Ψυχρή Σύντηξη (Cold Fusion)

η οριστική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη

Η τεχνολογία αυτής της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, προς το παρόν, βρίσκει μόνο βιομηχανικές εφαρμογές, οι οποίες σχεδιάζονται ειδικά για τον κάθε πελάτη. Επειδή το κόστος σχεδιασμού είναι αρκετά υψηλό, απευθύνεται μόνο σε βιομηχανίες με ενεργοβόρο εξοπλισμό ή σε κατασκευαστές βιομηχανικού εξοπλισμού που παράγει ή διαχειρίζεται και καταναλώνει ενέργεια.

Πολύ σύντομα, όμως, η τεχνολογία της ψυχρής σύντηξης θα είναι διαθέσιμη στον καθέναν, είτε για τη θέρμανση και ηλεκτροδότηση κτιρίων με μηδαμινό κόστος, είτε για άλλες εφαρμογές θέρμανσης, κίνησης, ηλεκτροδότησης κ.ά.

Επίσης, αυτή η τεχνολογία έχει δύο ακόμα σημαντικές εφαρμογές: την κίνηση των πλοίων και την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού. Και οι δύο αυτές εφαρμογές έχουν μηδαμινό λειτουργικό κόστος.

Περισσότερες πληροφορίες για τις πολλές και διαφορετικές εφαρμογές της ψυχρής σύντηξης θα βρείτε στη σχετική σελίδα στο Αριστερό Μενού.

Η τεχνολογία έχει λάβει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις που βεβαιώνουν αφενός την απόδοσή της και αφετέρου την οικολογική της διάσταση. Έχει χαρακτηριστεί ως “πράσινη τεχνολογία” από τον Καναδικό Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (Canadian Nuclear Association). Η ραδιενεργός ακτινοβολία που παράγει είναι μικρότερη από την ακτινοβολία που εκπέμπει μία οικιακή ηλεκτρική συσκευή, ενώ η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του υδροφόρου ορίζοντα και του εδάφους είναι μηδενική, καθώς το μοναδικό παράγωγο αυτής της εξώθερμης αντίδρασης είναι αμιγής χαλκός. Τέλος, αποκλείεται παντελώς το ενδεχόμενο ατυχήματος λόγω έκρηξης, επειδή η αντίδραση της ψυχρής σύντηξης απλά ανεβάζει θερμοκρασία χωρίς να είναι εκρηκτική όπως είναι η πυρηνική αντίδραση της θερμής σύντηξης.

Πρόκειται για μία πολύ απλή εξώθερμη αντίδραση που γίνεται με τη συνεύρεση αέριου υδρογόνου και ειδικά επεξεργασμένου νικελίου σε μορφή σκόνης, κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Η αντίδραση αυτή απαιτεί μία πολύ μικρή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια αυτοαναπαράγεται διαρκώς, μέχρι να εξαντληθεί το υδρογόνο και το νικέλιο. Περισσότερες πληροφορίες για την αρχή λειτουργίας θα βρείτε στις σελίδες του Αριστερού Μενού.

Σε αντίθεση με τις πυρηνικές αντιδράσεις θερμής σύντηξης (Φουκοσίμα, Τσέρνομπιλ κτλ.), η αντίδραση της ψυχρής σύντηξης είναι απολύτως ελεγχόμενη, δηλαδή ξεκινάει και σταματάει με το πάτημα ενός κουμπιού. Επιπλέον, είναι εντελώς ακίνδυνη και δεν παράγει ραδιενεργά απόβλητα ή βλαβερή ακτινοβολία.

Επειδή η κατανάλωση νικελίου και υδρογόνου είναι μηδαμινή και επειδή αυτά τα δύο στοιχεία παρέχονται σε αφθονία στη φύση, η τεχνολογία αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, και μάλιστα με κόστος ανά παραγόμενη κιλοβατώρα κατά πολλές φορές μικρότερο από οποιαδήποτε άλλη, ανανεώσιμη ή μη, πηγή ενέργειας.

Η τεράστια ποσότητα θερμικής ενέργειας που παράγεται από τον αντιδραστήρα ψυχρής σύντηξης μπορεί να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εφαρμογής: για θέρμανση, κίνηση, ηλεκτροδότηση κτλ. Αυτό είναι κάτι που εξετάζεται κατά περίπτωση σε συνεργασία με τους μηχανικούς του κάθε πελάτη.

Σήμερα, το κόστος ενέργειας αντιπροσωπεύει σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας περισσότερο από το 50% των λειτουργικών εξόδων τους. Δεν είναι λίγες οι βιομηχανίες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που πληρώνουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ το μήνα για την ενέργεια. Με την τεχνολογία της ψυχρής σύντηξης, τα ποσά αυτά μπορούν να μειωθούν στο 1/20 ή ακόμα και χαμηλότερα.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των αντιδραστήρων παραγωγής θερμικής ενέργειας με ψυχρή σύντηξη είναι ότι είναι “small and scalable”. Δηλαδή, ένας μικρός αντιδραστήρας, που ζυγίζει λιγότερο από 10 κιλά και καμία από τις διαστάσεις του δεν ξεπερνά το μισό μέτρο, μπορεί να θερμάνει επαρκώς ένα πενταώροφο κτίριο, ενώ παράλληλα μία συστοιχία πολλών αντιδραστήρων σε παράλληλη σύνδεση μπορεί να παράγει ενέργεια ικανή να κινήσει ολόκληρο πλοίο.

Η Smart Technical Solutions είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου επιχειρηματία ή τεχνικού διευθυντή μεγάλων παραγωγικών ή κατασκευαστικών επιχείρησεων, για να μελετήσει μαζί τους τις δυνατότητες εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας στις εγκαταστάσεις τους ή στον εξοπλισμό που κατασκευάζουν. Παράλληλα, δίδεται πρόσβαση στους μηχανικούς αυτών των επιχειρήσεων σε πειραματικό αντιδραστήρα ψυχρής σύντηξης, για να κάνουν όλες τις απαραίτητες μετρήσεις και ελέγχους, ώστε να βεβαιωθούν για την υψηλή ενεργειακή απόδοση και την ασφαλή και περιβαλλοντικά αβλαβή λειτουργία τους. Οι μετρήσεις που γίνονται ενώπιον των υποψηφίων πελατών ή επενδυτών παρουσιάζονται και στη σχετική σελίδα που θα βρείτε στο Αριστερό Μενού, η οποία παρουσιάζει την επίδειξη που έγινε στο 18ο ICCF (International Conference on Cold Fusion).

Μοιράσου το στα social media