Παγοπληξία Επιφανειών
(αποσάθρωση, ρηγμάτωση και σπασίματα εξαιτίας του παγετού)

Τι είναι η παγοπληξία (frostbite ή frost heave ή freezing heave)

Όταν σε μία επιφάνεια, που έχει έστω και πολύ μικρούς πόρους, επικάθηται υγρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας, τη νύκτα, που η θερμοκρασία μπορεί να πέσει κάτω από το μηδέν, η υγρασία που έχει εισχωρήσει μέσα στους πόρους παγώνει και άρα διαστέλλεται, με αποτέλεσμα να διαρηγνύει και να καταργεί τη συνοχή της επιφάνειας.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα απλό φυσικό φαινόμενο, που είναι κατανοητό στον καθένα, χωρίς να πρέπει να έχει ιδιαίτερες γνώσης φυσικής. Όλοι γνωρίζουμε ότι, όταν βάλουμε στην κατάψυξη ένα μπουκάλι εντελώς γεμάτο με νερό, το νερό θα το σπάσει με τη διαστολή του καθώς θα παγώσει. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα διάφορα είδη επιφανειών που έχουν έστω και πολύ μικρούς πόρους, μέσα από τους οποίους περνάει η υγρασία σε βάθος συνήθως μερικών χιλιοστών.

Δείτε στο διαδίκτυο τι έχει γραφτεί στα Αγγλικά για το φαινόμενο frost heave (κατά λέξη: “ανασήκωμα” εξαιτίας του πάγου), έχει ενδιαφέρον, δεδομένου ότι γίνονται αναφορές και σε γεωλογικά φαινόμενα που σχετίζονται με την παγοπληξία. Επίσης, δείτε τι υπάρχει γραμμένο για την παγοπληξία στα Ελληνικά.

Και στον παρόντα δικτυακό τόπο θα βρείτε σε αρκετές ακόμα σελίδες αναφορές σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές κατασκευές.

Το φαινόμενο της παγοπληξίας παρουσιάζεται στα κρύα κλίματα. Ένα παράδειγμα είναι τα Βόρεια Προάστια του Λεκανοπεδίου Αττικής, όπου υπάρχουν χιλιάδες ακριβά σπίτια και βίλες με μόνιμο πρόβλημα στους τοίχους, στις ταράτσες, στις κεραμοσκεπές και στα δάπεδα της αυλής τους. Η ασχήμια που προκαλούν αυτά τα προβλήματα αποτελούν μία παραφωνία στην όλη κατασκευή, που κατά κανόνα έχει πολύ όμορφη αρχιτεκτονική και είναι κατασκευασμένη από ακριβά φινετσάτα υλικά στις κατοικίες αυτών των περιοχών. Οι ιδιοκτήτες αυτών των κτιρίων δαπανούν κάθε άνοιξη και καλοκαίρι πολλά χρήματα για την επισκευή των ζημιών που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, γνωρίζοντας ότι και την επόμενη χρονιά θα είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν ξανά επειδή το φαινόμενο θα εμφανιστεί και πάλι. Αυτή η κατάσταση τους φέρνει συχνά σε απόγνωση. Η Smart Technical Solutions έχει επανειλημμένα δεχθεί τηλεφωνήματα από τέτοιους “απελπισμένους” πελάτες και έχει δώσει οριστική λύση με τα υλικά που αναφέρονται πιο κάτω.

Παραδείγματα επιφανειών που προσβάλλονται από την παγοπληξία

Η παγοπληξία προσβάλλει διαφόρων ειδών οικοδομικές επιφάνειες:

 1. Βαμμένοι τοίχοι:

