Δείτε τη μετάφραση αυτής της σελίδας στα Αγγλικά | View the translation of this page in English

Σοβαρός Κίνδυνος
για την Υγεία των Παιδιών μας

Γονείς, τα παιδιά σας κινδυνεύουν
σε κολυμβητήρια, δημόσιες πισίνες, spa
και υδρομασάζ που μυρίζουν χλώριο!

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που πηγαίνουν σε
κλειστά κολυμβητήρια απειλούνται άμεσα εξαιτίας του χλωρίου
από αλλεργίες και άσθμα, ενώ οι πνεύμονές τους καταστρέφονται
πολύ πιο γρήγορα από τους πνεύμονες των καπνιστών!

Δείτε τις σχετικές δημοσιεύσεις:
Το χλώριο στις πισίνες πυροδοτεί αλλεργίες, ΤΟ ΒΗΜΑ, 16/9/2009
Στο νοσοκομείο 8 παιδιά από υπερχλωρίωση σε κολυμβητήριο, Απογευματινή, 2/4/2010
Επικίνδυνες για την υγεία οι δημόσιες πισίνες, σύμφωνα με μελέτη, in.gr, 26/7/2010
Το χλωριωμένο νερό στις πισίνες «ίσως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου», in.gr, 14/9/2010

Επίσης, δείτε το επιστημονικό άρθρο σχετικά με το “άσθμα των κολυμβητών”:

“SWIMMER’S ASTHMA”: THE SERIOUS HEALTH PROBLEM WITH CHLORINATED POOLS,

καθώς και μία σχετική μελέτη Πανεπιστημίου στο Βέλγιο

και πολλές ακόμα άκρως ανησυχητικές δημοσιεύσεις για το θέμα “χλώριο – πισίνα – υγεία“.

Δείτε, επίσης, εδώ μία δημόσια πισίνα στο Βέλγιο, που λειτουργεί χωρίς χλώριο, αν και είναι η βαθύτερη πισίνα στον κόσμο και περιέχει 2.500.000 λίτρα νερό. Γιατί θεωρούνται παράνομες οι πισίνες χωρίς χλώριο στην Ελλάδα;

Υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα και είναι πολύ απλή:

Οι γονείς μπορούν να απαιτήσουν ομαδικά από τους υπευθύνους των κολυμβητηρίων όπου στέλνουν τα παιδιά τους να καταργήσουν ΑΜΕΣΑ τη μέθοδο της χλωρίωσης και να υιοθετήσουν άλλες οικολογικές και ακίνδυνες για την υγεία μεθόδους απολύμανσης του νερού, οι οποίες εξάλλου έχουν περίπου το ίδιο κόστος με το χλώριο, ενώ παράλληλα προσφέρουν στους υπευθύνους μεγάλες ευκολίες και καταργούν τα προβλήματα του χλωρίου, όπως είναι π.χ. η αποθήκευσή του, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Η Smart Technical Solutions, ως εταιρεία προώθησης καινοτόμων και οικολογικών τεχνολογιών, δεσμεύεται ότι θα είναι στο πλευρό των γονέων σε αυτήν την προσπάθειά τους και ευχαρίστως θα στείλει εκπροσώπους της για να συμμετάσχουν σε συζητήσεις που θα γίνουν με τους αρμόδιους, να τους παρουσιάσουν τις νέες οικολογικές μεθόδους και να τους εξηγήσουν ότι θα είναι και για το δικό τους συμφέρον να τις εφαρμόσουν.

Δήμοι, Αθλητικοί Σύλλογοι, Γυμναστήρια, Ιαματικά Λουτρά, Κατασκηνώσεις, Ξενοδοχεία και άλλοι χώροι όπου λειτουργούν πισίνες, κολυμβητήρια, υδρομασάζ και spa δεν έχουν κανέναν αντικειμενικό λόγο να αρνηθούν τη μετάβαση σε οικολογικές μεθόδους επεξεργασίας νερού, αφού αυτή μόνο πλεονεκτήματα έχει να προσφέρει και στους ίδιους και στους πελάτες τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή και αντικειμενική πληροφόρηση και τίποτα άλλο.

