Ναυτιλία & Ακτοπλοΐα

Καινοτόμες & Οικολογικές Τεχνικές Προτάσεις

Ακολουθεί παρουσίαση των τεχνικών προτάσεων της Smart Technical Solutions που εφαρμόζονται σε πλοία.

Η ναυτιλία και η ακτοπλοΐα είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της αγοράς στους οποίους βρίσκουν εφαρμογές οι τεχνικές προτάσεις της Smart Technical Solutions. Από το 2000 μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει προμηθεύσει δεκάδες ναυτιλιακές και ακτοπλοϊκές εταιρείες με βοηθητικό εξοπλισμό για την προστασία από τη διάβρωση, τις επικαθίσεις αλάτων, την ανάπτυξη στρειδώνας κτλ. Εδώ θα παρουσιάσουμε τις κυριότερες από τις μορφές παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρεία στα πλοία, καθώς και αρκετά προϊόντα της που δίνουν οικονομικές και αξιόπιστες λύσεις σε χρόνια προβλήματα που κατά κανόνα απασχολούν τους μηχανικούς και αποτελούν μόνιμη πηγή δαπανών για τις εταιρείες.

 1. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΚΑΘΙΣΕΙΣ ΑΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΞΕΙΔΩΣΗ
  Η τεχνολογία MERUS για την προστασία από τις επικαθίσεις αλάτων έχει εφαρμοστεί σε πολλά πλοία με μεγάλη επιτυχία. Τα προβλήματα που λύνει αυτή η τεχνολογία στα πλοία αναφέρονται αναλυτικά στη σελίδα που εμφανίζεται στο Αριστερό Μενού: Εβαπορέτες (Fresh Water Generators) – Προστασία από τα Άλατα αντί των Χημικών Καθαρισμών. Εδώ γίνεται μία σύντομη αναφορά σε μερικά από αυτά:
  – άλατα στις εβαπορέτες (fresh water generators)
  – σκουριά στο δίκτυο νερού χρήσης (fresh water)
  – άλατα και σκουριά στους ατμολέβητες (steam boilers)
  – άλατα και στρειδώνα στην ψύξη της κύριας μηχανής (σχετικά με τη στρειδώνα δείτε και πιο κάτω)
  – σκουριά στο κλειστό κύκλωμα ψύξης
  – οξείδωση δικτύου πυρόσβεσης (fire fighting system) – δείτε: Προληπτική Συντήρηση Δικτύων Πυρόσβεσης
  Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία MERUS σε όλες τις πιο πάνω εφαρμογές όχι μόνο αποτρέπει τη δημιουργία επικαθίσεων αλλά και απομακρύνει τις ήδη υπάρχουσες επικαθίσεις μέσα σε μερικές εβδομάδες από την εφαρμογή της.
  Στην ενότητα Ναυτιλιακές Εφαρμογές της Τεχνολογίας Merus θα βρείτε αναλυτική περιγραφή μερικών από τις εφαρμογές που έχουν γίνει σε ελληνικά πλοία. Υπάρχουν επίσης πολλές ακόμα εφαρμογές που έχουν γίνει από τη Merus GmbH σε πλοία γερμανικών και άλλων εταιρειών. Στην ενότητα που παρουσιάζει το πελατολόγιο της τεχνολογίας MERUS θα βρείτε μεταξύ άλλων και μία αρκετά μεγάλη λίστα ναυτιλιακών εταιρειών.
 2. ΧΗΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
  Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την απομάκρυνση των επικαθίσεων, η τεχνολογία MERUS δεν είναι η κατάλληλη λύση. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται χημικός ή/και μηχανικός καθαρισμός των επικαθίσεων σε εναλλάκτες, σωληνώσεις, λέβητες κτλ. Αυτός ο καθαρισμός γίνεται κατά κανόνα από το προσωπικό του πλοίου. Η Smart Technical Solutions παρέχει υψηλής τεχνολογίας χημικά, που δεν διαβρώνουν τα μέταλλα ακόμα και αν γίνει κακή χρήση από τους συντηρητές ή αναλαμβάνει η ίδια με τα εξειδικευμένα συνεργεία της τον καθαρισμό. Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.
  Αν χρειαστεί, εφαρμόζεται Καθαρισμός σωληνώσεων και αγωγών με υδροβολή.
 3. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΕΙΔΩΝΑ
  Δείτε τη σελίδα Μέθοδος Anti-Fouling κατά της ανάπτυξης στρειδώνας, άλγης κ.ά. οργανικών επικαθίσεων.
 4. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΛΟΓΩ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗΣ
  Η ηλεκτρολυτική διάβρωση αντιμετωπίζεται από τη Smart Technical Solutions στα πλοία με τους εξής τρόπους:
  Ανόδια ναυτιλίας
  – Μέθοδος ICCP (Impressed Current Cathodic Protection) (Καθοδική Προστασία με Επιβαλλόμενη Τάση)
  – Τεχνολογία STOPCOR με συσκευές καθοδικής προστασίας εξωτερικής εφαρμογής
  Διηλεκτρικοί σύνδεσμοι
