Συντήρηση και Αντικατάσταση των Συσκευών STOPCOR

Α. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ STOPCOR

Η μόνη συντήρηση που συνιστάται (χωρίς να είναι απόλυτα απαραίτητη), ώστε να διατηρείται το αγώγιμο περιβάλλον μέσα στη συσκευή STOPCOR στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, είναι ο περιοδικός έλεγχος της υγρασίας που περιέχει και η συμπλήρωση μικρής ποσότητας νερού, αν διαπιστωθεί ότι έχει εξατμιστεί κάποια ποσότητα νερού. Η παρουσία του νερού εξασφαλίζει μεγαλύτερη αγωγιμότητα και συνεπώς πιο ισχυρή απόδοση της συσκευής.
Επίσης, αν έχουν χρησιμοποιηθεί κοινά μεταλλικά ούπα για τη γείωση των συσκευών και το σημείο γείωσης είναι εκτεθειμένο σε λιμνάζοντα νερά ή υψηλή υγρασία, είναι πιθανό το μεταλλικό ούπα να διαβρωθεί και να απαιτηθεί αντικατάστασή του πριν κοπεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται η τοποθέτηση αγκυρίου (βύσματος) ή πλέγματος τιτανίου, με επιπλέον χρέωση.

Β. ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΜΙΑ ΣΥΣΚΕΥΗ STOPCOR;

 1. Καθώς το μαγνήσιο της συσκευής STOPCOR απορροφά όλη την ηλεκτρολυτική δράση του δικτύου, οξειδώνεται και μετατρέπεται σε ανοιχτόχρωμο, σχεδόν λευκό, σαθρό οξείδιο του μαγνησίου.
 2. Τα δύο πρώτα έτη δε χρειάζεται να γίνει έλεγχος της συσκευής.
 3. Στο τέλος του δεύτερου έτους ελέγχουμε αν η φθορά του μαγνησίου έχει προχωρήσει τόσο ώστε να χρειάζεται αντικατάσταση η συσκευή, ακολουθώντας τα εξής βήματα:
  i. Αν η συσκευή διαθέτει ενσωματωμένο μιλιβολτόμετρο, προχωράμε απευθείας στο βήμα iv.
  ii. Αποσυνδέουμε το καλώδιο γείωσης της συσκευής από το σημείο γείωσης.
  iii. Πέντε λεπτά αργότερα συνδέουμε τον αρνητικό ακροδέκτη του πολύμετρου με τον πόλο
  της γείωσης και το θετικό ακροδέκτη με τον άλλο πόλο της συσκευής.
  iv. Αν η ηλεκτρική τάση είναι κατ’ απόλυτη τιμή μικρότερη από το 1V (π.χ. ±0,8V), τότε η
  συσκευή πρέπει να αντικατασταθεί.
 4. Σε περίπτωση που δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για την αντικατάσταση της συσκευής, επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία κάθε έξι μήνες, μέχρι να διαπιστώσουμε ότι χρειάζεται αντικατάσταση. (Το μιλιβολτόμετρο της φθαρμένης συσκευής χρησιμοποιείται και στην καινούργια).

Γ. ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΖΩΗΣ 

Το κόστος αντικατάστασης των συσκευών STOPCOR είναι ίσο με την αρχική δαπάνη αγοράς τους, ενώ ο χρόνος αντικατάστασής τους κυμαίνεται μεταξύ 3 και 10 ετών, ανάλογα με το πόσο έντονα είναι τα ηλεκτρολυτικά φαινόμενα στο κάθε σημείο εφαρμογής. Το πότε ακριβώς χρειάζονται αντικατάσταση εξακριβώνται εύκολα με μία μέτρηση που μπορείτε να κάνετε μία φορά κάθε εξάμηνο με ένα απλό βολτόμετρο, αφού συμπληρωθεί το δεύτερο έτος λειτουργίας τους.
Σε περίπτωση που για τη γείωση των συσκευών έχουν χρησιμοποιηθεί πλέγματα ή αγκύρια τιτανίου κατά την αρχική εγκατάσταση, αυτά κατά την αντικατάσταση παραμένουν και κατά συνέπεια το κόστος αντικατάστασης θα είναι μειωμένο σε σύγκριση με το κόστος αγοράς των πρώτων συσκευών.

Μοιράσου το στα social media