Διαγνωστικός έλεγχος για τον εντοπισμό επίφοβων σημείων

σε κυκλώματα νερού ψύξης, θέρμανσης, ύδρευσης κ.ά.
για την αποφυγή μελλοντικής διαρροής

Το αίσθημα της αβεβαιότητας σχετικά με την κατάσταση της υδραυλικής εγκατάστασης είναι συχνά αιτία για μεγάλη αγωνία για τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους συντήρησης, επειδή ποτέ δεν μπορούν να ξέρουν ούτε την έκταση της ενδεχόμενης διάβρωσης ούτε το πότε θα εμφανιστεί το πρόβλημα και αν θα υπάρχει εκείνη τη στιγμή η χρονική ή οικονομική δυνατότητα για την αποκατάστασή του ή θα πρέπει να διακοπεί αναγκαστικά η λειτουργία της επιχείρησης και να εκτεθεί ανεπανόρθωτα στους πελάτες της που θα περιμένουν την εξυπηρέτησή τους σύμφωνα με την ανειλημμένη υποχρέωση της επιχείρησης.

Η Smart Technical Solutions έχει εφαρμόσει σε αρκετούς πελάτες της την πιο κάτω μέθοδο, που είναι ταυτόχρονα μέθοδος για διαγνωστικό έλεγχο σημείων που είναι πολύ πιθανό να έχουν διαρροή μελλοντικά, αλλά και μέθοδος για τον καθαρισμό παλιών επικαθίσεων αλάτων, σκουριάς, φερτών υλών και οργανικών επικαθίσεων (βιοϋμένιο).

Η μέθοδος στηρίζεται στην ήπια σταδιακή απομάκρυνση όλων των επικαθίσεων, με αντικειμενικό σκοπό την αποκάλυψη σημείων με μικρές τρύπες που έχουν φράξει από τις επικαθίσεις. Στα σημεία αυτά θα παρουσιαστεί διαρροή, η οποία μπορεί να επισκευαστεί από τον τεχνικό υπεύθυνο της εγκατάστασης με διάφορες μεθόδους, όπως είναι για παράδειγμα ο σφραγιστικός εποξειδικός στόκος PRO POXY.

Μετά την εφαρμογή αυτής της μεθόδου και την αποκατάσταση των τρυπημένων σημείων του κυκλώματος, μπορεί ο πελάτης να είναι βέβαιος για την καλή κατάσταση όλου του υπόλοιπου κυκλώματος. Επιπλέον, επειδή ο μηχανισμός καθαρισμού του δικτύου (τεχνολογία MERUS ή MAX GROW) θα συνεχίσει να βρίσκεται εγκατεστημένος επάνω στην εγκατάσταση, μπορεί ο πελάτης να είναι βέβαιος ότι δεν θα δημιουργηθούν ξανά επικαθίσεις, ούτε θα αναπτυχθεί σκουριά ή ανάπτυξη οργανικού βιοϋμενίου, επειδή αυτές οι μέθοδοι καθαρισμού έχουν επίσης και πολλαπλή προληπτική δράση κατά των αλάτων, της σκουριάς και των οργανικών επικαθίσεων.

Σε κυκλώματα θέρμανσης κτιρίων ή ζεστού νερού χρήσης σε ξενοδοχεία, ξενοδοχεία, αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις, αλλά και σε κυκλώματα ψύξης μηχανών ναυτιλίας ή εναλλακτών θερμότητας σε βιομηχανίες, έχει εφαρμοστεί αυτή η διαγνωστική μέθοδος με μεγάλη επιτυχία, προσφέροντας παράλληλα εξάλειψη του κόστους των τακτικών χημικών ή μηχανικών καθαρισμών που συνήθως γίνονται τοπικά σε κάποια τμήματα σε τέτοιες εγκαταστάσεις.

Ακόμα και αν οι διαρροές που θα προκληθούν σημαίνουν κόστος σε εργασία και υλικά για την επισκευή των σωλήνων, μαζί με σπάσιμο δαπέδων ή ό,τι άλλο χρειάζεται ανάλογα με το σημείο της διαρροής, η μέθοδος αυτή δεν παύει να είναι μία πολύ καλή λύση, επειδή προφανώς είναι εντελώς ανορθόδοξος τρόπος σκέψης το να αφήνει κανείς το πρόβλημα χωρίς κανέναν έλεγχο, επειδή φοβάται την προσωρινή ταλαιπωρία μερικών επισκευών. Η νοοτροπία του «μη θίγετε τα κακώς κείμενα» δεν ωφελεί γενικότερα, και ειδικότερα σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να αποβεί καταστροφική για μία επιχείρηση, επειδή κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, οι τρύπες που είναι σφραγισμένες με άλατα θα ξεβουλώσουν από μόνες τους και τότε η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου, καθώς δεν θα έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες για να γίνουν οι επισκευές, ούτε θα είναι ο χρόνος για επισκευές κατάλληλος, εν μέσω της παραγωγής μίας παραγωγικής μονάδας ή εν μέσω της υψηλής σεζόν (high season) σε ένα ξενοδοχείο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Smart Technical Solutions συνιστά ανεπιφύλακτα αυτή τη διπλή μέθοδο, διάγνωσης προβλημάτων και καθαρισμού επικαθίσεων σε υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Εναλλακτική λύση αντί των συστημάτων MERUS και MAX GROW: Για τους πελάτες που επείγονται για άμεσο καθαρισμό ή που θέλουν για δικούς τους λόγους μία συμβατική μέθοδο καθαρισμού, προτείνουμε το οικολογικό υγρό ήπιου χημικού καθαρισμού FYTOCLEAN, που καθαρίζει τις εγκαταστάσεις χωρίς να τις διαβρώνει περισσότερο από όσο είναι ήδη διαβρωμένες. Και σε αυτήν την περίπτωση, η απομάκρυνση αλάτων μπορεί να αποκαλύψει κάποιες τρύπες και να γίνει παράλληλα με τον καθαρισμό και ο διαγνωστικός έλεγχος της κατάστασης ολόκληρης της εγκατάστασης.

Σημαντικές παρατηρήσεις:

  • Για την πρόληψη κατά της διάβρωσης, μετά τη διάγνωση και τον καθαρισμό, συνιστούμε επίσης και την εφαρμογή της τεχνολογίας καθοδικής προστασίας STOPCOR.
  • Για την αποφυγή διαρροών κατά τον πιο πάνω διαγνωστικό έλεγχο, υπάρχει η δυνατότητα να προστεθεί μέσα στο νερό του κυκλώματος επαρκής ποσότητα από το υγρό BOILER LIQUID, το οποίο έχει την ιδιότητα να σφραγίζει άμεσα όλα τα σημεία διαρροής. Έτσι, μέσα σε λίγη ώρα, τα σημεία όπου θα αρχίσουν να υπάρχουν διαρροές θα σφραγιστούν οριστικά. Προϋπόθεση για να λειτουργήσει το υλικό ως σφραγιστικό είναι να λειτουργήσει το κύκλωμα για μερικές ώρες στη μέγιστη θερμοκρασία. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα BOILER LIQUID.
Μοιράσου το στα social media