SILIPHOS
Ιαπωνικό Σύστημα Προστασίας
Υδραυλικών Εγκαταστάσεων από Άλατα και Σκουριά

Το πρόβλημα των επικαθίσεων και της οξείδωσης στις υδραυλικές εγκαταστάσεις και στον μηχανολογικό εξοπλισμό τους

Τα μεταλλικά στοιχεία και το οξυγόνο που περιέχει το νερό προκαλούν ζημιές στις σωληνώσεις, στους λέβητες και γενικότερα στις υδραυλικές εγκαταστάσεις. Ειδικότερα, τα άλατα ασβεστίου και μαγνησίου που περιέχει το σκληρό νερό προξενούν επικαθίσεις στην εγκατάσταση.

Το σκληρό νερό σχηματίζει επικαθίσεις στις σωληνώσεις, στους λέβητες και γενικά σε όλο τον εξοπλισμό του δικτύου. Αυτό οδηγεί σε μείωση της πίεσης του νερού και στην αύξηση της ενέργειας που απαιτείται για να αντλήσουμε ή να ζεστάνουμε το νερό. Οι φραγμένες σωληνώσεις από τις επικαθίσεις μπορεί να χρειαστούν αντικατάσταση. Τα συστήματα θέρμανσης (λέβητες, κυκλοφορητές, ηλεκτροβάνες, εναλλάκτες, boiler, ενδοδαπέδιες θερμάνσεις, σώματα καλοριφέρ κτλ.) μπορεί να υπερθερμανθούν και να καταστραφούν εξαιτίας των επικαθίσεων.

Από την άλλη πλευρά, η αφαίρεση των αλάτων με τη βοήθεια ενός αποσκληρυντή ενέχει μεγάλο ρίσκο για την εγκατάσταση, επειδή η πράξη έχει αποδείξει ότι είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει κανείς ότι ποτέ δεν θα γίνεται σε υπερβολικό βαθμό η αφαίρεση των αλάτων. Τα υπερβολικά μαλακά νερά είναι επιθετικά προς τα μέταλλα και μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση και τρυπήματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, τότε το νερό αποκτά ένα καφετί-κοκκινωπό χρώμα και γίνεται ακατάλληλο για χρήση.

Αναλυτικότερη πληροφόρηση σχετικά με το πρόβλημα των επικαθίσεων μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αναλυτικότερη πληροφόρηση σχετικά με το πρόβλημα της οξείδωσης μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η λύση που προσφέρει το SILIPHOS στα πιο πάνω προβλήματα

Το SILIPHOS, όταν εφαρμόζεται στον κεντρικό σωλήνα παροχής νερού προς μία υδραυλική εγκατάσταση, δεν επιτρέπει το σχηματισμό επικαθίσεων αλάτων και επίσης αναχαιτίζει τη διάβρωση λόγω οξείδωσης. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στο φαινόμενο του σχηματισμού ενός πολύ λεπτού φιλμ από πολυφωσφορικά άλατα, το οποίο αναστέλλει την απόθεση επικαθίσεων επάνω στις μεταλλικές επιφάνειες.

Παράλληλα, χάρη σε αυτό το πολύ λεπτό φιλμ που επικαλύπτει όλες τις εσωτερικές επιφάνειες της εγκατάστασης, το νερό (και το οξυγόνο που περιέχει το νερό) δεν έρχεται πλέον σε απευθείας επαφή με τους σωλήνες και τα άλλα μεταλλικά μέρη της εγκατάστασης, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται και η διάβρωση.

Μια ελάχιστη συγκέντρωση του SILIPHOS της τάξεως των 2-3 ppm μέσα στο νερό (δηλαδή 0,0003%) μέσα στο νερό είναι επαρκής για τον αρχικό σχηματισμό αυτού του φιλμ και για τη συνεχή διατήρησή του μέσα σε ολόκληρη την εγκατάσταση. Κατά συνέπεια, αυτή η πολύ μικρή ποσότητα υλικού είναι ικανή να εξασφαλίζει συνεχώς και αδιαλείπτως μέσα στο χρόνο την επίτευξη και των δύο αυτών αποτελεσμάτων, δηλαδή την προστασία ολόκληρης της εγκατάστασης από τη σκουριά και τα άλατα.