Ποιες είναι οι οικολογικές εναλλακτικές μέθοδοι απολύμανσης του νερού;

Οι κυριότερες από τις οικολογικές εναλλακτικές μεθόδους είναι οι εξής:

 • ιονισμός (online παραγωγή απολυμαντικών και αλγοκτόνων ιόντων χαλκού και αργύρου και προσθήκη τους στο νερό)
 • οζονισμός (παραγωγή όζοντος μέσα στο νερό, με ηλεκτρόλυση)
 • οξυγόνωση (παραγωγή όζοντος και άλλων μορφών οξυγόνου μέσα στο νερό)
 • χλωρίωση με αλάτι (φυσικός τρόπος παραγωγής χλωρίου, με ηλεκτρόλυση)
 • ενεργό οξυγόνο για οξείδωση των οργανικών ενώσεων (αναλώσιμο υλικό)
 • διάλυμα ιόντων χαλκού για απολύμανση και αλγοκτονία (αναλώσιμο υλικό)
 • υπεριώδης ακτινοβολία (UV) (κάνει ακαριαία απολύμανση, όχι όμως μόνιμη)

Όλες οι πιο πάνω μέθοδοι μπορούν να λειτουργούν είτε αυτόνομα είτε με την προσθήκη μικρής ποσότητας χλωρίου, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε εφαρμογή. Η ιδανική λύση είναι το λιγοστό χλώριο που απαιτείται, να παράγεται με φυσικό τρόπο, επειδή με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τη χρήση του καρκινογόνου σταθεροποιητή κυανουρικό οξύ που περιέχεται στο βιομηχανικό χλώριο για να καθυστερεί την εξάτμισή του και να το κάνει έτσι πιο αποτελεσματικό και οικονομικό στη χρήση του.

Καμία από τις πιο πάνω μεθόδους δεν είναι επαρκής από μόνη της.

Για την πλήρη κατάργηση του χλωρίου και των άλλων χημικών (εκτός των υλικών για τη ρύθμιση του pH, που ποτέ δεν καταργούνται εντελώς) απαιτείται συνδυασμός δύο ή περισσότερων από τις πιο πάνω μεθόδους.

Η Smart Technical Solutions, μετά από πολυετή έρευνα της αγοράς και πολλές δοκιμές, έχει καταλήξει σε έναν τέτοιο συνδυασμό, που προσφέρει την απόλυτη λύση ολοκληρωμένης επεξεργασίας νερού χωρίς χλώριο και άλλα χημικά (βλ. πιο κάτω, τελευταία παράγραφος).

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα της μεθόδου της χλωρίωσης;