  • Η υγρασία διαπερνά τους μικροπόρους του πλαστικού χρώματος και διεισδύει και στο σοβά.
  • Η παγοπληξία προξενεί ρηγμάτωση του χρώματος, φούσκωμα και αποκόλλησή του.
  • Σε πολλές περιπτώσεις αποσαθρώνει και το σοβά, που πέφτει σε κομμάτια (κίνδυνος τραυματισμού).
  • Η υγρασία σταδιακά διαπερνά το σοβά και την τοιχοποιία και εμφανίζεται στο εσωτερικό του κτιρίου.
  • Στις κολώνες και στα δοκάρια προξενεί διάβρωση του μεταλλικού οπλισμού, που διογκώνεται καθώς οξειδώνεται, με αποτέλεσμα να διαρρηγνύει το σκυρόδεμα, οπότε το κτίριο χρειάζεται εκτεταμένες επισκευές.
 2. Πλάκα οροφής (ταράτσα)
  • Η υγρασία εισχωρεί στους πόρους του σκυροδέματος κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Τη νύχτα η υγρασία παγώνει και διαρρηγνύει επιφανειακά το μπετόν και το κάνει σκόνη.
  • Ο άνεμος παρασύρει τη σκόνη και η υγρασία εισχωρεί ξανά στους πόρους της επιφάνειας.
  • Τη νύκτα συμβαίνει ξανά παγοπληξία έτσι άλλο ένα μικρό πάχος της επιφάνειας χάνεται.
  • Σταδιακά χάνονται αρκετά εκατοστά πάχους μπετόν με αυτήν την διαδικασία.
  • Κάποια στιγμή αποκαλύπτεται ο μεταλλικός οπλισμός, που είναι ήδη οξειδωμένος από την υγρασία.
  • Η διόγκωση του οπλισμού εξαιτίας της οξείδωσης επιτείνει το φαινόμενο της διάβρωσης του μπετόν.
  • Η πλάκα είναι πλέον επικίνδυνη. Με ένα σεισμό το διαβρωμένο μπετόν και ο οξειδωμένος οπλισμός μπορεί να σπάσουν και να πέσουν με όλο τους το βάρος στο δάπεδο του από κάτω ορόφου, που μπορεί με τη σειρά του να υποχωρήσει. Σε πολλά ερείπια κτιρίων μετά από σεισμό διαπιστώθηκε ότι το μπετόν ήταν “ψωριασμένο” από την παγοπληξία και ο χαλύβδινος οπλισμός διαβρωμένος σε βαθμό που είχε χάσει το μισό από την κανονική διάμετρό του, δηλαδή τα 3/4 της μάζας του!
 3. Κεραμοσκεπή
  • Η υγρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας εισχωρεί στους πολύ μικρούς πόρους των κεραμιδιών, καθώς επίσης και στους πόρους της συνδετικής λάσπης.
  • Τη νύκτα η υγρασία που έχει εισχωρήσει στα κεραμίδια παγώνει και τα ξεφλουδίζει.
  • Επίσης, η υγρασία που έχει εισχωρήσει στη συνδετική λάσπη τη διαρρηγνύει, με αποτέλεσμα κάποια κεραμίδια να ξεκολλάνε, με κίνδυνο να πέσουν και να προξενήσουν ατύχημα, ειδικά όταν φυσάει πολύ.
 4. Πλακόστρωτο, Μάρμαρα, Πλακάκια, Κυβόλιθοι κτλ.
  • Η υγρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας εισχωρεί στους πολύ μικρούς πόρους των πλακών ή μαρμάρων, πλακιδίων, κυβόλιθων, καθώς επίσης και στους πόρους των αρμών.
  • Τη νύκτα η υγρασία που έχει εισχωρήσει στίς πλάκες ή στα μάρμαρα, πλακίδια ή κυβόλιθους, παγώνει και τα ξεφλουδίζει.
  • Επίσης, η υγρασία που έχει εισχωρήσει στους αρμούς τους διαρρηγνύει.
  • Πολλές φορές, μάλιστα, η υγρασία έχει περάσει και κάτω από τις πλάκες, με αποτέλεσμα καθώς παγώνει να ανασηκώνει τις πλάκες και να τις ξεκολλάει. Αυτή είναι μία από τις κυριότερες αιτίες που προκαλούν το γνωστό σε όλους φαινόμενο του “κούφιου” θορύβου καθώς περπατάμε πάνω σε πλακόστρωτα, πλακάκια, μάρμαρα, κυβόλιθους και άλλου είδους επιφάνειες με πλάκες.
  • Το φαινόμενο αυτό γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο, όταν πρόκειται για σκαλοπάτια. Πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί σε σκάλες, επειδή μία πλάκα παρασύρθηκε με την κίνηση του ποδιού και κατρακύλησε στη σκάλα μαζί με τον άτυχο περιπατητή!

