Τα οικολογικά αστάρια νερού σχεδιάστηκαν για να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα υγείας που προξενούσε στους επαγγελματίες ελαιοχρωματιστές η καθημερινή χρήση και εισπνοή των αναθυμιάσεων των ασταριών διαλύτου. Συγκεκριμένα, το κυριότερο πρόβλημα που προξενούν ορισμένοι διαλύτες είναι ο καρκίνος.

Οι επαγγελματίες αρχικά υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τα αστάρια νερού, επειδή καταργούσαν τους καρκινογόνους διαλύτες. Επιπλέον, τα αστάρια διαλύτου δεν προσφέρουν τέλειο αποτέλεσμα, καθώς δεν προσφύονται απόλυτα στο σοβά ούτε έχουν την απαιτούμενη συγκολλητικότητα για να σταθεί επάνω τους το χρώμα, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να αρχίζει το ξεφλούδισμα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πολύ λείες και όχι πολύ πορώδεις επιφάνειες, όπως είναι το εμφανές μπετόν.

Δυστυχώς, όμως, τα αστάρια νερού αποδείχθηκαν ανεπαρκή, με αποτέλεσμα οι τεχνίτες και οι εργολάβοι ελαιοχρωματιστές να επιστρέψουν στα αστάρια διαλύτου, τα οποία σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν καταργηθεί για λόγους υγείας. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα οικολογικά αστάρια νερού μπορεί μεν να μην έβλαπταν την υγεία των ελαιοχρωματιστών, όμως είχαν ακόμα μικρότερη πρόσφυση στο σοβά και χειρότερη συγκόλληση με το χρώμα από τα αστάρια νεφτιού.

Έτσι, δημιουργήθηκε μία μεγάλη πρόκληση για τους κατασκευαστές ασταριών: η δημιουργία ενός ασταριού με βάση το νερό, με ιδιότητες ανώτερες από αυτές των ασταριών που έχουν ως βάση το διαλύτη. Πράγματι, το 2005 εμφανίστηκε στην αγορά το πρωτοποριακό αστάρι Betostal F/18 της τεχνολογίας ακρυλικών ρητινών εμποτισμού WINWET, το οποίο διεισδύει σε βάθος μέσα στους πόρους της επιφάνειας, όσο μικροί και αν είναι αυτοί, και έχει πολύ καλή συγκολλητικότητα για την άριστη στερέωση του χρώματος. Επιπλέον, το αλκαλικό περιβάλλον του τσιμέντου δεν καταστρέφει τη χημική δομή του μέσα στα χρόνια και έτσι η πρόσφυσή του μέσα στους πόρους της επιφάνειας παραμένει περισσότερο από επαρκής για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Με το αστάρι Betostal F/18 μπορούμε πλέον να βάφουμε απευθείας επάνω σε εμφανές μπετόν χωρίς το φόβο ότι θα ξεφλουδίσει μετά από 1-2 χρόνια, όπως συμβαίνει συνήθως, ιδιαίτερα σε παραλιακές και ορεινές περιοχές. Σε αυτήν την βελτίωση και αύξηση της αντοχής του χρώματος συντελεί, φυσικά, και η άλλη καινοτομία της τεχνολογίας WINWET, που είναι η διαφανής υδρόφοβη ακρυλική ρητίνη Aquablock, η οποία εφαρμόζεται ως τελευταίο υλικό για την προστασία του χρώματος από τον πάγο, την αλμύρα, τους ρύπους και άλλες αιτίες που θα μπορούσαν να το φθείρουν.

Μοιράσου το στα social media