρειάζεται αποξήλωση το υλικό αρμολόγησης παντού, εκτός αν σε κάποιες περιοχές της κατασκευής είναι σε καλή κατάσταση, οπότε σε αυτήν την περίπτωση περνάμε απευθείας στην παρέμβαση που περιγράψαμε πιο πάνω.

Για την επαναπλήρωση των αδειασμένων αρμών, η ιδανική λύση, που δεν υπάρχει στην αγορά, είναι η δημιουργία υλικού αρμολόγησης με τσιμέντο, κόλλα πλακιδίων και Polibond Elastico χωρίς καθόλου νερό. Αυτό το μίγμα έχει εκπληκτικές ιδιότητες. Γεμίζουμε τους αρμούς με αυτό και παραμένει για πάντα ελαστικό, σαν φρέσκια πλαστελίνη που δεν σκληραίνει ποτέ. Αυτοί οι αρμοί δεν πρόκειται ποτέ πια να ανοίξουν. Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε και το υδρόφοβο υλικό Aquablock, είτε μόνο στους αρμούς είτε σε ολόκληρη την επιφάνεια, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η εφαρμογή των υλικών:

Τα υλικά που αναφέρονται στις πιο πάνω εφαρμογές μπορούν να εφαρμοστούν είτε από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Smart Technical Solutions σε όλη την Ελλάδα είτε από οποιονδήποτε τεχνίτη ή άλλο άτομο που έχει μία σχετική εξοικείωση με παρόμοιες εργασίες. Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υλικών, αν έχετε απορίες που δεν διευκρινίζονται από τις οδηγίες της συσκευασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Μοιράσου το στα social media