Η λύση που προτείνει η Smart Technical Solutions

Για όλες ανεξαιρέτως τις πιο πάνω περιπτώσεις εφαρμόζεται η ίδια λύση. Ανάλογα με το είδος της επιφάνειας και τις αισθητικές απαιτήσεις του πελάτη, επιλέγεται ένα από τα υδρόφοβα υλικά που αναφέρονται στη σελίδα Υδρόφοβα, Ελαιόφοβα, Ανθεκτικά στο UV. Τα υλικά αυτά κλείνουν τους πόρους των επιφανειών και δεν επιτρέπουν την αρχική διείσδυση της υγρασίας. Το πρόβλημα, δηλαδή, καταπολεμάται στη ρίζα του. Έτσι, αποσοβούνται όλες οι επακόλουθες αρνητικές έως επικίνδυνες συνέπειες που αναπτύχθηκαν πιο πάνω.

Διάφορες εφαρμογές προστασίας επιφανειών από την παγοπληξία

Μπορείτε, επίσης, να διαβάσετε και τις εξής σελίδες, στις οποίες αναφέρεται η χρήση αυτών των υλικών σε διάφορα πεδία εφαρμογής, με σκοπό την προστασία τους από τον παγετό και από άλλες αιτίες φθοράς:

Η σωστή κίνηση μετά από έναν καθαρισμό μίας επιφάνειας

Κάθε ευσυνείδητο συνεργείο καθαρισμού θα έπρεπε κανονικά να είναι εφοδιασμένο με τα κατάλληλα υδρόφοβα και ελαιόφοβα υλικά, ώστε να προστατεύει τις επιφάνειες που καθαρίζει από δύσκολους ρύπους, για να είναι εύκολος ο καθαρισμός τους την επόμενη φορά που θα λερωθούν. Τα υλικά αυτά θα προστατεύουν πλέον την επιφάνεια και από την παγοπληξία.

Κάποια από τα υλικά αυτά ζωντανεύουν ελαφρώς το χρώμα της επιφάνειας, χωρίς όμως να προσδίδουν γυαλάδα. Για αυτά τα υλικά θα πρέπει να ερωτάται πρώτα ο ιδιοκτήτης της κατασκευής για να τα εγκρίνει. Υπάρχουν, όμως, και άλλα διαφανή υλικά, όπως το STAINBLOCKER, που δεν αλλάζουν καθόλου την εμφάνιση της επιφάνειας. Από αισθητικής πλευράς, συνεπώς, δεν τίθεται θέμα έγκρισης, εκτός αν ο ιδιοκτήτης αρνείται να εφαρμόσει οποιοδήποτε χημικό στις επιφάνειες της κατασκευής του, ακόμα και αν είναι οικολογικό και αβλαβές για την υγεία.

Στην ενότητα Υπηρεσίες Καθαρισμού γίνονται νύξεις σε κάποια σημεία για αυτό το ζήτημα.

__________________________________________

Σημείωση:                                                                    
Επειδή αυτός ο δικτυακός τόπος ενημερώνεται καθημερινά με νέα τεχνικά θέματα και προστίθενται σε αυτόν συνεχώς νέες καινοτόμες και οικολογικές τεχνικές προτάσεις, είναι πολύ πιθανό η πιο πάνω ενημέρωση να μην είναι πλήρης. Γι’ αυτό το λόγο, για την πιο ολοκληρωμένη ενημέρωσή σας, σας συνιστούμε να αναζητήσετε και άλλες ενδιαφέρουσες τεχνικές προτάσεις μέσα στις ενότητες προϊόντων & υπηρεσιών στις οποίες θα βρεθείτε καθώς θα κάνετε κλικ σε διάφορα σημεία του πιο πάνω κειμένου. Είναι πολύ πιθανό να βρείτε εκεί κάποια πρόσφατα αναρτημένα θέματα που αφορούν το τεχνικό πρόβλημά σας αλλά δεν έχουν ακόμα καταχωρηθεί στο πιο πάνω κείμενο.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήσετε στην ενότητα Νέα Θέματα καταχωρίσεις σχετικές με το τεχνικό πρόβλημά σας, οι οποίες είναι πιθανό να έχουν γίνει μετά τον Ιούλιο του 2012, που είναι ο μήνας της τελευταίας ενημέρωσης της παρούσας σελίδας.

 

Μοιράσου το στα social media