SILIPHOS: μία εξαιρετικά απλή, οικονομική και αποτελεσματική λύση

Το SILIPHOS ( = silicon + phosphorus ) είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα οικονομικής και αξιόπιστης επεξεργασίας νερού. Το σύστημα αυτό είναι κατάλληλο για πόσιμο νερό, για βιομηχανικά δίκτυα, για κυκλώματα θέρμανσης και ψύξης, για δίκτυα άρδευσης, πυρόσβεσης και γενικά για όλες τις διαφορετικές χρήσεις του νερού.

Το SILIPHOS είναι διαφανή και λεία σφαιρίδια πολυφωσφορικών και πυριτικών αλάτων. Τα σφαιρίδια αυτά τοποθετούνται μέσα σε διαφανές γυάλινο δοχείο με πλαστικό καπάκι, το οποίο παρεμβάλλεται στο δίκτυο. Τα σφαιρίδια αυτά επεξεργάζονται το νερό και του προσδίδουν την ιδιότητα να μην δημιουργεί επικαθίσεις στην εγκατάσταση, ενώ παράλληλα να αφαιρεί σταδιακά τις προϋπάρχουσες επικαθίσεις, είτε είναι άλατα είτε είναι σκουριά.

Τα σφαιρίδια SILIPHOS, καθώς αποδίδουν συνεχώς αυτήν την ελάχιστη συγκέντρωση μέσα στο νερό που διέρχεται μέσα από το γυάλινο δοχείο και έρχεται σε επαφή μαζί τους, σιγά-σιγά καταναλώνονται, και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να συμπληρώνονται κάθε 3-6 μήνες.

Σε σύγκριση με τους αποσκληρυντές ή με άλλα συμβατικά συστήματα επεξεργασίας νερού που αφαιρούν τα άλατα από το νερό, το SILIPHOS είναι πολύ πιο οικονομικό και πιο απλό στη χρήση του, επειδή δεν αφαιρεί τα άλατα, απλά τα αδρανοποιεί. Ταυτόχρονα, είναι και πιο ασφαλές ως προς τον βαθμό της προστασίας που παρέχει, που είναι σταθερά υψηλός και δεν έχει διακυμάνσεις, κάτι που δεν ισχύει για τους αποσκληρυντές, επειδή η απόδοσή τους εξαρτάται από ανεξέλεγκτους παράγοντες όπως είναι π.χ. οι διακυμάνσεις της σκληρότητας του εισερχόμενου νερού, που είναι ένα σύνηθες φυσικό φαινόμενο. Σε περίπτωση που λειτουργεί ήδη ένας αποσκληρυντής σε μία εγκατάσταση, μπορεί αυτός είτε να αποσυνδεθεί οριστικά είτε να διατηρηθεί και να τοποθετηθεί το SILIPHOS μετά από τον αποσκληρυντή.

Το SILIPHOS μπορεί να εγκατασταθεί σχεδόν σε κάθε είδους υδραυλική εγκατάσταση. Δεν απαιτείται καμία ηλεκτρική εγκατάσταση για τη λειτουργία του και δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου συντήρηση. Απλά χρειάζεται το δοχείο να ξαναγεμίζεται με σφαιρίδια κάθε 3-6 μήνες, ανάλογα με το πόσο γρήγορα καταναλώνονται τα σφαιρίδια σε κάθε διαφορετική εφαρμογή. Η αναπλήρωση των σφαιριδίων είναι πολύ εύκολη.

Οι εφαρμογές του SILIPHOS είναι απεριόριστες. Όπου χρησιμοποιείται νερό είναι από χρήσιμο έως απαραίτητο, ανάλογα με το πόσο έντονο είναι το πρόβλημα των επικαθίσεων και της σκουριάς.

