FYTOCLEAN LIQUID

Καθαρισμός αλλά και προληπτική συντήρηση κατά των επικαθίσεων

με 100% φυτικό οικολογικό υγρό για άλατα, σκουριά και γενικά ανόργανες επικαθίσεις,
για σωληνώσεις και υδραυλικές εγκαταστάσεις, αλλά και για οικιακή χρήση,
όπως μωσαϊκά, μάρμαρα, πλακάκια, σκεύη κουζίνας κ.ά.

Δεν διαβρώνει τις επιφάνειες και δεν προξενεί καμία βλάβη σε ρούχα,
χέρια, μάτια, πνεύμονες, όπως τα συνήθη οξέα καθαρισμού.

Οικολογικό, απορρίπτεται στο περιβάλλον άμεσα, χωρίς επεξεργασία.

Το FYTOCLEAN LIQUID είναι ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ.
(αντί του χημικού καθαρισμού σε ατμολέβητες, ατμογεννήτριες, εναλλάκτες θερμότητας, σερπαντίνες, πύργους ψύξης, εξατμιστικούς συμπυκνωτές, παγολεκάνες, βραστήρες γάλακτος, κατάλληλο επίσης και για οξαλικά και τρυγικά άλατα, κατάλοιπα τοματοειδών κ.ά. δύσκολες εφαρμογές).
Για να ενημερωθείτε για άλλες μεθόδους χημικού καθαρισμού πατήστε εδώ.

Παρουσίαση της μεθόδου FYTOCLEAN LIQUID

Το υγρό προϊόν FYTOCLEAN LIQUID έχει ως βάση το νερό και φυτικά οξέα που προέρχονται από φυσικές μεθόδους επεξεργασίας επιλεγμένων φυτών.

Μπορείτε να φανταστείτε ή θα πιστεύατε ποτέ ότι μπορεί να υπάρξει ένα 100% φυτικής προέλευσης υγρό που θα αντικαταστήσει οριστικά το χημικό καθαρισμό επικαθίσεων αλάτων και σκουριάς με μία νέα μέθοδο που θα ονομαζόταν ”φυτικός” καθαρισμός;
(Ήδη η Smart Technical Solutions έχει εισαγάγει εδώ και χρόνια τον σταδιακό ”υδατικό” καθαρισμό με την τεχνολογία Merus, που επίσης καταργεί το χημικό καθαρισμό, όταν δεν υπάρχει ανάγκη για άμεσο καθαρισμό.)

Πεδία εφαρμογής της μεθόδου FYTOCLEAN LIQUID

Μερικά μόνο από τα πολλά πεδία εφαρμογής στα οποία η μέθοδος FYTOCLEAN LIQUID προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους ιδιοκτήτες εγκαταστάσεων είναι τα εξής:
– χημικός καθαρισμός αλάτων και σκουριάς σε σωληνώσεις, αντλίες, φίλτρα νερού και άλλων υγρών
– χημικός καθαρισμός σε εναλλάκτες θερμότητας, ατμολέβητες, ατμογεννήτριες, σερπαντίνες, ηλιακά
– χημικός καθαρισμός πύργων ψύξης, condensers, εξατμιστικών συμπυκνωτών
– καθαρισμός οικιακών σκευών, εργαλείων, επιφανειών χρωμίου, αλουμινίου κτλ.
– καθαρισμός κουφωμάτων αλουμινίου από κατάλοιπα τσιμέντου, αντί των χημικών (βλ. και εδώ)
– χημικός καθαρισμός ψυγείων σε μηχανές εσωτερικής καύσης αυτοκινήτων, φορτηγών, σκαφών κτλ.
– χημικοί καθαρισμοί σε πλοία: ψύξη κύριας μηχανής, εβαπορέτες, λέβητες, πυρόσβεση κ.ά.
– αφαίρεση σκουριάς από δίκτυα πυρόσβεσης, κεντρικού κλιματισμού κτιρίων (βλ. και εδώ) κ.ά.
– αφαίρεση σκουριάς και χώματος από γλάστρες, και γυάλισμα σε πλακάκια, μάρμαρα, μωσαϊκά
– αφαίρεση σκουριάς σε επιφάνειες από χρώμιο, μπρούτζο, αλουμίνιο και άλλα μέταλλα.
– αφαίρεση ανόργανων καταλοίπων από ζωικά και φυτικά προϊόντα: ντομάτα, ζάχαρη, κρασί κ.ά.
– σε δίκτυο με χαλκοσωλήνες: αφαίρεση οξειδίου του χαλκού, που βλάπτει την υγεία (”copperosis”)
πρόληψη κατά των επικαθίσεων σε κυκλώματα ψύξης, σιντριβάνια, πισίνες, λέβητες κτλ.

