Δήμοι & ΔΕΥΑ

Καινοτόμες & Οικολογικές Τεχνικές Προτάσεις

Πιο κάτω παρατίθενται ορισμένα τεχνικά θέματα που συνήθως απασχολούν τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ και οι λύσεις που προτείνει γι’ αυτά τα θέματα η Smart Technical Solutions.

 1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ
  Το πρωτοποριακό σύστημά μας συνδέεται εύκολα στην υπάρχουσα ηλεκτρολογική εγκατάσταση και επιτυγχάνει περαιτέρω μείωση των λογαριασμών της ΔΕΗ κατά 10-20%, ακόμα και σε εγκαταστάσεις όπου λειτουργούν διατάξεις διόρθωσης συνημιτόνου με πυκνωτές ή άλλα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
 2. ΦΙΛΤΡΑΝΣΗ ΝΕΡΟΥ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΜΕ ΥΔΡΟΚΥΚΛΩΝΙΚΑ ΦΙΛΤΡΑ
  (φυγοκεντρικούς διαχωριστες σωματιδίων με φίλτρανση έως 20 μικρών)
  Δείτε τη σελίδα CENTRIFUGAL SEPARATORS.
 3. ΦΙΛΤΡΑΝΣΗ ΝΕΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ
  Επισκεφθείτε τη σελίδα Τύποι φίλτρων JUDO και δείτε την παράγραφο για τα Βιομηχανικά Φίλτρα PROFI έως DN 200. Επίσης, δείτε την εικόνα Τομή φίλτρων JUDO.
  Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, προτιμάται η τοποθέτηση υδροκυκλωνικού φίλτρου μετά τη δεξαμενή, επειδή δεν έχει κανένα κόστος συντήρησης, αφού δεν έχει κινούμενα μέρη. Εάν έχει τοποθετηθεί ένα υδροκυκλωνικό φίλτρο πριν τη δεξαμενή, είναι αρκετό, δεν θα χρειαστεί άλλο φίλτρο.
 4. ΠΟΛΥΣΤΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΙΛΤΡΑ ΑΠΟΣΙΔΗΡΩΣΗΣ – ΑΠΟΜΑΓΓΑΝΙΩΣΗΣ
  Επισκεφθείτε τη σελίδα Αποσιδήρωση-Απομαγγανίωση.
 5. ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΝΕΡΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΜΕ ΕΝΕΡΓΟ ΟΞΥΓΟΝΟ, ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΛΩΡΙΩΣΗΣ
  Το ενεργό οξυγόνο OXONE PS16 είναι από τον Απρίλιο του 2009 εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρήση σε νερό ύδρευσης. Προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του χλωρίου, του οποίου μειώνει τη δοσολογία: ασφάλεια, υγιεινή, εύκολο στη χρήση, δε διαβρώνει τα δίκτυα, οικολογικό, δεν καταστρέφει το τη στοιβάδα του όζοντος κ.ά. Επίσης, εξουδετερώνει τις χλωραμίνες και τα άλλα καρκινογόνα παράγωγα της χημικής αντίδρασης του χλωρίου με τις οργανικές ενώσεις που βρίσκονται στο νερό.
 6. OXONE PS16 ΕΝΕΡΓΟ ΟΞΥΓΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΣΟΣΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ
  Δείτε τη σελίδα OXONE PS16 σε σκόνη, κατά της δυσοσμίας στις αποχετεύσεις. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο, ειδικά όσο αφορά το υδρόθειο.
 7. ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΩΝ ΛΙΠΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΟΣΜΙΑΣ
  Το BIO-FAT-BREAKER είναι ένα οργανικό υλικό, που περιέχει δισεκατομμύρια βακτήρια ανά ml, τα οποία ρευστοποιούν τα λίπη σε αντλιοστάσια λυμάτων, δεξαμενές συγκέντρωσης λυμάτων, φρεάτια, σιφόνια, αγωγούς, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.
  Εναλλακτικά, δείτε τη σελίδα Ηλεκτρονικός Καθαρισμός και Απόσμηση Δικτύων Αποχέτευσης με την Τεχνολογία MAX GROW, που παρουσιάζει μία πολύ οικονομική και απλή λύση, χωρίς αναλώσιμα.
 8. ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
  Επίσης, δείτε τη σελίδα Διαχείριση Αποβλήτων & Αποχετευτικών Δικτύων, στην οποία αναφέρονται διάφορες άλλες λύσεις για διάσπαση λιπών, απόφραξη από ρίζες δέντρων, χαρτιά, πανιά, τρίχες κτλ.
 9. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΚΑΘΙΣΕΙΣ ΑΛΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
  ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΙΚΡΟΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΩΝ

  Οι γερμανικής τεχνολογίας δακτύλιοι MERUS εξασφαλίζουν αφενός τη σταδιακή απομάκρυνση υπαρχουσών επικαθήσεων και αφετέρου την αποτροπή δημιουργία νέων, σε μεγάλα μήκη αγωγών αρκετών χιλιομέτρων. Για κάθε δίκτυο απαιτείται μόνο ένας δακτύλιος στην κεντρική παροχή, μετά τη δεξαμενή. Η τοποθέτηση γίνεται εξωτερικά, δεν απαιτείται κόψιμο σωλήνα. Πρόκειται για καθαρά μηχανικό φαινόμενο μικρομοριακών ταλαντώσεων και όχι για ιονισμό αλάτων με μαγνητικό πεδίο, που δε θα μπορούσε ποτέ να έχει τόσο μεγάλη εμβέλεια δράσης. Αρκετοί δήμοι και ΔΕΥΑ έχουν δει θετικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρω τη ΔΕΥΑ Λουτρακίου Κορινθίας, τη ΔΕΥΑ Χρυσούπολης Καβάλας και το Δήμο Σκιλλούντος Ηλείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένας δακτύλιος επεξεργασίας νερού MERUS 4″ High Capacity Industrial, για σωλήνα 4″, που είναι μία συνηθισμένη διατομή σωλήνα στην έξοδο δεξαμενής ύδρευσης, κοστίζει 1.615 Ευρώ το χρόνο ή 4.850 ευρώ για εφάπαξ αγορά. Για περισσότερες πληροφορίες για τις τιμές και τον τρόπο συνεργασίας επισκεφθείτε τη σελίδα Τιμοκατάλογος, Μεγέθη, Τύποι, Απόδοση, Τρόποι Συνεργασίας (Πώληση ή Ενοικίαση).
 10. ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΠΕΤΡΩΔΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΑΘΙΣΕΙΣ
  ΣΤΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