  Οι πιο πάνω μέθοδοι συμπληρώνουν η μία την άλλη. Προτιμάται η κατάλληλη μέθοδος ανάλογα με το εκάστοτε πεδίο εφαρμογής. Όλες οι μέθοδοι είναι ελληνικής τεχνολογίας εκτός από τους διηλεκτρικούς συνδέσμους που εισάγονται.
 5. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΛΕΓΕΩΝΑΡΙΩΝ
  Στην ενότητα LEGIONCARE, σύστημα για την προστασία από τη Λεγεωνέλλα (Legionella) και τις επικαθίσεις αλάτων θα βρείτε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση αυτού του προβλήματος και την επίσης ολοκληρωμένη λύση που προσφέρει το ελληνικής τεχνολογία LEGIONCARE.
  Το πρόβλημα της λεγεωνέλλας απασχολεί σήμερα όλους τους υπεύθυνους μηχανικούς σε ξενοδοχεία, νοσοκομεία, πλοία και γενικά όπου υπάρχει αποθηκευμένο ζεστό νερό χρήσης. Η Smart Technical Solutions διαθέτει την απόλυτη λύση σε αυτό το πρόβλημα, για το οποίο δαπανώνται πολύ μεγάλα ποσά για την αντιμετώπισή του με άλλες χρονοβόρες, κοστοβόρες, μη πρακτικές, επικίνδυνες και περιορισμένης αποτελεσματικότητας μεθόδους (υπερχλωρίωση, θερμικό σοκ κ.ά.).
  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΟ ΥΓΡΟ
  Μία οικονομική και εξαιρετικά αποτελεσματική λύση για το πρόβλημα της λεγεωνέλλας, με πολύ χαμηλό κόστος αρχικής επένδυσης, παρουσιάζεται σε αυτή τη σελίδα. Προτείνουμε να τη μελετήσετε και στη συνέχεια να επικοινωνήσετε μαζί μας για να εξετάσουμε μαζί ποια είναι η ιδανική λύση για τις δικές σας εγκαταστάσεις.
  Όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος της λεγεωνέλλας σε δίκτυα κλιματισμού, δείτε την αμέσως επόμενη παράγραφο.
 6. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΕΡΑΓΩΓΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
  Στη σελίδα Καθαρισμός Αεραγωγών & Συντήρηση Κλιματιστικών Συστημάτων θα βρείτε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση του θέματος, για την προστασία από τη λεγεωνέλλα και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αέρα, και για τη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας του αέρα μέσα στα πλοία, όπου συχνά ο αέρας γίνεται ασφυκτικός εξαιτίας της συσσώρευσης ρύπων στους αγωγούς του κλιματισμού.
  Περαιτέρω λύσεις για το πρόβλημα της ποιότητας του αέρα θα βρείτε στην ενότητα Απολύμανση – Αποστείρωση Αέρα.
 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
  Στην ενότητα Διαχείριση Αποβλήτων & Αποχετευτικών Δικτύων θα βρείτε λύσεις για τη συντήρηση των δικτύων αποχέτευσης και την εξασφάλιση όσο γίνεται πιο καθαρών υγρών αποβλήτων.
 8. ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ
  Στη σελίδα Προστασία μεταλλικών κατασκευών από τη διάβρωση και τους ρύπους θα βρείτε κάποια υλικά για την επισκευή και προστασία μεταλλικών επιφανειών από τη διάβρωση.
  Για πλοία που έχουν επίσης ξύλινες κατασκευές ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σελίδα Προστασία ξύλινων κατασκευών από την υγρασία, την ηλιακή ακτινοβολία, την αλμύρα, τον πάγο, τον αέρα, τη σκόνη, τη φωτιά.
 9. ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ για δροσιά μέσα στο πλοίο
  Για την εξασφάλιση δροσιάς στους χώρους του πλοίου που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το κατάστρωμα προτείνουμε τη χρήση της κατάλληλης ανακλαστικής βαφής, που δεν επιτρέπει στην υπέρυθρη ακτινοβολία του ήλιου να διαπεράσει το κατάστρωμα και να ζεστάνει το χώρο. Η μείωση θερμοκρασίας που επιτυγχάνεται με αυτή τη μέθοδο είναι τουλάχιστον 8°C. Για τον τρόπο της εφαρμογής σε μεταλλική επιφάνεια και την τελική προστασία της ανακλαστικής βαφής από φθορές σε περιβάλλον θάλασσας δίνονται ειδικές οδηγίες.
 10. ΗΠΙΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ
  Η μέθοδος καθαρισμού αντικειμένων με υπερήχους βρίσκει πολλές και σημαντικές εφαρμογές στη ναυτιλία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου είναι σημαντικό να μην υπάρξει καμία απολύτως φθορά στον εξοπλισμό, ούτε σε επίπεδο μικρών.

  • ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΦΤΕΡΩΤΩΝ ΣΤΡΟΦΕΙΩΝ TURBO: Οι φτερωτές των στροφείων των turbo με την αμμοβολή πληγιάζουν. Πάνω στις πληγές επικολλάται κατάλοιπο καυσαερίου. Στις 8.000 στροφές αυτό προξενεί τεράστιες ροπές και δημιουργεί φθορές σε ρουλεμάν ή και καταστρέφεται εξολοκλήρου. Η μοναδική λύση εδώ είναι οι υπέρηχοι, επειδή δεν πληγιάζουν καθόλου την επιφάνεια των φτερωτών και αποτρέπουν την επικόλληση καυσαερίου. Επιπλέον, επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του χρόνου συντήρησης, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό, επειδή η σταλίες, ως γνωστόν, στοιχίζουν ακριβά.
  • ΑΛΛΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Περισσότερες πληροφορίες για άλλες εφαρμογές στη ναυτιλία θα είμαστε σε θέση να σας δώσουμε σύντομα. Μπορείτε, όμως, κι εσείς, αν θέλετε, να μας ρωτήσετε για τυχόν εφαρμογές που σας ενδιαφέρουν.
 11. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  Η Smart Technical Solutions προτείνει μερικές τεχνολογίες, που δεν έχουν γίνει ακόμα ευρέως γνωστές στο χώρο της ναυτιλίας, με τις οποίες επιτυγχάνονται σημαντικά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας:

 12. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  Δύο επαναστατικές μέθοδοι, απόλυτα οικολογικές, πατενταρισμένες και πιστοποιημένες από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες πολύ σύντομα, θα αλλάξουν τα δεδομένα στον τομέα της ενέργειας, καθώς θα καταργήσουν τα συμβατικά καύσιμα και τους ανεφοδιασμούς και θα μηδενίσουν σχεδόν το κόστος κίνησης των πλοίων. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ενότητα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και επικοινωνήστε μαζί μας με email, για να μπείτε σε λίστα αναμονής, ώστε να ενημερωθείτε όταν αυτές οι τεχνολογίες θα γίνουν διαθέσιμες στην Ελλάδα.
 13. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
  Για τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό των πλοίων (κυρίως για ακτοπλοϊκά και κρουαζιερόπλοια) η εταιρεία έχει τις ακόλουθες προτάσεις:

 14. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ & ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
  Η Smart Technical Solutions διαθέτει αρκετές καινοτόμες και οικολογικές τεχνικές λύσεις που εξοικονομούν χρόνο, χρήματα και ενέργεια, και για τις κτιριακές εγκαταστάσεις (γραφείων και άλλες) αλλά και για τις ιδιωτικές κατοικίες των στελεχών των ναυτιλιακών εταιρειών. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τη σελίδα Ιδιοκτήτες Κτιρίων.
Μοιράσου το στα social media