Σημείωση:
Η διατύπωση ”χημικός” καθαρισμός χρησιμοποιείται πιο πάνω κατά σύμβαση, πιο σωστό θα ήταν να πούμε ”φυτικός” καθαρισμός, αφού το υλικό είναι καθαρά φυτικής προέλευσης, χωρίς καθόλου χημεία.

Τρόποι χρήσης

Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε εφαρμογής, ο τρόπος χρήσης μπορεί να είναι:

 • εμβάπτιση αντικειμένου μέσα σε δοχείο που περιέχει FYTOCLEAN LIQUID
 • πλήρωση υδραυλικής εγκατάστασης ή δεξαμενής με FYTOCLEAN LIQUID, για τον καθαρισμό των εσωτερικών τοιχωμάτων της
 • ανακυκλοφορία FYTOCLEAN LIQUID σε κλειστό κύκλωμα, είτε μόνιμο είτε με προσωρινή αντλία και δοχείο ειδικά για τον καθαρισμό
 • ψεκασμός επιφάνειας που έχει επικαθίσεις αλάτων ή σκουριά και μετά από λίγη ώρα σκούπισμα ή ξέπλυμα με νερό

Δοκιμάστε για να βρείτε τον πιο οικονομικό τρόπο χρήσης

Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις το FYTOCLEAN LIQUID συνιστάται να χρησιμοποιείται χωρίς αραίωση, για να έχει αρκετά ισχυρή δράση. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι είναι αρκετά δραστικό ακόμα και αραιωμένο. Το ακριβές ποσοστό αραίωσης προσδιορίζεται πειραματικά, με σκοπό την οικονομία υλικού. Οι δοκιμές που θα γίνουν σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προξενήσουν διάβρωση στις καθαριζόμενες επιφάνειες, σε περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί πολύ μικρή ή καθόλου αραίωση.

Επαναχρησιμοποίηση του υλικού που περισσεύει

Σημαντικό είναι ότι το υλικό μπορεί να φυλαχθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί, αν δεν έχει εξουδετερωθεί πλήρως από τον προηγούμενο καθαρισμό και δεν έχει χάσει εντελώς τη δραστικότητά του. Συνεπώς, αν χρησιμοποιήσετε περισσότερο υλικό από όσο πραγματικά χρειάζεται για να γίνει ένας καθαρισμός, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το υλικό δεν θα πάει χαμένο, μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε επόμενο καθαρισμό.

Πρόληψη δημιουργίας νέων επικαθίσεων αλάτων μετά από καθαρισμό
σε πύργο ψύξης ή εξατμιστικό συμπυκνωτή με το FYTOCLEAN LIQUID

Με 60 λίτρα FYTOCLEAN LIQUID ανά κυβικό μέτρο νερού που ανακυκλοφορεί στο σύστημα για μία ημέρα ή και λιγότερο, επιτυχγάνεται πλήρης καθαρισμός του συστήματος από επικαθίσεις αλάτων που έχουν συσσωρευθεί στα μπεκ και στη σερπαντίνα φρέον ή αμμωνίας, καθώς και στους πλαστικούς διαχωριστές σταγονιδίων.