  Οι δακτύλιοι Merus επίσης αποικοδομούν σταδιακά τις πετρώδεις οργανικές επικαθίσεις από τα τοιχώματα αγωγών αποχέτευσης, βελτιώνοντας έτσι τη ροή των λυμάτων. Για παράδειγμα, μία τέτοια εφαρμογή που έγινε το 2001 στη Γερμανία έδειξε ότι ένας δακτύλιος είναι ικανός να καθαρίσει εντελώς από όλες τις υπάρχουσες επικαθίσεις έναν αγωγό αποχέτευσης μήκους 10 χιλιομέτρων!
 11. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΩΛΗΝΟΓΡΑΜΜΗΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ
  Η ηλεκτρόλυση και η χημική οξείδωση προκαλούν σοβαρά προβλήματα και στις γεωτρήσεις και στους αγωγούς. Οι συσκευές STOPCOR δίνουν λύση στο πρόβλημα, καθώς σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις σταματούν την εξέλιξη αυτών των δύο φαινομένων, ενώ σε καινούργιες δεν τους επιτρέπουν καν να ξεκινήσουν. Αρκεί η τοποθέτηση ικανού αριθμού συσκευών καθοδικής προστασίας STOPCOR στο σωλήνα της γεώτρησης ή κατά μήκος του δικτύου, με τρόπο ώστε να αντικαθίστανται εύκολα χωρίς ανάγκη για εκσκαφή και εξόρυξη των ανοδίων για την αντικατάστασή τους όπως απαιτεί η παραδοσιακή μέθοδος των ενταφιασμένων ανοδίων που συνδέονται με τη σωληνογραμμή. Πολύ πιο οικονομική και πρακτική μέθοδος, και αρκετά πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική. Σε σύγκριση με την περίπλοκη και ακριβή μέθοδο επιβαλλόμενης τάσης (Impressed Current Cathodic Protection) έχει επίσης σημαντικά τεχνικά πλεονεκτήματα. Η αντικατάσταση των συσκευών είναι εύκολη και γίνεται περίπου 3-5 έτη μετά από την αρχική τοποθέτηση. Ο έλεγχος μίας συσκευής είναι εύκολος και γίνεται με ένα απλό αμπερόμετρο μία φορά το χρόνο ή κάθε εξάμηνο, για να γίνει η αντικατάστασή του όταν η ένταση του ρεύματος μειωθεί κάτω από το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο.
 12. ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΝΕΡΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΙΧΩΜΑΤΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ
  Προτείνουμε την εγκατάσταση ενός συστήματος ιονισμού AQUACARE με διάταξη ανακυκλοφορίας, ώστε το νερό να βγαίνει από το κάτω μέρος της δεξαμενής, να περνάει από τους θαλάμους χαλκού και αργύρου της συσκευής και να επιστρέφει στη δεξαμενή, ή το αναλώσιμο υλικό POLYDEX με δοσομετρική αντλία, σε αναλογία 1:60.000, με κόστος αναλωσίμου 1 ευρώ ανά κυβικό. Και τα δύο αυτά συστήματα είναι εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ελληνικό κράτος και ελαχιστοποιούν τη χρήση του χλωρίου, κάνοντας έτσι το νερό πολύ πιο υγιεινό.
 13. ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ, ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ
  Με οικολογικά υλικά αναλαμβάνουμε τη στεγανοποίηση και την επισκευή και σταθεροποίηση της τσιμεντοκονίας, ώστε να μην υπάρχουν διαρροές νερού μέσα από τα τοιχώματα και τον πυθμένα, να μην υπερθερμαίνεται το νερό (θερμομονωτική βαφή ANTITHERM) και να μην έχει η τσιμεντοκονία ανοικτούς πόρους που συγκρατούν ρύπους και γίνονται εστίες ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών.
  Επίσης δείτε τη σελίδα PENETRON, που αφορά το Σύστημα Στεγανοποίησης Σκυροδέματος με Ανάπτυξη Στεγανών Κρυστάλλων από Πυριτικά Άλατα μέσα σε ολόκληρη τη μάζα του σκυροδέματος. Διατίθεται σε διάφορες μορφές: πρόσμικτο, επαλειπτικό, επισκευαστικό, υδραυλικό. Η στεγανοποίηση είναι απόλυτη και εφ’ όρου ζωής, πιστοποιημένο από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης. Η μοναδική απόλυτη λύση για δύσκολες εφαρμογές στεγανοποίησης σκυροδέματος σε υπόγεια, δεξαμενές και άλλες εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων.
 14. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΣΕ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, ΛΙΜΝΕΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ ΚΤΛ.
  Με τη μέθοδο υπερήχων LG SONIC εξολοθρεύουμε την άλγη και μειώνουμε χωρίς τη χρήση χημικών τις τιμές των εξής μεγεθών: Χλωροφύλη-α, BOD, COD, TSS, θολότητα, pH. Εναλλακτικά ή συνδυαστικά, χρησιμοποιούμε το προϊόν νανοτεχνολογίας POLYDEX (δοκιμασμένο με επιτυχία στη λίμνη του Μαραθώνα), το οποίο περιέχει ιόντα χαλκού που επίσης εξολοθρεύουν την άλγη και απολυμαίνουν σε μεγάλο βαθμό το νερό. Τέλος, και οι δακτύλιοι MERUS BIO μπορούν να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα (έχουν γίνει τέτοιες εφαρμογές στο εξωτερικό, όχι ακόμα στην Ελλάδα). Αντίθετα, οι ελληνικής τεχνολογίας συσκευές MAX GROW έχουν δοκιμαστεί επανειλημμένα με επιτυχία και στην Ελλάδα στο θέμα της καταπολέμησης της άλγης.
 15. ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
  Αναλαμβάνουμε με χλωρίωση, υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και ιονισμό με ιόντα χαλκού και αργύρου, τον τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό, ώστε τα απόβλητα να γίνονται κατάλληλα για απόρριψη στο περιβάλλον ή για πότισμα.
 16. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙΩΝ
  Αναλαμβάνουμε με ετήσια σύμβαση τη συντήρηση σιντριβανιών σε Δήμους, κάνοντας πάντα χρήση των οικολογικών προϊόντων μας. Συγκεκριμένα, εφαρμόζουμε τα εξής:

  1. Απολυμαντικό αλγοκτόνο νανοτεχνολογίας με ιόντα χαλκού, σε υγρή μορφή, μη εξατμιζόμενο, με ελάχιστη κατανάλωση, BLUE MAGIC, για τη διατήρηση της διαύγειας του νερού και της καθαριότητας των τοιχωμάτων, που θα απαλλαγούν εντελώς από τα άλγη (πρασινίλα) και από τις επικαθίσεις αλάτων (ασπρίλα).
   Για αυστηρότερη απολύμανση και προστασία των περαστικών που εισπνέουν τους υδρατμούς από το θανατηρόφο βακτήριο της legionella (λεγεωνέλλα) προτείνουμε το σύστημα LEGIONCARE (ζητήστε μας πληροφορίες για σχετικά θανατηφόρα καταγεγραμμένα συμβάντα στην Ευρώπη)
  2. Οξειδωτικό ενεργό οξυγόνο OXONE D15 της πολυεθνικής εταιρείας DuPont, σε σκόνη, επίσης με ελάχιστη κατανάλωση, που οξειδώνει τις οργανικές ενώσεις και αφαιρεί εντελώς τη θολότητα από το νερό.
  3. Σύστημα ιονισμού και οξυγόνωσης OXYGENEO, οικονομικά συμφέρον για πιο μεγάλες λιμνούλες (από 50 κυβικά και πάνω), όπου η κατανάλωση των δύο πιο πάνω αναλωσίμων θα άρχιζε να γίνεται ασύμφορη. Απαλλάσσει σε μεγάλο βαθμό από την υποχρέωση προσθήκης αναλωσίμων, που απαιτεί την τακτική επίβλεψη των σιντριβανιών.
  4. Δακτύλιοι επεξεργασίας νερού (μικρομοριακοί ταλαντωτές) MERUS Γερμανίας, που τοποθετούνται στο σωλήνα ανακυκλοφορίας του σιντριβανιού και αποτρέπουν τις επικαθίσεις αλάτων στα τοιχώματα και εξουδετερώνουν τα άλγη, μειώνοντας έτσι κατά πολύ τη χρήση των πιο πάνω υλικών.
  5. Αυτοκαθαριζόμενα φίλτρα νερού JUDO για την απομάκρυνση σωματιδίων (χώμα, πετραδάκια κτλ.) από το νερό, πριν αυτό μπει μέσα στο σιντριβάνι και προξενήσει ζημιές στον εξοπλισμό και ρύπανση του πυθμένα.
  6. Συσκευές καθοδικής προστασίας STOPCOR, καταργούν τις φθορές, την οξείδωση και τα τρυπήματα του μηχανολογικού εξοπλισμού σας (σωλήνες, βάνες, αντλίες κτλ.), που οφείλονται στην ηλεκτρολυτική διάβρωση και στη χημική οξείδωση, δύο φαινόμενα που κατά κανόνα καταστρέφουν τις υδραυλικές εγκαταστάσεις με τα χρόνια.
  7. Διαφανείς οικολογικές ακρυλικές ρητίνες εμποτισμού WINWET, για την προστασία των τοιχωμάτων του σιντριβανιού (είτε είναι βαμμένα είτε είναι καλυμμένα με πλακάκι, ψηφίδα κτλ.) από ξεθώριασμα, πρασίνισμα, ξεφλούδισμα, διάβρωση κ.ά. φαινόμενα που συχνά δημιουργούν αντιαισθητική εικόνα στα σιντριβάνια και τις λιμνούλες. Επίσης, στεγανοποιούν τους αρμούς πλακιδίων ή τις βαμμένες επιφάνειες, αποτρέποντας έτσι τη σταδιακή διάβρωση των τοιχωμάτων.

____________________________________________________

Σημείωση:
Επειδή αυτός ο δικτυακός τόπος ενημερώνεται καθημερινά με νέα τεχνικά θέματα και προστίθενται σε αυτόν συνεχώς νέες καινοτόμες και οικολογικές τεχνικές προτάσεις, είναι πολύ πιθανό η ενημέρωση που υπάρχει στο πιο πάνω κείμενο να μην είναι πλήρης. Γι’ αυτό το λόγο, για την καλύτερη ενημέρωσή σας, σας συνιστούμε να αναζητήσετε και άλλες ενδιαφέρουσες τεχνικές προτάσεις μέσα στις ενότητες προϊόντων & υπηρεσιών στις οποίες βρεθήκατε καθώς κάνατε κλικ στους διάφορους συνδέσμους (links) του πιο πάνω κειμένου. Είναι πολύ πιθανό να βρείτε εκεί κάποια πρόσφατα αναρτημένα θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο κλάδο αγοράς αλλά δεν έχουν ακόμα καταχωρηθεί στο πιο πάνω κείμενο.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήσετε στην ενότητα Νέα Θέματα καταχωρίσεις σχετικές με τον κλάδο αγοράς σας, οι οποίες είναι πιθανό να έχουν γίνει μετά τον Ιανουάριο του 2011, που είναι ο μήνας της τελευταίας ενημέρωσης της παρούσας σελίδας.

 

Μοιράσου το στα social media