Οφέλη

Το SILIPHOS προσφέρει στους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές των εγκαταστάσεων πολλαπλά οφέλη:

  • Προστατεύει τις υδραυλικές εγκαταστάσεις σε ξενοδοχεία, δημόσια κτίρια, νοσοκομεία, ιδιωτικές κατοικίες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις από τον σχηματισμό επικαθίσεων και τη διάβρωση.
  • Εξαλείφει το “καφέ” νερό και καταργεί τις επικαθίσεις αλάτων και σκουριάς, τόσο στο εσωτερικό των σωληνώσεων όσο και στις απολήξεις της εγκατάστασης (ηλεκτρικές συσκευές, μπάνια, κουζίνες, ηλιακοί συλλέκτες, ηλεκτρικές αντιστάσεις κ.ά.).
  • Αποτρέπει ακριβές επισκευές ή ακόμα και την αντικατάσταση των σωλήνων νερού, λεβήτων, θερμοσιφώνων, συστημάτων ψύξης κτλ.
  • Συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς με την απομάκρυνση των παλαιών επικαθίσεων διευκολύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η μετάδοση της θερμότητας ή της ψύξης στα κυκλώματα θέρμανσης και ψύξης, αντίστοιχα.
  • Παρατείνει τη διάρκεια ζωής της υδραυλικής εγκατάστασης.
  • Αποτρέπει τις ξαφνικές ζημιές που, ιδιαίτερα σε επαγγελματικές και βιομηχανικές εφαρμογές “όπου ο χρόνος είναι χρήμα”, είναι συχνά ιδιαίτερα επιζήμιες.
  • Εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις ομοιόμορφη και σωστή ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος ή της παρεχόμενης υπηρεσίας. Παραδείγματα: σε κυκλώματα ψύξης καλουπιών, σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και αλλού.
  • Το SILIPHOS διαθέτει πιστοποιητικό καταλληλότητας για πόσιμο νερό από την NSF (www.nsf.org) από το 1991.

Προσδιορισμός κόστους αρχικής αγοράς και περιοδικής συμπλήρωσης

Σύμφωνα με τα πιο πάνω, η ποσότητα των σφαιριδίων SILIPHOS που απαιτούνται σε μία εγκατάσταση εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ποσότητα του νερού που καταναλώνεται κατά μέσο όρο την ημέρα στη συγκεκριμένη εγκατάσταση. Επίσης, παίζει ρόλο η ποιότητα του νερού. Για τον ακριβή προσδιορισμό της ποσότητας και του αρχικού κόστους αγοράς, γίνεται μία απλή μελέτη και υποβάλλεται γραπτή προσφορά.

Το κόστος συμπλήρωσης κάθε 3-6 μήνες είναι κατά κανόνα περίπου στο 1/3 του αρχικού κόστους, επειδή η συμπλήρωση πρέπει να γίνεται όταν το 1/3 της αρχικής ποσότητας έχει καταναλωθεί. Αν καταναλωθεί περισσότερο υλικό χωρίς να γίνει συμπλήρωση, τότε η προστασία της εγκατάστασης παύει να είναι απόλυτη και σταδιακά ο βαθμός προστασίας μειώνεται, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν σταδιακά επικαθίσεις αλάτων και να λάβουν χώρα φαινόμενα διάβρωσης.

Γι’ αυτό το λόγο, λειτουργεί στην εταιρεία μας ειδικό μηχανογραφημένο τμήμα τηλεφωνικής υπενθύμισης προς τους πελάτες για την αγορά συμπληρωματικής ποσότητας σε τακτά χρονικά διαστήματα, η διάρκεια των οποίων καθορίζεται εξατομικευμένα με βάση τις ανάγκες του κάθε πελάτη και του στοκ που έχει ήδη αγοράσει.

Προσοχή στις Απομιμήσεις!

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις απομιμήσεις που κυκλοφορούν διεθνώς και τα προβλήματα που έχουν αυτές οι απομιμήσεις πατήστε εδώ. Το περιοδικό κόστος αντικατάστασης του SILIPHOS είναι πραγματικά τόσο χαμηλό, που δεν αξίζει να καταφύγει κάποιος στην αγορά ενός λίγο πιο φθηνού αλλά μη πιστοποιημένου προϊόντος που σε βάθος χρόνου θα του προξενήσει σοβαρά προβλήματα στην εγκατάστασή του αλλά και στην υγεία του.

Ελάχιστη ποσότητα παραγγελίας και άλλοι όροι συνεργασίας

Για παραλαβή από την έδρα της εταιρείας ή των τοπικών αντιπροσώπων της δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Για αποστολή ισχύουν οι περιορισμοί ελάχιστης παραγγελίας που αναφέρονται στη σελίδα Όροι Συνεργασίας με Πελάτες.

Μοιράσου το στα social media