Με την εξάτμιση κατά τον ψεκασμό δεν χάνονται τα δραστικά υλικά του FYTOCLEAN LIQUID, μόνο με τη δράση τους πάνω στα άλατα καταναλώνονται. Γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί προσθήκη υλικού μετά από την πρώτη μέρα. Στη συνέχεια, το υλικό παραμένει μέσα στο κύκλωμα και δεν επιτρέπει τη δημιουργία νέων επικαθίσεων στα σημεία όπου αυτές δημιουργούνται συνήθως. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα του υλικού σε σύγκριση με τα οξέα, τα οποία απλά κάνουν καθαρισμό αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μόνιμη βάση μέσα στο κύκλωμα για συντήρηση.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Το FYTOCLEAN LIQUID πιθανόν να μην είναι σε θέση να καθαρίσει τις προϋπάρχουσες επικαθίσεις που βρίσκονται μέσα στους πύργους ψύξης και πάνω στα εξωτερικά τοιχώματα της σερπαντίνας της αμμωνίας ή του φρέον, επειδή με τον απλό ψεκασμό δεν υπάρχει επαρκής μηχανική ορμή για να παρασύρει τις επικαθίσεις.
Υπάρχει όμως επαρκής μηχανική ορμή σε περιπτώσεις όπου η εφαρμογή αφορά τα εσωτερικά τοιχώματα σωληνώσεων, αυλών σε λέβητες, σερπαντινών, πλακοειδών εναλλακτών και άλλων συστημάτων, στα οποία το διάλυμα του FYTOCLEAN LIQUID κυκλοφορεί με πίεση και ως εκ τούτου συμπαρασύρει τις επικαθίσεις καθώς τις μαλακώνει με τη χημική δράση του πάνω στα άλατα.
Σε περιπτώσεις όπως αυτή, κατά την οποία το FYTOCLEAN LIQUID για τον πιο πάνω λόγο που αναφέραμε δεν είναι σε θέση να καθαρίσει τις υπάρχουσες επικαθίσεις, συνιστούμε τη χρήση άλλων οικολογικών καθαριστικών για άλατα, που παρουσιάζονται στην ενότητα Χημικές Μέθοδοι κατά των Επικαθίσεων.

Δύο τρόποι για να διαπιστώσετε την αγνότητα του FYTOCLEAN LIQUID

Μπορείτε να κάνετε δύο απλές δοκιμές, τις οποίες κανένα άλλο καθαριστικό σκουριάς και αλάτων δεν τολμά να προτείνει:

 1. Πιείτε το! Ζητήστε από τον εκπρόσωπο της εταιρείας μας να το πιει μπροστά σας. Είναι εντελώς αβλαβές όσο ένα αφέψημα, επειδή δεν περιέχει απολύτως κανένα χημικό συστατικό, είναι 100% φυτικής προέλευσης. Το γνωρίζουμε με βεβαιότητα, επειδή το παρασκευάζουμε μόνοι μας και έχουμε απόλυτο έλεγχο πάνω στις πρώτες ύλες (φυτά) που χρησιμοποιούμε. Ίσως μάλιστα να καθαρίζει και τον οργανισμό από την πέτρα στα νεφρά και διάφορες άλλες κατακαθίσεις, αυτό δεν έχει ερευνηθεί ακόμα.
  Προσοχή:
  – Πριν το πιείτε, θα πρέπει να το αραιώσετε σε αρκετά μεγάλη ποσότητα νερού, για να μη νιώσετε ενοχλήσεις στο στομάχι και γενικότερα στο πεπτικό σας σύστημα.
  – Αν και το προϊόν είναι εντελώς αβλαβές, δεν διατίθεται επίσημα για χρήση ως τρόφιμη ύλη, επειδή δεν έχει πάρει έγκριση από καμία αρμόδια κρατική αρχή για τέτοια χρήση. Ως εκ τούτου, η Smart Technical Solutions δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε παρενέργεια θα μπορούσε να προκληθεί από τη λήψη του προϊόντος από το στόμα.
 2. Αφήστε σε ένα σιδερένιο κουβά για ένα μήνα μία ποσότητα FYTOCLEAN LIQUID. Θα διαπιστώσετε ότι ο κουβάς δεν θα έχει πάθει την παραμικρή διάβρωση. Αντίθετα, τυχόν σκουριές, άλατα, κατάλοιπα τσιμέντου κτλ. που μπορεί να είχε ο κουβάς θα έχουν διαλυθεί τελείως από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Διάρκεια καθαρισμού με τη μέθοδο FYTOCLEAN LIQUID

Ένα υδραυλικό κύκλωμα με εναλλάκτες θερμότητας ή τούμπα, σερπαντίνες, λεκάνες κτλ. καθαρίζει μέσα σε 2-3 ώρες όταν υπάρχει συνεχής ανακυκλοφορία.

Όταν το διάλυμα απλά μείνει στάσιμο μέσα στο κύκλωμα χωρίς ανακυκλοφορία, τότε μπορεί στη χειρότερη περίπτωση να χρειαστούν 1-2 ημέρες για να ολοκληρωθεί ο ”φυτικός” καθαρισμός του συστήματος από σκουριές, άλατα και άλλες μη οργανικές επικαθίσεις. Όμως, συχνά ο καθαρισμός ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ώρες.