 1. Τόσο η τακτική χλωρίωση όσο και το περιοδικό σοκ με χλώριο δεν οξειδώνει τις οργανικές μολύνσεις στο νερό, που δημιουργούνται από ιδρώτες, σάλια, ούρα, λάδια σώματος, καλλυντικά, σκόνες κτλ., απλά αντιδρά μαζί τους και δημιουργεί οργανικές χλωραμίνες, που είναι ως επί το πλείστον καρκινογόνες ουσίες.
 2. Οι χλωραμίνες είναι αυτές που κατά κύριο λόγο ευθύνονται για την έντονη οσμή του χλωρίου, που ιδίως στα κλειστά κολυμβητήρια γίνεται συχνά ανυπόφορη, για το τσούξιμο τα μάτια, τους ερεθισμούς του δέρματος, τη δύσπνοια και άλλες αρνητικές επιδράσεις του χλωρίου στον ανθρώπινο οργανισμό.
 3. Οι χλωραμίνες πρέπει να βρίσκονται σε συγκέντρωση το πολύ 0,5ppm μέσα στο νερό. Αυτό είναι κάτι που λίγοι το γνωρίζουν και σχεδόν κανείς δεν το ελέγχει. Στα περισσότερα δημόσιας χρήσης κολυμβητήρια υπερβαίνουν κατά πολύ αυτήν την τιμή, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνες. Το περιοδικό σοκ χλωρίωσης γίνεται μεταξύ άλλων και για να μειώνει τη συγκέντρωση των χλωραμινών, όμως αυτό δεν είναι εντελώς σωστό, επειδή με το σοκ χλωρίωσης συμβαίνει υπερχλωρίωση την πισίνα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εκ νέου χλωραμίνες και να υπάρχει σε λίγες μέρες ξανά ανάγκη για σοκ χλωρίωσης κοκ. Μπορείτε να διαβάσετε πολλά άρθρα στο διαδίκτυο που αφορούν αυτό το ζήτημα, που είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία των κολυμβητών.
 4. Σε όλα τα στερεά σκευάσματα χλωρίου, όπως είναι το χλώριο σε σκόνη, οι κόκκοι χλωρίου και οι ταμπλέτες χλωρίου, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, περιέχεται το επικίνδυνο κυανουρικό οξύ που μειώνει την εξάτμιση του χλωρίου. Αυτό πρέπει να διατηρείται σε συγκέντρωση μικρότερη από 80ppm. Σχεδόν κανείς, όμως, δεν γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει αυτόν τον έλεγχο σε τακτά διαστήματα. Η σωστή διαδικασία προβλέπει τακτικές μετρήσεις και μερικό άδειασμα της πισίνας και συμπλήρωση με φρέσκο νερό, όποτε διαπιστώνεται υπέρβαση της πιο πάνω ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής κυανουρικού οξέως. Αυτή η διαδικασία δεν τηρείται πρακτικά σε καμία πισίνα και αυτό είναι εγκληματικό. Για να δείτε σχετικά άρθρα στο διαδίκτυο, πατήστε εδώ και εξάγετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας σχετικά με την απερισκεψία – για να μην πούμε ανευθυνότητα – όλων των επαγγελματιών που εμπλέκονται με κάποιον τρόπο με το θέμα “πισίνα” και δεν τηρούν αυτήν την απλή (αλλά χρονοβόρα και κοστοβόρα) διαδικασία.
 5. Μετά το σοκ χλωρίωσης απαγορεύεται η κολύμβηση για 12 τουλάχιστον ώρες. Αυτός ο κανονισμός δεν τηρείται πάντα, επειδή συχνά δεν είναι εφικτό για πρακτικούς οργανωτικούς λόγους (βάρδιες συντηρητών, ωράριο λειτουργίας κολυμβητηρίου, ανθρώπινη αμέλεια κτλ.).
 6. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη Πανεπιστημίου στο Βέλγιο, παιδιά κάτω των 7 ετών, που είναι τακτικοί χρήστες σε κλειστά κολυμβητήρια, έχουν πνεύμονες που είναι σαν τους πνεύμονες καπνιστών ηλικίας 50 ετών!
 7. Το νερό δεν μπορεί να διατηρηθεί πάντα κρυστάλλινο μόνο με τη χλωρίωση. Απαιτείται ένα καλό οξειδωτικό και κατά προτίμηση οικολογικό προϊόν, για να οξειδώνει τις οργανικές ουσίες και να καταργεί πλήρως τη θολότητα.
 8. Το χλώριο δεν έχει αλγοκτόνο δράση, κάνει μόνο απολύμανση, γι’ αυτό και απαιτείται πρόσθετο χημικό αλγοκτόνο, που και αυτό υστερεί από οικολογικής και υγιεινής απόψεως έναντι της φυσικής μεθόδου του χαλκού, που είναι γνωστός για τις αλγοκτόνες και τις απολυμαντικές ιδιότητές του από την αρχαιότητα.
 9. Η μεταφορά και η αποθήκευση του χλωρίου είναι επικίνδυνη, ομοίως και η χρήση του από τους συντηρητές της πισίνας, και απαιτεί ειδικά προστατευτικά μέτρα, τα οποία συχνά δεν λαμβάνονται λόγω ελλιπούς ενημέρωσης ή αμέλειας.
 10. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι το χλώριο είναι η βάση του δηλητηριώδους αερίου που χρησιμοποιήθηκε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως χημικό όπλο, το οποίο μάλιστα στη συνέχεια απαγορεύτηκε με διεθνή σύμβαση να χρησιμοποιείται ως όπλο. Σήμερα, έναν αιώνα αργότερα, απλά και μόνο επειδή βλέπουμε να το κάνουν και οι άλλοι, με ελαφριά καρδιά βουτάμε μέσα σε αυτό τα παιδιά μας, χωρίς να είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι ελέγχονται οι πιο πάνω τιμές ασφαλείας στην περιεκτικότητα του χλωρίου και των υποπροϊόντων του μέσα στο νερό!

Για ποιο λόγο τότε προτιμάται ακόμα το χλώριο, αφού έχει τόσα προβλήματα;