Πάντως, το βέβαιο είναι ότι ο καθαρισμός μπορεί να διαρκέσει όσες ώρες θέλετε άφοβα. Δεν πρόκειται να διαβρώσει τα μέταλλα και άλλα μέρη της εγκατάστασής σας.

Προληπτική συντήρηση με αραιωμένο FYTOCLEAN LIQUID

Συνιστάται, πάντως, καλύτερα η προληπτική συντήρηση των κλειστών και ημίκλειστων κυκλωμάτων (όπου οι απώλειες νερού είναι μηδενικές ή πολύ μικρές) με την προσθήκη ποσότητας FYTOCLEAN LIQUID σε αναλογία  περίπου 6%, ανάλογα με το είδος και τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε εφαρμογής. Με την προληπτική συντήρηση έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να διακοπεί η λειτουργία του συστήματος για να γίνει χημικός καθαρισμός, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό σε περιπτώσεις όπου η διακοπή της λειτουργίας είναι αδύνατη η προκαλεί υψηλό κόστος. Για παράδειγμα, η διακοπή της λειτουργίας του κεντρικού κλιματισμού κλιματισμού σε ένα μέγαρο γραφείων το μήνα Αύγουστο δημιουργεί προβλήματα στην εργασία του προσωπικού, ενώ σε μία βιομηχανία μία διακοπή της παραγωγής για μερικές ώρες (downtime) μπορεί να σημαίνει σημαντικές απώλειες εισοδήματος.

Καθαρισμός κλειστού κυκλώματος με ανακυκλοφορία και στη συνέχεια προληπτική συντήρηση

Σε περιπτώσεις όπου απαιτείται άμεσος καθαρισμός μεγάλης ποσότητας αλάτων, χρησιμοποιούμε το FYTOCLEAN LIQUID σε αραίωση 1:3 σε νερό, δηλαδή σε πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση από την περίπτωση της απλής προληπτικής συντήρησης. Η διάρκεια του καθαρισμού με ανακυκλοφορία του διαλύματος είναι γύρω στις 2-3 ώρες. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν το διάλυμα μείνει περισσότερο χρόνο, επειδή το υλικό είναι αδρανές ως προς τα μέταλλα. Όταν ολοκληρωθεί ο καθαρισμός, αποβάλλουμε το διάλυμα και προσθέτουμε νερό με FYTOCLEAN LIQUID στη δοσολογία που αναφέραμε πιο πάνω, δηλαδή 60 λίτρα ανά κυβικό μέτρο νερού, για να λειτουργήσει ξανά το σύστημα.

Πιστοποιήσεις της μεθόδου FYTOCLEAN LIQUID

Το προϊόν FYTOCLEAN LIQUID δεν έχει λάβει ακόμα τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για ελεύθερη κυκλοφορία στην αγορά. Προς το παρόν χρησιμοποιείται μόνο από το συνεργείο μας, που κάνει και την παρασκευή του στην ποσότητα που απαιτείται για κάθε καθαρισμό.

Τιμές, Συσκευασίες, Οδηγίες Χρήσης και Δοσολογία

Αυτό το υλικό ΔΕΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία για να πάρει άδεια κυκλοφορίας από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Όταν αυτό γίνει, θα πωλείται σε συσκευασίες των 5 και 20 λίτρων. Επίσης, χρησιμοποιείται από το συνεργείο μας σε έργα χημικού καθαρισμού, τα οποία χρεώνονται και αυτά ανάλογα με τη δυσκολία του κάθε έργου και τη γεωγραφική περιοχή.
Η τιμή του υλικού είναι:
Συσκευασία των 5 λίτρων: 36,00 Ευρώ + ΦΠΑ
Συσκευασία των 20 λίτρων: 124,00 Ευρώ + ΦΠΑ
Οδηγίες χρήσης και δοσολογίας: Εξαρτώνται από το είδος της εφαρμογής. Ζητήστε μας πληροφορίες.

Ελάχιστη ποσότητα παραγγελίας και άλλοι όροι συνεργασίας

Για παραλαβή από την έδρα της εταιρείας ή των τοπικών αντιπροσώπων της δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Για αποστολή ισχύουν οι περιορισμοί ελάχιστης παραγγελίας που αναφέρονται στη σελίδα Όροι Συνεργασίας με Πελάτες.

Μοιράσου το στα social media