 • Επειδή επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία οι δημόσιας χρήσης πισίνες να έχουν τουλάχιστον 0,4ppm χλώριο.
 • Επειδή είναι η πιο γνωστή λύση και πουλιέται σε όλα τα καταστήματα ειδών πισίνας. Με άλλα λόγια, επειδή έχει επικρατήσει στην αγορά χάρη στο πολύ καλό marketing των εταιρειών που το παράγουν και το πωλούν.
 • Επειδή είναι φθηνό (όμως εξαιτίας της εξάτμισής του έχει μεγάλη κατανάλωση, άρα δεν είναι πάντα και τόσο φθηνό όσο φαίνεται, ενώ αντίθετα οι περισσότερες οικολογικές λύσεις έχουν ελάχιστη ή μηδενική κατανάλωση αναλωσίμων).
 • Επειδή φέρνει άμεσο αποτέλεσμα σε πισίνες με προβλήματα θολότητας. Είναι, θα λέγαμε, η εύκολη λύση. Όμως, οι εύκολες και βιαστικές λύσεις συνήθως δεν είναι οι καλύτερες, αν και είναι βολικές, ή τουλάχιστον μοιάζουν να είναι, ιδίως για όσους δεν έχουν βαθιά γνώση του αντικειμένου τους.
 • Επειδή δεν έχει γίνει συστηματική ενημέρωση από το κράτος και από ιδιωτικές εταιρείες για τα πλεονεκτήματα των οικολογικών λύσεων.

Με άλλα λόγια, οι λόγοι για τους οποίους προτιμάται σήμερα το χλώριο είναι καθαρά ψυχολογικοί και επικοινωνιακοί, δηλαδή είναι υποκειμενικοί και όχι αντικειμενικοί: το χλώριο δεν έχει ουσιαστικά πλεονεκτήματα, έχει αντίθετα πολλά και σοβαρά μειονεκτήματα. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως βοηθητικό μέσο απολύμανσης του νερού στις πισίνες και μόνον εφόσον κάποιες ειδικές συνθήκες το απαιτούν, και όχι ως κύριο μέσο απολύμανσης όπως δυστυχώς συμβαίνει μέχρι σήμερα παρά τις οικολογικές τεχνολογικές εξελίξεις.

Η ισχύουσα νομοθεσία είναι αναχρονιστική και πρέπει να αλλάξει.

Η ισχύουσα νομοθεσία στην Ελλάδα είναι αναχρονιστική και πρέπει να αλλάξει. Από τότε που θεσπίστηκε μέχρι σήμερα έχουν γίνει αλματώδεις πρόοδοι στην τεχνολογία απολύμανσης του νερού, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη στην καινούργια νομοθεσία. Για το σκοπο αυτό, η Smart Technical Solutions είναι ήδη σε επαφή με τους αρμόδιους κρατικούς και δημοτικούς φορείς, τους οποίους ενημερώνει σχετικά με τις νεότερες οικολογικές λύσεις και τα πλεονεκτήματά τους, όχι μόνο στον τομέα της πισίνας αλλά και της ύδρευσης, της χρήσης σε βιομηχανικές εφαρμογές ψύξης και θέρμανσης, σε συντριβάνια κτλ. (επαφές με ΕΥΔΑΠ και μεγάλες ΔΕΥΑ, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, Σχολή Δημόσια Υγείας κτλ.).

Προς το παρόν, η ελληνική νομοθεσία εγκρίνει τη χρήση του ιονισμού, αλλά απαιτούνται αρκετές συμπληρώσεις ακόμα. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ήδη έχουν γίνει κάποιες πιλοτικές εφαρμογές σε νερό ύδρευσης πόλεων και νοσοκομείων, καθώς και σε δημόσια κολυμβητήρια, με άριστα αποτελέσματα.

Επιπλέον, μετά από εισήγηση της Smart Technical Solutions, τα συστήματα απολύμανσης νερού με ιονισμό και οξυγόνωση προδιαγράφονται σε αρκετά δημόσια έργα είτε αντί της χλωρίωσης είτε συμπληρωματικά προς αυτήν.
Ένα τέτοιο κείμενο προδιαγραφής της ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων) είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Οι οικολογικές λύσεις που προτείνει η Smart Technical Solutions:

Υπάρχουν σήμερα στην ελληνική αγορά αρκετές εταιρείες που προτείνουν αξιόλογες οικολογικές τεχνολογίες ως εναλλακτική ή συμπληρωματική λύση προς το χλώριο. Η Smart Technical Solutions, μετά από έρευνα και δοκιμές πολλών ετών, έχει καταλήξει σε τρεις λύσεις, οι οποίες, είτε σε συνδυασμό μεταξύ τους είτε μόνες τους, αποτελούν την κορυφαία ποιοτικά και οικονομικά πρόταση στον τομέα αυτό. Για την ενημέρωσή σας επισκεφθείτε τη σελίδα Επεξεργασία Νερού σε Πισίνες, Spa, Συντριβάνια και τις υπο-σελίδες της ή επικοινωνήστε μαζί μας.

Μοιράσου το στα social media